24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Lékaři úpí pod novou byrokracií

Není úplně šťastné, když před startem důležité reformy rezignuje šéf úřadu, který je pověřen jejím provedením. Stejně pochybný je postup, když odpovědný ministr navrhne pár dnů po začátku reformy speciální zákon, který ji má změnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 14.1.2018 22:18

pokud je v zákoně o el. receptech

stanovena sankce za neplnění zákona, ministr by neuplatňováním sankce zákon porušoval.

To se může?

L. Novák 14.1.2018 22:54

Re: pokud je v zákoně o el. receptech

Blbý zákon lze ignorovat. Takových je v Česku velké množství. Víte třeba, že za neodevzdání neplatného pasu, pokud ho držíte v šuplíku doma, vám hrozí vysoká pokuta? Takových blbostí nacpali socialisté a jejich koaly do zákonů tuny...

R. Tichý 14.1.2018 21:19

Je to stejna buzerace, jako v jinych oborech v CR. Lekari meli 10(?) let na pripravu....

L. Novák 14.1.2018 22:55

Re:

Jak se proboha měli připravit? 8-O

R. Tichý 15.1.2018 8:36

Re:

Zavést si do ordinace internet, pořídit počítač a naučit se na něm pracovat. Nynější nářky, že jim je 60 a nic nového se učit nebudou jsou směšné.

M. Stehlik 14.1.2018 20:57

Recept

Jsem zijici ve svedsku asi v cervenci lonskeho roku jsem zjistil ze mam uz jenom par prasku na muj visoky krevni tlak byl patek vecer poslal jsem smsku memu lekari a on mi napsal ze je s manzelkou v brazilii napsal sem mu co potrebuji a asi za 10 minut mi potvrdil ze recept je odeslan v sobotu rano sem si svoji medicinu vyzadal v lekarne, mimochodem ten recept si muzu vybrat v kazde lekarne ve svedsku. Proto nechapu proc se tomu v cesku tak brani. Omlouvam se vsem za moji uz ne dobrou cestinu diky . Milan

J. Jurax 14.1.2018 21:42

Re: Recept

Proč brání - protože tak jak píšete systém v ČR fungovat nebude. Od toho tu taky není.

A v tom našem novém systému by Váš doktor v Brazílii dovolenkující musel mít aspoň laptop s patřičným softwarem, musel by se patřičně připojit a napsat elektronický recepis. Bez toho byste dostal kulové.

U nás, v malém moravském městečku to funguje tak, že ráno zavolám svému praktickému lékaři, že mi docházejí pilulky, a odpoledne si na procházce vyzvednu lék v lékárně polikliniky na jméno. Možná by to šlo i se SMS, nezkoušel jsem. Elektronický recept na tom, kromě znamenitého klnutí dotyčného lékaře, nic nevylepšil.

M. Prokop 14.1.2018 15:42

Všechny užitečné vynálezy

se prosadily prostě tím, že byly levnější, komfortnější, případně levnější a komfortnější než starší používané postupy či prostředky. Velmi přirozeně.

Novinka je, že se nám soudruzi, ať už místní či bruselní, snaží vnutit "vydobytky", které nejsou levnější a komfortnější. To pak přirozeně musí nařídit a sankcionovat. K naší škodě, ovšem.

L. Novák 14.1.2018 18:19

Re: Všechny užitečné vynálezy

No jo, oni ti soudruzi mají blbost jako podmínku svého levicového vidění. :-D

Někdy v roce 1985 se do jednoho soc-prc podniku Tesla o.p. distribuujícího elektroniku a součástky musel zavést "moderní" organizační automat Consul. Veliký jako kráva a musely ho obsluhovat dvě zaučené úřednice. Místo toho, aby jedna fakturantka napsala fakturu a poslala zákazníkovi se zbožím, musela nejdřív napsat kódy jednotlivých položek rukou na papír, pak ty dvě u organizačního automatu musely vytahat děrné štítky a nakrmit jimi ten automat. No a když všechno dobře dopadlo, tak z něj vylezla faktura ve třech kopiích nabouchaná tiskárnou jako z psasího stroje. Pokrok byl veliký, akorát že to polovinu pracovní doby nefungovalo a fakturantka musela zase psát ty faktury ručně.

No a lidí bylo potřeba na stejnou práci 3x tolik. Tak funguje socialismus, když vládne vláda blbů.

Už je to tady zase zpátky - po čtvrtstoletí... :-P

P. Skřivan 14.1.2018 21:02

Re: Všechny užitečné vynálezy

Trochu přeháníte. Ono totiž většina lidí neví, že dneska je to s tím Internetem a počítačem tak, že někdy ho potřebujete a proto ho máte. Prostě když jste plátce DPH, tak měsíčně asi přiznání a kontrolní hlášení ručně psát nebudete. Kdyby jo, tak to opravdu dá dost práce, kromě toho tedy, že to papírově poslat ani nesmíte. Pokud si to necháte vygenerovat automatem, tak to máte za pět minut.

U doktorů je to tak, že pokud chcete peníze od pojišťoven, tak bez PC jste vedle. Pokud chcete aktuální databázi léků, tak to samé: jako papír si to z netu stáhnete jak ? No a erecept je jenom další taková věc.

Mimochodem: věděl jste, že recept se tiskne tak, že se tiskne do očíslovaného formuláře, což není na nastavení tisku úplně snadné ? :-)

... tím neobhajuji nesmyslnou metodu a kvalitu realizace.

M. Pivoda 14.1.2018 13:34

Ajťák, který nezvládne přátelské rozhraní je nedůvěryhodný

V roce 2018 bych očekával, že lékaři dostanou do mobilního telefonu osobní asistentku (Siri, Cortana, Alexa, ...) specializovanou na elektronické lékařské recepty, která lékaře vyzpovídá a sama pak za lékaře provede nudnou a časově náročnou práci.

Například nutnost držet půl hodiny u ucha telefon, než se lékař dovolá na SÚKL, je důvod ke zbavení ajťáka vysokoškolského diplomu a také důvod zbavení ministra ministerského postu.

Jsme již ve 21. století. Ehm?

M. Pivoda 14.1.2018 17:13

Vraťte mi školné - požadavek českých ajťáků

V této zemi byly investovány miliony/miliardy do informatizace společnosti. Jako daňový poplatník chci vidět nějaké výsledky.

Jeho Magnificence Jiří Zlatuška by nám to měl vysvětlit.

L. Novák 14.1.2018 18:05

Re: Vraťte mi školné - požadavek českých ajťáků

No jo, jak to do rukou dostanou státní úředníci, je zle...

M. Pivoda 14.1.2018 19:16

L. Novák 475kg zlehčuje

Systém a jeho chování určují prvky a jeho vazby. Ty prvky jsou jak technické, tak i lidské. A mezi těmi prvky systému by mělo být uživatelsky přátelské rozhraní (user-friendly interface). Jenže na školách o informačních technologiích se učí jen ta technická stránka celého systému (teorie informace, algoritmy, ...). A právě proto volám k zodpovědnosti Jeho Magnificenci Jiřího Zlatušku atp.

Pomíjím hrubé profesní chyby, jako například když konzultant z PC Dent lékaři doporučuje, aby si lékař stáhl již přidělený certifikát: ze svého počítače na flešku. A chce za tuto nesmyslnou radu zaplatit. Ano, takovou chybu může udělat nějaký nezaškolený brigádník. --- Já ovšem kritizuji architekturu celého systému.

Samozřejmě, ajťáci se budou bránit, že se čeští politici nedokázali včas dohodnout a tím ajťákům nezbyl potřebný čas pro návrh životaschopného systému s uživatelsky přátelským rozhraním. Takže co?

P. Skřivan 14.1.2018 21:06

Re: L. Novák 475kg zlehčuje

Ajťáci, tedy co to dělali, se bránit možná moc nebudou. Jak je v našich krajích zvykem, často to reálně dělá UK levná pracovní síla. Ta se zásadně nehádá, páč jde o nejlevnější nabídku na trhu. :-)

Jiná věc jsou ty manažéři, který shrábnou zbytek. :-)

J. Jurax 14.1.2018 21:56

Re: Ajťák, který nezvládne přátelské rozhraní je nedůvěryhod

Ehm - Cortana v této zemi z vůle Microsoftu nefunguje ... :-)

Jak často voláte na SÚKL? A z čeho soudíte, že za to, že na SÚKL neberou telefon může ausgerechbet ajťák?

A nedejž bohové, aby se Vašich vizí s asistentkou někdo chytil - lékaři by si museli pořídit další hardware a software za svoje, zadarmo by dostali kulové ...

A ještě - možná nechápete, ale tady nejde o meziksicht byť cortanový, ale o princip a užitnost. Meziksicht není nejdůležitější součást systému.

Mimoto - užíváte-li W10 a jejich nastavení, jistě jste již požádal jejich autory, aby Vám dali vysokoškolský diplom do úschovy. Asistentka na to není a helpdesk Microsoftu nepatří k nejužitečnějším a nejoperativnějším ...

V. Pavelka 14.1.2018 13:01

No

Elektronizací bank jsme nastoupili cestu elektronického socialismu,elektronizace veškereho života je zdá se nevyhnutelná , a děs v očích mnohých jde až tak daleko že otvírá dveře muslimskému obyvatelstvu "Křestané"aby naředilo původní osazenstvo EU a jistou barbarizací zvrátili vědou řízené budoucno.

K. Kořinek 13.1.2018 14:33

Lékaři úpí už od narození. Tak se divím, proč se na tu řeholi dávají.

Z e-receptu mám strach z toho důvodu, že si předepsané léky od mého vykuka v bílém plášti většinou nevyzvedávám.

A on na to přijde. :-)

J. Lepka 13.1.2018 19:49

Re:

Tak proč teda k němu chodíte opruzovat ? Asi chlubit se svým železným zdravím, že?

P. Rudolf 14.1.2018 10:26

Re:

Ano, jedna z obrovských výhod e-receptů. Lékař si u nedisciplovaných pacientů zkontroluje, zda se jeho medikací řídí a když si přijdou stěžovat, tak jim rovnou nakope p*del.

J. Jurax 14.1.2018 21:58

Re:

Ano.

Tahle funkce ovšem co vím, v systému pro lékaře dostupná není. Ale mohu se mýlit, znalejší nechť mne opraví.

J. Pražák 13.1.2018 13:41

Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

I dnes již lékař vypisuje recept na PC, protože to jde rychleji. Protesty vnímám jako poslední odpor pár výjimek, kteří se snaží zajisti možnost šmelení s léky. Elektronické recepty by měly ohlídat i chybné kombinace léků předepsaných různými specialisty. Za mě +++.

L. Novák 13.1.2018 15:48

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

A víte vůbec proč protestují?

J. Pražák 13.1.2018 15:51

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

Poučte mě ;-)

J. Lepka 13.1.2018 19:51

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

Představte si, že u starší generace lékařů / a praktiků je takových většina/je napsání receptu rukou rychlejší. Navíc průměrný doktor toho musí zvládat mnohem víc, než si vy, ve své bohorovnosti dokážete vůbec představit.

P. Szirotný 13.1.2018 23:25

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

Moje obvodní lékařka důchodového věku má veškerou evidenci na PC a přes PC taky tiskne recepty. Doposud jen ty klasické, ale jestli na nich bude místo toho čárový kód je mi fuk. A co se týká věku a technologií. Moje matka v 70 letech používá PC zcela běžně. A můj tchán ve svých 81. letech frčí na Facebooku, Youtube, apod. O mailech ani brouzdání po webu ani nemluvě. Takže kecy o chudácích doktorech důchodového věku, kteří nemají PC (je asi pro ně příliš drahý) a vůbec ho neumí požívat prostě neberu. Můžou být ojedinělé případy, ale zákony se nemůžou přijímat podle toho, že na ně pár jedinců není připravených.

M. Prokop 14.1.2018 15:45

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

V pořádku, je dobře, že takových je většina. Ale proč to nařizovat i těm, kdo jsou jiní?

Co změní těch dle vás "pár jedinců"?

J. Pražák 14.1.2018 7:20

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

PC se u nás rozšířily před 28 lety. Tedy když byl tehdy lékař úplně těsně po absolutoriu, tak mu je dnes cca 55 let. Když umíte na PC vy, tak je evidentní, že to zvládne i každý doktor.

Vypsání receptu na PC je násobně rychlejší, než ručně.

Z čeho soudíte, že doktor musí zvládat více než já???

M. Prokop 14.1.2018 15:46

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

Vypsání jo, však taky ho obvykle lékař pošle z PC na tiskárnu. Jde ale jen o vypsání a tiskárnu?

L. Novák 14.1.2018 18:08

Re: Doktor, který nezvládne PC je nedůvěryhodný

Před 28 lety stálo PC 100 tisíc Kč. A doktoři byli státní...

Je vidět, že víš, o čem tady žvaníš. :-P