24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Rušíme lůžka, nerušíme choroby

VZP, reprezentující české zdravotnictví, je v mínusu. Ponechme stranou důvody, proč (zvýšením svého krevního tlakuzdravotnictví neprospějeme). Dochází k mezní situaci, kdy se ruší lůžka , oddělení, časem celé nemocnice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Poljaková 5.11.2012 23:39

Supercentra III

Demagogií můj článek není, jelikož se nikoho nesnažím zmást. Nejsem ani politik, ani zaměstnankyně kteréhokoli z potenciálně rušených zařízení. Nesu kůži na trh, napsala jsem svůj názor, stojím si za ním a nikomu jej nenutím.. Nemusela jsem to dělat,  jako zdravotník snad budu schopna se o své blízké v případě nouze postarat.  Jenže ve škole nás učili, že Salus patienti suprema lex. Na jiných školách ale jedou podle jiných osnov. 

My jsme povinni varovat, ale jen bláhový vnucuje  léčbu.

Čas ukáže, kdo z nás měl pravdu.

...Ale odskáčou to bohužel ti nevinní a to mě bude stejně štvát.

Z. Rychlý 5.11.2012 14:14

Kdyby se rušilo paušálně, pak má autorka trochu pravdy.

Ale je rozdíl mezi nemocnicí v Jeseníku, která je jediná široko daleko, a mezi nemocnicemi kolem Ústí n.Labem, nebo kolem Jihlavy, či jinde. Kolikrát najdete v okruhu 20 km tři nemocnice. Tady by nemělo jít o rušení páru lůžek, ale rovnou předat celou nemocnici do správy jiné nemocnice centrální. To ovšem místní politici (slibovači lepších zítřků) nedopustí.

M. Kosejk 5.11.2012 17:06

Re: Kdyby se rušilo paušálně, pak má autorka trochu pravdy.

V jedné minulé diskusi k tématu systémových reforem jsem napsal, že hlas lidu opravdovské reformy nikdy nedovolí.  A uvedl jsem příklad:

U našeho bydliště se nachází 7 nemocnic v dojezdové vzdálenosti 30 minut + další 2 velké fakultní nemocnice v dojezdu 45 minut. A všech 7 nemocnic nabízí v podstatě totožné služby. A napsal jsem : "Zkuste ale to šílenstí řešit. I když navrhnete zrušit jen jedinou z nich, tak se vox populi zblázní a bude řvát, že chcete zabíjet nemocné".

A třešničkou na dortu budiž, že jsem i psal, že ze stejných důvodů téměř určitě nedojde ani k té redukci akutních lůžek, i když už dávno i odboráři uznali, že počet akutních lůžek v ČR je silně naddimenzovaný. 

Demokracie totiž má tu smutnou vlastnost, že dává všem všechno - až do té doby, kdy na nikoho nezbyde nic

Z. Rychlý 5.11.2012 18:02

Re: Kdyby se rušilo paušálně, pak má autorka trochu pravdy.

Máte ve všem pravdu. Jenže zdravý rozum se zrovna léčí v nějaké malé nemocnici. :-)

M. Kosejk 5.11.2012 19:14

Re: Kdyby se rušilo paušálně, pak má autorka trochu pravdy.

Ale ze všeho nejvíc mi asi vadí ta argumetace: "co se všechno může stát" - tj. když nemocnice nebude hned za za prdelí.

Když to zparafrázuju, tak může říct, že když budu sám doma a blbě upadnu ve vaně, tak můžu umřít. Východisko: a) Musíme mít všichni v bytech kamery napojené na státní zdravotnickou instituci (která si vyžádá nově zavedenou solidární daň na její financování). b) Stěny, podlahy a ostatní eventuálně styčné plochy obytných prostor prostory musí být vybaveny molitany. c) Jelikož je molitan eventuálně hořlavý, je vyžadován i automatický hasící systém. -  Bližší info na webou www.dotace-prozivot.org

Přeháním jen trochu. V zásadě ale EU v praxi. :)))

L. David 5.11.2012 12:47

Nějaké penízky by se daly ušetřit

na přebujelých aparátech zdravotních pojišťoven, na astronomických platech jejich vedoucích pracovníků, na palácích, které si pojišťovny nastavěly.

A dále: Zločiny v předražených nákupech zdravotní techniky ve zdravotnických zařízeních pojišťovny vůbec nekontrolovaly. Nač jsou tedy vůbec dobré?

J. Jurax 5.11.2012 21:32

Re: Nějaké penízky by se daly ušetřit

Na přerozdělování a v neposlední řadě jako nosiče koryt ... a pojišťovny přece nebudou rušit kruhy těm, kdož si na předražených nákupech zdravotní techniky mastí kapsy, vždyť i jejich vedoucí praovníci jsou potřební a je to politikum a politicky kryto ...

J. Vintr 5.11.2012 11:53

Ten problém je opravdu složitý

ale skrze počet lůžek jde velice pohodlně tahat peníze ze zdravotní pojišťovny prakticky za nic. Stačí (už prakticky vyléčeného pacienta) pozdržet podle potřeby o nějaký ten den v nemocnici déle (aby se stále zachovávala plná "obložnost" lůžek) a nemocnice dostává peníze od pojišťovny zadarmo. Protože "péče" o vyléčeného pacienta tolik nestojí a stravu si zaplatí sám ...

J. Vavrochová 5.11.2012 10:33

Demagogie.

M. Bezouška 5.11.2012 8:00

takovouto porci demagogie

se podaří splácat opravdu jen zřídka! "Degradace" regionů - to má tedy opravdu údernou sílu! Autorka ovšem opomenula několik podstatných maličkostí, mezi nimi pak, podle mne, na prvním místě fakt, že existují zdravotnická zařízení, nemocnice, jejichž kvalita je proslulá a kde by si, za normálních okolností, nechal odstranit zarostlý nehet jen opravdový dobrodruh. Celkem se dá konstatovat, že naše zdravotnictví potřebuje celkovou systémovou změnu a to ve všech parametrech. Je totiž zbytečně přebujelé, drahé a nepříliš kvalitní (na čemž nic nemění ani existence opravdu vynikajících pracovišť, průměr je horší než šedý). A ovšem hlavní vadou je jeho "bezplatnost". Zdánlivě výhodná pro všechny zúčastněné, ale vedoucí neodvratně k finančnímu kolapsu. Něco jiného je ovšem otázka co s tím. Zatímní pokusy o změny byly k ničemu a kromě toho jak poskytovatelé (zdravotníci), tak pacienti posud žádnou skutečnou změnu nechtějí. K poznání, že se spotřebovává víc, než kolik je vhodné a co si můžeme dovolit se dospěje později, až nastanou opravdové potíže.

M. Pernický 5.11.2012 11:35

Re: takovouto porci demagogie

 Vy jste podle svého vyjádření,pracovnikem VZP,jinak to není možné.

J. Tachovský 5.11.2012 13:38

Re: takovouto porci demagogie

Je vcelku jedno, kde dela. Nemusi delat vubec nikde. Nicmene ma pravdu.

F. Eliáš 5.11.2012 7:51

Kdyby byli lékaři placeni

podle úspěšnosti léčby, možná by to některé problémy vyléčilo.

J. Jurax 5.11.2012 21:36

Re: Kdyby byli lékaři placeni

Podle úspěšnosti léčby ... ale do léčení rakoviny slinivky břišní by se pak nikdo nehnal - to by si moc nevydělal ...

A. Bocek 5.11.2012 7:21

Nezbrojíme tak na minulou válku ?

Z hlediska současných trendů je smysluplnější stabilizace a rychlý odvoz na specializovanou kliniku. Smůlu mají chirurgové lokálních špitálů - budou muset změnit specializaci.

F. Eliáš 5.11.2012 7:52

Re: Nezbrojíme tak na minulou válku ?

Nemusí měnit specializaci, mohou vycesgtovat do ciziny

M. Kosejk 5.11.2012 7:16

--

Před nedávnem jsem řešil potřebu menšího operačního zákroku. Tak jsem si začal obvolávat zdravotnická zařízené - a výsledek zjišťování:

Státní nemocnice - týdení hospitalizace, nástup min. den předem

Soukromá klinika - 1. den - zákok, 2. den - propuštění domů

Asi tak se to má s efektivitou našeho zdravotnictví.

p.s. ať si autorka článku také najde data o NOBSAZENOSTI akutních lůžek - potom by to nebyla taková demagogie.

J. Tachovský 5.11.2012 13:40

Re: --

Predpokladam, ze jste sel do statni. Prece jen tyden po operaci v nemocnici mi prijde lepsi nez druhy den sednout na kolo a jet domu.

M. Kosejk 5.11.2012 16:21

Re: --

Někdy na lidské reakce jen čumím s otevřenou hubou. Vaše reakce patří mezi ně. Já si vybral soukromou nemocnici, protože nevidím důvod, proč kvůli banálnímu zákroku ležet týden v nemocnici, když postup té soukromé nemocnice je plně dostačující a vyhovující  pravidlům lékařské péče. Ono těm státním nemocnicím stejně nejde o nic jiného, než aby vykázaly pojišťovnám obsazenost lůžek - a tak nechají pacienty válet se u nich, i když to není potřeba.

P. Boublíková 5.11.2012 5:55

Řekla bych, že jde o politikum

a ne o dítě s těžkým středoušním zánětem. Socani, kteří ovládají krajské nemocnice, se chtějí dělat před voliči hezkými - aby dědečkové a babičky nemuseli se svým loupáním v zádech nikam dojíždět (dle statistik je nejčastěji řešenou diagnózou v malých nemocnicích konzervativní léčba zad). Do fakultních nemocnic a jiných specializovaných ústavů na nejvyšší úrovni jejich rudé drápy prozatím nedosáhnou.

Světový trend je právě opačný - centralizace péče, vysoce specializovaná pracoviště. V několika málo uplynulých letech se k touto cestou konečně úspěšně nakročilo (kardiocentra (ICRC - naprosto unikátní pracoviště), transplantační centra, traumacentra, diacentra, onkologická centra...) a doufám, že se v to to trendu bude pokračovat.

Socani na krajích můžou spravit ty rozbité silnice, tak aby bylo možné pohodlně dojíždět.

P. Boublíková 5.11.2012 5:58

Re: Řekla bych, že jde o politikum

K těm rizikovým porodům bych ještě dodala, že k tomu, aby se minimalizovaly následky nepříznivě probíhajících porodů, je potřeba mít k dispozici špičkově vybavené neonatologické pracoviště. A to nikdy malé porodnice nebudou mít. Takové pracoviště je zhruba jedno v každém kraji, možná ani to ne.

M. Pernický 5.11.2012 11:40

Re: Řekla bych, že jde o politikum

Vy jste obeznámena ze zdravotnickou problematikou,jak? Co je potřeba ví nejlépe zdravotničtí odbornící. Smůla je vtom,že jim do toho zasahují laici.

P. Joch 5.11.2012 13:30

Re: Řekla bych, že jde o politikum

Pane Pernický a jak jste s problematikou obeznámen vy? Mudr před jménem si nepíšete ze skromnosti? Já jen dodám, že ti takzvaní zdravotničtí odborníci si vloni vzali jako rukojmí k prosazení zvýšení platů prakticky celý stát. A oni svoje potřeby vidí jasně, hlavně nám dejte víc peněz a nekecejte nám do toho. Jenže jejich vzdělání je medicína, ne ekonomie, jejich manažerské schopnosti jsou zhusta katastrofální.

Celý systém je podivně pokřivený, znám případy praktických lékařů, kteří si na povinných platbách od pojišťoven přijdou na krásné peníze. A na druhé straně to v nemocnicích vypadá jak v chudobinci.

Jak tu někdo psal, pokud se v malých nemocnicích léčí hlavně bolavá záda, měla by se tato lůžka zrušit, jsou z ortopedického hlediska naprosto nevhodná. Nemocnici změnit na rehabilační oddělení a lidi ať si koupí pořádnou postel. Zní to jako naivní kec? Není! Sám jsem měl výhřez plotýnky a do nemocnice bych nešel ležet ani násilím.

Po otřesu mozku jsem radši druhý den podepsal revers. A to nebyla malá nemocnice, byla to typická okresní nemocnice, ty cimry vypadali jak za války. Ale pozor! Tato nemocnice je největší zaměstnavatel v širokém okolí!!

I. Poljaková 5.11.2012 22:57

Re: Supercentra

Tak to je zcestná představa.  Zdravotní péče má svou hierarchii. Supercentra jsou zde od toho, aby řešila specializované věci. Jakmile věc vyřeší,  jdou od toho - kdyby byla v ICRC nasáčkovaná celá republika, kdo by to zaplatil?? a byla by to stále ta specializovaná péče??-   a pacienta svěřují níž, do obyčejných zařízení, která vidíte jako méněcenná, ale která ve skutečnosti stále potáhnou gró práce ve zdravotnictví.  Supercentra  neberou všechno - jejich péče je drahá a  nejsou všemocná. Převážnou část pacientů tvoří buď chronici, nebo nekomplikovaná onemocnění, což obojí je řešitelné v běžné nemocnici, (protože ani v supercentru by jinou léčbu neposkytli).

I. Poljaková 5.11.2012 23:20

Re: Supercentra II

Pokud jsou některá zařízení nekvalitní či navíc, měla by snad zaniknout přirozeným konkurenčním tlakem, nikoliv rozhodnutím politbyra či byrokratů.

Regiony, kterým zrušení nemocnice neprospěje,  jsem myslela zde na Moravě například Odersko, - ale i jiné.

A ještě něco - jednou budete taky ty babičky a dědečkové s "loupáním" - máte zřejmě na mysli diabetes, komplikovanou ischemickou chorobu srdeční, spondylartrózu páteře,  a jiné "drobnosti". Žádné supercentrum o Vás ani nezavadí, nebude Vám totiž mít co nabídnout. Pak oceníte hlavně to, že  údržba je nablízku a není třeba ani dlouhého odloučení od blízkých, ani jim nejste potřebou dopravování přítěží.

Do systému vidím zevnitř a nemyslím si, že je nadbytek lůžek (jen proto, že je správce našeho pojištění nechce platit). Pojišťovna také limituje počet operací, například endoprotéz kyčelního kloubu, a není to kvůli tomu, že by nebyly zapotřebí. Čekají na ně lidé, kteří celý život to pojištění platili, a nyní se krmí hrstěmi analgetik, která ve stáří mají spoustu vedlejších účinků - a čekají.

J. Schwarz 5.11.2012 4:45

Váš článek

se doplňuje se starším, pojednávajícím o odsouzení pár seismologů italským soudem za nepřesnou prognózu zemětřesení v Aquille. Autor připomněl, že evropská civilizace se snaží eliminovat jakékoli riziko / a propaganda v médiích masíruje obyvatelstvo že za všechno někdo "může" /. Vy tu zase vypočítáváte, kolik milionů bude pojišťovnu stát něčí hluchota popřípadě rozrušení. Nejvyšší čas, aby bylo zdravotní i "sociální" pojištění nepovinné. Pak nechť si ti, co chtějí žít bez rizik ať to stojí co to stojí všechno zaplatí sami. A člověk, který netrvá na svém nároku mít v devadesáti "veškerou péči na světové úrovni" by mohl prožít svůj život rozumněji než si ze zákona předplatit ony kapačky v nemocnici. Které nejspíš stejně nedostane,  protože současný sociální systém funguje na principu letadla a mohl by ho zachránit jen zázrak.

P. Sulc 5.11.2012 1:39

Nejlepe bude zavesti skoly

pro babky korenarky, mastickare, bylinkare, mozna opet zacit nosit pijavice. Pred 50 lety zil bliko Prahy opravdovy znalec: ten z pohledu na lahvicku moci urcil diagnosu, nevim uz ale jak se jmenoval. A ten zase prodaval na urcene nemoci caje, tedy: opravdovy expert. Nevim jestli vyucil nejake nasledovniky, snad ano. Timto by se hodne usetrilo, prumerne zdravi naroda by se zlepsilo: ti nemocni by brzo umreli a zustali by jen ti zdravi. A ti by mohli pracovat do 75.

M. Pernický 5.11.2012 11:44

Re: Nejlepe bude zavesti skoly

Nejvíc předražuje zdravotnictví léková politika a  stím  je moc práce.

Z. Rychlý 5.11.2012 14:09

Re: Nejlepe bude zavesti skoly

a navíc nevděčné. Těm, co šlápnete na kuří oko bude dost, a budou hlasití, ti, kterým pomůžete si toho ani nevšimnou, natož, aby vás plácali po zádech.