29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Silvestrovská Baba a zelňačka

Je to pokrm, který se tradičně připravoval na Slovensku u mé babičky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 13.1.2019 8:45

Ivana Marta píše k "babě"

Děkuji za dotaz, baba je název, který známe už od mé prababičky ze Slovenska. Byla od Púchova. Čili možná i trochu vliv z Moravy. Než byly strojky na brambory, strouhala veliké objemy ručně na struhadle. Měli jsme vždy babu obrovskou, ještě se pekl zbytek těsta v kastrůlku vedle litinového pekáče. Jako dítěti mi to tak přišlo - Veliká baba. Jedla se z lásky k rodině, oslavám a tradici, z úcty k daru brambor. Voněla v celém domě a pokud se někomu nechce vyrábět zelňačku, chutná skvěle s domácím kysaným zelím. Víc k názvu nevíme. Jen, že je to rodinný poklad a tradice, kterou mě moc potěšilo sdílet.