29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Stomatologická blamáž

Tak jsme se z televize i z deníků dozvěděli, jak stát (ministr zdravotnictví a hejtmané) začal konečně řešit nedostatečnou zubní péči v odlehlých regionech. Na až stovky nově vzniklých ordinací bylo vyčleněno z našich daní 100 miliónů korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brixi 27.2.2018 17:10

Svobodní?

A Svobodní by teda udělali konkrétně co?

J. Ráž 27.2.2018 15:59

Reforma je nutná a bude šokem

Všude na světě jsou platby cash u zubařů standardem a pojišťovny platí jen malou část toho, co pacient u zubaře dostane.

Otázkou do "rvačky" o vyšší spoluúčast (nejenom) na stomatologickou péči je ověřitelný fakt, že zejména ve velkých městech ruší relativně hodně stomatologů smlouvy s pojišťovnami, pracují jen za hotové a přesto mají plno.

Stav, kdy je veškerá zdravotní péče "zadarmo" se blíží nezadržitelně ku konci! Otázkou je, na co si budou muset pacienti připlácet a kdy se poslanci konečně rozhodnou k velké reformě od pojišťoven, ambulantních specialistů až po fakultní nemocnice! Čím později to nastane, tím víc to bude všechny bolet.

J. Jurax 27.2.2018 20:53

Re: Reforma je nutná a bude šokem

"Otázkou do "rvačky" o vyšší spoluúčast (nejenom) na stomatologickou péči je ověřitelný fakt, že zejména ve velkých městech ruší relativně hodně stomatologů smlouvy s pojišťovnami, pracují jen za hotové a přesto mají plno".

Vysvětlení je prosté. Sehnat stomatologa na pojišťovnu je martyrium - všichni mají plno, protože jsou přece jen (o něco) levnější. Takže ten, kdo na to má, se na to vykašle a zaplatí všechno u zubaře bez pojišťovny. A i ten, kdo na to nemá, raději zaplatí, protože zoubky bolí ... a ve velkých městech se klientela, co na to má, najde. Na maloměstě a přilehlých dědinách už tolik ne, ba vůbec ne.

P. Rudolf 27.2.2018 14:24

Podle těch povrchních blábolů

co píšete, je spíš jasné, že "svobodní" by uměli leda ho*no.

O. Prokop 27.2.2018 12:24

Vyřešil by to TRH ve zdravotnictví

v ambulantní sféře. A ne socialismus a švarcsystém. Po zubařích bude ministr dávat úplatky - dětským praktikům, pak praktikům pro dospělé a pak ostatním specialistům, aby začali pracovat na venkově resp. v okresních městech? Personální devastace " úspěšně" pokračuje a bude pokračovat. Jak bude řešit soudruh ministr situaci v okresních nemocnicích, kde nástupní plat lékaře je o 7 tisíc menší než nástupní plat prodavačky v Lidlu.

P. Kubáč 27.2.2018 11:30

Které ceny jsou vlastně dumpingové ?

Můstek v hubě cenově předčí operaci zhnisaného appendixu. Ba dokonce výměna řemene v motoru auta předčí operaci zhnisaného appendixu. Jenomže zuby i řemen jsou věci zbytné, proto se za ně platí "tržně". Zatímco zhnisaný appendix do 24 hodin člověka zabije, proto "lékařská etika" a proto "povinnost operovat" a proto urputná státní kontrola nákladů - bohužel jen u některého zdravotnictví.

V. Křepelka 27.2.2018 11:07

Stomatologická komora - MUDr. Roman Šmucler vyřazuje cizince

A to zde ještě nepadlo slovo o tom jako navzdory spokojenosti občanů vyřazuje plánovitě cizince, tedy ukrajinské a ruské stomatology, kteří jsou ochotni a schopni převzít venkovské ordinace. Viz Respekt z minulého týdne - starostka Lomnice nad Popelkou potažmo kolega z lázní Bělohrad mohou vyprávět.

P. Flener 27.2.2018 10:41

Doporučení ! ! !

Při zmíněné reformě je nezbytné nezapomenout na opatření, o kterém se ještě nikdo nezmínil Ti zubaři i jiní lékaři, kteří vystudovali svůj obor v ČR za peníze daňových poplatníků by měli minimálně z morálních důvodů před event. odchodem do zahraničí uhradit státu své náklady na studium. Vystudovat "zadarmo" za peníze z daní, na které vydělávají občané ČR a po studiu je kopnout do prd..ele a odejít beztrestně za vyšším výdělkem je zrůdné.

O. Uživatel 27.2.2018 11:15

Uživatel požádal o vymazání
J. Kulheim 27.2.2018 14:39

Re: Doporučení ! ! !

Studium každého z nás někdo musí zaplatit. Všechno platí lidé pracující v produktivní sféře /cca 30%/ pracujících. Proč by měli někomu něco plati, když jim to nevrátí?

Stát by se měl postarat o kvalitní základní školství. Ostatní by mělo být starostí každého občana. Měl by se do jisté míry podílet na financování studia těch, kteří si to nemůžou dovolit. Chudáci, kteří žijí z ruky do huby financují studenty z bohatých rodin, kteří jezdí do školy v drahých autech.

J. Jurax 27.2.2018 20:58

Re: Doporučení ! ! !

Spravilo by to školné ... a samozřejmě rozumné půjčky na ně.

Stát by nanejvýš u oborů, o něž má zájem a jejichž studium je nákladné, mohl na půjčky přispívat a/nebo dávat stipendia.

I. Patta 27.2.2018 8:59

Pane doktore M. Havrdo,

je od Vás hezké, že se ptáte: "Není již na čase udělat radikální reformu českého zdravotnictví?". Bohužel Vaše tvrzení, že "Svobodní by to uměli!", jen dokladuje Vaši neznalost finančních toků ve zdravotnictví (slideplayer.cz/slide/2628016/). Samozřejmě neblamujete se jen Vy, stejně je na tom i ten, na kterého ukazujete prstem. Dříve tajemník A. Babiše na MF ČR, dnes ministr zdravotnictví v demisi.

J. Kulheim 27.2.2018 10:41

Re: Pane doktore M. Havrdo,

MUDrJulínek chtěl prosadit systémové změny ve financování a organizaci zdravotní péče. Byl to jediný byl na ministrování připravený a měl všechno připravené. Víme jak to dopadlo. Musel odejít a ODS na prohrála volby. Kdo bude ministrem zdravotnictví ostatní strany asi tahají z klobouku. Nejsou na ministrování připravení a jsou schopní dělat jenom personální změny a ustanovovat komise.Proti Julínkovi byli zejména lékaři, zejména MUDr Rath a ČLK, jmenovitě MUDr Kubek. Kde byli ostatní?

Ve zdravotnictví působí několik zájmových skupin. Je tady silná lékařská lobby, farmaceuti, "pojišťovny", úředníci na ministerstvu a uživatelé zdravotní péče. Ti to financují a mají nejmenší vliv.

Mám dojem, že všichni říkají, že by měla být nějaká reforma a nikdo ji nechce. Je otázkou jstli je stávající systém reformovatelný. Je potřeba změnit celý systém zdravotní péče. To je běh na dlouhou trať a žádná strana se do toho nepustí, protože by prohrála volby.

U zubního lékaře si musí pacient téměř všechno zaplatit. Stojí to hromadu peněz a ti, kteří žijí jenom z důchodu na to nemají peníze. Počítalo se, že 10% peněz, které jdou do zdravotnictví, bude na péči o zuby. Pokud vím, tak všechno se platí hotově, kromě kontroly stavu chrupu jednou za rok. U starších lidí dost často není co prohlížet.

Pezident LK pan MUDr Kubek na počátku ministrování pana MUDr Němečka mj. napsal. Píše „Zdá se že po šesti letech vstupuje právě do svého posledního dějství tragikomedie Julínkových regulačních poplatků. ...“ "Pokud se nám podaří prosadit tuto opravdovou reformu, která přinese do zdravotnictví přirozené ekonomické vztahy..."ATD.LK TEMPUS MEDITORUM 7-8/2014 ROČNÍK 23, Co uděli tito lidé? Velké H

I. Patta 27.2.2018 11:52

Re: Pane doktore M. Havrdo,

Pane Kulheime víte toho hodně, bohužel to zásadní Vám uniká. Stačilo přečíst odkaz a věděl byste více než všichni ministři zdravotnictví a financí dohromady. Jen rámcově: A) Stát platí za státní pojištěnce méně než 25 % financí, které státní pojištěnci skutečně spotřebují na zdravotní ošetření. B) Díky bodu (A) jsou odvody zdravotního pojištění z mezd 5 x vyšší, než je potřeba na zdravotní ošetření plátců zdravotního pojištění! C) Vzhledem k předcházejícím bodům je jasné, že dochází k netransparentnímu financování, tj. tunelování odvodů zdravotního pojištění ve výši stovek miliard korun. D) Proto tanečky zákonodárců při zvyšování úhrad za státní pojištěnce o několik desítek korun měsíčně jsou nejen nesmyslné, jsou přímo trapné pro samotné poslance. Je to o to horší, že si to poslanci ani neuvědomují, ačkoliv se té komedie přímo účastní. E) Jedná se o účetně špatně nastavený systém, který staví mezigenerační solidaritu na hlavu.

O. Prokop 27.2.2018 12:42

Re: Pane doktore M. Havrdo,

Lékařskou komoru, její rady všichni politici ignorovali. 30 Kč poplatečky nebyly reforma. Reformu jak dělat Lék. komora a tedy i Kubek zná: Nemocnicím platit za práci 2-3 více. Nyní příjmy od pojišťoven nepokrejou ani náklady na materiál. Zavést na ambulantní služby smlouvu občana-voliče- pacienta s pojišťovnou a ne jako nyní švarcsystém tzv. soukr. lékařů.

Co nevidět bude soudruh ministr řešit co se s nemocnicí v Náchodě, kde schází 60 lékařů. Personální devastace je hlavní problém.

POLITICI ze všech stran od listopadu nebyli schopni( Julínek to zvoral) udělat- okopírovat např. rakouský systém. To by je lidi nevolili. Prostě lži, namlouvání nám , že máme nárok na rychlou kvalitní péči za pár pětek atd. atd. . Bude už jedině hůře.

J. Kulheim 27.2.2018 14:26

Re: Pane doktore M. Havrdo,

Dr Julínek neřekl, že se jedná o reformu. Jednalo se sybolický poplatek, který byl dobrý k tomu, aby si lidé uvědomili, že zdravotní péče a pobyt v nemocnici něco stojí. Krůček k zainteresování uživatele zdravotní péče na nákladech. Přineslo to do rozpočtu zdravotnictví cca 5 miliard Kč. To muselo být dodáno do rozpočtu z jiných daní.

"Nemocnicím platit za práci 2-3 více. Nyní příjmy od pojišťoven nepokrejou ani náklady na materiál." To by bylo možné v tom případě, že by peníze rostli na stromech. Protože zatím nerostou, tak je nutné i ve zdravotnictví respektovat výkonnost v produktivní sféře.Podíl příspěvků na sociální pojištění včetně příspěvků na zdravotní pojištění a povinné úrazové pojištění, na složené daňové kvótě se v ČR soustavně zvyšuje a v r. 2007 dosáhl 16,3 % HDP, což je (spolu s Francií) nejvyšší podíl v EU.

"POLITICI ze všech stran od listopadu nebyli schopni( Julínek to zvoral) udělat- okopírovat např. rakouský systém." Ve světě neexistuje systém bez problémů. V NDR "okopírovali" systém a zákony z NSR a není to nic moc.

O. Prokop 28.2.2018 9:31

Re: Pane doktore M. Havrdo,

No dobře, ale vysvětlete mi, jak je možné s 1000 Euro, co jde na léčení jednoho občana ČR ročně ( 260 mld Kč celkem) poskytovat léčení o vysoké kvalitě, tak jak to dělají např., v Rakousku za 3000 Euro. Přičemž ceny vstupu - nájmů, služeb, energií, cen přístrojů, zdrav. materiálů, léků jsou tržní ( tj. téměř stejné jako v Rakousku), ale příjmy jsou regulované- limitované - 3x menší. A navíc u nás je spoluúčast 15%- nejmenší z EU ( pouze na léky) a v Rakousku 25%. Není vlastně zázrak to české zdravotnictví? Nedotujou zdravotníci chod resortu ze svého?. Ohledně HDP je to u nás 7,2% ne 16% jak píšete. To bychom vydávali na zdravotnictví více než USA, v Německu je to 10-11%. A 1 % z německého je jiné než z našeho. Respektovat výkonnost ekonomiky znamená, že čím nižší výkonnost, tak tím vyšší spoluúčast.

J. Pražák 27.2.2018 8:58

"Bezplatné zdravotnictví" dělá z lidí mrzáky

horší problém je, že ambulantní specialisté jsou financováni převážně z kapitačních plateb, které jim od skoro zdravých pacientů automaticky, bez práce platí pojišťovna. Když je člověk chronicky nemocný, tak se lékaři "prodražuje", protože sice dostává kapitační platbu , ale musí vyšetřovat, což je nevýhodné. Místo jednoho nemocného by mohl "obsloužit" více zdravých pacientů. Někteří lidé na tento systém fatálně doplatí svým zdravím, i životem.

Ze socialistického státního blaha není úniku, není možné si doplatit nadstandard. Nepomohlo ani doplacení nadstandardu neoficiálně.

I. Patta 27.2.2018 9:15

Re: "Bezplatné zdravotnictví" dělá z lidí mrzáky

Systém financování zdravotní péče je špatný. Jedná se ovšem o systém převzatý z metodik EU, jak se dočtete v §1, odst. 1 (Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie, zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie), zákona č. 48/1997 Sb., o zdravotním pojištění. Mimochodem, slovo pojištění v názvu zákona je 4/5 lež. Jen 20 % z odvodů pojištění financuje zdravotní ošetření plátce. Zbývajících 80 % jde na zdravotní ošetření státních pojištěnců. Jedná se tak o tunelování stovek miliard korun ročně z peněženek plátců zdravotního pojištění.

O. Prokop 27.2.2018 12:52

Re: "Bezplatné zdravotnictví" dělá z lidí mrzáky

Omyl. Kapitaci mají praktici ( pro dospělé a pro děti). Specialisté jsou placeni výkonově. Např. kontrolní vyšetření u ortopeda je za cca 200 Kč. Specialisté mají trojí limity( regulace- okrádání). Limit- celkový počet Kč ročně, pak limit na jednoho pacienta( tzv. unicitní rodné číslo) ročně. Pak mají limit na vyšetření ( rtg, labor...) Když to překročí, tak co je nad limitem, to nedostanou zaplaceno. Maximálně se může lékař dohadovat s pojišťovnou, aby mu to zaplatila a vysvětlovat, proč překročil limit. Pokud by měl specialista pracovat 8 hodin denně, tak do limitu mu stačí být v práci 15 dní v měsíci a ne 20-23 dní.

Z toho plyne, že jako pacient když vstoupím do ordinace, tak svojí přítomností vůbec neručí, že tomu lékaři maje pojišťovna jeho práci zaplatí.

J. Pražák 27.2.2018 16:42

Re: "Bezplatné zdravotnictví" dělá z lidí mrzáky

Díky za upřesnění. Ale potvrzujete, že naše zdravotnictví standardně dělá z pacientů mrzáky a ti se nemohou proti tomu nijak bránit. Platil jsem celý život xy násobek pojištění průměrného zaměstnance a tento zločinný systém mi to spočítal. Lékařka před odjezdem na dovolenou, málo času, vypuštěná kontrola v řádu max stokorun, chybná medikace, a ...

O. Prokop 28.2.2018 9:35

Re: "Bezplatné zdravotnictví" dělá z lidí mrzáky

Ano, vy jste zaplatil za celý život xy za zdravotní pojištění( daň). Aby tato věta měla smysl, tak by musel mít každý občan individuální účet a vědět, jak jeho peníze cestujou. Ale tím popíráte princip solidarity. A věřte, stačí jeden infarkt a 200 tis je fuč.

J. Pražák 28.2.2018 15:59

Re: "Bezplatné zdravotnictví" dělá z lidí mrzáky

...a stačí jeden lékař, který se chová "racionálně", ale neeticky, který se řídí příslovím "zadarmo ani kuře nehrabe" a kvůli stokoruně je z člověka nadosmrti mrzák. A nelze s tím NIC udělat. To je důsledek té "solidarity". Ona to není solidarita, ale státní loupež a mrzačení lidí socanskými trotly. Doufám, že se těmto politikům, kteří to tak zařídili, Pán Bůh "odmění". (na každo usvini se vaří voda).

P.S.: VZP má účet, kde si každý pojištěnec může najít, kolik stály jeho návštěvy u lékaře.

S. Kalužík 27.2.2018 0:38

Se článkem v podstatě souhlasím,

jen mne zaráží závěrečný výkřik "Svobodní by to uměli". Nechci tvrdit, že neuměli, spíše by mne zajímalo, jak by to udělali, byl by to zajímavý text. Doufám, že tím řešením není vysoupení z EU :)