28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zase brambory, tentokrát rozpláclé

A pečené :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 4.12.2019 13:38

Tak rozbouchance jsem pro změnu dělala dnes, k vepřovým nudličkám ve směsi s pórkem a tou hlívou z čarovné zahrádky. :-) Jsme nadšeni, rozbouchance určitě budeme dělat i bez další přílohy, jen třeba se salátem s čínského zelí, který jsme měli dnes. Jen příště vyzkouším variantu podle videa, totiž že česnek zrůžovím mimo troubu a rozbouchance tím pádem budou moct být ještě červenější a křupavější.

Liko, děkuju moc a těším se na další (bramborový?) recept. :-)R^

Z. Lika 4.12.2019 17:16

Výborně, jsem ráda, že chutnalo. Napadlo mě, že u vás by ten rozmarýn někde v chráněném koutku vydržel i venku...?

A. Zemanová 4.12.2019 21:01

Ani není v chráněném koutku a přežil loňskou zimu v pohodě. Zrovna tak mám různé druhy tymiánu, petrželku kudrnatou i hladkolistou a něco, co vypadá jako hladkolistá petržel a voní jako celer. Většinou je to k mání dlouho dlouho do zimy. Jo, a ještě to, čemu se říká kari a taky oregano. To je taky furt dostupné. :-)

Z. Lika 5.12.2019 18:10

To je pak vaření hnedle veselejší, to máš fajn.

M. Crossette 29.11.2019 18:01

Liko, díky za další bramborový recept, brzy vyzkouší. Hlav česneku má celý sáček a na zahradě dva keříky rozmarýnu. Už přemýšlím, jakým hrncem brambory praštím :-). Na videu mě překvapilo, že autor bramobry přeleje omáčkou. Vždyť tím celou skvělou křupavost okamžitě pokazí, ne? Také mě napadlo, že oba recepty - vzhledem k jednoduchosti a minimum přísad - bys mohla skvěle využít na lodi. Jenže je to v obou případech delší zapékání a butanová bomba na lodi by měla asi zbytečně velkou spotřebu.

Jinak jak čtu, tvoje načechrané brambory se rychle uchytily. MMCH, slovo "načechrané" se mi moc líbí, sliny se sbíhají už jen při jeho vyslovení (stejně se mi líbí dnešní slovo "omatlánka"). Uchytily se i v mé kuchyni, také jsme je měli včera. Am. slavili Thanksgiving. Já krůtu (pro nás dva) nepeču, ale upekla jsem kuřečí čtvrtky. V lednici byly stále 2 větší br., když jsem ty načechrané dělala poprvé, tak jsem si řekla, že je udělám znovu, jen uvařím několik navíc. Nakonec jsem zase vařila 6 dalších, takže teď mám zbytek právě na tychle bouchané. Včera jsem u načechraných dělala pokus. Použila jsem velkou cibuli a zatímco jsme strouhala sýr, polovinu cibule jsem na oleji osmahla (ne moc do tmava) . Ale nemyslím, že to nějak výrazně ovlivnilo chuť a protože je to práce navíc, asi to opakovat nebudu. Místo obyč. pepře přidávám směs "Six pepper blend" (hrubě mleté), takže chutí je tam dost. Jen jsem tentokrát dala na dno pekáčku pečící papír. Poprvé se mi br. dost připekly. Tedy ne, že by to vadilo, výškrabky já ráda, ale tyhle se dna držely tak fest, že jsem nakonec musela pekáček odmáčet. S papírem je to lepší. A také jsem "pokořila slupky". Prvně jsem bramboru strouhala "od špičky" a ze slupek jsem měla dost cancourky. Teď jsem ostrouhala nejprve slupky, podélně kolem dokola, což šlo dobře. Sice se mi pak "oholená" brambora při dalším strouhání občas drobila, ale to nevadilo

M. Crossette 29.11.2019 18:08

A ještě. Inka níže píše o zakysance 18% a 14%. Opravdu se u vás na kelímku uvádí, jak je kyselá? Já za celá léta kupuji stále stejnou značku, možná to na jiných také je. Ale schválně jsem se dívala na tu moji a nic o kyselosti v % tam není (jak už jsem jednou psala, ta naše je pomalu jak bílý jogur, byla bych schopná sníst celý půl kg. kelímek na posezení :-P)

L. Blaza 29.11.2019 18:18

Maričko, ta procenta znamenají tučnost smetany. Kyselé jsou asi všechny přibližně stejně :)

M. Crossette 29.11.2019 18:47

Blážo, děkuju, tady je odkaz na tu moji zakysanku, tak pokud z toho vyčteš procenta kyselosti, prosím napiš, zajímá mě to.

https://tinyurl.com/typc5a4

Z. Lika 29.11.2019 19:34

Maričko, níže píše Iva, že kyselost zakysanky souvisí s tučností - čím je méně tučná, tím je více kyselá.

M. Crossette 29.11.2019 19:51

Aho, tak to jsem přehlédla, je to tam dodatečně - děkuju. No jó, já nikdy žádné "light" výrobky nekupuji, takže i moje zakysanka je asi tučnější a proto mi přijde "sladká" :-)

Z. Iva 29.11.2019 21:35

No mně to tak připadá -crème fraîche cca 30% se mi zdá kyselá příjemně, omylem koupená 12% byla kyselá příšerně, jestli v tom ještě zkvasí i ty přidané škroby? Každopádně byla hnusná :-/

Z. Lika 29.11.2019 19:39

Načechranky se asi umějí připéct - to bude dělat ten sýr. A jsi koumák s těmi šlupkami :-)

Ta omáčka ve videoreceptu mi taky připadala zbytečná, ale jak jsem pochopila, je to tip na Díkůvzdání, že se tyhle brambory dají jako příloha ke krůtě a omáčce. Ale pro mě by to bylo moc dobrého najednou, pak ty chutě ani nemají šanci vyniknout. A cibuli je podle mě lepší nechat na počátku syrovou, dodá pak na svěžesti. Hlavně bych byla líná ji smahnout ;-D

Tak doufám, že se rozplacky povedou a hlavně že budou chutnat :-)

T. Zana 29.11.2019 15:34

Hmmm... teda toho česneku tam není málo 8-o. Nevím, jestli bych takové množství rozdýchala, obvykle se snažím s ním útroby dráždit jen jemně. Ale v nějaké decentní kombinaci by to asi šlo, brambory miluju :-).

Z. Lika 29.11.2019 19:41

Tak ho na pečení nedávej, jen ho nech vylouhovat v másle, třeba jen kousíček na ovonění. Ale jestli je ti ta vůně protivná, tak ho tam samozřejmě vůbec nepřidávej - vylouhuj v másle rozmarýn a třeba majoránku (opatrně, ať se nepřipálí) a bude to taky dobré :-)

E. Zvolánková 29.11.2019 14:02

Liko, moc díky za další bramborový tip...R^R^R^ Fakt to vypadá mňamózně. A ještě než jsem si přečetla popisek k fotce, hned jsem si pomyslela, zda je Čenda součástí receptu, protože kočku nemám, takže poznámka pod fotkou byla na místě;-D;-D;-D

Cokoli bramborového můžu, takže tohle určitě taky vyzkouším, už proto, že tymiánu mám plný záhon;-D

Z. Lika 29.11.2019 14:16

Tuším, že u vás by podobné fotky byly fousaté ;-D I když - fousiska jsou asi vychovaná, na stůl neskáčou, i když by to zvládla jako nic!

Ten tymián si musím příští rok nějak ošéfovat, možná ho i teď uvidím někde v květníku.

Z. Tečka 29.11.2019 13:01

Začala jsem číst trochu s nedůvěrou, ale finální výrobek mě nadchl. Můžu cokoli křupavého, a takhle připravené brambory zkusím. Asi bez těch bylinek, tymián můžu akorát v rajské, jinak ne. A rozmarýn nemám a nepoužívám. Ale klidně petrželku, nebo můžu zkusit smil. Problém bych viděla s brambory ve slupce. Vařím loupané, což tady není žádoucí, ale už dlouho jsem nepotkala takové, které bych si troufla ve slupce uvařit, protože pod slupkou se často schovají různé ošklivé věci. Možná až zase budou nové, recept si schovávám, určitě zkusím, protože to vypadá strašně dobře.

Z. Lika 29.11.2019 13:28

Nebude smil hořký? Znám ho jen z "čajů". Petrželka možná nevydá pořádně vůni, tu bych si nechala na posypání už hotového jídla, třeba. Ale můžu se plést, nikdy jsem ji takhle vlastně nezkoušela. A přeji, abys natrefila na nějaké pěkné brambory, občas se zadaří i v tuto roční dobu :-)

Z. Tečka 29.11.2019 14:17

Já smil teda znám z marinády na maso, tam byl dobrý. Zase neznám čaje.

Z. Lika 29.11.2019 14:35

Pak dej, Tečko, vědět, jaké to se smilem bylo, to mě zajímá.

Š. Matyášová 29.11.2019 13:45

kde bereš bramboryx? Tady mají s nádhernou slupkou a jsou uvnitř žlutý, bez překvapení ...

Z. Tečka 29.11.2019 14:16

Sharko, normálně, většinou v Kaufu nebo v Penny, jiný zdroj nemám. Na trh se nedoplazím, nebo tam jo, ale zpátky s nákladem ne.

Skříplý sedací nerv je svinstvo.

Z. Lika 29.11.2019 15:03

Aj, tak to přeji co nejrychlejší úlevu, ach jo.

Z. Jenny 29.11.2019 11:39

Jdu do toho,jen co dojíme včerejší načochrané ....

Už se těším,je to rychlejší jako placky,kdy čím rychleji je dělám,tím rychleji mizí pod rukama a zbude až ta poslední (na mne). :-)

Z. Lika 29.11.2019 12:08

Ano, tohle je rozhodně rychlejší než třeba bramboráky, to se nedá srovnat. Já bych je taky měla ruk-cuk, kdybych nemusela jednou rukou fotit a druhou držet Čendu na dištanc ;-D

Z. Yga 29.11.2019 11:33

Tohle vypadá chutně a jednoduše, určitě vyzkouším.

Já mám taky takový rychlý recept, který jsme v dětství pratikovali se stařečkem - erteple z kotla. Totiž to se uvařil kotel brambor pro prasátko. A když byl hlad, tak buď se vylovila se ertepla, přelomila v půli a vykousl se vnitřek, zbytek šel zpět do kotla pro prasátka. Anebo sofistikovanější verze - brambory se oloupaly, nakrájely na kousky, daly do malého černého kastrolku s dostatkem sádla, osolily se a pomalu se opíkaly na športheltě. Až se na nich začala dělat krustička, vzal se kastrólek do utěrky (chňapek tenkrát nemaje, jsa chudi ;-D), sedlo se na dvoře na násypy, pomalu se pojídalo a čučelo pánubohu do oken - já na stoličce, stařeček seděli na štokrleti a bylo nám dobře. VV

Z. Lika 29.11.2019 12:10

Ygo,to je krásný vzpomínací recept, přímo básnivý. Na dědečky taky vzpomínám moc ráda, utkvěl mi z nich pocit, že měli se mnou velkou a vlídnou trpělivost.

K. Kubik 29.11.2019 10:51

Manzelka je podle Chefa Johna delala minuly tyden, dostal jsem k nim mlete biftecky a cesnekovou omacku a bylo to uzasne: http://chalupnikovi.com/recepty/?p=8474

Podle Chefa Johna varime celkem dost casto. Manzelka ho nema rada, ale ja si u nej najdu vzdycky neco zajimaveho.

Z. Lika 29.11.2019 11:14

Mám chefa Johna moc ráda, recepty i humor :-) Bezva, že jste tyhle brambory vyzkoušeli a můžete je doporučit :-)

M. Ri 29.11.2019 12:16

|Zrovna včera jsem si ten recept u paní Míny prohlížela a říkala si, že ho musím vyzkoušet