20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Naruby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
nepolitik 20.8.2008 15:37

Pane doktor Kiliáne,

jnapsal jste "Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou mám za bisarní nesmysl." Jak byste se tvářil kdyby někdo napsal: "Pacient potřebuje vyšetření poliklinikou." Podle mne pacient potřebuje vyšetření konkrétní osobou, tedy lékařem nebo lékárníkem. Dnes už jsou lékarníci většinou také doktoři, i když trochu jiné specializace než Vy, tak je tolik nepodceňujte.

52 21.8.2008 21:02

Re: Pane doktor Kiliáne,

nesouhlasim s Vámi,ani lékaři nejsou scxhopni obsáhnout všechny oblasti, tak je nesmysl aby se odborníkem stal lékárník.Na tuto hloupost může přijít jen ten deformátor Cvach Julínek.Přemýšlejte. Také si necháte postavit dům architektem, protože jeho návrh domu je pěkný. Kdepak budete hledat odborného stavitele. Tak npopírejte sám sebe.

alexius 19.8.2008 8:54

Další Julínkův geniální nápad ... !?

 Takže můj kardiolog je úplný nýmand, jeho několik atestací je mu na nic. Lékarník ho dokonale nahradí, výborně, jste ještě větší blbci než  jsem si myslel. 

nepolitik 20.8.2008 15:32

Jednak to není nápad Julínkův a jednak mám dotaz

Co budete dělat v případě, že si zapomenete doma nitroglycerin a budete ho nutně potřebovat, ale lékárník Ví¨ám ho nesmí bez receptu vydat? Budete nadávat jaký je Julínek blbec, že to nedovolil? Přečtěte si ten návrh co dostali lékaři k vyjádření a potom mluvte.

52 21.8.2008 21:04

Re: Jednak to není nápad Julínkův a jednak mám dotaz

To právě udělejte Vy. Mimochodem, patříte do skupiny poskytovaltelů, nebo pacientů, pak by se mnohé vysvětlilo.

Homolka tobolka 18.8.2008 23:38

hrůza

doktore,chcete snad naznačit,že Ministr zdravotnictví ČR MUDr.Tomáš Julínek,člen ODS,vymyslel blbost?Že člen vlády vymyslel blbost?Že vláda premiera Topolánka vymýšlí blbosti?

MUDr Jiří Kilian 19.8.2008 7:00

Re: hrůza

Nikoli, já jsem psal o návrhu, který ve shodě se zákonem připravil SÚKl a dává ho k vyjádření.

52 21.8.2008 21:07

Re: hrůza od ODS a JUlínkovy deformy.

To se skutečně ptáte, nebo rozumně konstatujete? Praxe dává za pravdu tomu druhému. Pokud však nepatříte k té skupině, která na těch,hloupostech, jak jste to sám nazval, vydělává. Pak chápu,že podporujete opak,rozpor s praxí a realitou.

Eulalie 18.8.2008 20:06

Doktorské čekání na podzimní plískanice

Z diskusních příspěvků,

především údajných lékařů, mám pocit, že už na vlastní kůži pocítili úbytek

pacientů. Teď jim zřejmě jde hlavně o to, aby jim neutekl ještě ten zbytek,

který jim nosí 30 Kč všimného.

Bianca 19.8.2008 15:11

Re: Doktorské čekání na podzimní plískanice

Mila Eulalie, Vas pocit je zcela mylny, ja naopak vim (z vlastni zkusenosti), ze k zadnemu ubytku v me ordinaci (ambul. spec.) nedoslo, obdobne jako u kolegu a stale jeste provadime vice vykonu, nez jsou ZP ochotny zaplatit a limity a regulacemi nas nuti  tyto vykony konat na nase naklady.

Tech 30 Kc vsimneho tez s bidou pokryje ztratu z poklesu hodnoty bodu zavedene panem ministrem Julinkem v souvislosti s vyberem onech poplatku.

 jo, nez neco napisete o necem, s cim nemate vlastni zkusenosti, tak se alespon poptejte tech, kteri ty zkusenosti maji, jinak...

52 21.8.2008 21:13

Morálka, ta lékařům již chybí, Julínek je za lidskost chce pokutovat.

Hamty hamty,nová zásada soukromých lékařů. A proto stratily u mnohých důvěru. Problém je, že jiní nejsou a tak většinou držíme hubu. I když jich máme plné zuby. Julínek vytvořil fantastické vztahy, lékaři už vydí v pacientech zdroje příjmů a né nemocné a pacienty vydí v lékařích "vyžírky"ke kterým stejně musí, protože jiní nejsou a pokud by se přece jen chtěl některý ofdhodlat léčit a nepbrat všimné, tak jej Julínek Cvach, přes poskoky zdravotních pojištoven potrestá. A bud me upřimní, ani lékař nemusí být vždy hrdinou, je také člověkem. Škoda, že se nechá tak Cvachem oblbnout.

nepolitik 18.8.2008 19:20

Tak jsem si to sdělení SÚKL přečetl

a on to není zavržení hodný nápad. Mám ischemickou chorobu srdeční a sem tam potřebuji nitroglycerin. Pokud ho náhodou zapomenu doma a budu ho potřebovat, tak mám smůlu, protože mi ho žádná lékárna bez receptu od lékaře nevydá. Takže v tomto případě jsem beze zbytku pro možnost domluvy s lékárníkem a koupi bez receptu. K ostatním druhům se mají vyjádřit příslušní specialisté a ti jistě budou vědět, u které léky je možné do této kategorie zařadit a v jakém počtu balení je vydávat. Takže jak naše media, tak MUDr. Kilián dělají zbytečnou paniku.

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 19:25

Re: Tak jsem si to sdělení SÚKL přečetl

Nevím, co za dělání paniky máte na mysli, Já jsem si onen návrh pročetl také. A jak píšu, mám za zásadně špatné přenášet výkony lékařské péče na lékárníky.  Krom toho mám za špatné podmi%novat vydání léků ¨takovými nález z vyšetření, jaké jsou uvedeny, a to principiálně.

Ladislav N 18.8.2008 17:03

Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou mám za bisarní nesmysl.

Naprostý souhlas s autorem. Když jsem si v Lidovkách přečetl o tom, že by měl být pacient "léčen" tímto způsobem, tak mě napadlo

a) Je to naprostý nesmysl

b) Novináři dezinterpretovali původní záměr a jeho smysl a podstata záměru  zůstala "někde" ukryta....

Ladislav N 18.8.2008 17:12

Re: Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou mám za bisarní nesmysl.

P.S.: V LN byla věc interpretována tak, že po vyšetření u lékárníka si pacient léky uhradí sám, nikoli pojišťovna...

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 17:54

Re: Re: Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou mám za bisarní nesmysl.

http://www.sukl.cz/uploads/Registrace/OTC_s_omezenim/OTC_o_omez_lekari.pdf

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 17:56

Re: Re: Re: Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou mám za bisarní nesmysl.

ale nebude platit regulační poplatek, na vyšetzření lékárníkem se nezvtahuje, ledaže by spadal do odst-. 2 :-)))

52 21.8.2008 21:16

Lékaž léčí,lékarník vydává léky a Cvach Julínek ze zdravotnictví dělá bordel.

Né vždy jde jen o poplatek. Tady jde o logiku a praxi. To co Cvach Julínek navrhuje je z oblasti de....... a už začínám chápat proč dělá ministra a né lékaře.

A.D. 18.8.2008 16:35

Lepší řešení - dlouhodobý recept

Není to jenom vysoký krevní tlak, ale i další nemoci - pacient dlouhodobě navštěvuje lékaře, obvykle 1x za měsíc, prakticky jen proto, aby si vyzvedl recept na další balení svého obvyklého léku. Dokud se cítí dobře, není důvod medikaci měnit. Za tuto návštěvu však nejenom zaplatí 30,- Kč, ale musí si vzít volno v práci a odsedět si nějakou dobu v čekárně. Proč není možné vypsat stabilizovaným chronickým pacientům nějaký druh receptu, na nějž by si mohli svůj lék vyzvedávat v lékárně opakovaně a který by měl platnost např. jeden rok? Zneužití by se mohlo zabránit třeba tak, že by v lékárně vždy otiskli razítko s datumem a počtem vyzvednutých balení.

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 16:55

Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Podle současně platné předepisovací vyhlášky může lékař vystavi recept na léky, zajišťující léčbu na maximálně tři měsíce.  Mám za to, že je to doba dostatečná. Pokud jste nemocen tak, že to vyžaduje užívání léků, které nejsou odvarem z neškodných bylin, ale útočnými chemikáliemi,  je naprosto správné, abyste byl aspoň čtyřikrát do roka vyšetřen lékařem. Jednou za rok je dost málo a u dětí zcela jistě zoufale málo.  Zneužití asi nebude předmětem zájmu, tyto léky si v lékárně koupíte, než že budou hrazeny ze zdrav. pojištění.  

A.D. 19.8.2008 8:13

Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Jenomže u mnoha dlouhodobých nemocí to "vyšetření" vypadá asi tak, že se mne lékař zeptá, jestli nemám potíže, já odpovím, že ne a dostanu recept. A není to žádné zanedbání péče, léky budu potřebovat už napořád a dokud zabírají, není důvod cokoli měnit. A kdyby zabírat přestaly, věřte tomu, že bych do ordinace zamířila zcela dobrovolně a ráda!

Lída 19.8.2008 8:36

Re: Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Přesně tak. Tahle možnost je velice výhodná pro zaměstnané lidi, kteří se léčí s nějakým chronickým problémem dlouhodobě. A takových je spousta.

MUDr Jiří Kilian 20.8.2008 8:15

Re: Re: Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

A nemyslíte, že by bylo výhodnější, aby doktor, který Vás léčí, vyhodnotil tu potřebu kontrolních vyšetření a podle toho Vám dal různou dobu platný recepůt, třeba i jakousi permanentku na rok ?

Co je logického na tom, že lékař Vám může napsat recept platný nejdéle třiu měsíce, kdežto lékárník pak může po šesti měsících  vyhodnotit Váš zdravotní stav a zahájit další tříměsíční léčení ? Co je na tom výhodného ?  Když přijde na věc, tak nakonec ten doktor může být jen rád, Vy si léky  k o u p í t e   ( tedy ze svého zaplatíte) v lékárně, jemu se poníží regulace za praescribci,  Pro doktora je to bezvadné a jestli to pacientio budou poidporovat tak vehzementně jako Vy,  pak jistě jejich věc a doktorů zbytečná starost.

MUDr Jiří Kilian 20.8.2008 8:10

Re: Re: Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Takže něco se dělá špatně a tak namísto to spravit, uděláme to ještě hůř, že.  A když už  píšete trochu mimo princip věci, tak budiž : Proč tedy do té ordinace míříte, když se Vás akorát zeptá a dostanete recept.:-D Ale vážně : Nejde přeci jen o to, zda léky zabírají.

52 21.8.2008 21:19

Re: Lepší řešení - dlouhodobý recept

Návrh je dobrý a logický. A proto jej Cvach Julínek nazve hloupostí, jako každý rozumný nápad. U něj prochází jen arogantní nápady a nové poplatky.nic co by skutečně ušetřilo. Všimly jste si, že některé nemocnice jsou opět v dluzích. Proč asi?????

nepolitik 18.8.2008 16:12

Následující větě nerozumím

>> Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou je bisarní nesmysl. << protože je nesmyslem. Může autor vysvětlit co tím chtěl říci?????:-/:-/:-/:-/:-/

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 16:34

Re: Následující větě nerozumím

Napsal jsem : Svazovat výdej léku s vyšetřením pacienta lékárnou mám za bisarní nesmysl.

Má být zavedena nová kategorie léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis s omezením. Tím omezením je povinnost lékárny vyšetřit pacienta a podle výsledku vyšetření rozhodnout o indikaci  pokračování léčby a vydat onen lék.  To mám za  nesmyslné až bizarně.

Bizarní je dle slovníkui českých synonym  synonymem k podivný; neobvyklý; zvláštní; podivínský; groteskní; Z původně španělského a pak francouzského bizarria, resp. bizarres

nepolitik 18.8.2008 19:08

Re: Re: Následující větě nerozumím

Děkuji za vysvětlení. Slovu bisrní jsem roumněl, ale vyšetření pacienta lékárnou mi jaksi nešlo dohromady.

MUDr Jiří Kilian 18.8.2008 19:26

Re: Re: Re: Následující větě nerozumím

To nejste sám :-))) Ale možná to půkde dohromady státu :-))

Klaudius 18.8.2008 15:35

léčivé přípravkjy bez receptu s omezením

Jako většinou, jde o mnoho povyku pro nic. Jedná se zatím o návrh, který je předložen k diskuzi lékařům, lékárníkům a pacientům. T.zv. pozitivní seznam obshuje skupiny léčiv, které by bylo možné obdržet v lékárně bez předpisu. Tento pozitivní seznam je velmi úzký, antiepileptika jsou dávána pouze k úvaze. Zmiňovaná léčba hypertenze se týká pouze dvou skupin léku, t.zv. druhé volby, která se používají v kmbinační léčbě hypertenze. Podle návrhu však může lékárník vydat antihypertenzivum pouze při monoterapii. Tak se požívá jen metyldopa v těhotenství(pochybuji, že těhotná s hypertenzí se půjde léčit k lékárníkovi) nebo blokátory alfa receptorů při současné  hypertrofii prostaty, což je zase uvedeno v negatvním seznamu. Doxazosin(Cardura,Zoxon atd) nesmí být vydána lékárníkem. V návrhu je uvedeno možné omezení na př. u dětí, pacientů nad 65 let. Takže zatím žádná hrůza, odborná i laická veřejnost má možnost k vyjádření do 15.9.