28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pomalu pečená husa a jiná masa (archiv)

Martina už sice bylo, ale „pomalit“ můžete vždycky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
W. Glover 20.11.2020 13:46

Liko inspirovala jsi mě k tomu, že poprvé zkouším pomalé pečení. Mám kus vepřového plecka v římském hrnci v troubě

M. Crossette 13.11.2020 18:35

Fotky vypadají velice lákavě, dala bych si. Doma ani husu, ani kachnu nepeču, ale dost pomalím vepřovou pečeni. Tu totiž peču v římském nádobí (už jsem to určitě někde psala) a většinou tak tři hodiny, což je na daný kus dost, aby bylo masíčko "křehoučké, jemňoučké" :-). Římský, neglazůrovaný pekáč i pokličku, předem naplním vodou a nechám tak 20 min. či déle stát aby kamenina navlhla. Pak vodu vyleji, vložím kořeněné maso, přiklopím a šoupnu do trouby na dost nižší teplotě, než jindy peču. Dobře hod. nenakukuji a pak hlavně jen proto, abych vycucla část šťávy (naředěné vodou z kameniny), ve které maso bývá skoro ponořené (šťávu samozřejmě uschovám a přidám později na polití knedlíků).

Ani nevím, jestli se tu bůček prodává, co je vysoký bůček nevím. Zdejší řezníci mají dost jiné seky a navíc Am. celkově na tlusté okraje u masa koukají dost skepticky, takže najít vepř. kýtu s trochu tlustším sádlovým límcem je umění a kotelty také bývají ořezané na tenoučkou bílou vrstvu. Jestli je tu někde nějaký soukromý řezník nevím, předpisy to zřejmě nedovolují.

A. Bytová 13.11.2020 18:59

Maričko, dotaz, prosím. V USA, kromě krůty a kuřat není drůbež jako husy a kačeny oblíbená nebo dostupná?

M. Crossette 13.11.2020 19:46

Abyt, husy se tu rozhodně běžně neprodávají, na netu jsem našla, že by jí tenhle řetězový obchod,(jeden ze 2 kde nejvíce nakupujeme) snad někdy měl mít, nevím, jestli i u nás (ale Walmart je po celé USA a ne všechny mají všechno). Jenže i tahle "mladá mražená husička" vyjde dost draho (nevím, kolik husa stojí u vás).

https://www.walmart.com/ip/Schiltz-Frozen-Young-Goose-8-0-15-0-lb/170612018

M. Crossette 13.11.2020 19:49

Menší kačenu jsem tu jednou vyjímečně viděla (mražená z Polska) a koupila (dost draze). Jenže se z ní vypeklo tolik sádla, že masa jen pro nás 2 bylo tak tak k večeři. Občas se dá koupit poctivá slepice (hen), jinak jsou to opravdu jen kuřata.

Na netu husy nabízí třeba tahle farma (take zrovna nejsou), ale koukni na ty ceny 8-o

https://www.schiltzfoods.com/Whetstone_Valley_Goose_p/wvg.htm

A. Bytová 13.11.2020 19:53

Díky za info. Husy domácí u vás asi nemají tradici, anebo ty divoké, včetně kačen, jsou asi spíš v sekci zvěřina.

M. Crossette 13.11.2020 20:02

Abyt, dalas mi brouka do hlavy:-) , koukla jsem víc na net. Ten druhý odkaz je z největší husí farmy v Jižní Dakotě v USA (zajímavá historie), takže někde je prodávat musí. Holt ne až sem. Husí farmy jsou i v Kalif a několika státech stř. Am. , takže tam je možná prodává i ten Walmart. Ale běžní "konzumní" ptáci to rozhodně nejsou, jak jsem se dočetla husy a kachny tu co do popularity silně prohrávají s krůtami.:-)

M. Crossette 13.11.2020 20:02

Zapomněla jsem přidat odkaz na tu farmu.

https://www.agweek.com/business/agriculture/3838506-south-dakota-home-largest-goose-producer-us

A. Bytová 13.11.2020 20:25

Husy, teda dobré husy, nejsou asi levné nikde, a chov se prodražuje tím, že k prosperování potřebujou vodu. Tedy rybníček, potok, atd. Husy klecový chov neberou. :-)

Z. Iva 13.11.2020 18:22

Tak my zítra děláme šílenou akci - v hospodě vyzvedneme dvě husy, pět druhů zelí, čtyři druhy knedlí a pofrčíme ke švagrové. Ještě jsem dneska dělala dort, neboť švagrovci oba mají narozeniny. Jen doufám, že nikdo z rodiny nemá kurvovirus :-P

A. Bytová 13.11.2020 18:42

Pět druhů zelí a čtvero knedlíků, neboj, korona radši proti takovéhle přesile vycouvá. ;-D

A fakt mi zajímá těch pět zelí, já umím tak troje, a to navíc to na červený víně obyčejně jím jen já. Nebo započítáváš i dle barvy?

Z. Iva 13.11.2020 18:52

Dělají bílé, červené, cibulové, jablečné a dýňové, to je tedy nic moc. Knedle kynuté, karlovarské, bramborové a špekové. Husičky budou s nádivkou se sušenými meruňkami a švestkami. Naštěstí netrpím nějakými žlučníkovými problémy, knedlíků můžu jen trošku kvůli cukru. ale jednou za rok se to nepo...

A. Bytová 13.11.2020 19:01

Žehnej svému žlučníku. :-)

Z. Iva 13.11.2020 19:07

Nestěžuju si ;-) . Máti v 28 operace, tetka někdy kolem padesátky, obě babičky... Já naštěstí nic.

Z. Tečka 13.11.2020 19:24

Já mám ráda kedlubnové, když jsou Giganty. Asi budu muset zkusitcuketové, paní sousedka mi pořád nabízí obuchy, co se jí na zahrádce urodily.

T. Zana 13.11.2020 20:02

Kedlubnové je skvělé!

M. Crossette 13.11.2020 20:05

Tak to tedy bude hostina jak má být. Užijte si ji :-)

Z. Tečka 13.11.2020 14:14

Musím se pochlubit, ačkoli je to trochu O.T. Dokopala jsem se a vyrazila do Lidlu pro chleba, tu jejich šumavu můžu, jsou to Hradecké pekárny a tady ji dopékají. Opravdu dopékají. Měli zabijačkové dny, tak jsem neodolala a koupila 2 jitrnice. A pak jsem narazila na pekanové ořechy v medu a karamelu. Je jich 15 deka a pravda, jsou trošinku dražší, ale ne zas tolik, abych to jednou za rok neunesla. Myslím, že za tenhle rok si je teda zasloužím. Pak jsem se zastavila v Penny, máme tu řezníka Nováka, kupuju si tam občas uzená masitá žebra a od zimy jsem je neměla, chuť byla už veliká. Ani jsem nechtěla dál procházet, ale nakonec jsem neodolala a sakra! Měli v akci pekany, 200 gramů za 49,90Kč. Nebylo co řešit. Nevím, jestli si je nechám, nebo půjdou do vánočního balíčku, ale odolat se nedalo. Jo, a poprvé jsem viděla prodávat sušený žitný kvásek, je to od Oetkera, za hubičku. Tak jsem jeden zkusila, třeba na to pečení chleba dojde.;-)

T. Zana 13.11.2020 15:00

Takhle já ujíždím na para ořeších... Ještě že jsou tak drahé :-P.

A. Bytová 13.11.2020 18:54

Dneska jsem byla na návštěvě, a když jsem v té misce volně ložených paraořechů šmátrala už po dně, kamarádka pravila - neboj mám jich ještě plnej pytlík, nosí mi je pravidelně kamarád. Tak jsem ji požádala, jestli by mě s ním nemohla seznámit.

Z. Tečka 13.11.2020 19:26

Kolem těch procházím s rozkazem "přímo hleď!"

Z. Jenny 13.11.2020 16:00

Přiřazuji Tě ke statečným ženám! R^:-)!

Z. Lika 13.11.2020 17:32

Bezva, že jsi vyrazila. A k úlovku pekanů blahopřeju, to se povidlo! A s tím žitným kváskem je to zajímavá informace, to se bude hodit. Kváskový chleba nebo placky, to je lahůdka!

Z. Iva 13.11.2020 18:14

Žitný kvásek mají v Lidlu mražený.

Z. Tečka 13.11.2020 19:29

Napiš žitné placky, prosím! Včera jsem našla v hloubi knihovny kuchařku pozdního středověku,ale tam nejsou. Ale hojně se vyskytují v historických románech.

Z. Jenny 13.11.2020 11:14

U nás se taky už rozpouští součástky (Matyldo, můžu převzít?) husičky.Takže se bude pomalit,jakmile bude dosaženo správné konzistence. Pomalím od té doby, co jsem podědila po tchýňce české litinové nádobí, Takové to černé s tmavěmodrým vnitřkem,vřele doporučuji! V oválném pekáči s poklicí je pečínka přímo mňamózní. Zelí bude bílé i červené a dva druhy knedlíků. Možná ještě zajdu pro mladé vínko ale když nebude postačí Merlot. Liko, díky za recepty a dobře že si dala odkaz na Sharku! R^V!!

A. Alimo 13.11.2020 12:02

To litinové nádobí jak popisuješ, mám taky;-D, oválný pekáč nemá chybu R^

Z. Jenny 13.11.2020 12:06

;-DR^

Z. Lika 13.11.2020 13:54

Oválný pekáč taky mám, pořizovala jsem si ho kdysi speciálně na boeuf bourguignon (prostě francouzský guláš) a od té doby je v permanenci :-)

Z. Tečka 13.11.2020 14:03

No, tak tohle nádobí jsem myslela, jak píšu o pečení. Pekáč je pro mě velký, ale mám 3 velikosti těch kastrolků a v nich peču. Akorát ta půlka kachničky, když je, tak musí do starého dušáku.