29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívka ruk-cuk a s crcáním

Zeptala jsem se Zany, na jaký Mlsotník by měla chuť, a dozvěděla jsem se, že na zimní polévkový.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitča 6.11.2016 16:12

Mňam,

to zní báječně, určitě vyzkouším! A doprovodné fotky jsou skvělé, pobavila jsem se, díky :-D .

Z. Lika 6.11.2016 17:51

Re: Mňam,

Jsem ráda :-) A to víš, že si často vzpomenu na Tvoji vynikající polévku na aukčním mejdanu - dlouho tažený vývar, s brokolicí a další zeleninou, a knedlíčky... Ta byla přímo svatební!

D. Ruščáková 4.11.2016 22:51

Ach Liko, copak polívka, ale já skláním

před tvou ochotou a schopností v létě na lodi vařit!:)) Jsi neuvěřitelná, já bych asi šťastně byla na chlebu s máslem a možná až večer, v klidu a bez výkyvů by ze mě něco kuchařského vypadlo.

Jinak polívka se mi moc líbí, udělám ji - bez slaniny a určitě bez salámu:))) Ale ne zítra - máme tu Patrika a poslušna TBK (tajný babičkovský kód:)) vařím rajskou - jinak to nelze, když nechci malého mládenečka krutě zklamat:))

Z. Lika 5.11.2016 9:36

Re: Ach Liko, copak polívka, ale já skláním

No jo, když já jinak nic kloudného na lodi neumím. Vařím moc ráda a na lodi je to ohromně vděčná činnost. Totiž tam všichni velice ocení, když někdo udělá něco jiného než špagety s kečupem nebo chleba se salámem. Vaření najednou získává opravdu důležité místo v životě :D

A že jim chutná? Další důležité přísady jsou: uvařil někdo za ně, a... moře :-)

Z. Lika 5.11.2016 9:42

A taky pozor na ingredience

Svoje udělá pravé máslo (stačí troška), na kterém se všechno včetně koření nejprve osmahne (nádherně se to rozvoní a mrkev pustí barvičku), a teprve potom se přidá voda. To jsou ty detaily, co dodají celkem běžné zeleninové polévce na výraznosti.

J. Jovo 4.11.2016 18:26

Což takhle dát si...

ne špenát, ale stravu kosmonautů.

http://technet.idnes.cz/kosmounauti-jidlo-vystava-praha- do7-/tec_vesmir.aspx?c=A121107_125743_tec_vesmir_mla

Dalo by se při tom klidně sedět a pozorovat cvrkot v podpalubí i na palubě.

Článek je velmi pěkně zpracovaný a tu polívčičku určitě vyzkoušíme!

Z. Lika 4.11.2016 19:52

Re: Což takhle dát si...

Děkuji za pochvalu a tip na výstavu! Kosmonautí jídlo - vždycky se mi vybaví amarouny :-)

Z. Hanča 4.11.2016 17:58

Superrychlá polévka

se velmi hodí, zvláště když jsou ohlášena mláďata. Mám opsáno a bude na jídelníčku v neděli, ta na zítřek - poctivá nudlová z kuřecího vývaru - už bublá na plotně. Jo a když jsem si psala recept, úplně jsem cítila, jak asi musí být ta polévka voňavá!

Z. Lika 4.11.2016 19:53

Re: Superrychlá polévka

Ten kmín se nádherně rozvoní, jak se nejdřív osmahne se zeleninou, než to celé doliješ vodou, to je opravdu paráda. Takže přeji dobrou chuť!

T. Zana 4.11.2016 17:03

O.T.

Vyúčtování je na Hadech.

E. Šusová 4.11.2016 15:01

Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D

Kdysi jsem v pořadu o vaření s italem viděla supr polívčičku - nazýval to nějako jako Papa pomodori. Každopádně stejně jako zelňačka je to ultra rychlý a nepotřebujete k tomu ani moc věcí. Vystačíte si plechovkou či dvěma (podle toho, jak moc toho chcete uvařit) rajčat, cibulí, česnekem, bazalkou, vekou/ houskou (v origoši ciabatta), olejem, solí, pepřem a mou oblíbenou kysankou. Na oleji pohoníte cibulku, pak česnek nasekaný, přihodíte bazalku (čerstvou, sušenou, dle toho co je) a vkydnete rajčatovou plechovku, rajčata trochu roztrháte vařečkou, nasepete tam tu nakrájenou housku/veku/ciabattu, zalijete vroucí vodou z rychlovarky, osolíte, opepříte, trochu povaříte, zahustí to to pečivo a pak vkydnete kysanku a poté už jen sklízíte ovace za vynikající poblifku, která právě zachránila hladového strávníka přes jistou smrtí z vyhladovění, než uvaříte něco dalšího.

Dobrou chu't

Z. Lika 4.11.2016 15:56

Re: Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D

To musí být opravdu dobré - čím jsem starší, tím víc umím ocenit jednoduché chutě. A tohle je vynikající nápad. A i do práce se to dá nosit, akorát pro ten účel bych tam asi nepřidávala česnek, chutnat to bude i tak, zase trochu jinak.

Díky za recept!

D. Ruščáková 4.11.2016 22:54

Re: Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D

Bezvadnej recept, ráda vyzkouším! Stejně jako Lika asi bez česneku:))

A jak se jinam máte? Co ta vaše praštěná dorostenka?:))

Z. Vave 4.11.2016 23:18

Re: Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D

Něco podobného dělám, leč bez housky uvnitř, tu mám pak v ruce. Tohle určitě vyzkouším, mňam! ... Jako dítě jsem rajskou polévku nejedla ... eh, vlastně jsem ji nejedla desítky let a jím ji teprve poslední rok či dva, zato s obrovskou chutí. :) ... Ovšem tu ze školní jídelny s nudelmi, tu bych teda nedala ani teď. Brrr.

M. Crossette 4.11.2016 14:50

taková polévka nám bude chutnat!

je v ní vše, co máme rádi. Ale protože jíme polévky vlastně až v zimě a jako hlavní jídlo, s její přípravou ještě nějaký čas počkám (máme tu stále kolem +30). Čočku mám moc ráda, dělám ji většinou "na talíř" nebo pak jako hustou čočkovou polévku, kdy je vše rozmixované + trochu smetana. Jen přidat na zahuštění k jiné polévce jsem nikdy nepoužila - musím vyzkoušet.

Ano, fotky jsou moc hezké. Vlastně považuji za výkon, žes úspěšně zvládla uvařit na houpající lodi "šplouchající" polévku :) Možná právě proto jsi ji vařila v papiňáku, co je na sporáku? Nebo jsi polévky vařila jen za zcela klidného počasí ? :)

A také neznám výraz crcat , my v rodině v tomto smyslu říkáme prdlikat -"ty se s tím prdlikáš", nebo "neprdlikuj se s tím".

Z. Lika 4.11.2016 15:52

Re: taková polévka nám bude chutnat!

Papiňák byl jediný hrnec na lodi, pak už jen menší kastrůlek a konvice na vodu. Plus pánev, tu jsme si přivezli.

Ale papiňák jsem používala jako obyčejný hrnec, s pokličkou pouze přivřenou. A polévky se dají vařit za každého (téměř) počasí. Jen se hrnec musí zaplnit nejvýš do poloviny, sporák se musí uvolnit do kyvného režimu a když se blíží velká vlna (třeba i od projíždějícího motoráku), hrnec je dobré uchopit a nad sporák zvednout, aby nevyšplouchl. A při tom udržet rovnováhu :-)

Čočku na zahuštění používej nějaký ten druh, co se rychle uvaří - ale u vás je ta červená loupaná určitě k dostání běžně. Dobrý nápad na zahuštění polévky je taky nastrouhat syrovou bramboru. Všechno je to lepší než moukou - ta pohltí hodně chuti.

Z. Jenny 4.11.2016 17:46

Re: taková polévka nám bude chutnat!

Dobré, dobré, moc dobré, takové mám nejraději polévky.

S udržením rovnováhy v kyvným a šplouchavým režimu by si mohla rovnou do baletu ND, musí to být hotový lebinoje ózero. :-)

Z. Vave 4.11.2016 13:02

No bezva!

Když se mlsná huba k mlsné hubě vine, z kuchyně se libé vůně line ...

aneb Zana dobře zaškemrala a Lika dobře uvařila.

Tohle zní moc dobře, Liko. Jak se mi letos všechno mění, tak teď na podzim vařím zeleninové polévky. Ručním mixérem vyrobím krém, nacpu do mističek, zmrazím a nosím do postupně do práce, dokonce i Vašek si je bere. A zrovínka teď se chystám, že udělám červenočočkovou, že si musím najít nějaký recept. Takže tohle je jako na zavolanou.

Doufám, že se v diskusi objeví ještě jiný dobrý recept na polévku ... nebo jiný pokrm do krabičky do práce, který se rychle ohřeje a dobře sní. :o)

Z. Lika 4.11.2016 13:41

Re: No bezva!

Výborná jsou tzv. chili nebo kari - buď s masem anebo s luštěninami, a k tomu rýže nebo brambory. Anebo různá rizota.

Z. Vave 4.11.2016 13:49

Re: No bezva!

Chilli jím pouze a výhradně modřanské, tedy chilli bez chilli. :o) A kari můžu taky jen trošku ... a rizoto mi jede jen někdy ... já vím, zabít je málo. :o)

Z. Lika 4.11.2016 14:15

Re: No bezva!

Ano, chili jsem myslela spíš takový ten omáčkoguláš okořeněný dne vlastních chutí, kde je základem zelenina a maso nebo zelenina a luštěniny (různé čočky, fazole, cizrna...). Stačí na trošce omastku osmahnout nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, přidat rajčata (třeba i v konzervě), nějaké to koření (bobek/saturejku/mletý anýz/kmín...) a maso nebo luštěniny. Když jsou to luštěniny, dá se to taky nakonec trochu mixnout tyčákem a je to moc dobré. Na rýži nebo bramborách to nemá chybu.

Anebo si dělat zeleninové polévky s ovesnými vločkami.

Z. Lika 4.11.2016 14:18

Re: No bezva!

ach ty překlepy... hned v první větě "okořeněný dle", že ano.

"Rizota" moc ráda dělám z jiných zrnina, například špaldy, krup, jáhel, quinoi, takže jsou to spíš "zrnota".

Z. Vave 4.11.2016 23:33

Re: No bezva!

Jééé, psala jsem přes den příspěvek a není tu?!

Jsem prosila o kolektivní mlsotník na téma chilli (omáčkoguláš) a tak také o tanec u tyče ... teda s tyčí mixovací u sporáku na dobré polívčičky či jiné jedlosti zimní, nositelné do práce.

A. Lex 4.11.2016 11:58

Ťuky, ťuk Matyldo!!!

Jsi ještě tady, nebo už jsi za prací? Pozdravuj Mušketýra a že mu přeji všechno nej ke jmeninám.

Z. Matylda 4.11.2016 12:03

Re: Ťuky, ťuk Matyldo!!!

Ještě jsem tady :) A ráda vyřídím.

M. Pajakerryková 4.11.2016 14:33

Re: Ťuky, ťuk Matyldo!!!

i já se přidávám s přáním vše nej k svátku!!!

A. Lex 4.11.2016 11:51

Liko, polívka je zajímavá

věřím že se vyhladovělým strávníkům sbíhaly sliny, ale kde je to crcání??? (Já totiž neznám význam slova crcati :-( .)

E. Šusová 4.11.2016 12:09

Re: Liko, polívka je zajímavá

crcání bude přece příště - jak psala kuchařka. :-) Páč asi neměla čas se crcat s dalším psaním :-D

A. Lex 4.11.2016 12:34

Re: Liko, polívka je zajímavá

Petro díky, jsem přehlédla. Ale stejně doufám, že se příště kapitánka zastaví u gramatického tvaru crcání, protože to jsem nedávala ve škole pozor a ušlo mi to.

E. Šusová 4.11.2016 12:43

Re: Liko, polívka je zajímavá

a pravděpodobně jsi asi taky neviděla kultovní slunce seno. Páč tam to jede.