18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečené kuře s brambory na řecký způsob

Asi ho znáte, ale pro mě je to premiéra. A můžu potvrdit, že se hodí i pro začátečníka!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 30.9.2017 20:57

Tak kuře na řecký způsob

jsem nepekla, příležitostně vyzkouším. Děkuju za recept, Liko.

Ve čtvrtek jsme cestou z Varů zaskočili do lesa a dotáhli dva koše + krabici hub. Byla smaženice, kulajda, houbové řízky a velké sušení.

Dnes jsme po návratu ze zahrady našli doma tři plné plechy hub, syneček hodný jel z Brd a podělil se. Je guláš, sušení a dušení na zmražení.

To až s ezima zeptá, tak abych měla co odpovědět. :)

L. Blaza 29.9.2017 19:19

Tak podobně jsem pekla

(tedy bez česneku) předevčírem kuřecí stehna s bramborami a ještě jsem tam nakrájela dýni hokaido, normálně se slupkou, jen na měsíčky a vydlabat semínka. Je to super a ani jsem nevěděla, že je to na řecký způsob :)

L. Blaza 29.9.2017 19:20

Re: Tak podobně jsem pekla

Jo a bez citronu :)

Z. Lika 29.9.2017 19:44

Re: Tak podobně jsem pekla

Myslím, že ten citron je pro ten řecký způsob dost podstatný :-)

S tou dýní je to bezva nápad!

M. Crossette 29.9.2017 18:29

Liko, tu vůni cítím až sem !

vypadá to náramně jedle a navíc rychlá příprava. Kuřecí maso mám vždy doma v mrazáku, protože ho jíme hodně často.

Ale nejprve musíme sníst různé zbytky jídla v lednici co zbyly po odjezdu návštěvy. Jelikož mi stále na záhoně narůstají bachraté zelené papriky(a jak je nestačíme jíst, červenají a jsou extra dobré), v pondělí jsem je dělala plněné podle Neliny. Byl jich plný velký pekáč - 16 paprik. My 2 dámy jsme snědly každá 2, oba pánové si dali dokonce 3. Zase to bylo moc dobré a kamarádka si do Anglie odvážela recept. Zbylých 6 jsem zkusmo dala do mrazáku (s půl litrem zbylé omáčky) a uvidím, jaké budou po rozmražení. Momentálně totiž na ně, ani na jiné větší jídlo nemáme chuť, jsme za ty dva týdny "hodování" přecpaní a včera jsme měli k večeři jen topinky ze zbytku mého žitného chleba.

Z. Lika 29.9.2017 19:46

Re: Liko, tu vůni cítím až sem !

Maričko, to jste si zahodovali! Zamražené plněné papriky jsou i tak dobré, neboj.

S topinky z domácího chleba... panečku!

M. Crossette 29.9.2017 20:21

Re: Liko, tu vůni cítím až sem !

Liko to ráda čtu. Papriky (a omáčku) jsem zamrazila schválně, abych zjistila "jak to přežijí". A pak si případně zamrazila další "na zimu". Já jich mám stále hodně a jejich spotřebu střídám mezi gulášem podle Sedláka a plněnými paprikami (oboje už umím pomalu poslepu). Hostům jsem dala na výběr a papriky je lákaly vic - fakt se povedly.

Z. Jenny 29.9.2017 17:55

Už delší

dobu mám chuť na dobré kuře a tak si ho takto uděláme.Totiž kuře moc nekupuji neb máme pořád k dispozici ty moráky. Změna nutná!

Liko, díky! I když taková krůtí stehna horní, to je masíčko! :-)

Z. Lika 29.9.2017 19:48

Re: Už delší

Krůtí horní stehna pomalu peču na svíčkové zelenině, kterou pak umixnu neuhodneš na co... na svíčkovou :-)

Dobrou chuť!

Z. Hanča 29.9.2017 17:07

Škoda, že

jsme kuřátko měli včera (vycpané a obložené kyselým zelím, promíchaným s pidičtverečky osmažené anglické slaniny), jinak bych se vrhla na řecké kuře hned. Vypadá velmi sympaticky! No nevadí, bude příští týden, aspoň si nemusím lámat hlavu, co nakoupit, co uvařit.

Z. Lika 29.9.2017 17:38

Re: Škoda, že

Sympatické je velice, opravdu doporučuji. Jen prosím nezapomeň na čerstvý citron - v originálním receptu to pán opakuje snad třikrát!

T. Zana 29.9.2017 18:08

Re: Škoda, že

Taky už jsem si zapsala, že citrony je třeba koupit :-)

Z. Verenka 29.9.2017 14:36

tak

toto jedlo si určite v sobotu urobim.

Z. Lika 29.9.2017 14:52

Re: tak

Verenko, určitě dej vědět, jak to dopadlo a chutnalo, jestli se ti to trefilo do chuti.

O. Joklová 29.9.2017 14:15

já bych i

kuře uvařila (ano, eintopf je skvělá věc), ale byla jsem od Kačenky obdařena houbami... takže jsem se právě odvalila od stolu se smaženicí a ještě mám na zítra - hm, nebo na večeři :-DDDDDD

Z. Lika 29.9.2017 14:53

Re: já bych i

Kuře počká, houby určitě ne, ty je nutno zpracovat co nejrychleji. Přeji příjemné potráveníčko :-)

T. Zana 29.9.2017 15:01

Re: já bych i

Hmmm, houby chtějí rozchodit :-) A venku je krásně!

A. Bytová 29.9.2017 13:47

Řecké kurčo

zní, vypadá a voní úplně nádherně. A když jeden přivře oči, možná že bude slyšet i takové to šplouchy šplouch řeckého moře.

A to nemluvím o eintopfové přípravě zásadně usměrnňující počet špinavých kastrólů. :)

Z. Lika 29.9.2017 14:53

Re: Řecké kurčo

Abyt, ta vůně byla opravdu nebývalá, už jenom kvůli ní to stojí za to. Než se upeče, je možno zkoušet řecké tance :-)

A. Bytová 29.9.2017 19:35

Re: Řecké kurčo

Martha a Tena se mnou bydlí už dávno, nezapomenu je při přípravě vypustit. :))

Z. Lika 29.9.2017 19:49

Re: Řecké kurčo

Ty dvě to umějí skvěle rozbalit, to je moc dobrý nápad.

Z. Jenny 29.9.2017 21:07

Re: Řecké kurčo

Hopá ! :-)

T. Zana 29.9.2017 13:43

To vypadá dobře

zakládám k použití :-)

Včera jsme do jedenácti čistili a krájeli ty houby, já na sušení a Franta na zamražení (čti "méně náročné na pečlivost" :P)

Ty potvory byly vesměs malé, max. střední a mohlo jich být kolem dvou stovek (plná taška). Víte, jak se cítí člověk, který se dvěstěkrát sehnul?? Navíc to bylo tak zvláštně rozmístěné - nejdřív jsme šli asi 10 km a nikde ani prašivka. Pak tenhle nářez asi na půl kilometru. Ke konci už se mi motala hlava a oba jsme měli docela dost.

Bohužel v téhle fázi zbývá ještě asi 8 km na nádraží a cesta domů. No, zvládli jsme to a dneska už mám i radost, co jich máme :-)

Z. Lika 29.9.2017 14:50

Re: To vypadá dobře

Chtělo by to vézt je v nějakém koši, aby všichni viděli :-) Všimla jsem si, že když někdo veze takovou úrodu, lidi kolem se usmívají.

T. Zana 29.9.2017 15:00

Re: To vypadá dobře

No jo, ale co když se ti na dně koše krčí pět chudáčků okousanejch od slimáka?

Z. Lika 29.9.2017 15:01

Re: To vypadá dobře

Vypodložit dekou, nenápadně :D

V. Glover 29.9.2017 11:30

to je krása

To uvařím v pondělí, protože celý weekend budu v práci, jinak bych to dělala hned

Z. Lika 29.9.2017 12:19

Re: to je krása

Doufám, že bude chutnat. A hlavně ať víkend rychle a v klidu uběhne.

Z. Miki 29.9.2017 8:56

Jídla z jednoho hrnce

mám ráda a toto vypadá vééélmi jedle. Brzy vyzkouším.

Včera jsme v rámci socializace vzali Grace na terásku do Welzlova pivovaru. Překvapila a chovala se slušně. Pravda, posezení předcházela docela dlouhá procházka a navíc dostala sušené ucho, aby se zabavila :-)

Z. Lika 29.9.2017 9:09

Re: Jídla z jednoho hrnce

Tak to byla pro Grace pozitivní zkušenost, umět se chovat v restauraci je základní společenská dovednost :-)

Tak sušené ucho? Hm... že by se z toho dal udělat mlsotník?