29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš

Jak vaříte tuto klasiku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.1.2022 18:42

Guláš s příchutí rajčat jsem prvně jedla u mé tchýně. Jak jsem dodatečně zjistila, tady je to běžná variant. Ano, byl dobrý jedla jsem ho pak u tchýně mockrát. Ale zůstal to pro mne "americký guláš" . Z domova jsem byla zvyklá na tatínkův výbroný guláš jen s cibulí a kořením a ten byl a stále je pro mne ten nejlepší. Takže doma dělám "český guláš" a takový ho má rád i můj manžel. Možná té rajské chutě v guláší od tchýně bylo moc, možná nedala dost cibule.

V létě z hovězího masa teď dělám nejčastěji guláš "podle Sedláka" (od Liky) v době, kdy mi rodí papriky. Ty už teď nemám a tvoje fotky Liko jsou natolik lákavé, že možná ho možná zkusím jen s trochou protlaku na přichucení. Jinak mimo paprikovou sezónu dělám kari guláš (stejný jako paprikový, jen zaměním koření) a nebo vepřový, kde je kromě papriky ještě kmín. A cibule u všech gulášů dávám take "podle Sedláka", což jsem kdysi i v nějaké kuchařce četla, že hlavně u vepřového guláše má být poměr masa a cibule 1:1 :-)

MMCH Liko, včera jsme dojídali zbytek tvého čočkového guláše. Měli jsme ho před dvěma dny, zase jsem ho udělala hodně a protože jsme včera moc nebyli doma, rychlé přihřátí zbytku přišlo náramně vhod. Já čočku miluji (a manžel má též rád) , takže kupujeme ve velikém balení. A už ji vlastně ani jinak nedělám než tenhle guláš. A přidávám trochu hustší šťávy z mých rozvařených, rozmixovaných a zredukovanýchých rajčet , kterou mám v sáčcích v mrazáku od léta. Když mám zrovna v lednici zelené lupení, přidám, ale to není pravidelně, takže převažuje hrášek, který je v mrazáku vždy (ale dala jsem i na čtvrtky rozkrájenou růžičkovou kapustu :-))

M. Crossette 14.1.2022 18:44

Ja a papiňák nevlastním, guláše vařím na plotně pomalu v těžkém železňáku (uvnitř s glazůrou).

Z. Lika 14.1.2022 19:32

Maričko, toho rajského protlaku se přidává opravdu jen na ochucení - na ty moje víc než čtyři litry stačila 70g konzervička, pravda "double concentrate". Po rajčatech to rozhodně nechutnalo, ani náznakem. Takže určitě zkus.

A jsem moc ráda, že se Sedlákovo dědictví takhle ujalo, a čočkový "guláš" taky R^

Ty hromady paprik na zahradě ti pustě závidím!