20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Rozpad zdravotní péče?

Dětská psychiatrie hlásí akutní nedostatek lůžek i lékařů. Na určení termínu návštěvy v ambulanci nebo na lůžko v nemocnici čekají děti i dlouhé měsíce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vlasák 21.7.2021 9:49

Jak chcete vážení donutit lékaře, aby šli dělat pedopsychiatry? Dobrý psychiatr nemůže být ten, kdo to nechce dělat jako poslání.

V. Kuhaj 21.7.2021 9:11

NO to je ohromný! Psychiatrie se dlouhodobě potýká s nedostatkem zájemců o tento obor, a vy z toho děláte systémovou chybu?! To jako že stát má určit povinné kvóty mediků, ze kterých budou psychiatři?!

L. Beneš 21.7.2021 11:33

Nevím, co jste studoval vy, ale když jsem na strojní fakultě studoval já, bylo ve vyšším ročníku při rozdělování na specializace jasné, kolik z nás bude studovat obráběcí stroje, kolik jadernou energetiku, hutní obory atd. Patrně to nějak kopírovalo potřeby průmyslu. Takže na lékařských fakultách to asi funguje také podobně. Nebo podle vaší představy všichni dychtiví studenti mohou studovat gynekologii a urolog nemá z LF vyjít žádný?

V. Kuhaj 21.7.2021 12:57

Ano, kvótní rozdělování, v rámci pětiletého plánování, u nás bylo. Dneska ale např. psychologii studují mladí lidé masově, a nikoho nezajímá, jestli se uplatní, nebo ne. Je to jejich zájem, a to stačí. Záleží jen na kapacitě škol. Schválně se koukněte, kolik mladých dneska studuje obor starožitnictví. Mám dojem, že asi pět v celé republice.

L. Beneš 21.7.2021 13:13

Ano, numerus clausus, ten odporný vynález minulého diktátorského režimu, byl zrušen. Mohu si aspoň vybrat z většího počtu psychologů, až mi bude strašit ve věži.

L. Beneš 21.7.2021 8:52

Rozpad zdravotní péče? Ano. A nejen, pokud jde o psychiatrii. Zubaři, gynekologové, pediatři, leckde i praktičtí lékaři. Nejsou. Neschopnost řešit problémy v tomto státě je typická. Soudruzi sice vždycky dlouho povídali, o tom, že problémy nazrály k řešení, ale nakonec nějaké řešení přece jen našli, byť ne vždycky to ideální. Hlavně, že podnikatelům rostou konta. Lidé už se začínají ptát, kdy tihle také půjdou ...

M. Vlasák 21.7.2021 9:51

Prestiž lékaře bohužel děsně upadla. Dnes jsou in: influencerka, miliardář, aktivista, novinář, zpěvák, hérečka. Doktor už nemůže mít ani titul v nové občance.

L. Beneš 21.7.2021 10:25

Je tomu tak proto, že k veslu se dostávají tupí polovzdělanci volení jinými tupými polovzdělanci zasažení módními vlnami pseudokultury pro tupé masy. Ti se zase rádi obklopují podobně tupými jedinci, kteří je inteligencí nepřevyšují, takže je neohrožují. Ti skutečně inteligentní, kteří se náhodou dostali k veslu, uvažují ovšem podobně. Pokud jde o nějaká ta písmena před jménem, přirozeně - jsou-li uvedena - ty, kteří je nemají, iritují. OP mám už nějaký rok i s těmi písmeny (na rubové straně). Bohužel i ve zdravotnictví se někdy s lidmi jedná s přihlédnutím k těm písmenům. Když mi vystavovali nový průkaz ve zdrav. pojišťovně, trval jsem na uvedení těch několika písmen před příjmením, protože mám ověřeno, že s pacientem (dnes ovšem klientem) se ve zdravotnických zařízeních jedná slušněji. BTW: I tak jsem někde měl dojem, že je zdravotní péče opravdu zadarmo, takže jsem např. personál v nemocnici musel upozornit, že za mne provádí úhradu zdravotní pojišťovna, takže se jejich péče nerovná jen aktu milosrdenství.

V. Heidlerová 21.7.2021 10:17

Nejlépe to ve zdravotnictví fungovalo za dr. Julínka. Pro blbých 30 Kč jsme v zadeli. Tím směřuji na organizaci zdravotnictví, nikoli na obrovské výkony personálu.

L. Beneš 21.7.2021 10:28

Ovšem těch 30 Kč pozitivně a ku prospěchu pacienta fungovalo jen nějaký čas. Dáváte-li v pravidelně navštěvované restauraci pravidelně tuzér 10 Kč, číšník za nějaký čas bude za správnou výši považovat Kč 20.

R. Langer 21.7.2021 13:34

Nesmysl. :-P

J. Janotová 21.7.2021 13:46

A jeho šéf mu příslušně "upraví" mzdu.

J. Kulheim 21.7.2021 16:24

Paní Heiderová, pana MUDr Julínka zlikvidovali lékaři MUDr Rath, LK s pomocí ČSSD. S Julínkem se svezla i ODS. Proti panu Julínkovi byli i lékaři, kteří tady pláčou.

Plakali, pláčou a plakat budou.

V. Heidlerová 21.7.2021 18:36

Myslím, že aspoň část likvidátorů zasáhla ruka Spravedlnosti. P.S. Neměl jste příbuzné v UH. HRAD.???

J. Kulheim 21.7.2021 19:45

Jsme z jednoho hnízda. Mám rodokmen asi od roku 1620. Nás společný předek se narodil v roce 1745

V. Heidlerová 21.7.2021 20:24

Hehe, já nejsem z Vaší rodiny, ale můj otec byl velký kamarád pana Kulheima, vystudoval ve vyšším věku práva, vlastnil v UH plovárnu na řece Moravě - nádherné dětství! Měl syna a dceru, vypadla mi jména, mně je skoro 85 let. Byli mladší než já, syn se zabil na motorce, dcera byla Alena a byla překladatelkou. Prý překládala Brežněvovi. Kulheimovi byli ozdobami města, bylo tam veselo, mimořádní lidé! Já jsem se jmenovala Janíková a rodokmen mám také přibližně z doby jako vy!!! Kdybyste něco potřeboval, pište Gulag.Magadan@seznam.cz. Nazdar.

D. Zítko 21.7.2021 8:01

Jaký problém?? Jediná nemoc hodná zájmu je přeci Covid, ne ????

L. Hančar 21.7.2021 7:57

Dětská psychiatrie je drobný detail. Pro mě je marginální jev, graduovaný kovidem: svým obvodním lékařenm jsem léčen po telefonu, pokud se dovolám. Preventivní péče přestala existovat, připadá mi, že na všechno máme jen jeden zázračný lék: očkování proti kovidu.

J. Nevrkla 21.7.2021 7:36

A covidova opatření, roušky, testování, sociální izolace psychický stav děti jen zhorší. A k tomu si dovoluji vyhrožovat segregací očkovaných od neočkovaných. Nemohu hodnotit jinak než tyranie mocných. Musíme se tomu bránit.

J. David 21.7.2021 7:22

Bůh ve své blahovůli stvořil i jistý rákos. Něco, jako psychiatr na léčení malých zmetků masáží obhýždí. Kdysi naši tatíci si povídali, že je škoda rány, která padne vedle. Na facku od kantora ve škole jsem si nikdy tehdá nestěžoval, neb by jí tatík znásobil s tím, že je to málo výchovné. Jo, a běhal jsem i se džbánkem pro pivo do hospody ke Štajnerovům. Dnes by starej Štajner, kdyby žil a načepoval džbánek piva mému posluhovi vnukovi, pokuty by se nedoplatil, a já s vnukem bychom skončili v péči cvokařů (ehm nedostatkových psychiatrů) a orgánů státní správy, babic ze sociálky. Bejvávalo, časy a mravy se mění. Už ani ten mariáš v putyce není mariášem. Tabák zakázali, dnes bez bumážky ani hlt piva v putyce nepolknu. Takže doma budu vnuky rákosem obrňovat před péčí nedostatkových psychiatrů.

T. Vodvářka 21.7.2021 6:28

Jen dvě poznámky:

1. Personální deficit je ve všech oborech medicíny, teď je pedopsychiatrie více vidět, ale pokud hledáte specialistu, čekací doba je v měsících.

2. Umístění psychiatrických nemocných v cizině je nonsens. Pokud tedy neléčíme jen denní dávkou psychofarmaka a resignujeme na psychoterapii. Ani kvalitní tlumočník není schopen přeložit složitost dialogu lékař - psychicky nemocný, navíc je to třetí osoba u rozhovoru, což je rovněž problém.