Neviditelný pes

ZDRAVOTNICTVÍ: Ševcovo kopyto

12.3.2009

Náměstka Marka Šnajdra, jenž už byl „malým Julínkem“ a nyní je krkem, co kroutí hlavou ministryně zdravotnictví, pasoval kdysi prostořeký Rath na farmaceutického dealera. Jak necitlivé!

Včera vyšlo na světlo, že ten čiperný muž měl být v prosinci 2006 také spoluemisarem přemlouvajícím ministra spravedlnosti, aby pomohl zahrát vyšetřování Jiřího Čunka do autu. A to chvíli před vstupem „soudní mafie“ na scénu.

Byla by to vskutku pestrá použitelnost jednoho úředníka, jež doufám nevyústí v jeho angažmá ještě třeba v zahraniční politice, od čehož Karla Schwarzenberga i tuto zemi Bůh ochraňuj.

Rád bych dotyčnému ševci poradil, aby se držel svého kopyta. Jenže to by z ministerstva do vlády nesměl přijít návrh na tzv. generickou preskripci, čili nápad, aby lékaři nepsali na recept název léku, ale jen název účinné látky v něm obsažené. A lékárník s pacientem už si nějaký přípravek vyberou sami. Tuto – s prominutím – pitomost nemohl vymyslet lékař vázaný Hippokratovou přísahou. Dokonce si myslím, že sám Julínek (protože je lékař) by takový nápad v zárodku zařízl.

Pokud ta nehoráznost doputuje do Sněmovny, snad v ní sedí dost doktorů, kteří vědí, že celkový zdravotní obraz pacienta zná jen jeho lékař. A kteří rovněž vědí, že přenesení odpovědnosti za zdraví člověka z lékaře na lékárníka zavání zločinem. Představme si, že pacient si do lékárny přinese recept a na něm účinnou látku paracetamol. Vybrat si bude moci mezi ataralginem, aciffinem, coldrexem, daleronem a dalšími. Taky podle své kapsy.

Jak lékárník pozná, že mu nesmí dát lék kombinovaný s psycholeptiky? Jak pozná, že pro dotyčného je vhodné brát lék v tabletách, v čípcích nebo perorální suspenzí?

Lékárník o pacientovi neví vůbec nic. A přitom léky obsahující tutéž účinnou látku mohou mít na pacienta různý vliv s ohledem na jeho zdravotní stav. Možná příklad s paracetamolem není ideální, odborník by jistě vymyslel lepší, ale jako memento by mohl stačit.

Bobříka naivity ulovili laici, kteří nad tím nápadem jásají v příslibu radikálních úspor a omezení korupce mezi lékaři. Svatá prostoto! Kde zůstanou úspory, poškodí-li nesprávně prodaný lék pacientovo zdraví, místo aby ho léčil? Pokud pak jde o korupci, ke komu asi mají farmaceutické firmy blíž než k lékárnám? Pro ně to bude jen změna objektu. Lékáren je ostatně méně než lékařů, firmy by ušetřily za benzín.

Je s podivem, jak něco tak nesmyslného a nebezpečného mohlo opustit budovu ministerstva zdravotnictví. Jako by to vymyslel nějaký farmaceutický dealer.

Právo, 10.3.2009

*******

Poznámka redakce: Pan Pavel Verner včera zemřel. Ještě před smrtí napsal svůj vlastní epitaf, který připojujeme. Zároveň věříme, že čtenáři pochopí, proč jsme u tohoto článku nepovolili diskusi.

Epitaf

truchliví zůstalí vrstevní kamarádi
chorobami už natoliko zbiti
že nepřinesete - ač tolik byste rádi
na hrob mi pugét z hrachového kvítí

poslední přání? a bez vytáček?
tak tam kde moje síň žehu je
vestavte bytelné koleje

jakmile andělé utřou si sopel
a rakev zestárne ve žhavý popel
nechte vjet dovnitř kundivláček



zpět na článek