25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rýžový nákyp s ovocem

Toto je přímo zákusek :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Verenková 12.3.2021 20:20

Nelinko,Nelinko,síce ten tvoj ryžový nákyp vyzerá ako mňamka,ale pred 60 rokmi po nezjedení r.nákypu v pionierskom tábore som sa zaprisahala,že už nikdy!! A ešte nám aj strhli body za nezjedenie a nevyhrali sme na konci toru!!Tak ti nevím Karle,že by som ho vyskúšala podľa Tvojho receptu?/ten v tábore bola uvarená ryža v mlieku a na nej nahádzané kompotovane čerešne,no hrozné.

T. Zana 12.3.2021 20:22

Verenko, vyzkoušej! Body budeš mít jisté ;-).

M. Crossette 12.3.2021 18:29

Nelino,díky za recept, vyzkouším. Není to tak dávno, co jsem dělala jáhlový nákyp od Zany (s kompotovými broskvemi) a tenhle rýžévý vypadá velice jedle. Maminka dělávala se švestkami, jak už si vůbec nepamatuji.

Rýži jako přílohu používám nejčastěji, máme ji rádi. Ale kupuji jedině New Orleanskou, která je předvařená, dlouhá a máme ji rádi na talíři sypkou. Takže na nákyp se asi hodit nebude, bude třeba koupit jinou která se snáze rozvaří. Jinak hlavně manžel má sladké večeře rád. Většinou sama rozhoduji, co bude k večeři. Ale někdy, když uvažuji na třeba dvěma, třemi masovými možnostmi, tak dám choti na vybranou. On vyslechne a pak přidá "a nebo třeba waffle":-). A ty pak take jsou a manžel velmi spokojený:-). On si na ně dává jablečné puréé (a javorový sirup), já tak sním jen první waffle, na druhou, ještě za horka položím plátek sýra, sladkou už jí nechci. Takže vím, že nákyp bude určitě přijat a pochválen.

V receptu se mi zdá, že rozvařené kompotové ovoce nemusí vadit, když je celý nákyp nadýchaně měkký (a netřeba ani parádně rovnat, když na to stejně přijde další vrstva). Pamatuji se, jak prvně dělala kynuté knedlíky s jahodami. Jahody byly na pohled vyzrálé, ale když se pak hotový knedlík rozkrojil, vnitřek jahody byl tvrdý, nezralý. Od té doby si dávám pozor, aby jahody byly skrz naskz zralé - raději menší, nebo je pro jistotu rozkrojím. Stejně tak jsem pohořela s blumami. Evropské švestky tu nejsou (tedy tady na Jihu ne), tak jsem jednou koupila tmavě fialové kulaté blumy. Na jídlo nebyly špatné, a i když jsem do knedlíku balila jen polovinu, za tu krátkou dobu vaření se dostatečně neprovařily, vlastně ani neprohřály. Víckrát jsem je už nepoužila.

T. Zana 12.3.2021 20:17

Maričko, to jsem ráda, že jahelník chutná :-).

Máš pravdu, na rýžový nákyp to chce spíš nějakou kulatou rýži, co není sypká (aspoň u nás to tak bývá) - jistě něco najdeš.

Docela chápu, že příliš mnoho sladkého nechceš (akorát já to mám obráceně a slaným bych začala a na sladké přešla až po něm ;-)).

Čirou náhodou sušené švestky by se u vás nenašly? Do nákypů jsou fajn.

L. Jakovljevičová 12.3.2021 16:00

Moje maminka uměla naprosto báječný rýžový nákyp. Dokonce jeden známý pán, když býval pozván na oběd, přál si vždycky nákyp. Můj syn byl asi v 16 letech v nemocnici. Zajásal, když byl na jídelníčku rýžový nákyp a pod dojmem babiččina výrobku se těšil.;-D Pak to popsal slovy:" Kostka nedovařené rýže (jak vytvarovali kostku je mi záhadou)a dole jedna půlka kompotované švestky. Ani to nepocukrovali!" Ano i tak může vypadat nákyp:-)

Ale ten od Nelinky vypadá a určitě chutná jako od maminky. Dík za připomenutí, asi ho brzo udělám, fotky jsou velmi inspirativní!

M. Crossette 12.3.2021 18:32

Lído, já si ze školní jídelny pamatuji, jak kuchařky pěchovaly rýži do sběračky."Vypláchly" jí omastkem, ručkou napěchovaly rýži a ten bochánek pak vyklopily na talíř. Asi aby každý žák dostal stejnou porci :-)

Z. Jenny 12.3.2021 15:02

Nelinko díky za recept. Fakt, že rýži moc nemusím ale někdy na ni mám chuť, takže něco ukutím. V

Z. Matylda 12.3.2021 13:56

Sladká jídla dělám hodně málo, drahý můj radši maso, navíc se prý po něm tolik netloustne. Rýžový nákyp jsem dělávala za časů malých dětí, teď by mě to nějak nenapadlo....

Z. Nelina 12.3.2021 13:08

Díky, že se někdo zastal kompotovaných meruněk, ujišťuji, že rozblemcané v nákypu nejsou.

Š. Matyášová 12.3.2021 13:26

já kompotovaný meruně ráda a koupit je v plechu,je někdy loterie, buď jsou rozhňácaný už v plechovce nebo jsou pevný a pak je radost s nimi pracovat...a je škoda, že jsi tak spěchala a na ten nákyp je neurovnala..

Z. Nelina 12.3.2021 15:43

Nespěchala jsem, jen jsem předpokládala, že v těch plechovkách je toho ovoce víc (nemaje zkušenost). Tak jsem to rozřezala na půlky, obchod daleko.

A. Zemanová 12.3.2021 12:41

Lehké OT pro YGU:

Dnes byl zase šumajstr, tentokrát ze škvarečků domácích. Mňam! To je sice tlustý, zato ale skvělý recept. R^V

Z. Yga 12.3.2021 13:00

R^R^

Z. Jenny 12.3.2021 15:04

Hihi, zrovna dovařuju cizrnu, bude brzká večeře,na oběd jsem se jaksi netrefila, musela jsem si odpočinout. MLP už byl dvakrát v kuchyni,jestli už to je. Chrání a pomáhá. ;-D:-P

A. Zemanová 12.3.2021 20:15

;-D Není nad ochotného pomocníka v kuchyni!

Z. Asteris 12.3.2021 10:30

Jéé rýžový nákyp. Rýži nemám ráda, nevím proč, ale je jedna výjimka a to je rýžový nákyp, ten můžu, ale abych pravdu řekla, jen pro sebe ho nedělám...Recept i ty další v diskuzi vypadají moc lákavě.

Z. Jajka 12.3.2021 14:27

A neznechutila ti ji školní jídelna a závodní stravování? Mně ano, léta jsem se jí vyhýbala. Až když jsem se vdala a začala víc vařit, zjistila jsem, že na té školní a jídelnové mi vadilo, že byla slaná víc než jen symbolicky.

Z. Asteris 12.3.2021 18:59

V závodce ho dělali a byl moc dobrý, nahoře zapečený sníh a uvnitř spousta ovoce a ještě k tomu kompot :-) . Spousta jídel se jíst moc nedala, ale rýžový nákyp uměli. Současná závodka ho nemá na jídelním lístku, ale zase vaří slušně, některá jídla dost dobře.

A. Alimo 12.3.2021 9:31

Tak tentokrát nic pro nás. MLP by si možná dal, ale nesmí a já na sladká jídla moc nejsem, jedinou výjimkou jsou ovocné knedlíky z tvarohového těsta. Nicméně děti by si možná daly, musím prověřit.

Ale musím pochválit, recept je srozumitelně napsán a krásně zdokumentován, ostatně od Nelinky je to pravidlem:-).

A. Zemanová 12.3.2021 8:56

To zní zajímavě, Nelinko. Mohlo by to být ideální jídlo pro tlupu dětí, ovšem dneska člověk nikdy neví, budu se muset zeptat u rodičů.

Jak se píše níže, ty opečené okraje byly nejlepší. Pamatuju nákyp se švestkami, tuším se i poléval šťávou? Rozvařené švestky a podobně jsem moc ráda neměla (a nemám), ani v kynutých knedlech; vždycky jsem švestky rychle snědla, aby mi pak nekazily chuť kynutého těsta, cukru, tvarohu, máku a másla. Drobné ovoce mi ovšem vůbec nevadilo a nevadí.

Jak to vůbec kdo máte se sladkými jídly doma? Já jsem je vzdala už kdysi dávno, kdy se Vašek po předložení či návrhu sladkého pokrmu ptával "a co bude k jídlu?"

Z. Lika 12.3.2021 9:08

U nás si MLP objednává žemlovku a palačinky. Na rýžový nákyp asi nebyl zvyklý, musím se poptat, velmi diplomaticky ovšem :-)

J. Fialová 12.3.2021 9:26

Jestli byl na vojně, a krmili ho tam stejně jako MLP (t.j. rýžovým nákypem velmi, velmi často), tak snad se raději ani neptat :-)

Z. Jenny 12.3.2021 12:11

;-D;-DR^

Z. Jajka 12.3.2021 9:21

Měla jsem možnost tuto lahůdku u autorky ochutnat, mňam mňam :-)

Sama dělám jednodušší variantu. Tedy na rozdíl od Zany tu kaši uvařím tak, jak praví recept v mé oblíbené kuchařce. Uvedu rýži zalitou vodou k varu, po chvilce začnu dolévat mlékem a vařím cca 20 minut. Chce to akorát rendlík se silným dnem, optimálně teflonový, trochu hlídat a v případě potřeby dolévat mléko. Máme rádi, když se rýže trochu rozvaří. Do hotové kaše vmíchám kousek másla, žloutky utřené s cukrem, přepůlené sušené švestky, případně i meruňky a sníh z bílků. Dám zapéct do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na cca půl hodiny. Cukrem dost šetřím.

Z. Jajka 12.3.2021 9:30

Na 4 porce cca 30 dkg rýže, 3 vejce, cca 3/4 l mléka, špetka soli, sušené švestky, případně i meruňky, klidně nakrájené na malé kousky (oproti švestkám jsou obvykle kyselejší). Do žloutků cca 2 rovné lžíce cukru a další 1 lžíce zašlehaná do bílků.

Z. Iva 12.3.2021 9:46

Do rýžového nákypu a do jahelníku se zásadně dávaly sušené švestky nebo sušené meruňky. Po upečení byly akorát vlhké, nic rozblemcaného.

Z. Jenny 12.3.2021 15:16

Aha! Zkusím ty sušené,dík! Už jsem dlouho tohleto nedělala, tak uvidíme.:-)

T. Zana 12.3.2021 10:45

U nás sladká jídla vařím (akorát ne ty Xerxovic šišky s mákem, to nás oba nějak minulo).

Vave, tak zkus místo normálních švestek ty sušené, to taky není marné ;-).

A. Zemanová 12.3.2021 11:05

Sušené švestky! To by mě nenapadlo. :) Děkuju.

Š. Matyášová 12.3.2021 13:29

peojde mi bábovka..rejžový nákypy ani omylem..ještě tak buchtičky ze šodo..žemlovka taky nee, ty školní jídelny tomu dávaly na frak a chlapi to nechtěj...ale ovocný knedle z tvarohovýho těsta, tak to jo,to jich spořádaj...;-)