28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Rozkaz zní jasně: vyrábějte zmetky

Znám jednu nástrojárnu. Před lety celkem velký a úspěšný podnik na severu Čech. Dneska už trochu zašlá, ne úplně nejmodernější firma a ne úplně nejnovější technologie, bez závratných zisků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 3.9.2021 15:44

No, co vím tak ta stará maličká nemocnice musí stejné operace a lékařské výkony provádět za polovic či méně než ta krásná, pražská a papaláši využívaná .... A ta babička s důchodem lehce nad 10 tisíc mající na zádech 75 let života, většinou s hroznou dřinou od malička na těle i duchu někde v textilce za pár šupů je ráda, že do té nemocnice vůbec dojede. Mimochodem, v Praze Vám rádi vysvětli, ze k nim nechodte, mají plno... A to jsem už dvakrát zažil...

No, zpychla nám, Šichta. Zpychla.

O. Seliger 3.9.2021 15:20

Kecy o státu jako původu všeho zla mě baví. Taky co všechno by ten stát měl, nebo neměl dělat a za co vše je vinen. Jen lze připomenout, že jako vždy jde o prachy. Jde o balík CZK, co občanstvo podle zákona nasypalo pojišťovnám. A jest o ně rvačka mezi soukromým a ostatním zdravotnictvím do té doby než se vyvolení probudí a zjistí, že obecné pojištění je pro t.zv. méně majetné, zatímco ostatní si mohou dovolit zdravotní služby platit, nebo využít výhod soukromého pojištění. Co se týče nemocnic, mají své dobře honorované vedení, své vize, své zřizovatele a kontrolní orgány. Takže tam jsou ti co něco mohou ovlivnit a také o všem dobře ví starostlivá lékařská komora.

P. Kubáč 3.9.2021 14:43

Stát řídí zdravotnictví špatně. Nicméně nevím o jediném státě na světě, kde by zdravotnický systém byl uspokojivě řízen "trhem bez přívlastků"

Zejména by mě zajímal vztah "trhu bez přívlastku" k 10% nejchudších, kteří mají se zdravotnictvím potíže v každém státě.

M. Valenta 3.9.2021 13:53

No a podobně jako ta stará nástrojárna je na tom současná planeta. Ta taky vibruje, ale lidé ( to jsou ti šéfové) jedou dál.

P. Černý 3.9.2021 12:31

Stát za každou korunu, kterou si kupuje dobro ve zdravotnictví musí okrást pracující...

Vy jste marxistka nebo jen blbnete a domníváte se, že internet snese všechno?

P. Molík 3.9.2021 12:30

Já mám Markétu rád, má velmi rozumné názory, ale stát na ni působí jako červený hadr na býka. Paní Šichtařová je možná až obsedantně nenávidějící vše pod správou státu. Státy si vytvářeli lidé už od úsvitu dějin a věděli, že pro naplnění svých potřeb a prosazení svých zájmů jim nikdo nepomůže lépe než stát. Ale Markéta by chtěla pořád stát oslabovat...

I. Schlägel 3.9.2021 12:55

Asi jste příznivcem silného státu. Zajímalo by mne proč.

R. Gramblička 3.9.2021 13:10

Možná ji dožírá to, že stát nám svou neefektivitu a neschopnost dává dennodenně najevo a většina populace si přesto pořád myslí, že bychom se bez něj neobešli

F. De Winter 3.9.2021 12:18

Trh velmi dobře funguje, je-li na jedné straně vetší množství nabízejících a na straně druhé větší množství poptávajících, kteří si z nabídky vyberou a zaplatí ze svého.

Ve zdravotnictví to však funguje jinak. Zákazník poptává něco, za co neplatí ze svého. Platí to zdravotní pojišťovna a zákazník platí té pojišťovně. Je jasné, že je zde úplně jiná motivace účastníků transakce, než v prvním případě, takže zde trh nemůže fungovat.

I. Schlägel 3.9.2021 12:42

Navíc zdravotní pojišťovna nefunguje jako komerční pojišťovna, ale jako výběrčí a přerozdělovatel zdravotní daně, navíc pod značným politickým vlivem.

P. Sura 3.9.2021 11:05

Blbé je, že lidi, kteří volí Zemany a Babiše články tohoto druhu nezajímají, tak je nečtou.

V. Kain 3.9.2021 11:09

Prioritu byly koblihy.Dneska kornout zmrzliny s vymyšlenými a vylhanými bláboly v knize a k tomu 300 Kč.Nějaká ekonomika která jde s touto vládou do stoupy většinu voličů nezajímá.Zatím je to nezajímá,ale bude a to velmi brzo.

J. Jurax 3.9.2021 11:51

Pomněte však, že ona pirstan zmrzlina je pečlivě zvolena tak, aby měla minimální uhlíkovou stopu!

F. Navrátil 3.9.2021 12:21

Proč opoblok už dávno nemá vládní většinu? Protože podceňuje voliče a jejich motivaci redukuje na koblihu a tři stovky. Opoblok musí předložit věrohodný volební program a věrohodné lídry. A to nechce nebo nemůže udělat. Mnohem jednodušší je po vzoru pražské kavárny tvrdit, že oni jsou elita a kdo je nevolí je dement a lúzr. Bohužel takové tvrzení je příznakem neschopnosti a nemohoucnosti.

P. Molík 3.9.2021 12:31

Polistopadová módní vlna elitářů již opadla.

V. Braun 3.9.2021 13:43

No já jsem si z volebních programů opobloku vybral. Že někomu stačí koblihy, 300 stovky a prohlášení, že Babiš bude hájit národní zájmy, je jiná věc.

I. Schlägel 3.9.2021 10:32

Socialismus. To nám jde v kotlince pod vedením osvícených politiků nejlépe. Tolik výdobytků "zdarma" vám jinde nedají. A toho "dobra", kolik nám ti hodní mužové a ženy "zdarma" rozdají. Nekupte to.

T. Zlesa 3.9.2021 10:51

To máte pravdu. Bohužel změna zpět asi už není možná. Nevinil bych tolik dnešní politiky, je to vše zavedeno už za revolučních bolševiků. Zčásti pohrůžkou násilí i násilím. Velká část populace (většina) pochopila nebo pochopí s věkem, že se některé tyto věci už nedají změnit. Protože by je ty změny poškodily. A od nuly se nedá začít...

R. Gramblička 3.9.2021 13:12

pokud si většina bude myslet to, co vy, vskutku se nic nezmění :-P

T. Zlesa 3.9.2021 14:00

Tak dejte vědět, až se to bude měnit. Dám vnukům na vás kontakt. :-)

F. Kusák 3.9.2021 9:45

Ne, že bych nepochopil podstatu článku, ale je tam nakupeno tolik blbostí a nepřesností, že jsem neměl ani sílu to dočíst.

I. Schlägel 3.9.2021 10:33

Můžete to zpřesnit, ale to je moc práce, že?

F. Kusák 3.9.2021 12:22

Asi autor a autorka nikdy nebyli v nástrojárně a tak neví ani, kdo v nástrojárně pracuje a k čemu slouží. Problémy nástrojáren nejsou v tom, že by neměly lukrativní zakázky, ale že je katastrofální nedostatek kvalitních nástrojařů. Na takového nástrojaře se nepřeškolíte ani v půlročním kurzu. Musíte se kvalitně vyučit a pak mít mnoho let praxe. Devastace tohoto oboru už začala v sedmdesátých letech za komančů.

A nemocnice v tržním prostředí srovnávat se soukromou nástrojárnou, no to už je síla. A mimochodem, stát až na pár výjimek, jako jsou nemocnice vojenské a fakultní, žádné nevlastní. Pokud vím tak jsou buď soukromé nebo je zřizovatelem kraj. Srovnávat kvalitu našich pracovišť se světovou špičkou si netroufnu, tomu opravdu nerozumím, ale pamatuji si, když se měla nějaká nemocnice v malém městečku zavřít, tak ji tamní občané pomalu bránili těly, a to bez ohledu na kvalitu personálu a poskytované péče či stav budov a vybavení. Ty občany dokážu pochopit, ale zajistit za mrzký peníz kvalitní lékařskou péči, to je věc jiná. A dnes bohužel ani slušné příjmy nedokáží přilákat dobré doktory a zdravotní personál. A pokud vím, tak se s tím potýkají všechny státy minimálně v Unii. Je to dost složitý problém, nevím, co s tím má společného konkrétně jen A. Babiš, když si s tím zatím neporadila žádná jiná vláda a ministři zdravotnictví mají jen velmi krátkou funkční životnost. A jen tak na okraj, můj dobrý přítel, majitel mnoha zdravotnických zařízení a nemocnice tvrdí, že nejhorší manageři jsou právě doktoři (tedy čest výjimkám), a protože to je zkušený a úspěšný podnikatel, nemám důvody mu nevěřit.

I. Schlägel 3.9.2021 12:54

Je fajn, že v zadarmistánu českého zdravotnictví platí "pojišťovny" každý pacientův pšouk, podílí se na úhradě předražených služeb a vybavení nemocnic pořizovaných v "transparentních" soutěžích a že jako bonus může pouze omezeně poskytovat peníze na léčení těžkých nemocí s nákladnou, život zachraňující/prodlužující zdravotní péčí. Nástrojárnu nevlastním, ani jsem v ní nepracoval. Přesto vím bezpečně, že nástrojárna (a cokoliv jiného závislého na důvěře ZÁKAZNÍKA) fungující jako české zdravotnictví by ve standardním, ZÁKAZNÍKOVI příznivém tržním prostředí nepřežila ani kvartál. Ano, s čímkoliv stát "podniká", s tím mají značné potíže nejen v Evropské unii. S Výjimkou těch státních podnikavců. Těm se z veřejných peněz žije luxusně. Možná je to tím, že nejste mnohdy ZÁKAZNÍKEM, ale pouhým obtěžujícím příjemcem dávky v limitovaném množství. Zdravotnictví "zdarma" s obratem přes 300 mld. ročně je prostě terno. Jak pro koho.

V. Kain 3.9.2021 11:13

Zřejmě se s chutí pustíte do díla O čem sním když spím.To byl první díl dneska už podepisuje díl druhý který je naprosto stejnou pro chytré naprosto nestravitelnou slátaninou.

K. Šubrt 3.9.2021 8:55

Ví někdo jaký je rozdíl mezi mezi ing. M Šichtářovou a ing. V Klausem ?

D. Polanský 3.9.2021 8:58

Jistě. Ona je žena, on muž.

J. Jurax 3.9.2021 11:54

A taky paní Šichtařová mi přijde hezčí ... :-)

P. Milan 3.9.2021 9:00

Chytří jsou oba, takže asi hlavně ten pohlavní.

Dokonce i vím, jaký je rozdíl mezi nimi a vámi.

Vy nejste chytrý.

P. Černý 3.9.2021 20:27

Jo, stát okrádá pracující ... To je opravdu speciální inteligence. Pokud tohle myslí vážně, pak podobně jako Klaus je to pomatená levičačka, která si hraje na liberálku.

Jak zpíval Pepa Nos: Země je kulatá...