28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Plněná bramborová „vejce“

Další díl mého bramborového seriálu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Maw 31.12.2017 10:21

zajimava varianta

mym milovanym plnenym vejcim :) jdu delat moji kazdorocni cesnekovku a budu ji jist jak jinak - bez chleba :D z oblozenych chlebicku jsem vzdycky mela nejradsi jen ten vrsek :D

Z. Vave 29.12.2017 22:19

Na Silvestra

dělávám "silvestrovské chlebíčky". Nejraději z dlouhé francouzské veky. Křenové pomazánkové máslo, šunka, ananas. Nivová pomazánka, kolečko čabajky, půlka vypeckované kuličky hroznového vína. Bylinková šlehaná lučina+šunka+kousek červené sladké papriky. Jednohubky ze sýra a hrozna nebo čabajky a okurky. A tak podobně.

Taky toho dělám čím dál méně. Silvestr moc neřešíme. Většinou si šiju a u toho něco poslouchám z rádia nebo televize.

Tahle brambora vypadá zajímavě, ale po hektických svátcích mi to přijde skoro jako moc vaření. :)

M. Crossette 29.12.2017 18:00

tak tohle vůbec neznám

a vypadá to lákavě. Jen to "máslo", to máš Liko na mysli nějaké sladké, ne "pravé" máslo, že? Tedy že bych mohla použít peanut butter? (nebo mám i mandlové mášlo). Takže náplň je taková sladko-kyselá (javorový sirup take mám, dáváme na waffle)?

Plněným vajíčkům se tu říká "Deviled eggs" a jsou velice oblíbená. Já je doma nedělám, asi jsem na to líná, ale na všech party, na kterých jsme kdy byli jsme jich měli výber. Tady se za tím účelem prodávají různě velké (a z různých material) tácy kde už jsou vyhloubené dulíčky pro vajíčka, aby se lépe ukládaly. Třeba tenhle i s víkem na přepravu.

1url.cz/1tX6g

Jinak Američani Silvestra nijak neslaví, je to normální pracovní den. Nepamatuji se, že by kdy v rádiu či TV byly od rána různé legrácky, nebo přímo večerní silvestrovský program. Ale lidé pořádají party, to ano, jen to není "den smíchu a veselí", jako u vás. Takže ani my doma nijak Silvestra neslavíme. Po pravdě, my si spíše přejeme, aby večer lilo, aby déšť co nejvíce odradil milovníky petard od dlouhého pobytu venku. Naštěstí v posledních letech to není v naší čtvrti tak zlé, nebo jen krátké ohňostroje (ty nám nevadí, vadí nám ty petardy jak z děla.

Z. Lika 29.12.2017 19:06

Re: tak tohle vůbec neznám

Maričko, "máslem" myslím běžné "diary" bez příchutě. Z ořechových másel se hodí z kešu, protože není výrazné. Burákové nebo sezamové máslo (tahini) mají vlastní výraznou chuť a hodně vyniknou.

Když vezmeš obyčejné kravské máslo (anebo ořechové kešu), výsledná kaše ochucená dle receptu chutná velmi podobně jako náplň klasických plněných vajec.

A s tím lijákem je to moc dobrý nápad - kéž by pořádně pršelo i tady, petardy nemusím. Vždycky je mi moc líto ptactva, o domácích zvířatech ani nemluvím.

Z. Yga 29.12.2017 17:57

Silvestrovské menu

Jelikož a protože na Silvestra jdeme trsat, tak asi budou klasické chlebíčky a šampus (:o))) - a možná ty slané tyčky (ty dělám stabilně). Zkrátka letos nebudu vymýšlet žádné vyfikundace, bude klasická klasika.

A OTéčko – takhle to u nás vypadalo na První svátek Vánoční ... a vlastně to takhle u nás zatím vypadá furt (nod)

http://yga.rajce.idnes.cz/2017_Vanocni_pohoda/

Z. Iva 29.12.2017 13:22

U nás

budou asi chlebíčky z domácí veky, možná udělám tyčinky z listového těsta, slané buráky, možná upražím mandle. Ta plněná vajíčka nejsou úplně špatný nápad, dostala jsem od tchýně dvacet domácích vajec...

Z. Matylda 29.12.2017 12:27

Hmmm,

asi jsem chytla nějakého vira, protože včera mi bylo večer dost zle a Kájovi taky. Ale Kaččin přítel dovezl ze Slovenska báječné sýry (už jsme jich část snědli), tak třeba ještě zbudou. Chlebíčky asi nebudou, na Vánoce je udělala tchýně a stačilo. Vlastně ještě nemám plán :)

T. Zana 29.12.2017 11:08

Helemese

Brambory můžu v každé podobě, vyzkouším :-). Asi by té náplně nemělo být moc, že.

My budeme mít na silvestra pár chlebíčků a tyčinky z lístkového těsta. A hlavně spoustu zeleniny, na tu se po svátcích těším nejvíc.

Z. Lika 29.12.2017 11:12

Re: Helemese

Náplně je akorát, toho másla stačí rovná lžíce. Sezamové tyčky spáchám asi už dnes, mám chuť :-)

T. Zana 29.12.2017 12:35

Re: Helemese

Já je teda nedělám se sezamem, ale s barevným pepřem ;-)

Z. Lika 29.12.2017 12:46

Re: Helemese

S mákem taky nejsou marné... neumím si představit, že by se u nás mák prodával jen v kořenkách, jak to někde mají. Jsem hodně maková.

M. Pajakerryková 29.12.2017 9:54

já si asi udělám

sýrovou roládu, na chlebíčky letos kašlu. A koupím si kešu a hotovo.

U nás přes noc napadlo spoustu sněhu, Nastěnka s Deli úplně zapadaly, Deli statečně lítala dle svého mládí a nadšení, Nastěnka je přece jen dámička a odmítla jít dál. Chic má nohy dlouhé tak mu sníh ani nevadil.

Třeba postavíme sněhuláka, Olík je pecivál nechce vůbec chodit ven, potvora malá

Z. Lika 29.12.2017 11:15

Re: já si asi udělám

Sýrovou roládu? Musíš rozválet kus sýra na placku, nebo to děláš jinak?

Sníh a sněhové procházky závidím :-)

O. Joklová 29.12.2017 16:14

Re: já si asi udělám

v Prostřenu jsem viděla, že rozložej na pečicí papír plátky sýra a vrznou do trouby, aby se lehce roztekl a spojil, ́pak to pokladou plátkama šunky a zabalej, po vychladnutí se normálně krájí :-))))

M. Pajakerryková 29.12.2017 16:24

Re: já si asi udělám

přesně jak píše níže Beda :) já Prostřeno neviděla, mě to poradila kolegyně v práci, a od té doby jsem to už dělala několikrát a vždy úspěšně

na tyčinky z listového těsta jsem měla z práce takové šikovné udělátko ale pak ho Tom použil k malování, pak už tyčky nebyly....

Z. Tečka 29.12.2017 9:51

Tyhle plněné brambory

dělá moje sousedka, ale plňku dělá se sýrem, pak na to položí plátky slaniny a ještě to trochu zapéká.

Z. Lika 29.12.2017 11:16

Re: Tyhle plněné brambory

Plnky jsou různé a vždy dobré - tato opravdu napodobí chuť plněných vajec (pokud použijete tuk neutrální chuti).

Z. Xerxová 29.12.2017 6:45

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Tak už jsou tu jen naši 4 mládežníci - takže stav se vrací k normálu :o)

U nás na stole silvestrovském budou plněná vejce "originál". Dělává je babička. Ale sníme toho stále míň a míň - takže spíš než tácy chlebíčků to bude malé prkýnko sýrů, malé prkýnko "masa" a domácí čerstvé houstičky. A pak hromady ořechů a suchých plodů - na tom ujíždíme a máme zásoby :o)

Z. Tečka 29.12.2017 10:09

Re: hezký den

Já jsem dostala pod stromeček spoustu oříšků a mandlí, v čokoládě i bez. Taky jeden krásný košíček, plný ořechové směsi. Ale taky balíček slovenského uzeného sýra, tvarovaného jako linecké. Takže na stole budou ořechy, sýr i "cukroví".

Z. Lika 29.12.2017 11:17

Re: hezký den

Prkýnka a misky a domácí housky - moc dobré řešení. Houstičky u Xerxových jsou pověstné!