19.3.2024 | Svátek má Josef


ZDRAVOTNICTVÍ: Pohádka o „švýcarských" termokamerách má hořkou dohru

27.5.2020

Od ledna nabízela česká firma vládě termokamery k pomoci proti covid-19. Na konci března ale raději koupili čínské, protože měly dojít obratem. Výsledek? V nemocnicích slouží po měsíci a půl jen jedna kamera, ta česká.

Pamatujete si, jak ministerstvo zdravotnictví (MZd) na sklonku března nakoupilo za 63 milionů korun přes neznámou švýcarskou společnost Avastech 500 čínských termokamer? Tak pokud o tom ještě nevíte, tyto termokamery zatím, ani po měsíci a půl, nedorazily. Buďto jsou stále ve skladech, nebo teprve na cestě. A to i přesto, že MZd obhajovalo nákup právě od této firmy tím, že chce, aby se kamery k měření teploty návštěvníků mohly nemocnic používat co nejrychleji.

Firma se sice měření teploty pomocí termokamer dříve nevěnovala, termokamery ale měla podle ministerstva dodat „téměř obratem“. Nevím, co znamená pro ministerstvo zdravotnictví spojení „téměř obratem“. Určitě ale nejsem sám, kdo má za to, že nyní, po odvolání stavu nouze, už je trochu pozdě.

Pochybné čínské termokamery

Jak už jsem také dříve zmiňoval, nebyl problém získat daleko dříve zásadně kvalitnější termokamery od české firmy Workswell. Ta už v lednu nabízela ministerstvu své produkty, ovšem bez jakékoli odezvy. Až po velké medializaci konečně začátkem dubna přišla z MZd oficiální žádost o nabídku. Nicméně to bylo ve chvíli, kdy už kývnuli na nabídku švýcarské firmy Avastech, a zpětné výběrové řízení tak byl jen čistý alibismus.

Tato firma je specializovaná na bezpečnostní kamery, které jsou vhodné třeba k ochraně objektů před vloupáním, absolutně ne však k měření tělesné teploty. Tak se i přišlo na to, že přes ně budou jen přeprodány čistě čínské termokamery Yantai iRay.

Obecně jsou pak termokamery s mikrobolometrickým senzorem samy o sobě schopny měřit jen s přesností ± 2 °C. Zrovna u kontroly tělesné teploty to ale vytvoří dost zásadní rozdíl mezi normální teplotou (36,8 °C) a vysokou horečkou (38,8 °C). Firma Workswell navíc přišla na možný podvod. Jeden nejmenovaný čínský výrobce totiž stáhl produktový list, přičemž jedinou změnou byla změna odchylky měření z 2 °C na 0,6 °C, což u nich z fyzikálního hlediska není možné. Seriózní výrobci ručních termokamer proto dál uvádějí v katalogových listech údaj ± 2 °C.

Jednoznačně vhodnější pro měření teplot by byla termokamera Workswell MEDICAS, co má díky využití tzv. černého tělesa maximální odchylku měření pouze ± 0,3 °C! Jinými slovy ať už byl důvod pro nákup čínských kamer jakýkoli, v každém případě předvedli lidé na MZd naprosto donebevolající absenci soudnosti a nulové kompetence pro podobný typ nákupů.

V českých nemocnicích funguje jen jedna kamera – a je od Workswellu

Jak už jsem psal na začátku, čínské kamery i přes slíbené dodání obratem stále v českých nemocnicích nejsou. Podařilo se mi ale aspoň zprostředkovat zapůjčení jedné termokamery zdarma do nemocnice v Kladně, kde už více než tři týdny měří u vstupu teplotu a chrání tak životy lékařů, zdravotních sester i dalšího personálu a pacientů.

Po pouhých třech týdnech od objednání navíc Workswell dodal na ministerstvo zdravotnictví 20 kusů objednaných termokamer Workswell MEDICAS. Jen 20 proto, že víc si neobjednali. Mohu jen hádat, kde skončily, v nemocnicích ale ne. Tam jen stále čekají na ty čínské, které jsou od konce března v nedohlednu.

Workswell

Česká firma Workswell lidí z ČVUT dodala ministerstvu kompletní dodávku zdravotnických termokamer do 3 týdnů po objednání. Od druhé poloviny dubna jejich kamera slouží i v nemocnici v Kladně. (viz)

Nákup termokamer tak skončil naprostou blamáží celého ministerstva. Namísto kamer snímajících teplotu příchozích lidí objednali termokamery, které (jestli se naplní nejčernější scénáře) budou namísto přesné tělesné teploty schopné zachytit tak leda požár, což bude nemocnicím platné asi jako mrtvému kabát. Termokamery navíc stále nedorazily.

Nejedná se o první a zdaleka ani poslední kiks resortu Adama Vojtěcha. Zvláště po slibech, že roušek je údajně dost, a zprávách o zakázkách u velmi pochybných firem už to ale snad ani nepřekvapuje. Skandální mi proto nepřijde ani tak tento nákup, jako fakt, že ministr stále nebyl odvolán a ani nikdo další nebyl hnán k odpovědnosti. Kéž bych mohl dodat „zatím“.

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu