28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Špízy

Jednoduché letní jídlo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 28.7.2018 23:05

Špízy!

Kdysi jsem je dělala poměrně často. V troubě, na pánvi i na el. grilu.Zrovna nedávno jsme si říkali, že bychom je mohli zkusit udělat na venkovním grilu. Asi ale až budu mít klidový režim po operaci oka, do té doby se snažím udělat co nejvíc na zahradě a vařím velice jednoduše a rychle.

V. Glover 28.7.2018 6:12

to bych si dala liko

Špízy už jsem nedělala roky. Díky za inspiraci

Z. Lika 28.7.2018 10:49

Re: to bych si dala liko

To jsem ráda. Tento Mlsotník ani nebyl recept, ale opravdu spíš inspirace.

M. Crossette 27.7.2018 18:27

Tak špízy jsem doma nikdy nedělala

a je to už hodně let, co jsem je jedla a ne často. Vlastně jsme si je občas dali v Německu na vánočních trzích, kdy tam vždy byl alespoň jeden stánek , kde se daly koupit. Doma špízové špejle nemám (a nikdy neměla), takže je asi dělat nebudu. Ale nikdy neříjek nikdy, protože na obrázcích vypadají velice chutně :)

My jsme včera měli k večeři japonské korokke! Vlastně jsme dojídali zbylé z předevčíra. Nebyli jsme skoro celý den doma a když jsme se vrátili, přišly nám náramně vhod. Jen jsem k nim rychle podusila proužky paprik a cibuli a víc třeba nebylo. Měla jsem jich tentokrát 11, a 5 nám jich zbylo z první večeře. Já snědla 2, manžel 3. Znovu Liko díky za recept !

S těmi vašimi vedry je mi vás fakt líto. U nás je také výheň a šíílená vlhkost vzduchu, ale v dome je krásný chládek. Bez ní to musí být skutečně utrpení. Zdejším vedrem je zem už asi tak prohřátá do hloubky, že i ze všech studených kohoutků v domě nám teče vlažná voda (nebo je horká ve vodárenských nádržích odkud teče do trubek, nevím).

Z. Lika 27.7.2018 19:39

Re: Tak špízy jsem doma nikdy nedělala

Jsem moc ráda, že se korokke ujaly. A něco jako špíz bys mohla udělat třeba v nějakém malé pekáčku, do kterého bys nastojato natěsnala kousky masa prokládané zeleninou - prostě špízy bez špejlí.

M. Crossette 27.7.2018 20:21

Re: Tak špízy jsem doma nikdy nedělala

Jé Liko, to mě nenapadlo, udělat špíz bez špejlí. Ale jak jsem se teď ještě jednou pozorněji koukla na fotku tak ty tam máš jak ocelové špejle(či z čeho jsou) tak i dřevěné. A dřevěné já mám. Celý svazek ještě českých, lámu si je na propichování vánoček (mění za moc opotřebované). Takže když to s nimi šlo tobě, asi to zkusím (když v troubě nechytnou a neshoří :) ). Kladeš ty špízy na plech, nebo na přímo na rošt a plech dáš až na spodní rošt (aby byla mezera a šťáva mohla kapat)? Je z toho nějaká šťáva, kterou pak polejš brambory ? Nebo se tou delší dobou všechna vypeče ?

Z. Lika 27.7.2018 21:04

Re: Tak špízy jsem doma nikdy nedělala

Ano, dřevěné špejle používám na špízy běžně, a v teplotě 200 °C mi nechytly. Špízy jsem měla položené na plechu (v mém případě vyloženém pečicím papírem, aby se nepřichytily), a plech jsem dala v troubě do střední polohy, aby se špízy rovnoměrně opékaly z obou stran. Tím, že maso i zelenina na špízech "stojí", nedusí se ve vlastní šťávě, ale opečou se. A šťáva z toho je - jednak ze zeleniny (měla jsem i rajčátka), a pak i tučnější (vepřové) maso, o špeku nemluvě :-) Za těch 35 minut bylo vše akorát upečeno a šťáva zůstala.

D. Ruščáková 27.7.2018 16:06

Liko

špízy mám moc ráda (hlavně, když mi je někdo udělá, jako minule Nikola s Markem:)), a možná zítra nebudu lenivá a nějaké udělám - mám tu krůtí prsíčka, ale žádný špek ani klobásu - holt to pojistí zelenina. Jen přemýšlím, že je udělám na pánvi, zapínat troubu mi přijde v tomhle počasí sebevražedné...

Z. Lika 27.7.2018 19:40

Re: Liko

Možná by se na pánev hodil recept podle paní Holubové níže - prostě na pánvi přísady podusit na víně a vývaru. Mám doma i malinkou troubičku, takže to horko moc nepřiživila.

O. Joklová 27.7.2018 13:59

špízy

jsou veliká mňamka, jen já prakticky nemám chuť na ŽÁDNÉ teplé jídlo... a to příští týden asi dostanu cukety a jediné co mě napadlo jsou cukeťáky - ale asi je nechám až vychladnout

Z. Lika 27.7.2018 19:41

Re: špízy

Tak jo, bude cuketový mlsotník :D

T. Zana 27.7.2018 13:59

O.T.

Lidi, tady leje! Jako fakt hodně. Ochlazuje se. Už asi pět minut. Kéž by to ještě nějaký čas vydrželo...

Z. Xerxová 27.7.2018 14:21

Re: O.T.

tady lilo asi deset minut - dokonce propršela i borovice - pro dnešek je zalito. Ale jinak je veliké sucho - v lese už netečou malé potoky vůbeca velké jen maličko. Ach jo

Z. Tečka 27.7.2018 14:22

Re: O.T.

Nám trošinku zapršelo včera, asi 20 min. A za chvíli jako by nic nebylo.

Teď jsem koukala na teploměr, mám na okně 38st a to je sluníčko dávno za domem.

T. Zana 27.7.2018 14:23

Re: O.T.

Přestává :-((

No, zaplaťpánbu za to, co spadlo...

A. Bytová 27.7.2018 14:41

Re: O.T.

Tak tady teda neleje. Kam to putovalo?, třeba ještě těch 40 kiláků mrak vydrží, uf.

D. Ruščáková 27.7.2018 16:04

Re: O.T.

Abytko, nás to taky (jako obvykle) jen obešlo - shora i zdola, ale tady ani kapka. A včera tu na dvou místech hořel les...

Z. Tečka 27.7.2018 10:01

Tohle je parádní recept

je to taková z nouze ctnost, člověk vymete zbytky z lednice a výsledek je výborné a moc pěkně vypadající jídlo. Dělávali jsme ho dole na zahradě na takové pícce, kam se dal položit rošt. Nejdřív na špejlích, které jsem ale namáčela, pak jsem koupila i ty jehly, ale to jsem si na obracení musela vzít kleště. A brambory nebyly potřeba, kousek chleba stačil, stejně se to jedlo rukama.

Z. Lika 27.7.2018 12:02

Re: Tohle je parádní recept

To je vlastně pravda, na ohýnku se to musí obracet. A k těm přílohám - když je na špízu většina zeleniny, vlastně ani žádná příloha už být nemusí.

Vždycky mě překvapí, kolik špízů se dá z mála surovin udělat.

T. Zana 27.7.2018 9:29

Mňam

Špízy miluju. Nápad je to moc pěknej, ale v tomhle vedru nemůžu - máme kuchyni vlastně uprostřed bytu, takže když si v ní zatopím, třeba troubou, ohřeju všechno :-(

V těchhle vedrech jíme buď to, co se dá udělat v remosce na balkoně (dneska budou šunkofleky) nebo studené...

Z. Lika 27.7.2018 11:59

Re: Mňam

To je pravda, s tím vedrem. Ale hodil by se do remosky recept, jak ho píše paní Holubová níže.

K. Holubová 27.7.2018 8:46

Nedávno

jsem je dělala ze tří druhů masa - vepřová kýta, krůtí prso a přidala jsem ještě z mrazáku vydolovaná játra. Byly moc dobré. Protože základních surovin bylo hodně a všechny ty kostky masa a kousky zeleniny se na špízky nevešly, ale byly už pokrájené a marinované, tak jsem všechny zbytky shrnula jednoduše do pomalého hrnce a podlila trochou vína a vývaru. Maso, zelenina - vše se udusilo ve výborné šťávě a se zbylým bramborem to také nemělo chybu.

Z. Lika 27.7.2018 11:58

Re: Nedávno

Přesně tak, paní Holubová, ty přebytky vydají na další výborné jídlo. Játra na špíz, to mě nenapadlo, díky za tip.

Z. Jajka 27.7.2018 14:15

Re: Nedávno

Potvrzuji, bylo to výborné oboje

Z. Xerxová 27.7.2018 6:47

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

tak špízy se u nás občas dělají - různé - co dům dal. A nejlepší jsou na ohýnku

A. Bytová 27.7.2018 11:17

Re: hezký den

S tím ohýnkem vřelý souhlas.

Z. Lika 27.7.2018 11:57

Re: hezký den

Nojo, ale jak pak udržíte zvířata? Youtube je plný veselých videí se psy a kočkami, jak trependí od ohýnku s ukořistěným masem nebo buřtem :D

A. Bytová 27.7.2018 12:19

Re: hezký den

Vyrobím těch špízů víc. :D

Z. Lika 27.7.2018 13:29

Re: hezký den

Jsi prostě brutální dobrák :D Vlastně jich i tak musíš udělat ještě víc, protože to ukrutně voní a kroutí to nosem sousedům a kolemjdoucím. Zde myšleno lidem.

A. Bytová 27.7.2018 14:38

Re: hezký den

Míša Neffová když pekla bábovku (pro lidi), tak udělala i jednu malou stejnou Gordonovi. :D