Neviditelný pes

ZDRAVOTNICTVÍ: Příliš přísná kontrola v nemocnicích

6.10.2014

Rozčilení tuzemských ředitelů nemocnic, které navštívila kontrola ministerstva financí provádějící revizi podle evropských pravidel, se dá pochopit. Bylo to šokující, diletantské, nic nezaplatíme, budeme se soudit. Takové reakce sdílel s řediteli fakultních a krajských nemocnic také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který ostatně byl sám donedávna ředitelem.

Námitky ředitelů jsou pochopitelné. Zažili už kontroly z finančního úřadu, museli své nákupy řešit s antimonopolním úřadem, dohlíželi na ně také úředníci ministerstva zdravotnictví, kteří měli na starosti evropské dotace.

Aby toho nebylo málo, proběhl také audit světové společnosti KPMG. V žádném z těchto případů kontrola nic nenašla. Teď se však zčistajasna objeví auditoři s nějakou neznámou metodikou, a podle ní je najednou spousta věcí špatně. Za zmanipulované nákupy musí postižené nemocnice dohromady zaplatit čtvrt miliardy korun a samy nevědí, kde na to vzít.

Tak zní příběh z pohledu tuzemských státních manažerů a úředníků. Uvěřili mu někteří politici bez ohledu na stranické tričko, žádají premiéra, aby na ministerstvu financí nebo v Bruselu zasáhl, případně už domlouvají, že podivnou kontrolu prověří sněmovna.

Existuje ovšem jiná varianta příběhu. Podle ní evropská kontrola ničím nepřekvapila. Už dlouho se v novinách psalo o tom, že nákupy přístrojů pro traumatologická a onkologická centra velkých nemocnic v roce 2009 byly mimořádně předražené. Spekulovalo se dokonce o tom, že předražení dosahovalo padesáti procent a těmto spekulacím nahrávaly informace o cenách, které se tehdy za magnetické rezonance a další těžkou zdravotnickou techniku platily.

Pokud tyto chyby auditoři ministerstva financí našli, tak se jen potvrdilo, co mnozí už dávno tušili, anebo to věděli, jen o tom nechtěli mluvit. Teď tedy vzniká otázka, jak je možné, že si předchozí kontroly ničeho nevšimly. Neudělali auditoři z ministerstva financí přece jen nějakou chybu?

Evropská komise si to nemyslí. Bruselští úředníci dlouhá léta blahovolně přihlíželi k tomu, jak Češi utrácejí evropské peníze a jak sami kontrolují, jestli je to správně. Až před dvěma lety si Evropská komise najednou uvědomila, že v Česku něco nefunguje. Například špatně kontrolují finanční úřady, ministerské kontroly i antimonopolní úřad. Výsledky českých kontrol nejsou důvěryhodné, a proto komise vyzvala ministerstvo financí, aby provedlo audit podle evropských pravidel.

A v této chvíli se ukázalo, co konkrétně je v Česku špatně. Člověk jen může litovat ředitele nemocnic, že to schytali za všechny ostatní.

Člověk obeznámený s tuzemskými úředními postupy to snadno pochopí. Státní úředníci mohou se státními penězi dělat, co je napadne, kontroly mají za úkol v zásadě legitimizovat jakékoli nákupy. Dokonce mohou udělit i pokutu, tu však dosud ministerstvo financí odpouštělo.

Přesto zůstává jedna věc nejasná. Proč se v Česku kontrolovalo dlouhá léta podle jiných pravidel než v jiných evropských zemích a proč to Evropské komisi dosud nevadilo. Takže zdejší vláda i Brusel by měly daňovým poplatníkům z celé Evropy ještě na leccos odpovědět.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek