19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ZDRAVOTNICTVÍ: Lékařští odboráři v defenzívě

1.6.2012

Lékařská akce za vyšší platy Děkujeme, odcházíme končí po roce a půl neúspěchem. Na jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a premiérem Petrem Nečasem se totiž odborům nepodařilo prosadit změnu ve financování nemocnic. Požadovaly, aby od pololetí dostaly více peněz směrovaných přímo na platy.

Heger odborářům připomněl, že ve fakultních a dalších nemocnicích řízených státem byl slib z loňského memoranda naplněn, protože platy lékařů stouply o 6,25 procenta. Kraje to ale ve svých špitálech odmítly udělat. Ministerstvo poukazuje na to, že i přesto investují do megalomanských přestaveb a nakupují přístroje. A jak se ukazuje v případě nejnovější kauzy Ústeckého a Středočeského kraje, v níž byl obviněn hejtman David Rath, čelí přitom podezření z korupčních praktik.

Navíc peníze na platy regiony prý mají – fakultním nemocnicím zvýšily pojišťovny platby o dvě procenta, krajským o čtyři. Premiér odborářům doporučil, aby protesty za vyšší mzdy směřovaly na hejtmany.

Týmu ministra Leoše Hegera, reprezentovanému především náměstkem Petrem Noskem a ředitelem kabinetu Janem Růžičkou, se tak poprvé za posledních dvacet let podařilo odolat společnému tlaku České lékařské komory a Lékařského odborového klubu. Není divu, špičky obou profesních institucí, jako je Milan Kubek, Martin Engel či Michal Sojka, jsou po zatčení svého gurua Davida Ratha, jenž svou kariéru začal v devadesátých letech právě v lékařských odborech, citelně oslabeny.

Zdravotničtí a lékařští odboráři odmítli Nečasovu nabídku na další schůzku, nemá podle nich smysl. O dalším postupu chtějí rozhodnout na poradě předsedů ve druhé polovině června.

Týdeník EURO 21/2012, 21.5.2012