19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Evropan(original) 20.4.2007 23:18

p.doktore,

myslite si, ze tvrzeni, ze (bez urazky) vetsina lidi jsou v podstate nesamostatni hlupaci, je pravdive ? Napr. prispevek o vzajemne interakci leku a Vase glosa o svobodnem vyberu lekare.

Jiří Wicherek 21.4.2007 9:20

Re: p.doktore,

Hmmm, mam za to, ze nepatricne zjednodusujete, nadto i ponekud vulgarizujete.

Ne, lide nejsou nesamostatni hlupaci, jsou jen vice ci mene informovani, vice ci mene schopni ziskane informace vyhodnotit, vice ci mene schopni dle vyhodnoceni tech informaci konat. Je zcela prirozene, ze ti mene informovani si mohou  nechat od tech vice informovanych informaovat, poradit. Ti neinformovani, pravda, mohou ve sve neinformovanosti i setrvat, pripadne v domneni , ze jsou jiz informovani dostatecne,  si jiz dalsi informace nezadat, ale mohou tez  s vice informovanymi i polemizovat a overovat si miru sve informovanosti, dle teto informovanosti pak rozhodovat a konat.....  Prijmu-li na sebe tihu rozhodovani a rozhodnu  o konani pak nesu i dusledky.

Ve vsech oborech jsou stanovena pomerne jasna, srozumitelna pravidla pro predavani informaci, prijimani  odpovednosti za rozhodovani a konani, stanoveny odpovidajici vyse odmen za tuto cinnost. Jen v tom  zdravotnictvi je to stale nejak pokrivene - ziskat vse (informace, peci...), na nejvyssi mozne urovni, bezplatne,  bez jakekoli odpovednosti...

MUDr Jiří Kilian 21.4.2007 11:38

Re: p.doktore,

Milý Evropan(original) e,

samostatnost jako kvalita není všeobecně popírána, otázkou je její míra. Málokdo z uživatlů PC by programátorovi nebo tomu, kdo mu jde opravit vlastní mašinku,  radil a hodnitil, zda dělá to nebo tamto správně, stejnmě tak u ostatních služeb. Jde tedy o to, do jaké míry je ten který pacient samostatný ve smyslu kompetence ( nikoli v právním pojetí, ale obsahovém ) rozhodnout o tom kterém způsobu péče.

Lidé, kteří si myslí, že vše za ně má rozhodnout lékař, neuvažují správně, stejně jako neuvažují správně ti, kteří mají za sobě a obecně prospěšné rozhodovat se úplně sami a mít lékaře za pouhý nástroj k provedení svého rozhodnutí.