20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Proč mladí lékaři odcházejí do zahraničí?

Jde o bandu nevděčníků, kteří zde vystudovali za státní (dříve dělnické) peníze, nebo jde o pragmatický a pochopitelný krok mladého člověka, který chce slušně pracovat a žít?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 22.2.2019 15:11

Re: Bože, to je pitomá otázka!

Slyšel jsem o ruskojazyčných zubařích samé superlativy, ale jen o zubařích, mám pocit, že jiné odbornosti tu vykonávat nemohou m.j. i kvůli rozdílnosti školských systémů. Já osobně byl na ortopedické operaci u Kurda, ale to je přece jen jiný případ, ten tu vystudoval.

Samozřejmě sjednocení školských systémů po celém světě by ten problém mohlo vyřešit, slyšel jsem o množství cizinců mezi britskými lékaři, ale ti byli většinou ze států Commonwelthu.

K. Janyška 22.2.2019 9:07

Protože tam, na západě, nikde jinde, mají více peněz, když

eura a dolary a libry přivezou sem a smění je... Dzp.

E. Derat 22.2.2019 8:39

Nesmíme zapomínat jak socánci,

aby vyhráli volby zrušili regulační poplatky. A republika byla oranžová. Zdravotnictví tím přišlo o cca 3 miliardy každý rok. Ovšem volič, tatík měl na jedno nevalné pivo v restauraci, tři lahváče doma, máma na Blesk + Aha, a matky samoživitelky mohly koupit dětem dvoje Hašlerky. Bohužel, už nebyla vláda, která by regulační poplatky znovu zavedla. Ve všech byli socánci, no a Babiš vybral tyto voliče socanům a komoušům jako medvěd včely, a je s nimi v koalici. A další problém je, že stát platí za státní pojištěnce zhruba polovinu minimální platby OSVČ. A těch státních pojištěnců jsou cca 4 miliony. A je to skupina která čerpá nejvíce prostředků, tedy důchodci, děti, vězni atd. Vše souvisí se vším.

M. Šejna 22.2.2019 10:18

pane Derate

nesmíte zapomenout, že regulační poplatek je od slova REGULOVAT. Pro správného pravičáka je "regulovat" sprosté slovo. Přesto levicové regulační poplatky zavedli "občanští demokrátkové" a pravicově zrušit si je dovolili "socánci"

V. Braun 22.2.2019 10:41

Re: pane Derate

Tak před časem se mi tady všeználci smáli za termín "regulace tržními prostředky", regulační poplatky jsou ovšem přímou ukázkou takové regulace, takže nevidím nic divného na tom, že je zavedla pravicová vláda a zrušili socialisti. V praxi se jednalo spíše o psychologii, protože poplatek 30 korun nemohl nikoho zruinovat, a to říkám jako člověk, který má v rodině i tzv starodůchodce s opravdu podprůměrnými důchody.

J. Lepka 22.2.2019 15:14

Re: pane Derate

Vám levicovou paralýzou prolezlým mozkům zřejmě spoluúčast nic neříká, proto regulační poplatek.

Z. Frys 22.2.2019 8:34

Řešení je jednoduché,

důsledná deetatizace komunistického zdravotnictví a komunistického školství. Tedy plně tržní zdravotní služby a plně tržní vzdělávání od mateřské školy po univerzitu. Akorát se patrně nenajde nikdo, kdo by se odvážil do tohoto nefunkčního postbolševického systému sáhnout.

Š. Hašek 22.2.2019 8:43

Re: Řešení je jednoduché,

Pozor na "tržní vzdělaní od mateřské školky..... ". Jistá Marie Terezie to viděla jinak.

Jinak s podporou studentů nemajetných, vynikajících, by se dalo něco dělat. Nerozhazovat peníze všem. I na prodloužené "studium" do osmadvaceti.

Erasmus je ze dvou třetin krásná lumpárna/dovolená (kdy se "výroba piva studuje rok v Lisabonu a výsledkem je písemná práce o třech stránkách"). Schopní vyjedou na zkušenou i bez dotací!!!! Vždycky tak bylo.

Z. Frys 22.2.2019 9:14

Re: Řešení je jednoduché,

No a já to vidím zase úplně jinak než Marie Terezie. Povinná školní docházka je otroctví, opruz a indoktrinace etatismem. Za tržní peníze si pořídíte vzdělání, které vám bude vyhovovat.

A. Trick 22.2.2019 9:28

Re: Řešení je jednoduché,

Až to zavedete, tak cca po deseti letech očekávejte sociální revoluci. A možná, že Vás "rozlícená lůza" oběsí na vratech Vaší krásné nemovitosti.

P. Grigar 22.2.2019 9:39

Re: Řešení je jednoduché,

.. tak jo, od pondělí to zavedem. Přes víkend si spočítejte, kolik tak asi budete "tržně doplácet" za vaše dosavadní vzdělání, sice systémem vnucené, ale také hrazené.. a jak vidím, i částečně použitelné. Hračky rozbité ve školce vám odpustíme.

Spousta lidí ví, co by se mělo, obzvláště politikové v tom vynikají. Málokdo už dokáže přijít s funkčním systémem, kterým by se toho také dosáhlo.

Z. Frys 22.2.2019 13:05

Re: Řešení je jednoduché,

Spočítal jsem to (a nejen to), viz výše v diskuzi.

P. Grigar 22.2.2019 14:35

Re: Řešení je jednoduché,

.. spočítal jste pouze VŠ studium, takže ještě pořád dlužíte předchozí cykly.. školka odpuštěna. Vaše daně nejdou jen na vzdělání. Počítejte dál..

Z. Frys 22.2.2019 15:22

Re: Řešení je jednoduché,

V případě základní a střední školy naopak stát dluží mě, za vynucenou ztrátu času. Asi podobně jako za povinnou základní vojenskou službu. Číst a počítat jsem uměl ještě dřív než jsem šel na základní školu, a psát mě tam stejně nenaučili. Akorát mi tam vnucovali etatistické nesmysly. Dost dlouho trvalo, než jsem se toho balastu zbavil. Tipnul bych si, že mi stát dluží odškodné ve výši alespoň dvojnásobku ceny mého studia na VŠ (které jsem si už zaplatil asi tak 5-8x) . Ale je opravdu fascinující, jak 99,99% populace věří ve všemohocnost státu. Jak říkal A. Rašín, tvrdý nepřítel socialismu: "Dvě třetiny lidí si myslí, že je bude živit stát většina věří ve všemocnost státu"...

J. Kulheim 22.2.2019 17:38

Re: Řešení je jednoduché,

Přesně tak. Chtějí socialismus, tak nech ho mají.

J. Jurax 22.2.2019 19:47

Víte, ad základní a střední škola píšete po mém soudu hovadiny. Ledaže byste byl univerzální génius, jenže ten by zas nejspíš takové hovadiny nepsal ... :-)

A jestli soudíte, že jste si studia na VŠ zaplatil v daních, pak bych jen jemně upozornil, že z těch daní se platí i jiné věci než vzdělání.

K. Salajka 22.2.2019 9:28

Re: Řešení je jednoduché,

Za co bychom si to kupovali ?

Z. Frys 22.2.2019 11:04

Re: Řešení je jednoduché,

Za peníze. Možna jste o tom slyšel: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pen%C3%ADze . Peníze komoditní, fiat měny, lokální měny, blockchain kryptoměny...

P. Zinga 22.2.2019 10:04

Re: Řešení je jednoduché,

Pane Frysy, jste normální? Nejste o nic menší fanatik, než ti Vámi nenávidění komunisté.

Doporučil bych Vám přečíst si knihu "What Money Cant ́t Buy (O morálních hranicích trhu) Američana Michaela J.

Sandela.

Z. Frys 22.2.2019 11:05

Re: Řešení je jednoduché,

Nebylo by špatné zopakovat si gramatiku. Sice oceňuji pokus o pátý pád, ale to se moc nepovedlo.

K té doporučené literatuře - doporučil bych klasiku: Ludwig von Mises - Lidské jednání, Murray N. Rothbard - Etika svobody. Pro ty, kteří stát považují za jakousi "magickou bytost", která umí věci zařídit lépe než každý jednotlivý člověk, bych doporučil útlou knížku M. Rothbarda - Anatomie státu.

P. Grigar 22.2.2019 14:42

Re: Řešení je jednoduché,

.. všechny tyto teorie mají jednu drobnou chybičku.. není zájem o jejich realizaci. Plynulý přechod by skonči bůhvíkde a kdovíjak, skokové změny se už v jiných případech také neosvědčily. Takže pouze variace na téma "představa co by bylo, kdyby bylo..".

Z. Frys 22.2.2019 15:39

Re: Řešení je jednoduché,

On L.v. Mises tuto teorii nazval poněkud paradoxně "praxeologií". https://cs.wikipedia.org/wiki/Praxeologie

I. Koreň 22.2.2019 8:32

Přesně totéž říká

i moje dcera medička. Pan Vodvářka zřejmě ví, o čem píše.

J. Kulheim 22.2.2019 8:40

Re: Přesně totéž říká

Pan Vodrážka určitě ví o čem píše. Vaše dcera neví o čem mluví. Zatím nic nedělala, nic neplatí. Proč jste jí neporadil. Věděl jste dávno jak to vypadá. Mohla se vrhnout na studium něčeho jiného. Přece musí vědět, že každý obor má svoje specifické podmínky a požadavky.

I. Koreň 22.2.2019 12:32

Re: Přesně totéž říká

Medici ve vyšších ročnících už mají za sebou hodně praxí, takže věřte tomu, že vědí, o čem to je.

Když nějaký systém nefunguje, lidi ho opouštějí, to je normální. Je potřeba zlepšit systém (a nejde jen o platy), ne se snažit lidi ve špatném systému uvěznit.

J. Schwarz 22.2.2019 8:23

Není divu že

tísíc nedo dva tisíce kulometrů odtud na západ mohou striktně dodržovaz zákon o pracovní době, když mají levný přísun lékařů z levné ciziny. A v listině práv a svobod je možná volnost pohybu, ale sotva právo na bezplatné vysokoškolské vzdělání. Ať si kdokoli vystuduje za svoje a pak jde pracovat do Saúdské Arábie třeba za desetinásobek zdejších platů. Ale když někdo vystuduje zde "zadarmo" nějaký obor, ví, jaké jsou zde platy a podmínky a pak odejde do ciziny s tím že ty naše podmínky jsou špatné, tak takový jenom kalkuluje s maximálním profitem pro sebe. Jsem pro placené vysokoškolské vzdělání - nejen že by si každý rozmyslel jestli se ve svém oboru taky uplatní a uživí, taky by měl vyšší nároky na úroveň studia.

J. Kulheim 22.2.2019 8:58

Re: Není divu že

Lékaqři nedělají přesčas, ale mají pohotovostní službu. To je ovšem jiná písnička. Neznám žádného lékaře, který by dělal přesčas.

Z. Frys 22.2.2019 8:23

Řešení je jednoduché,

důsledná deetatizace státního komunistického zdravotnictví a státního komunistického školství. Tedy plně tržní zdravotní služby a plně tržní vzdělávání od mateřské školy po univerzitu. Akorát se nikdo do tohoto nefunkčního komunistického systému neodváží sáhnout.

M. Mikulec 22.2.2019 8:17

Teď už je jen na nás

a na každém z nás, postarat se o své zdraví a nenechávat vše na institucích zdravotní péče. Ostatně není proč zoufat. Nejvyšší věk dožiti je v kraji Vysocina, kde je nejhůř dostupná lékařská péče ze všech krajů.

J. Kulheim 22.2.2019 8:34

Re: Teď už je jen na nás

Současný systém je zaměřený pouze na léčení nemocí. Lidé jsou hloubaví. Proč jezdit k lékaři vlastním autem nebo veřenou dopravou a raději nevyžít rychlou, když to nic nestojí? Když je velký zájem o přepravu sanitkou, tak koupíme sanitky další. Kdo to bude platit nikoho nezajímá.