29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kančí se šípkovou

To si jednou povídáte s kamarádkou o vaření a dozvíte se, že nikdy nejedla kančí se šípkovou omáčkou

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 19.3.2017 19:15

Já toho tak lituju, ž jsem tě nemohla navštívit

Ty jsi šikovná Šárko. Od tebe by mi určitě chutnalo všechno. Já mám doma půl kila kančího mraženého masa z Lidlu. Asi jsem to ještě nejedla nebo si nepamatuju. Nevím co z toho udělám, nejspíš obyčejný guláš s cibulí a paprikou.

Z. Jenny 17.3.2017 20:29

Sharko,

umíš!To je jasný ! Mně teda nejvíc uchvátila věta " vůně se za mnou linula celou ulicí..." to úplně cítím,krásně kořeněně ovíněna :-), určitě jsi dělala dojem.

Zvěřinu mám ráda a umím ji, teda myslím si, zatím si nikdo nestěžoval a výslužku zblajzl. Kančí jsem měla na padesátiny a občas přijdu k bažantovi či zajíčkovi "hoj mor ho", tadýdádá zajíce. Teď to bude asi horší, myslím, že poslední dva zajdy zastřelili a ostatní jsou od sousedů. Ty dlabané šípky bych ale asi nevydržela.

D. Ruščáková 17.3.2017 17:11

Sharko, já vím, že víš a umíš

to mě nepřekvapilo. Pečeně a omáčky tohoto druhu (byť ne zrovna šípkovou) dělám taky. Ale co mě ohromilo, je to množství! Klobouk dolů, v domácích podmínkách to je pěkná darda. Jsi fakt dobrá! Já bych asi nejvíc rostla z toho odblanění masa, to dělám strašně nerada - a v tomhle množství k tomu!

Ale pochutnala bych si, to jo:))

Proč vlastně není kančí běžněji ke koupi, když toho střílejí (jak tuhle někde psali) stovky až tisíce kusů? Kvůli veterině? A kdo všechna ta prasata pak jí? Myslivci?

T. Zana 17.3.2017 17:40

Re: Sharko, já vím, že víš a umíš

Dede, o tomhle jsme se bavili s tím řezníkem, jak píšu dole. Neumím to posoudit, jak jsem koupila, prodávám, ale přijde mi, že něco na tom být může - povídal, že jednak se toho tolik nepostřílí. Dílem proto, že ve městě (např. u nás na sídlišti :P ) těžko můžeš uspořádat hon. Druhak že se myslivci do divočáků až tak nehrnou - ono když se pořádně netrefí, mají na krku (resp. před či za sebou) rozzuřené prase, které je životu nebezpečné. No a za třetí to málo, co postřílí, si dost často nechají pro sebe...

D. Ruščáková 17.3.2017 20:30

Re: Sharko, já vím, že víš a umíš

Jo, mě je jasné, že když naši lovci byli po celá desetiletí zvyklí střílet poloochočené srny, nad kterými měli vždy navrch, tak bystré, silné a pomstychtivé prase, které zdaleka není bezmocné, je musí zaskočit. Ale když se myslivci sami brání logické kritice (co jako dělají, když prasata lezou málem už i do mateřských školek:)) statistikou odstřelů - jak moc a moc toho odstřelí (a vono to nějak není znát :P ), tak se logicky ptám, kam to maso jde.

Jenny, myslím, že ti věřím!:))

Z. Jenny 17.3.2017 20:16

Re: Sharko, já vím, že víš a umíš

K poslední větě říkám a podepisuji : ANO, sežerou všechno a jsou neskutečně chamtiví.

M. Crossette 17.3.2017 16:04

Tedá Sharko

tomu říkám vaření ve velkém navíc s tak skvělou foto dokumentací ! Ale všechno tohle navíc připravit a udělat "v obyč. domácí kuchyni" - tak to máš fatk můj obdiv. Vím, že jsem kdysi kančí maso jedla v restauraci, ale přiznávám, že "chuťově" si na to nepamatuji. Tedy ne, že by mi to nechutnalo, jen si to "jazyk" už nepamatuje, takže osvěžení bych uvítala a určitě bys ani ode mne nedostala reklamaci:)

Ale mám dotaz. Proč jsi maso krájela na kousky? Proč ne udělat několikeré -v mořidlě naložené - pečeně a pak pokrájet na porce? To prosím není kritika, jen mě zajímá rozdíl mezi kousky a pečení, jejíž příprava by přeci musela být snažší. Možná by to pak na tolik pečení najednou chtělo velikost "hospodské trouby"! A co jsi udělala s těmi "nejedlými" kousky - dostal je něčí pes?

Když jsem kdysi v Německu dělávala šípkové víno, tak jednou jsem si oddělila hrnec šípků a že si udělám marmeládu. A každý ten šípek jsem rozkrojila a vypucovala. Teda řeknu vám, to byla fuška! Hlavně proto, že když jsem se při té práci potřebovala třeba podrbat na nose, nebo se vysmrkat, tak jsem měla ty titerné chloupky všude. No marmeláda byla fakt vynikající, ale podruhé už jsem ji nedělala, nadšení pro čištění šípků pominulo.

T. Zana 17.3.2017 18:15

Re: Tedá Sharko

Maričko, to čistění šípků :DD Ano, znám...

T. Zana 17.3.2017 15:30

Sharko

Jak píše Vave, je to báseň v masovém tónu :-)

Chicht, dneska jsme se byli podívat do tržnice v Kobylisích - synek hlásil, je tam je skvělý řezník z jižních Čech. Pán je opravdu hrozně vstřícný, co jsme ochutnali (každého nutí ochutnávat), bylo skvělé. Má i maso, ale spíš tak trochu, hlavně uzeniny a uzené ryby. A byla tam slečna, no spíš už tak třicítka, kupovala klobásy, prý jako dárek. A on napíchnul plátek takové krásné šunky a ať ochutná. Ona že ne, on ji trochu pobízel, že jen ať si vezme, že je dobrá - a ona povídala, že teď maso nejí, když je ten masopust...

Musím říct, že mě (nás všechny) to trochu vyvedlo z rovnováhy. Má teda pravdu :-)

Z. Vave 17.3.2017 12:17

To teda!

Sharko, i když jsem neměla moc příležetostí divočinu jíst a vlastně ani nevím, jestli mi chutná :o), tak četba o přípravě byla gastronomickou básní. Tolik špeku! Tolik masa! Tolik zeleniny a všeho! :o) Ochutnávala bych a olizovala lžíci, až bych si spálila jazyk. :o)

Š. Matyášová 17.3.2017 14:12

Re: To teda!

sežeň suroviny...a vař :-D

Z. Vave 17.3.2017 19:20

Re: To teda!

I kdepak, Sharko! Jednak nevím, jak to má chutnat, jednak si radši namažu chleba máslem a budu šít, než abych postávala v kuchyni. :o)

A. Bytová 17.3.2017 11:53

Dotaz, prosím.

K šípkové omáčce jsem se nikdy nepropracovala, kvůli předdlabávání těch šípků. A ten vývar z drcenejch se pak přecedí? A nestačil by? A kolik těch šípků, vypeckovanejch :), je tedy zhruba potřeba na běžnou porci?

Že bych překonala svou vrozenou lenost, neb voní to přeúžasně až sem. :)

Š. Matyášová 17.3.2017 12:03

Re: Dotaz, prosím.

ahoj Abyt,

ten drcenej je v sáčcích,nálevových, ten vývar máš čistej,ale jinak tohle bych cedila...kdyby byl sypanej. Těch sušenejch šípků bylo 20 deka v suchém stavu, mohlo být i víc,ale nebylo kde vzít....

Š. Matyášová 17.3.2017 12:04

Re: Dotaz, prosím.

a na běžnou porci ti jich hrst stačí, když máš hodně kvalitní džem nebo šípkovej protlak,tak ani ty sušený mít nemusíš....

A. Bytová 17.3.2017 12:14

Re: Dotaz, prosím.

Jo, to je ono, šípkovej džem to jistí! Díky za radu, zkusím ihned jak dorazí nějakej kaneček.

T. Zana 17.3.2017 15:32

Re: Dotaz, prosím.

Jsem si vzpomněla, jak před mnoha a mnoha lety naši dělali šípkový víno. Ježkovovoko, to byla otročina, ty šípky. Ale víno bylo dobrý, to zas jo :-)

O. Joklová 17.3.2017 11:52

lukulské hody

to musely být, ovšem z toho množství (všeho) na mě jdou mrákoty - počítáš rovnou na kila a litry, chicht

z fotek na mě ovšem nejvíc voní ten špek :-)))))))))

hele, já VÍM že je to naložený, ale teda tři dny nechat maso na balkoně bych si netroufla, navíc představa, že se zkazí asi tak padesát kilo žrádla, ta je teda hodně tristní

skvěle popsáno a zdokumentováno!!!!

O. Joklová 17.3.2017 11:53

Re: lukulské hody

jo P.S.

tak nějak jsem čekala, že ta omáčka bude dejme tomu tmavě červená - ta béžová barva mě hodně zarazila

Z. Yga 17.3.2017 12:06

Re: lukulské hody

Je pravda, že když si Jenda dává v naší "závodní hospodě" hovězí líčka na šípkové omáčce, tak je tmavě červená ... ale třebas ji něčím dobarvují, kdo ví! (8:)

Š. Matyášová 17.3.2017 12:11

Re: lukulské hody

kuchař z hospody mi říkal,že v hospodách se dobarvuje šípková červenou řepou....

Š. Matyášová 17.3.2017 12:06

Re: lukulské hody

ono to bylo do oranžova..nedělat jí tolik,tak bych nepoužila všechnu zeleninu a byla by více červená..

Š. Matyášová 17.3.2017 12:05

Re: lukulské hody

Bedo, v létě bych to tam nenechala,ale v zimě, kdy bylo furt kolem 0°C a spíše pod nulou..klidně...

O. Joklová 17.3.2017 13:21

Re: lukulské hody

aha, tak na nule, to asi jo :-))))))

K. Holubová 17.3.2017 10:02

Já už si ten recept užila po telefonu

a musím říci, že jsem hodně maskovala slintání.

Šárčin popis byl velmi sugestivní.

Já zvěřinu miluju - jako svíčkovou, pečeni na víně, řízečky, dušenou se zeleninou a samozřejmě guláš ze zvěřiny.

No, jenže teď momentálně není zdroj.

Z. Inka 17.3.2017 8:12

kančí s šípkovou

trochu upravenou mám též moc ráda, kvůlivá Bimbovi tam akorát nemohu dát červené víno. My vůbec moc rádi zvěřinu a díky okolnostem jsme si poslední dobou docela dopřávali. Nejprve jsme dostávali balíky od dvou dcer myslivce, který po celou dobu nezjistil, že jeho mladí zvěřinu nejedí a končí veškerá u nás v mrazáku. Poslední dva roky se zásobujeme sami..... To takhle jedna příjde domů v pátek z práce utahaná jak mezek a její drahá polovice se tváří jak milius, což jedné při pátku sepne první signální. Ano, otravovala jsem jednoho, aby u svých podřízených myslivců vydyndal kousek zvěřiny, ale jedna nepočítala s tím, že jí přistane v kuchyni osmdesátikilové roční prasátko. Nakonec jsem se tím propižlala a po zbytek roku jsme obdarovávali rodinu a kamarády, vyvářeli a vůbec. Prostě jsme to sežrali...No nebudu to prodlužovat, právě se prožíráme dalším, chvála mrazákům. Já teda preferuju gulášek, z kančího je nepřekonatelný. I když bych zase pro změnu dala srnčí na smetaně, eventuálně zajíce, toho jsem jeden rok vyzkoušela na čtyři způsoby (cibuláček, na smetaně, nadivoko a ze zbytků paštika).

O. Joklová 17.3.2017 11:50

Re: kančí s šípkovou

"osmdesátikilové roční prasátko" - auuuuuuuuuuuu

(pultový mrazák - samotřejmě - nemám, tak proto při té představě skučím)

Š. Matyášová 17.3.2017 12:12

Re: kančí s šípkovou

miluju tvoji sekanou z kančího a gulášek také....

Z. Inka 17.3.2017 12:17

Re: kančí s šípkovou

No jo, vidíš, sekaná z kančího nemá chybku a navíc jsem v Icelandu objevila mražené hovězí ve formě takových těch hovének co lezou ze starého mlýnku, takže si přidám k tomu kančímu jen potřebné množství hovězího a máme to

O. Joklová 17.3.2017 13:21

Re: kančí s šípkovou

a pozveš mě?? :-DDDDDD