25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Lékaři mají opravdu málo peněz

Začíná další období doktorských bouří, řekne si nezaujatý pozorovatel, který toho už hodně zažil. Prezident České lékařské komory Milan Kubek vystoupil s vážným varováním, že brzy nebudou lékaři ani sestry, a proto je třeba zdravotníkům přidat na platech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Patta 23.3.2016 0:46

Financování zdravotnictví má dva problémy 2. část:

Za druhé: Financování zdravotnictví je z 80 % průběžně financovaný systém. To znamená, že zdravotnictví má v případě nedostatku dětí v populaci problém s financováním systému díky těm, kteří do něj nepřispějí řádnou výchovou nové generace poplatníků. Definice: Financování ošetření ve stáří je placeno z výnosů vkladů do výchovy dětí.

V generaci dnešních důchodců to je 5 % bezdětných plus 15 % těch, kteří vychovali jen jedno dítě v rodině.Výpočet: 5 % bezdětných + (15 % s jedním dítětem : 2) = 5 % + 7,5 % = 12,5 % statisticky bezdětných. Protože bezdětní a rodiny s jedním dítětem také přispívají z daní na výchovu dětí těch druhých, je třeba odečíst 1/5. Výpočet: (12,5 % : 5) x 4 = 10 % Proto dochází k přerozdělování pouhých: 13 miliard korun ročně (jedná se o 10 % ze 130 miliard Kč). Těch 13 miliard Kč je přerozdělováno z výnosů vkladu rodičů, kteří pracovali a vychovali tři a více dětí v rodině, k bezdětným a rodičům, kteří vychovali jen jedno dítě v rodině. Bez reformy financování zdravotnictví se aktuálně přerozdělených 13 miliard zvýší na 56 miliard Kč v době, kdy odejdou do důchodu silné ročníky z let sedmdesátých minulého století.

J. Vozábalová 23.3.2016 2:01

Re: Financování zdravotnictví má dva problémy 2. část:

Vcelku lze s oběma částmi Vašeho rozboru souhlasit, jen bych přece jen připomenula jednu maličkost.

Je holá pravda, že z důchodu se zdravotní pojištění neplatí - za důchodce platí stát. Zda hodně (no to určitě ne), přiměřeně či málo - to opravdu posoudit nedokážu, jen odhaduji, že spíš opravdu málo.

Ale trošku jste ve Vašich příspěvcích zapoměl na to, že i důchodci do sumy zdravotního pojištění přispívají, a to celkově jistě nemalou částkou. Každou korunu, kterou důchodce k důchodu vydělá, musí samozřejmě přiznat ke zdanění a musí z ní zaplatit příslušné procento zdravotního pojištění.

Zatímco sociální pojištění se z přivýdělku k důchodu platí až od určité sumy vydělané za rok a ze základu daně si lze odečíst slevu na poplatníka, u zdravotního pojištění se platí doslova z každé koruny. Neposuzuji, zda je to dobře či špatně - je to prostě holý fakt.

I. Patta 29.3.2016 16:48

Re: Financování zdravotnictví má dva problémy 2. část:

Dobrý den paní Jano V. Tu částku po které se sháníte najdete v 1. části mého příspěvku, který je situován o něco níže. Cituji: "U důchodců je poměr mezi platbou státu a čerpáním 22 : 130 miliardám Kč. Pokrytí z plateb státu je 16,9 %".

P. Sulc 23.3.2016 0:44

Proste at se obcanum zvysuje

odvod pojistovnam. V USA se tak deje stale. Co jsem platil pred 20 lety a ted, to je setsakramentsky rozdil. Problem ze v podstate ten, ze politici chteji zdravotnictvi levne, dobre a pro vsechny. Jenze to tak nikdy nejde, dohromady mohou byt jen a pouze dve tato prani. Dobre a pro vsechny neni levnr a levne a pro vsechny neni zase dobre. A levne a dobre rozhodne neni pro vsechny.

I. Patta 23.3.2016 0:59

Re: Proste at se obcanum zvysuje

To Paul Sulc

Pokuste se prosím pořádně přečíst oba moje příspěvky do diskuse. Náš systém financování je z 80 % průběžný (mezigeneračně financovaný). Proto je citlivý na plodnost populace pod záchovný koeficient 2,1 dítěte na jednu ženu.

P. Sulc 23.3.2016 2:28

Re: Proste at se obcanum zvysuje

Mily pane, me v USA plati nemocenskou stat, ale jen to nejnutnejsi, to je hospitalisaci, 80 % a ja doplacim onech 20%. Chci li lepsi kryti, a to chci, neb jsem dosti chcipak, musim si doplacet temer 400 dollaru mesicne. Pak mam kryti temer perfect.

I. Patta 23.3.2016 8:53

Re: Proste at se obcanum zvysuje

To Paul Sulc

Tak jsme se od Vás dověděli, jak máte svoje zdraví pojištěno v USA. Sám za sebe říkám, děkuji, nechci.

P. Sulc 24.3.2016 1:10

Re: Proste at se obcanum zvysuje

Jenze ja na MRI cekam tak den, dva, nekdy jen par hodin, totez plati o roenthenu ci upltrazvuku, necekam tydny ci mesice.A u doktora cekam tak pul hodiny, casto i mene. A na operaci cekam tak 5-8 dni.

L. Písařík 26.3.2016 10:13

Re: Proste at se obcanum zvysuje

To se jeví jako docela dobré, snad většina obyvatel bude mít na to, aby si platili lepší zdravotní péči a když na to nemají, musí se spokojit s tím, co je. 5000 USD při průměrných příjmech není tak mnoho.

P. Sulc 26.3.2016 19:17

Re: Proste at se obcanum zvysuje

Neni, a pece je perfektni, nikde dlouho necekate a k doktorovy jdete na apointment.

I. Patta 22.3.2016 23:50

Financování zdravotnictví má dva problémy 1. část

Za prvé: jen 20 % z odvedené částky na zdravotní pojištění je pojištěním využitým ve prospěch pojištěnce. Zbývajících 80 % je daň. Uvedená skutečnost je definována makroekonomicky a je vyčíslena ze skutečných nákladů použitých na zdravotní ošetření podle věku. Celková suma peněz plynoucích z odvodů sociálního pojištění do zdravotnictví je 260 miliard korun (rok 2014). Na zdravotní ošetření důchodců je z této sumy vynakládáno 50 %, tj. 130 miliard korun. Na ošetření dětí je určeno 30 % tj. 78 miliard korun. Až zbývajících 46 miliard korun z odvedených 260 miliard korun, tj. 20 % vykazuje pojistný efekt pro plátce, tj. je skutečně využito ve prospěch plátců zdravotního pojištění. Poukazovat na skutečnost, že stát přispívá na zdravotní pojištění částkou 787 Kč měsíčně na jednoho státního pojištěnce je bezpředmětné ze dvou důvodů. Za prvé, výše plateb státu je extrémně nedostatečná. U důchodců je poměr mezi platbou státu a čerpáním 22 : 130 miliardám Kč. Pokrytí z plateb státu je 16,9 %. U dětí je to 19 : 78 miliardám Kč, tj. pokrytí 24,4 %. Za druhé platby za státní pojištěnce jdou v průběžně financovaných systémech v každém případě k tíži střední, ekonomicky činné generace.

J. Jurax 23.3.2016 0:00

Re: Financování zdravotnictví má dva problémy 1. část

Neberte si to tak - když jste byl pachole, pubescent a student, platili za Vás co státního pojištěnce jiní; pak - pracujete-li a odvádíte daně - platíte pojištění na sebe a skrze daně platíte státní pojištěnce; a nakonec, dožijete-li důchodu, budou za Vás zase platit jiní.

On to totiž nikdo jiný než ta střední, ekonomicky činná generace platící daně ani zaplatit nemůže.

I. Patta 23.3.2016 0:51

Re: Financování zdravotnictví má dva problémy 1. část

To J. Jurax

Uvidím co s Vaší blahosklonností udělá druhá část mého příspěvku do diskuse.

K. Janyška 22.3.2016 16:54

Lékaři, kteří mají soukromé ambulance, kradou

jako sjednaní. A za ty, co pracují v nemocnicích kradou jejich majitelé. Úlně zvráceně postavený zdravotnický systém. Má mu šéfovat skrze zdravotní pojišťovny a zrušení výpovědní lhůty jim, ten, kdo platí, tedy občané, a ne ti, kterým je placeno, tedy ti, které jsem jmenoval. Samozřejmě při zrušení žáby na prameni efektivnosti, tedy VZP... Dzp.

O. Prokop 22.3.2016 18:14

Re: Lékaři, kteří mají soukromé ambulance, kradou

ale, ale... Jaké soukromé ambulance? Až v ní budete, tak se zeptejte, jaký má limit ten lékař na jednoho pacienta ročně, t.j. kolik tzv. návštěv mu tzv. pojišťovna zaplatí. Je to tak 1-2. Pak se zeptejte, jaký má limit na celý rok, jaký má limit na vyžádanou péči- ( rtg, labor atd...) Oni to nejsou soukromí lékaři, ale zaměstnanci zdravotních pojišťoven( lépe přerozděloven zdravotní daně ) na švarcsystém. Až budu mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou já- t.j. občan-volič- pacient( např. na ambulantní služby), tak to bude pojištění. Pak budu klient, budu si svobodně vybírat ke komu půjdu. Nyní jsem žadatel, prosebník, musím měsíce čekat na objednání, musím poslouchat, kolik mu strhla ta moje pojišťovna za minulý rok, že dělal zadarmo atd. atd. Ale jsem alespoň v obraze a je mi z toho socialismu ve zdravotnictví na ...

K. Janyška 22.3.2016 20:47

Re: Lékaři, kteří mají soukromé ambulance, kradou

Soukromé ambulance napojené na polostátní finanční systém. A jejich omezení mě nezajímají. Jsou jen iditskou a zkreslující motivací lékařů k zisku, místo kléčení. Důvod toho, proč požaduji dlouhodobě změnu je v tom, aby ten kdo platí, edy občan, také poroučel. A můj systém, Tržními lvy na tržní vlky, jak ho z legrace nazývám, to zaručuje dokonale ze všech hledisek. I z lidských. A klient je v něm doslova obávaným pánem jak zdravotníkům, tak pojišťovnám. A o to jde... Dzp.

M. Čihák 22.3.2016 21:29

Re: Lékaři, kteří mají soukromé ambulance, kradou

poroučet můžete v hospodě, jestli tedy rozeznáte tlačenku od řízku.....

O. Prokop 22.3.2016 23:01

Re: Lékaři, kteří mají soukromé ambulance, kradou

Omyl .Vy neplatíte tomu lékaři nic. Jenom zmocňujete svoji pojišťovnu k tomu, aby mu "platila",resp. přicmrndávala, nebo dokonce za léčení nezaplatila( viz výše- limity) ale tok peněz neznáte. Svojí přítomností v ordinaci vůbec neručíte, že to tomu lékaři tzv. Vaše pojišťovna zaplatí. Poroučet si budete moci, až smlouvu s pojišťovnou budete mít vy, zaplatíte na dřevo pak budete si nárokovat peníze zpět.. Tak to funguje např. ve Francii. Pak budete jak píšete pánem. Zkuste to třeba u nás u nějakého zubaře, ortopeda fyzioterapeuta, který nemá smlouvu s pojišťovnou. Zaplatíte a nedostate zpět NIC. tj. platíte 2x . cash+ pojištění. Proč tedy je tzv. zdravotní pojištění?

P. Vaňura 22.3.2016 15:39

Nedostatek sester je dán dost šíleným nařízením,

že každá zdravotní sestra musí mít VYSOKOŠKOLSKÉ vzdělání, tedy titul Bc. nebo podivný ale rovnocenný titul Dis. V každém případě to znamená studovat 7 let namísto 4!

A. Alda 22.3.2016 15:39

Možná by stačilo zrušit všeobecné zdravotní pojištění.

Pak by se lékaři hodně divili, že jim nikdo nechce platit. A že lidé raději k nim nejdou, než aby jim za to platili.

Zrušení zdravotního pojištění by naprostou většinu lékařů u nás přivedlo do skutečné bídy. Jako tomu bylo vždy v minulosti: lékaři nikdy nebyli boháči. Ale dnes chtějí boháči být. A pokud umí trochu anglicky nebo německy, mohou snadno odejít na západ, kde je skutečně zaplatí podle tamních platů, což u nás vypadá fantasticky, ale vzhledem k tamním platům mimo medicínu to zas tak fantastické není.

Lékaři jsou přesvědčeni, že jsou více a jsou důležitější než všichni ostatní. A tak chtějí trojnásobek průměrného platu - to je jejich dlouhodobá mantra. Chtějí mít třikrát více než učitelé, soudci, advokáti, politici, architekti, chemici, projektanti... prostě se považují za třikrát lepší lidi než ostatní vysokoškoláci. Přitom ta medicina je jen o rok delší a navíc mají doktorát již po těch šesti letech bez žádné zvláštní práce navíc, což je NEJLEVNĚJŠÍ doktorát ze všech vysokých škol.

J. Jurax 23.3.2016 0:07

Re: Možná by stačilo zrušit všeobecné zdravotní pojištění.

Mýlíte se takměř ve všem.

Perlička - "A tak chtějí trojnásobek průměrného platu - to je jejich dlouhodobá mantra. Chtějí mít třikrát více než učitelé, soudci, advokáti, politici, architekti, chemici, projektanti.".

Pozoruhodná sentence! Soudíte, že soudci či politici mají tuzemský průměrný plat - v současnosti cca 25 000?

A nezáviďte - medicínský doktorát MUDr. je tzv. malý doktorát. O stupeň níž než PhD, který lékaři také mohou získat.

P. Sulc 23.3.2016 2:42

Re: Možná by stačilo zrušit všeobecné zdravotní pojištění.

Asi tezko by vystacili s TROCHOU anglictiny ci nemciny. Zapominate, ze dnes je medicina ze 2/3 byrokracie. A tak doktor i osetrovatelka, alespon v USA venuje spoustu casu vyplnovani lejster. A navic, alespon v USA musi vsechny druhy uzdravovatelu, lecitelu, samanu, osetrovatelek atd delat nove statni zkousky. Statni, nikoliv federalni. Takze s tou trochou to moc dobre asi nebude, to staci na vylevani bazantu.

Š. Šafránek 22.3.2016 14:33

Realita

Vážení, nevím kolik lékařů pracovalo ve zdravotnictví v roce 1989 ani kolik nyní (viz níže v příspěvku p. Kulheima) a ani mě to příliš nezajímá, protože z principu je jasné, že se sčítají jablka s hruškami. Na co však v každodenní praxi narážím je reálný nedostatek nejen lékařů, ale především sester. Je to opravdu jednoduché: pokud je možné o 200 km na západ dostávat pětinásobný plat, je to velké lákadlo a apely typu "vystudovali jste za naše peníze" jsou spíš pro smích. Paradoxní je, že my - tedy zdravotníci, kteří pracují v ČR -, to schytáváme za ty, kteří odešli. Například já osobně jsem se svým příjmem v zásadě srozuměn, ale přesto se domnívám, že výrazné navýšení platu je nezbytné - prostě proto, že je potřeba motivovat i ty, kteří srozuměni nejsou. Už dnes se rozpadají oddělení a řada nemocnic jede v podstatě na nouzový provoz a my, kteří bychom i stávající platy akceptovali, prostě nestíháme. Privatizace nevyřeší nic: nejvíce se s nedostatkem kvalifikovaného personálu potýkají zprivatizované nemocnice (mohu jmenovat, ale není to snad potřeba). Rozpor mezi kvalitou zdravotní péče (ČR se dere trvale kupředu, jsme před Británií a některými dalšími státy staré EU, o nových nemluvě) a do zdravotnictví investovanými penězi je propastný.

A. Alda 22.3.2016 15:46

Po sestrách se chce naprosto absurdní vzdělání.

Původně byly sestrami jen jeptišky, které se učily především ošetřovatelství. Pak se na to zavedly střední školy. Dnes mají mít sestry školu vysokou. Proč? Když vysokou, tak raději už rovnou medicinu, ne? Na píchání injekcí, vyplňování kartotéčních lístků, či měření tlaku etc. etc. není třeba vysokou školu - na vojně na to stačila vojenská přípravka (už si nepamatuji, jak přesně se to jmenovalo). Maturita v oboru zdravotní sestra byla přímo luxus - většina sester tím byla doslova převzdělaná. A najdnou se po nich chce škola vysoká.

V TOM JE TA CHYBA!

J. Kulheim 22.3.2016 17:02

Re: Realita

".apely typu "vystudovali jste za naše peníze" jsou spíš pro smích." Studium něco stojí a v dnešní době je to většinou dobrá investice. Zaplatí to daňový poplatník. I když je to možná k smíchu, ale je to tak. Co mám z toho, že platím právníkovi jeho studium a když po něm něco chci, tak stejně musím platit. Když jsem po vysoké škole nastoupil, tak jsem dostal 1200 Kč. Také možná argument k smíchu, ale je to tak. Studoval jsem za dělnické. Někteří zahraniční studenti, také studují zdarma.

"Vážení, nevím kolik lékařů pracovalo ve zdravotnictví v roce 1989 ani kolik nyní (viz níže v příspěvku.." Nevíte to vy a nevím to ani já a ani mne to nezajímá. Jsou zde započítané nějaké "úvazky" a to neví co je. Kolik takový úvazek obnáší, když někdo má např. dva nebo více. Peníze mizí v souběhu praxe privátní a nemocniční.

Každého zajímá především svoje kapsa. To je normální. Na situaci je potřebné se podívat z širšího hlediska. Kdo to všechno zaplatí? Daňový poplatník. Sdružená daňová kvóta je v ČR jedna z nejvyšších. Celkové daňové zatížení činí cca 80% příjmů. Soc.a zdrav. pojištění + daň z příjmů je cca 45%. + daně spotřební, silniční, nemovitostí + různé poplatky celostátní a místní atd. Všechno to platí lidé pracující v produktivní sféře, což je asi 30% pracujícího obyvatelstva.

V dnešní době činí mandatorní výdaje cca 82% celkových příjmů rozpočtu. Důchodový systém je v červených číslech. Vláda si půjčuje na běžný chod státu v období ekonomického růstu. Bez reformy systému organizace a financování zdravotnictví, důchodového systému, systému vzdělávání to lepší nebude. Julínek měl snahu, dalo se na tom stavět, pohřbili ho zejména zdravotníci. Pokud nebude odměna za práci alespoň do určité míry závislá na pacientovi, pokud si pacient nebude muset šáhnout do kapsy, pokud nebude platit cestování rychlou, tak to lepší být nemůže. Lidé budou chodit k doktorovi kdy se jim zachce, poleží si v nemocnici, kde mají plný servis, atd. Přidávání peněz to nevyřeší.

J. Schwarz 22.3.2016 14:17

Milý Holube,

kdo lékařům platy zase sníží, až "ekonomika neporoste"? Vy? Od doktorů je docela drýost když považují za samozřejmé že vystudují "zdarma" aby pak získané vědomosti prodali tomu kdo dá nejvíc. Nebýt zdravotních pojišťoven a povinného pojištění, zdaleka by nebyla taková potřeba zdravotníků a hodně by vydělávali "slavní", kteří by léčili bohaté a celebrity. Běžný doktor by se musel spokojit s tím, na co by měli jeho klienti.

J. Chaloupka 22.3.2016 13:57

Ministryně školství chce navíc 18 mld., zdravotnictví

chce 10 mld. atd. Při jednání o rozpočtu bude zase veselo. Ostatně jestli se Babišovi podaří udělat nějaký pořádek ve státním financování, tak mu přeji nejen Čapí hnízdo, ale i těch 5 mld., o kterých mluvil Kalousek.

Ale obávám se, že všichni hrají hru: vyštípejme Babiše. Už staré přísloví říká: mnoho psů, zajícova smrt.

A. Alda 22.3.2016 15:48

Ano.

Napsal jste to dobře.

Nejsem babišovec, ale to mi nebrání uznat, že máte pravdu.

J. Kulheim 22.3.2016 13:29

Reforma místo poplatků.

V časopise lékařské komory TM 7-8/2014 pan MUDr Kubek , prezident LK, mj, napsal. „Zdá se, že po šesti letech vstupuje právě do posledního dějství tragikomedie Julínkových regulačních poplatků. ..... Válka o poplatky spolehlivě zablokovala politickou diskusi o změnách, které naše zdravotnictví skutečně potřebuje. Osobně považuji za prioritu zásadní změnu principů regulace spotřeby zdravotní péče. Zatímco dnes pojišťovny své výdaje omezují prostřednictvím zdravotních zařízení, měly by spotřebu regulovat na našich klientů-našich pacientů. .....Každý z nás má přece jen jedno srdce, jedna játra, jeden žaludek".

V systému zdravotní péče se zabetonoval socialismus. Bez reformy systému financování a organizace zdravotní péče, spotřebuje současný systém jakékoliv množství peněz a stále to bude málo. Jediný ministr, který měl připravenou reformu byl MUDR Julínek z ODS. Skončil i s ODS na zavedení vstupních poplatků a poplatků za hotelové služby v nemocnici. Byl to první a poslední systémový krok, který kterýkoliv ministr zdravotnictví od roku 1990 udělal. Vláda vedená ČSSD poplatky zrušila a nahrazuje je nesystémovým neustálým přidávám peněz do rozpočtu.

Současné ministerstvo zdravotnictví je pouze další odborová organizace. Dnešní systém nemá se zdravím nic společného. Soustřeďuje se zejména na léčení lidí, kteří mají poruchu zdraví.

Stávající systém financování zdravotní péče je špatný a nedá se reformovat. 1/Unitární pojištění není schopné reagovat na měnící se potřeby. 2/Nemotivuje lidi k péči o svoje zdraví. 3/Když peníze odevzdám "státu", tak se stávají penězi veřejnými a nemám vliv na jejich další používání. 4/ V ČR je 13,1 návštěv lékaře za rok. T.j. nejvíc v Evropě. 5/Peníze přerozděluje několik lidí a to umožňuje korupci a rozkrádání ve velkém.

Nový systém by musel tyto přirozené vlastnosti člověka respektovat. Je potřeba vycházet z toho, že Matka Tereza byla jenom jedna, ostatní mají "lidské" vlastnosti. Od jakživa platí, že příležitost dělá zloděje.

A. Alda 22.3.2016 15:49

Kdo chodí k lékaři za mne?

To by mne tedy vážně zajímalo.