23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


ZDRAVOTNICTVÍ: Never ending story

26.2.2011

Článek z Polygonu (český zahraniční časopis - pozn.red.) z roku 1996 je stále aktuální, dokonce tak aktuální, že jsem musel to nejzajímavější vystřihnout, abych ho mohl předložit čtenářům a politikům. Tak tedy rovnou “in medias res”:

...To je problém stále rostoucích nákladů na zdravotnictví všude na světě; v České republice byl ovšem přístup k jeho zvládání (řešení by bylo příliš silné slovo) dlouho zatížen polistopadovým více méně ideologickým tržním romantismem. Asi šest let bylo ztraceno shora prosazovanými pokusy uplatnit v tomto sektoru bezpřívlastkový trh; to bylo to bizarní období, kdy i v provládním tisku dávali „ekonomicky nevzdělaní“ lékaři věhlasnému makroekonomovi lekce z elementárních kupeckých počtů. Přestupem vládní „holky pro všechno“ Jana Stráského z dopravy do zdravotnictví se situace nepopiratelně změnila, protože Stráský je na české poměry dosti střízlivý člověk, který si rychle uvědomil, že ideologie musí přinejmenším ve zdravotnictví ustoupit realitě.....

Jeho prohlášení, že bude regulovat, regulovat a zase regulovat, budí sice na první pohled podezření, že snad také čte Polygon, ale toto podezření může být liché, protože realistický člověk s trochou selského rozumu nemůže v dané situaci k jinému závěru dojít.

Realismus se také projevuje ve snaze poslance KDU- ČSL Josefa Janečka protlačit parlamentem návrh na vytvoření základní sítě zdravotnických zařízení. Zatím se mu to podařilo v prvním čtení i přes odpor Jana Stráského, který návrh – nevím proč – považuje za „nový liberalismus nečekaných rozměrů“ (Lidové noviny, 8. 12. 1995). Na druhé straně podle téhož zdroje navrhlo Stráského ministerstvo, „aby se neprivatizoval nemovitý majetek nemocnic, ale pouze jejich činnost. Tak by měly novým majitelům ubýt starosti týkající se splácení úvěru za budovy či pozemky“. Při čtení citovaného textu jsem nevěřil svým očím, protože ministerstvo viditelně uvažuje o leasingu, což je metoda, kterou jsem navrhl pro přestavbu československého národního hospodářství před 25 lety. (konec citátu).

A ta se do zdravotnictví mimořádně hodí. Privatisace nemocnic dnešním způsobem je velmi riskantní. Za zdravotnictví odpovídá stát a to se nesmí pustit se zřetele Proto nemocnice zůstanou majetkem státu a prozovatel nemocnice bude platit nájem Dnešní situace totiž připouští, že privátního majitele zdravotnická činnost omrzí a vše rozprodá a věnuje se jiné činnosti. Stát ovšem by musel nějak a rychle řešit mezeru ve zdravotnické síti. O nějakých případných závazcích podnikatele k udržení nemocnice v provozu doporučuju vyprávět dětem v jeslích, nikdo jiný by je po získaných zkušenostech.nemohl brát vážně.

Říká Vám ještě něco jméno Soudek? Byl to polistopadový manažer se zkušenostmi vedoucího pracovníka za socialismu. Jeho polistopadový holding pronajímal podnikům-členům holdingu továrny, pozemky, budovy, aby jejich šéfové nedostávali hloupé nápady. To jen tak mimochodem.

21.2.2011