25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Neandrtálci v bílých pláštích

Aspoň tak jsou - možná méně expresivně - hodnoceni ti lékaři, kteří se zuby nehty brání dvěma novinkám - elektronickým receptům a EET v ordinacích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 10.11.2017 21:07

Jinak obecně k EET jeden citát kolegy z doby hlubokého

reálného socialismu. "Dva papíry musí bezpodmínečně souhlasit, rozdíl pozná každý úředník. Se skutečností souhlasit nemusí, to úředník nekontroluje."

Vlastní zkušenost, tehdy jsem šéfoval a každý měsíc jsem strávil min. dvě hodiny tím, že jsem pečlivě kontroloval, zda papír, zvaný "výkaz práce" mých čtyřech podřízených není v rozporu s píchačkou. To, že výkaz práce jinak odráží skutečnost jen imaginárně samozřejmě věděl i nadřízený mého nadřízeného. To ovšem vedení nevadilo, aby za nesouhlas obou papírů neškrtlo jednomu pracovníkovi a jeho vedoucímu měsíční odměny...

J. Kyselková 10.11.2017 20:17

Pokutu 2 miliony korun !!!

dát lékaři za napsání dosud užívaného papírového receptu může vymyslet jen zločinný cvok.

M. Prokop 10.11.2017 20:56

Re: Pokutu 2 miliony korun !!!

Ano.

J. Veselý 10.11.2017 15:25

Aby to neskončilo jako IZIP,

jehož největší slabinou bylo, že byl nepovinný. Oni lékaři vůbec neradi vidí, když se někdo snaží vnést trochu světla do jejich hospodaření. Zdravotnictvím proteče 300 mld a kdyby měli 600 mld, utratí se taky a nebude to nikde vidět.

L. Novák 10.11.2017 17:28

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

A co to má společného s EET? Je snad u lékařů nutno vést "boj" s šedou ekonomikou?

V. Čermák 10.11.2017 17:43

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

Je to podobné, zabrání to finančním podvodům....

L. Novák 10.11.2017 19:49

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

Jakým finančním podvodům? Vy jste tady Babišův agitátor?

M. Prokop 10.11.2017 17:30

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

Každý, kdo dostane nějaké peníze, tak je utratí, nejen lékaři.

V. Čermák 10.11.2017 17:44

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

A proč by je měl někdo jenom někomu dávat, když ostatní nedostanou nic?

M. Moravcová 10.11.2017 22:44

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

Aby vám někdo něco dal, to musíte něco umět a nabídnout. Většinou nějakou práci, službu, zboží.

J. Kulheim 10.11.2017 17:59

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

To je svatá pravda. Když dostanu od někoho peníze, tak poč bych je neutratil? Každý ví, že nejlépe se utrácejí nebo rozdávají "cizí" peníze. Na tom stojí sociaistická filosofie vládnutí.

Na tom stojí i financování zdravotní péče. Původně měly fungovat pojišťovny jako skutečné komerční pojišťovny. Socialisté je zredukovali na přerozdělovny peněz, které se řídí stejnými pravidly, které nastavují státní úředníci.

Pan MUDr Kubek a jemu podobní říkájí, že stačí jedna pojišťovna. Pokud to bude fungovat stejným stylem jako teď, tak skutečně nemá cenu, aby bylo pojišťoven víc. On to neříká proto, aby se ušetřily nějaké peníze na provozu pojišťoven, ale proto, aby jeden člocvěk nebo vybraná skupina lidí mohla ovládnout tok 300 miliard Kč ročně

Stát vybírá peníze s kterými hospodaří tzv. zdravotní "pojišťovny". Uživatel zdravotní péče to všechno platí, neví na co má za svoje peníze nárok a nemá na nic vliv. Jakmile převede svoje peníze na účet pojišťovny, stanou se z nich peníze veřejné. Jak se hospodaří s veřejnými penězi víme.

Bez konkurence komerčních pojišťoven, zdravotnických zařízení, dodavatelů léků a zdravtnického materiálu, bez přímé účasti pacienta na finacování, bez individuální odpovědnosti za svoje zdraví, to nejde a nikdy nepůjde. Systém musí motivovat uživatele zdravotníá péče o svoje zdraví. Nejlepší motivací je šáhnutí do peněženky.

L. Novák 10.11.2017 19:51

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

ANO! :-)

P. Vaňura 10.11.2017 20:31

Toto můžete opakovat stokrát. ALE pak se musíte smířit

s tím, že někomu bude lékařská péče odepřena, protože nemá peníze a z vlastního rozhodnutí si neplatil pojištění. A on kvůli tomu umře.

M. Prokop 10.11.2017 21:02

Re: Toto můžete opakovat stokrát. ALE pak se musíte smířit

Dalo by se řešit systémy jako je Medicaid a Medicare.

J. Schwarz 10.11.2017 21:51

Re: Toto můžete opakovat stokrát. ALE pak se musíte smířit

O co je to horší než případy lidí co si PLATILI pojištění, léčba jejich neduhu existuje ale pojišťovna jim ji neproplatí - třeba proto že "existuje jiná, levnější/běžnější/zavedená " léčba, která však u dotyčného nefunguje... přitom jinému pacientovi ji pojišťovna proplatí / tatáž pojišťovna nebo jiná /, ale to může být pacientovi šumafuk neb do rozhodování "odborníků" - hlavně finančních - z pojišťovny nevidí a tak se mu to celé právem jeví jako sázka do loterie nebo hod korunou. S tím, že vyhrává, pokud mince zůstane stát na hraně...

J. Kulheim 10.11.2017 22:55

To jsou jednotlivosti.

To jestli se kdokoliv pojistí nebo nepojistí nebo jakou pojistku uzavře, je jeho svobodné rozhodnutí. Dostane základní ošetření a jde domů. Pokud se jedná o lidi, kteří se ocitnou v životní nouzi, tak od toho tady máme stát, aby se o lidi, přiměřeně postaral.

Socialismus se lidem plete do života od narození do smrti. Někomu to vyhovuje někdo nechce, aby ho stále někdo komandoval. Někdo platí a jiní jenom čerpají. Systém těžkjo vyřeší všechno co se v životě stane. Většina lidí má fungující mozek a musí míz odpovědnost k sobě i ke své rodině.

Když si to zaplatí, tak nech ho doveze do nemocnice třeba TU 104. Proč jezdit vlastním autem, když si můžu zavolat rychlou? Proč by si ji nezavolal, když nic neplatí? Všechno něco stojí.

M. Prokop 10.11.2017 21:01

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

Souhlasím, ale je tam ALE.

Pokud pojišťovny pojedou na tvrdě komerční bázi, budou lidé, které žádná pojišťovna nepojistí, nebo tak draho, že se to neutáhnou. Což není žádaný výsledek. Pokud to nějak administrativně obejdete, už to není čistá konkurence a trh.

Co tak sleduji zdravotní systémy ve světě (třeba ve srovnání s NHS je náš ještě zlatý), tak se s tím všude ve světě vyrovnávají nějakými kompromyšemi.

Souhlasím, že náš systém by VÍCE konkurence a spoluúčasti potřeboval jak prase drbání.

J. Kulheim 10.11.2017 22:32

Re: Aby to neskončilo jako IZIP,

Systém organizace a financování zdravotní péče není uspokojivě vyřešený nikde. Vycházejme z toho, že jsou případy běžně se vyskytující, občas se vyskytující a vzácně se vyskytující. Od toho se vše může odrazit. Rýmu nech si zaplatí každý sám, na slepé střevo bude pojišťění, na transplantaci srdce přispěje stát z jiných daní.

M. Pivoda 10.11.2017 15:19

Uživatelsky přátelské rozhraní

Elektronické recepty a elektronická evidence tržeb jsou určitě správným směrem technologického pokroku. Ale způsob implementace v Česku je k pláči.

Mne, jako bývalého systémového analytika zaujalo uživatelské rozhraní (anglicky: user-friendly interface). Obávám se, že toto téma se na českých fakultách informatiky dosud nevyučuje.

Připomenu, že uživatelsky přátelské rozhraní bylo kritickým faktorem úspěchu pro firmu Apple (soukromá firma - dnes s největší tržní kapitalizací).

V. Čermák 10.11.2017 17:52

Re: Uživatelsky přátelské rozhraní

Zabránění daňovým podvodům je správné a jestli ta forma je špatná, je potřeba ji upravit, jak to vy odborníci říkáte, vyladit program...

J. Jurax 11.11.2017 1:36

Re: Uživatelsky přátelské rozhraní

No jo, živil jsem se tímhle dost dlouho a pravím, že pro n různých BFU potřebujete nejméně n+1 různých meziksichtů případně i uživatelsky přívětivých, aby byli spokojeni; některé neuspokojíte nikdy. A nedejž bohové, aby ti BFU byli nadáni v rámci organizace nějakou výkonnou funkcí a mohli do toho kecat ... :-)

Ono je to spíš o tom, aby elektronické recepty přinesly jejich uživatelům lékařům nějakou přidanou hodnotu navíc, když jim přinášejí jistou vícepráci a jisté vícenáklady - a to, jak se zdá, nepřinášejí. Naopak jim stávající možnosti ještě omezují.

A nejpřátelštější uživatelské rozhraní je příkazový řádek - tam aspoň víte, co děláte ... :-)

J. Ráž 10.11.2017 14:47

Poč se této diskuzi tak věnuji

Jsem vážně nemocný a jsem rád, že jsem se nedostal do péče praktika neandrtálce, který odmítá pracovat s moderními informačními technologiemi, nesleduje prostřednictvím internetu vývoj v léčení běžných i složitých onemocnění, se kterými se ve své praxi setkává a není on-line propojen s kolegy specialisty. Kdybych totiž narazil na praktika z řad těch neandrtálců, kterých se MUDr. Vodvářka tak zastává, už bych zde nebyl.

To je důvodem z mé strany až zlostného odmítnutí argumentů, kterými jsou lékaři, kteří nejsou ochotni používat moderní komunikační technologie, lékařskou komorou obhajováni!

M. Prokop 10.11.2017 15:03

Re: Poč se této diskuzi tak věnuji

Argumenty komory jsou stejně blbé jako argumenty nařizovatelů elektronického receptu, který není ani lepší, rychlejší nebo levnější, než současný stav. Nutit lidem něco horšího a dražšího fakt není dobrý nápad.

J. Ráž 10.11.2017 15:25

Re: Poč se této diskuzi tak věnuji

Kdyby se odpor LK zaměřil na nedostatky programu elektronických receptů, podporoval bych to. Kdyby se argumenty LK zaměřily na to, že nějaké úhradové vyhlášky Ministerstva zdravotnictví jsou anachronismus, podporoval bych to. Kdyby LK bojovala za to, aby už konečně stát vydal definiční seznam úkonů, které by měly tvořit standard rozsahu zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, čili z povinné zdravotní daně, a tvořili by tak minimum toho, co musí nabídnout zdravotní pojišťovna svému pojištěnci, ale ve vyjednání nadstandardů by stát nechal pojišťovnám smluvní volnost, jsem schopen za tento požadavek LK podpořit petičně nebo jít demonstrovat za tento požadavek s lékaři před "Strakovku".

Ale argumenty, které zazněly v článku, a jsou slyšet od lobbisty Koubka, jsou tak scestné, že mne nemohly nechat v klidu a vyhrožování omezením zdravotní péče z důvodu PC negramotnosti některých lékařů, považuji za absurdní.

M. Prokop 10.11.2017 17:32

Re: Poč se této diskuzi tak věnuji

Kubek je blb a DRáthův poskok, ale to nic nemění na tom, že elektronický recept je blbě proveden i blbě zaváděn.

V. Čermák 10.11.2017 17:47

Re: Poč se této diskuzi tak věnuji

Mouchy je možné vychytat. K blbovi Kubkovi přibyl nově blb Šmucler.

J. Kulheim 10.11.2017 15:22

Re: Poč se této diskuzi tak věnuji

Elektronické recepty jsou okrajovým problémem. Jestli budou nebo nebudou, nebude mít sebemenší vliv na fungování současného systému financování a organizace zdravotní péče.

Zdravotnictví potřebuje systémové změny ve způsobu finacování, konkurenci pojišťoven, účast pacienta na financování, atd. Stávající "samoobslužný" systém nenutí k šetření lékaře ani pacienta, nemotivuje uživatele zdravotní péče k péči o svoje zdraví, atd. Na tom nic ER nezmění.

J. Ráž 10.11.2017 16:42

Re: Poč se této diskuzi tak věnuji

Naprostý souhlas

J. Veselý 10.11.2017 14:41

A budou mít EET povinně i zubaři?

Já jen že už dlouho se mi nestalo, aby zubařka nechtěla platbu cash za nějaký "nadstandard" a nikdy se nezapomene zeptat, jestli potřebuju účet. Úplně stejné chování jako poslední melouchář.

P. Vaňura 10.11.2017 14:49

Tak k té zubařce nechoďte. ALE pak se nedivte, že

pokud vůbec najdete někoho, kdo Vám účet sám od sebe vyplní, zaplatíte trojnásobek!

Obecně, ty Babišovy vyšší daně totiž nezaplatí ten melouchář, ale VY. A ještě si dotyčný řemeslník přirazí za administrativu!