23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Návrat roboty do českých zemí

Tzv. „soukromí lékaři“ se stanou od doby císaře Josefa II. první profesní skupinou, která v rámci své profese bude muset část své práce konat jinde, než chce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 24.8.2016 13:59

Ještě chybí

návrat k umístěnkám.

Š. Šafránek 24.8.2016 13:50

Přesná analýza.

Pod záminkou vzdělávání nutit soukromníky pracovat na panském je nehoráznost a pokus o nesystémové záplatování. Největší lumpárnou je ale vyšachování lékařské komory z těchto zákulisních plánů. Domnívám se, že to je hlavní důvod, proč to v této podobě nemůže projít.

Ne že by práce ambulantních specialistů v nemocnicích a priori nebyla možná - některé obory tak již dávno fungují (třeba na gynekologicko-porodnických či dětských odděleních menších nemocnic část služeb "odjakživa" pokrývají ambulantní lékaři). Je to ovšem založeno na dobrovolnosti a nikdo se netváří, že jde o edukační stáže. Některé zdravotnické systémy jsou na práci ambulantních lékařů v nemocnicích dokonce postaveny (angloamerický). Ovšem v těchto zemích si de facto specialisté pronajímají od nemocnice lůžka, na kterých se starají o své hospitalizované pacienty, a na vzdělávání mladších nemocničních kolegů coby zkušení konzultanti naopak dohlížejí. V Německu se zase všichni ambulantní lékaři bez rozdílu profese musejí ze zákona podílet na pokrytí lékařské pohotovosti (nikoli ve své odbornosti, ale ty zcela obyčejné).

J. Kulheim 24.8.2016 14:42

Re: Přesná analýza.

Na systém vzdělávání lékařů nemají uživatelé a plátci zdravotní péče, sebemenší vliv a ani tomu nerozumí. Je to jenom jeden z problémů, které je potřeba řešit.

Jediným ministrem, který se snažil změnit stávající systém byl MUDr Julínek. Narazil na tvrdý odpor ze strany LK, LOKu a některých lékařů. Vím z předcházejících diskusí, že Vy jste s poplatky v nemocnici souhlasil. Ovšem pan MUDr Kubek zastupuje lékaře navenek. Mluví jménem lékařů, kteří jsou v komoře, protože jim to nařizuje zákon.

Stávající systém je potřeba změnit. Ale jak? Pokus o změnu systému, kterou chtěl realizovat MUDr Julínek a ODS, byl na dlouhou dobu poslední. V časopise LK TEMPUS MEDITORUM 7-8/2014 ROČNÍK 23, pan MUDR M. Kubek mj. píše

Reforma místo poplatků. „ Zda se, že po šesti letech vstupuje pravě do svého posledního dějství tragikomedie Julínkových regulačních poplatků. Poplatků, které nepředstavovaly žádnou reformu zdravotnictví, ač za ni byly vydávány.“ atd „Hovoříme- li o regulaci, pak samozřejmě nemam na mysli primitivní poplatky, ale fungující revizní systém pojišťoven. Každý z nás má přece jen jedno srdce, jedna játra, jeden žaludek... a tak je množství léků, vyšetřeni a další zdravotní peče, které můžeme legitimně spotřebovat, omezené.“ atd. "Pokud se nám podaří prosadit tuto opravdovou reformu, která přinese do zdravotnictví přirozené ekonomické vztahy, automaticky se také stanou zbytečnými jakési smlouvy mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními. O osudu a prosperitě nemocnic a jednotlivých soukromých lékařů pak budou svým zájmem rozhodovat sami pacienti, kteří se tak konečně stanou nejdůležitější součástí našeho zdravotnictví. Tudy vede cesta- to je reforma zdravotnictví, atd „.Blíží se konec volebního období a ČSSD ani LK neudělali NIC.

O. Prokop 24.8.2016 14:59

Re: Přesná analýza.

Změnit systém lze jednoduše: Opsat ho od Rakouska, Německa( schválně neříkám od USA...) Ale toho nebyly současná ani minulé vlády (i tzv. pravicové- 30 Kč poplateček nebyla reforma) schopny, protože by pak nevyhrály volby. Současný systém je jenom korumpováním občana- voliče- pacienta, kterému je namlouváno, že máme nárok na rychlou, kvalitní péči za 4x méně peněz, za které musí pracovat na západ od nás, aby udrželi kvalitu a HLAVNĚ personál. Proto je u nás personální devastace( více na www.zdravotnictvivolaopomoc.cz)

Jezdit v Mercedesu za peníze na Škodovku by chtěl každý, ale kdo to bude dotovat? Zdravotníky to 20 let již přestává bavit...

J. Kulheim 24.8.2016 16:00

Re: Přesná analýza.

Nikde na světě není takový systém organizace a financování zdravotnictví, který by neměl problémy. Jsou různé modely jako Britský, Singapurský, Americký, Skandinávský, ale nejsou bez problémů. Tak jako zákony a systém, který byl funkční NSR nebyl funkční v NDR.

Poplatky nebyla reforma, pouze počátek reformy. Lidé si uvědomili, že nic není zdarma. To na začátek stačilo.

Volič a uživatel péče resp. pacient je plátce. Může dát pouze tolik, aby mu zbylo na nezbytné potřeby.Na zdravotní pojištění a povinné úrazové pojištění) na složené daňové kvótě se v ČR soustavně zvyšuje a v r. 2007 dosáhl 16,3 % HDP, což je (spolu s Francií) nejvyšší podíl v EU. Průměr EU a eurozóny se přitom v posledních letech pohyboval v rozmezí 12,4 - 14,5 % HDP.

J. Kulheim 24.8.2016 16:09

Re: Přesná analýza.

"Jezdit v Mercedesu za peníze na Škodovku by chtěl každý, ale kdo to bude dotovat? Zdravotníky to 20 let již přestává bavit.."

Kdyby mohli všichni jezdit v Mercedesu, tak by to bylo moc fajn. Bohužel v žádné profesi nejsou příjmy stejné jako na západ od nás. Nikdy nebudou. Produktivita práce je poloviční jako Německu. Živí nás pouze 30% našich spoluobčanů, kteří pracují v produktivní sféře.

Š. Šafránek 24.8.2016 16:47

Ale kolega to myslel tak, že v mercedesu českého zdravotnictví se vozí pacienti (aniž by o tom věděli) a přitom si platí právě jenom tu škodovku. Máme-li poloviční produktivitu práce proti Německu (ne zdravotníci -

ti mají dvojnásobnou), někdo ten mercedes dotuje.

P. Švejnoch 24.8.2016 17:34

Re:

... čeští zdravotníci mají 2x větší produktivitu práce než zdravotníci v Německu?

Mohl bych znát metodiku výpočtu Vámi prezentovaného údaje, pane Šafránku?

Š. Šafránek 24.8.2016 20:48

Snadno. Na práci, kterou v naší nemocnici za jednotku času udělám já, v německé nemocnici mají 2 lékaře.

P. Švejnoch 25.8.2016 15:01

Re:

Ve Vašem výpočtu, milý pane Šafránku, je někde nějaká chyby. V Německu je +/- stejně lékařů na 100.000 obyvatel jako u nás (ve skutečnosti je jich v SRN ještě o něco méně, ale tím se nebudeme zabývat).

A pokud tvrdíte, že odvedete 2x více výkonu než Váš německý kolega, pak našemu pacientu je věnována 2x větší péče, než v Německu - protože lékařů na obyvatele je zhruba stejně.

To myslíte úplně vážně, drahý příteli? :-D

J. Kulheim 24.8.2016 17:47

Re:

Pane doktore zdravotnictví patří do sféry spotřební. V produktivní sféře u nás pracuje cca 30% lidí. Myslíte, že když čím budou zdravotníci víc pracovat, tak budeme bohatší?

Cílem zdravotní soustavy musí být zlepšení zdraví populace.Na prevenci nemocí vynakládáme v České republice pouhý zlomek celkových nákladů na zdravotní péči /kolem 1-2%/ a většinu prostředků spolyká léčba nemocí a jejich komplikací. Mezi rokem 2000 a 2008 stouply výdaje v mezinárodních dolarech v paritě kupní síly zohledňující rozdíly v kupních cenách v Česku o 81 procent, v Německu o 40 procent a v Rakousku o 38 procent.

Neustálé přidávání peněz, není cesta k zlepšení zdravotního stavu populace. Jsou jiné podmínky než před 20-ti lety. Dožití v dobrém zdravotním stavu se nezvyšuje. Zvyšují se náklady na dlouhodobě nemocné a těch je čím dál víc. Atd. Systémová opatření musí nastavit brzdy na straně poptávky i nabídky. Např souběh privátní praxe a práce v nemocnici, atd.

Š. Šafránek 24.8.2016 20:53

V tom s Vámi samozřejmě musím souhlasit.

J. Kulheim 25.8.2016 6:23

Re:

Díky.

F. Lesniak 24.8.2016 19:42

Re:

Tak to je opravdu ptákovina. Vážím si všech profesionálů, kteří svoji práci dělají kvalitně a poctivě. A to se netýká jen doktorů a zdravotnického personálu. Viděl někdy někdo doktora jezdit ve starém autě nebo bydlet v pastoušce? V těch mercedesech jezdí právě doktoři a stále škemrají, že by chtěli platy jako v Německu. A kdo by je nechtěl, že? Mimochodem, jaký vercajk potřebuje praktický doktor kromě PC a tlakoměru? Specialisté, kteří jsou opravdoví machři by měli být zaplaceni nadstandardně, ale obvoďáci, kteří když vás bolí noha,tak vás pošlou na ortopedii a když oko, tak na oční? A léky na vysoký tlak umí předepsat i kominík. Proč se doktoři tak bránili IZIPu, kde by bylo všechno podchyceno a vždy lehce prokázáno, co pacientům vlastně předepisují?

O. Prokop 25.8.2016 9:08

Re:

Naši lékaři nechtějí platy jako v Německu( viz výše- produktivita), chtějí násobky platů k průměru. Pokud nastupující lékař v Německu má 3000 Eur a je to 1,5 násobku průměru, a u nás je nástupní plat absolventa 20 tis- což je přibl.0,87 násobku a ne 37 tis. Mercedes byl myšlen jak vysvětlil p. Šafránek. Lékaři se IZIPu nebránili, ani ho nezavedli, ani nezrušili, ale tento systém měl velké díry. Pokud kominík může napsat lék na tlak, tak ať, praktikovi se uleví, když má 50 duší denně v čekárně. A co se týče příjmů lékařů, tak se furt jenom uvádí příjem 56-60 tis, ale nenapíše, že je to za cca 300 hodin měsíčně v práci- tedy i se službami. V praxi to znamená 190 Kč hrubého za hodinu. Kolik má kominík za hodinu? To jako kdyby se napsalo,. že maximální rychlost Trabanta je 200 km a nenapsalo že za 2 hodiny.

J. Kulheim 25.8.2016 16:01

Pane Prokope.

Lékařská služba je bezpochyby potřebná. To, že v ČR navštěvuje ročně lékaře pacient 13,1 x vypovídá o tom, že něco není v pořádku. To co píšete je možná pravda. Ale není to nic co by alespoň trochu pomohlo řešit problémy systému péče.

Dvě třetiny pracujících v ČR nedosahují průměrnou mzdu. Medián je podstatně nižší než průměr. Zdravotníci patří mezi 2% lidí z nejvyššími příjmy. Atd.

Pokud o tom chcete seriozně diskutovat, tak jsem připravený.

O. Prokop 25.8.2016 16:49

Re: Pane Prokope.

Děkuji za odpověď pane Kulheime, diskusi se nebráním, ale až se začne o zdravotnictví více psát a budou k tomu články... Stav ve zdravotnictví se bude jenom zhoršovat a to je mi líto. Lékaři a sestry za to nemůžou, sebezničující altruismus má své limity. S pozdravem.

J. Kulheim 25.8.2016 19:07

Re: Pane Prokope.

V tom s vámi souhlasím. Chtěl bych k tomu jenom říct, že stávající systém je nereformovatelný. Bude se pouze záplatovat a to nic dobrého nepřinese.

Je velmi nepravděpodobné, že by některá strana se do reformy pustila. Pan Julínek a ODS na to "dojeli". Je to běh na dlouhou trať a politici jsou také jenom lidé. Mají zájem o znovuzvolení. Stejně tak je to v důchodovém, sociálním a systému vzdělávání. Průběžný důchodový systém nemůže dlouhodobě fungovat. Dávám vám odkaz na některé moje příspěvky na toto téma na NP nezávislá diskuse. Pokud budete mít čas a chuť, tak se na to podívejte.

Reforma zdravotnictví. Chce ji někdo? http://www.np-diskuze.cz/?p=19314#comments Přežije sociální stát? http://www.np-diskuze.cz/?p=36078#comments Socialismus a pozemský ráj http://www.np-diskuze.cz/?

Veřejné zdraví a ministerstvo zdravotnictví. http://www.np-diskuze.cz/?p=17807#comments

Náš exodus, Váš exitus.http://www.np-diskuze.cz/?p=13973#comments

O. Prokop 26.8.2016 11:52

Re: Pane Prokope.

Děkuji za odpověď i odkazy, ztáhl jsem si je. S úctou O.P.

I. Mertl 24.8.2016 13:10

Spíše souhlas

Jsem spokojen s kvalitou naší mediciny - jak bych ji jako laik mohl objektivně cenit? Souhlasím s autorem, naznačené - a pravděpodobné - "doškolování" praktiků by byla pěkná opičárna, záleží ovšem i na kvalitě pracoviště, kde by se doškolování konalo. Ale jak by to bylo u soukromých specialistů? Od známých lékařů vím, že ti opravdu dobří studují světovou úroveň discipliny velmi pečlivě - tam by se doplňování nových poznatků mělo opravdu očekávat i chtít. A komora pro to opravdu něco konkrétního činí? Ještě jeden otazník! Jinak souhlasím, že zrušení té minimální spoluúčasti pacientů bylo krokem politickým a tedy nesmyslné, i když samozřejmě platí, že v oprávněných finančních potřebách zdravotnictví se jedná o částku malou.

P. Harabaska 24.8.2016 11:30

Vážím si dobrých a obětavých lékařů, pro které

je jejich povolání nejen "Beruf", ale i "Berufung". Pokud jde ale o hloupých 30 Kč za návštěvu lékaře a 100 Kč za jeden pobytový den v nemocnici, jež byly zavedeny a prý kvůli volbám zrušeny, a předpokládá-li někdo, že s pomocí oněch "ztracených" zhruba 5 miliard ročně by bylo možné navýšením mezd stabilizovat personální situaci v medicíně, jde jen o iluzi a šidítko pro pacientskou veřejnost. Ve skutečnosti jsou ale lékaři, a to především ti ne úplně dobří a obětaví, přesvědčeni, že jejich "cena" je daleko vyšší. A vůbec nejde o to srovnání s lékaři v cizině.

R. Szewczyk 24.8.2016 10:53

hm

pan Vodvářka tvrdí, že dochtor je vlastně jako klempíř, ne, není, ceny za jeho práci neurčuje nabídka a poptávka, ale jakýsi orgán, jenž je platí z jakéhosi v podstatě imaginárního zdroje z pohledu klienta, o konkurenci nemůže být v podstatě řeči, Navrhuji rozdělit jakoby na zaručené zdravotnictví z veřejného pojištění, a to ostatní placené klientem, nebál bych se ani jakýchsi aukcí na třebas operace kyčlí a pod, kdo na to má ať zaplatí, argument, že by pak profesoři operovali jen bohaté je správný, a v podstatě spravedlivý, ovšem , pokud by prostředí bylo tržní, tak těch profesorů by jistě najednou bylo více, a dostalo by se i na nemajetné, Dovedu si představit situaci, kdy na nějaký přístroj lekař v součastnosti nemá, ovšem po zakoupení bude první ošetření stát milion, poslední zdarma, teď to ošetření nemá nikdo, ,,,,,

R. Langer 24.8.2016 11:05

Re: hm

Máte zajímavé představy. Takové celkem odtržené od reality.

Z. Frys 24.8.2016 9:44

Problém se jmenuje stát

Zdravotnictví u nás je tak silně regulované, že je v podstatě centrálně plánované. Panuje zde zdravotní komunismus. Stát násilím vezme prostředky pomocí povinné zdravotní daně (a říká tomu "pojištění") a z nich přerozdělováním platí zdravotní péči každému dle potřeb. Důsledkem je jako obvykle plýtvání, korupce a často i přímá zlodějna. Lepší zdravotní péči si ale mohou lidé daleko líp pořídit opravdovým tržním pojištěním na pojišťovacím trhu.

Obdobným problémem je převažující státní "bezplatné" školství. Opět placené z nedobrovolného výpalného (daněmi), které funguje dle komunisticického "každému dle jeho potřeb". Netřeba zdůrazňovat, že zavedením tržního školného odpadnou pseudomorální argumenty typu: studoval za naše peníze, tak ať nám to (nuceně) vrátí. Stát tedy nejen že problémy neřeší, ale naopak je vytváří.

J. Kulheim 24.8.2016 9:33

Ďábel je vždycky skrytý v detailu

Ve zdravotnictví panuje zabetonovaný socialismus. Tarifní systém je špatný a navíc nespravedlivý. To, že všichni mají málo, nebo že berou moc, je nesmysl. Někdo dostává za svou práci málo někdo si tolik peněz nezaslouží. Palba za provedené úkony. Zní to pěkně, ale to by musely ceny vznikat na trhu, musela by být konkurence.

Náklady by se měly pohybovat v mezích ekonomické únosnosti. Myslím, že zákon všechno nevyřeší. Zákon vždycky bude nahrávat těm, kteří budou zákony psát. Určitě to nebude uživatel zdravotní péče, který to sice všechno platí, ale nemá na nic vliv. Nemá informace a není odborník, aby mohl posoudit co je potřebné a co nutné není.

Současný systém nemá se zdravím nic společného. Zdravotní péče spočívá v léčení nemocných. Cílem by mělo být zlepšení zdraví populace. Průměrný věk se zvyšuje, ale průměrný věk dožití ve zdraví se snižuje. Ve věku padesáti let už většina lidí užívá léky. Co bude dál? Náklady se rychle zvyšují, populace stárne, přístroje jsou čím dál dražší, lidí v produktivní sféře ubývá. Jedině zdravý člověk je schopný plnohodnotného výkonu.

Ministr zdravotnictví MUDr Němeček a ČSSD nedělají v tomto směru nic. Ministerstvo je jednou z odborových center, které jenom mluví o platech a zvyšování odvodů „státu“ do pojišťoven. Dokonce pravidelné valorizace. Jak bude prováděna valorizace při poklesu ekonomické výkonnosti ekonomiky?

P. Lenc 24.8.2016 9:51

Re: Ďábel je vždycky skrytý v detailu

Podobné otázky si kladu i já.Jde vidět, že ten socík je nesmrtelný, dá se zřejmně pouze utlumit v době hospodářské krize. A občánci na stodvacet let pilovanou socialistickou propagandu stále slyší.

J. Jedlička 24.8.2016 9:00

To je jasné

To je jasné. Stát se tady pokouší pro skupinu občanů zavést v podstatě nucené práce. Jak je vysvětleno v příspěvku T. Vodvářky, nejde o žádné stáže, na které nemocnice nemají kapacitu, ale o nucené výpomocné práce konané na náklady tzv soukromých lékařů. Nechápu klid ostatních skupin občanů, případně jejich souhlas s tímto navrhovaným zvěrstem - viz J.Donne "A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě."

L. Šarina 24.8.2016 8:56

No,

Socialismus jsme vyhodili dveřmi a on se nám vrátil díky ČSSD zpět oknem. Spekuluji ,ale kdyby se spojily ,Zeman, Klaus, ČSSD,KSČ(m)a Zemanova partaj, tak šmahem vynulují 89 rok a všechno co zbylo po Havlovi s otevřenou náručí k východu, a jsme 5 let před "sameťákem" bez NATO,EU s se srpem a kladivem na fangli a lidé by se toho nevšimly až poté když by zdrahl nejen kapitál, ale kdo má troch rozumu za hranice. Co s tím ma společného zdravotnictví, no samo o sobě nic, ale kdo se pozorně dívá vidí jaké zákony jsou na stole ,chování papalášů a Hradčany v rukou chorého člověka, už tam schází jenom tanky, tak to neměl ani Husák.

J. Kulheim 24.8.2016 8:42

Plakat nemá cenu.

Popisovat stávající stav není ničemu také, pokud není navrženo východisko. Pokud někdo považuje za systémové opatření přidávání peněz z jiných daní, ta nech napíše, jak si představuje jak to bude dál. Nikde na světě není systém zdravotní péče bez problémů.

Stávající systém organizace a financování zdravotní péče je nereformovatelný. Kritika se ozývá ze všech stran, ale o změnu nemá nikdo zájem. Jediným ministrem zdravotnictví, který chtěl něco udělat pro změnu systému, byl pan MUDr Julínek a ODS. Skončil na poplatcích 30Kč a platbě hotelových služeb v nemocnici. Zastavím se jenom na zmíněných poplatcích.

Byli to zejména lékaři, kteří reformu pohřbili. „Klikovné“, tak tomu říkal MUDr Rath a jeho „podržtaškové“, by stálo mnoho času pana doktora při vypisování stvrzenek, mnoho lidí by nemělo na zaplacení, proto by umírali bez lékařské péče a nic by to nepřineslo. Mýlili se, za čas se ukázalo, že to byl krok správným směrem.

Byl to počáteční krok reformy a jak se ukázalo, byl správným směrem. Pro někoho bylo 30 Kč málo, pro jiné zase mnoho. V každém případě to přineslo hotové peníze, ubylo lidí, kteří si navštěvovali lékaře i proto, že ho dlouho neviděli.

Pan doktor Rath a jeho ČSSD na tom vyhrála volby. Pan Julínek a ODS byli na dlouhou dobu poslední, kdo se do systémových změn pustil. Tato vláda poplatky zrušila a peníze, které poplatky přinesly, nahrazuje financemi z jiných daní. O reformě všichni mluví, ale nikdo ji nechce. Uživatelé zdravotní péče to všechno platí, ale nemají na nic vliv a ani neví co za svoje peníze mohou požadovat. Mají na racionalizaci zájem lékaři, farmaceuti, ministerští úředníci? Nemají, ti chtějí jenom víc peněz, ale neříkají komu je vzít. Mají zájem politici? Nemají. Je to běh na dlouhou trať, je to nepopulární, je to politicky zneužitelné a jejich volební období trvá 4 roky. Oni mají také svoje zájmy, chtějí být zvoleni i v dalším volebním období.

J. Jedlička 24.8.2016 8:38

Příspěvek je velmi dobře napsaný....

Příspěvek je velmi dobře napsaný, doporučoval bych Vám ho ještě jednou přečíst, píše se tam o něčem zcela jiném, než na co tzv. "reagujete"