25.4.2024 | Svátek má Marek


ZDRAVOTNICTVÍ: Permanentní reformy mírného charakteru

11.5.2006

Začátkem června 2004 nastoupil po Marii Součkové, jedné z řady panoptikálních postav na postu ministra zdravotnictví, stranický kolega Jozef Kubinyi. Podařilo se mu vyděsit kompletní vedení své vlastní strany již pár dnů po převzetí úřadu. Na tiskové konferenci totiž tehdy krátce před volbami do EU Parlamentu oznámil, že podá na svou předchůdkyni trestní oznámení za nezákonné uzavření smlouvy s brněnským rozvodovým právníkem Nováčkem.

Po dvou letech se pan Kubinyi stal předsedou poslanecké vyšetřovací komise, která měla najít viníky dluhů VZP. Předpokládám, že její závěrečnou zprávu přijali v úterý členové ČSSD s podobným nadšením jako trestní oznámení na kolegyni Součkovou. Se svými kolegy komunisty z KSČM totiž udělali věc, která nemá v moderních českých parlamentních dějinách obdoby – závěrečnou zprávu komise pozměnili, když z ní některé pasáže vypustili. Jak se zdá, panu exministrovi asi opravdu jde primárně o poměry v českém zdravotnictví a ne o stranické kolegy, protože si dovolil tento postup explicitně kritizovat:

„…Předseda vyšetřovací komise Jozef Kubinyi (ČSSD) odsoudil levicové kolegy, že zdravotnictví politizují: ´Systém nefunguje dobře a teď se ukázalo, že není zájem situaci řešit ve věcné rovině. Zase se bude čekat rok nebo dva, až bude chybět patnáct miliard, než se bude něco dělat,´ komentoval výsledky hlasování…“

Slova předsedy vyšetřovací komise se tak dostávají do přímého rozporu s myšlenkami pana předsedy vlády Jiřího Paroubka. Ten na stejné téma hovořil v posledním čísle týdeníku EURO v předvolebním rozhovoru:

EURO: Ve vašem volebním programu jsme v pasáži věnované zdravotnictví nenašli slovo reforma. Je to náhoda, nebo preferujete evoluční, parametrické vylaďování?

PAROUBEK: To je dobrý postřeh. Jde nám spíše o permanentní reformy mírného charakteru. Nemyslíme si, že je nutné rozbourat celý systém zdravotnictví, ale spíše ho postupně vylepšovat, dávat do něj více peněz. Náš systém je efektivní…

Jak je ten „jejich“ zdravotnický systém opravdu efektivní, popsala závěrečná zpráva vyšetřovací komise. Tím, že ji hlasovací soustrojí KSČSSD hlasováním vykastrovalo, se na skutkové podstatě problému vůbec nic nemění.

A protože na jedné z posledních schůzí poslanecké sněmovny před volbami obsadili většinu hlasů ve správní a dozorčí radě VZP lidé, které pod taktovkou Davida OÚNZ Ratha nominovala a prohlasovala rudá koalice, dá se důvodně očekávat, že i nadále zůstane v platnosti pořekadlo o tom, že foukáním kouře do vody zlato nevznikne…

www.angle.cz