28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čočkový eintopf

Na našich výletech do Německa jsem ochutnala tohle jídlo „z jednoho hrnce“ a byla jsem jím nadšená. Hlavně v luštěninové verzi, hrachové nebo čočkové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 22.3.2023 11:06

Vypadá to dobře :-P

Š. Matyášová 20.3.2023 6:48

ale vaří, my ze Sudet ho umíme a děláme si ho doma minimálně jednou do měsíce...

M. Crossette 17.3.2023 16:37

Zajímavý recept, my luštěniny rádi. Je hodně podobný čočkovému "guláši", který sem kdysi dala Lika. Já už ho umím zcela zpaměti a dělám tak jednou za měsíc s polskou klobásou (začínám mít velký zvířetníkový výběr a navíc také ráda dělám "aby zbylo":-)). Jen tam nejsou brambory (ani med), ale zase pokrájené listy kapusty. My k tomu jíme jen bagetu, takže možná jednou zkusím i ty brambory "na srovnání":-).

MMCH Liko, posílala jsem ti před pár dny mail, že jsem dělala tvoji zelnou pizzu (dobrá byla). Není nutné odpovídat mailem, jen sem napiš, že to došlo, před časem ti také jeden mail s fotkami nedošel, tak se chci jen ujistit.

M. Gillová 17.3.2023 18:58

Maričko, je bezvadný, že spoustu receptů hned vyzkoušíš R^. Já jsem od Liky uvařila zatím jenom řecké kuře, mělo ohromnej úspěch ;-D.

Z. Lika 17.3.2023 19:36

Ahoj Maričko, ano, mail došel, určitě odpovím - jen jsem rozlítaná :-)

E. Schlittermann 17.3.2023 16:06

zdravim veskere zviretnicke spolecenstvo - dlouho jsem tu nebyla, mam opet co docitat ...

Cocku ja rada, lusteniny taky, deti to moc nemusi, ale dnes mam na pripravu vecere chvili, cervena cocka to jisti. Bez parku. Mozna tam dam opecene halumi. Pred lety jsem si z Chorvatska privezla smes lustenin (mjesavine mahunarky i zitarica) a na netu nasla recept s rajcaty. Kastrol jsme vylizali! Vsichni vcetne deti a navstevy :).

M. Gillová 17.3.2023 19:04

Z červené čočky vlastně nevařím, zatím jsem nepřišla na dobrý recept :-/. Jinak Chorvati luštěniny umějí, to je jasný!

Z. Lika 17.3.2023 19:37

Tak jsem zapátrala, co jsou mahunarky, a dozvěděla se, že jsou porodnica biljaca ;-D

E. Schlittermann 17.3.2023 23:27

porodnica blijaca ;-D;-D;-D ... a to je mozny, ze jsem to zase vsechno poopetla

Z. Lika 18.3.2023 7:23

Určitě nepopletla, Evi, obrázky patří bobovitým. Ovšem tím "blijaca" jsi tomu nasadila korunu ;-D

A. Zemanová 17.3.2023 13:22

To je prima recept, díky, Jajko. Napadlo mě, protože se mi ve špajzu urodilo nějak moc červené čočky, že by bych to mohla trochu otočit. Začít zeleninou, pěkně opéct, a možná s kouskem slovenské slaniny, protože červená čočka je nevýrazná. Pak zalít horkou vodou, vhodit brambory a nakonec červenou čočku, která to i zahustí. Vlastně trocha červené čočky by se dala použít i k zelené čočce (tu já tuze ráda) místo mouky.

Jajko, ještě chci moc poděkovat za akční košíček, v úterý ke mně doputoval. Jsi nesmírně šikovná, košíček už zdobí stůl.

Z. Jajka 17.3.2023 15:35

Já fakt nejsem autorkou receptu... A ani košíku, ten vytvořila Mamut :-), já ho jen přivezla s dalším košíkem do Prahy

A. Zemanová 17.3.2023 17:44

No to jsem to vymňoukla. :-) Ne nadarmo mi vnoučata říkají "babička Ája popleta". :-)

M. Gillová 17.3.2023 19:06

;-D

Z. Jenny 17.3.2023 12:23

Díky za dnešní recept. V jednoduchosti a v čočce je síla! :-) Udělám hned jak zkonzumujeme dnešní zelňačku s uzeným. Já vím, že je půst,není třeba připomínat .;-D Čočku máme rádi,tak už jsem ji vyndala ze špajzu, abych nezapomněla.R^V

M. Gillová 17.3.2023 12:46

Zelňačku mám v plánu už dlouho a musím jí uvařit, než se úplně oteplí. Moc děkuju za připomenutí, Jenny!

A dodatečně silně chválím sérii posledních fotek, a hlavně vídejo V.

Z. Jenny 17.3.2023 16:48

Díky!V

A. Zemanová 17.3.2023 13:23

Milá Jenny, Tvůj fotočlánek jsem četla a komentovala se zpožděním. Moc se mi líbil.

Z. Jenny 17.3.2023 16:49

Vavísku díky, se mrknu, jo?!V

T. Zana 17.3.2023 11:12

Hm, docela bych to zkusila, luštěniny rádi. Akorát spíš asi z hrachu (fazole by taky mohly být dobré).

Proč ne z čočky? Čočkovou dělám často a je oblíbená, jinou verzi by asi konzerva domácí neuvítal ;-)

M. Gillová 17.3.2023 12:40

Z hrachu to bude určitě taky fungovat :-). Hrachovou verzi jsme jedli v Oybinu těsně předtím, než přijel parní vláček ;-D.

Z. Matylda 17.3.2023 13:18

Na Oybinu jsme byli i se psima- byl to moc prima výlet.

T. Zana 17.3.2023 14:17

Oybin je bezvadnej!

Z. Matylda 17.3.2023 7:24

Já luštěniny ráda, můj muž je rád nemá. Takže vařit pro jednu není nic moc, když vaříte ještě jiné jídlo. Ale tohle bych si mohla udělat dvě porce do práce...

M. Gillová 17.3.2023 12:43

Je prima, že tohle jídlo je možný ohřát. Jak už přes dvacet let pracujeme oba s mužem z domova a stejnou dobu vařím teplý obědy, tak se snažím, aby byly na dvakrát :-P.

Z. Lika 17.3.2023 7:13

Přeji dobré a chutné ráno všem Zvířetníkům :-) Tak tohle je jídlo podle mého gusta - luštěniny velice můžu. Doma jsme dělávali čočku podobně, ale jako polévku, a vždycky mi moc chutnala. Určitě se ale nedochucovala i cukrem, ale to musím vyzkoušet - už jsem poznala, že trošička stačí na dokonalé vyladění chutí, přesně jak Milena píše. Takže moc děkuju! A všem přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli :-)

M. Gillová 17.3.2023 12:44

Taky děkuju, Liko :-). Zpočátku bych doporučovala ochucovat tím medem a octem po troškách a ochutnávat. Ale byla jsem překvapená, kolik toho ta čočka vstřebala.