25.4.2024 | Svátek má Marek


ZDRAVOTNICTVÍ: Kubek kydá hnůj

18.1.2011

Václav Moravec opět nezklamal, když v pořadu OVM tuto neděli dal obrovský prostor prezidentovi ČLK Milanu Kubkovi. Jeho oponentem byl málo známý přednosta kliniky pražské Vojenské nemocnice prof. Beneš. Jeho argumenty byly sice velmi jasné, nicméně pan profesor zcela jistě není tak známou osobností ve veřejnosti, aby jeho názory bylo možné považovat za relevantní.

Kubek ve svém dlouhém expozé využil své řečnické umění tak, že stávajícímu ministrovi zdravotnictví nasadil tu nejhorší „psí hlavu“. Obvinil ho z nečinnosti, z toho, že „kydá hnůj“ na lékaře, kteří podali hromadné výpovědi. Akci lékařů „Děkujeme, odcházíme“ dokonce označil za „největší proreformní hnutí lékařů za posledních dvacet let“. Dále využil současné módní vlny a obvinil ministra zdravotnictví z toho, že podporuje ve zdravotnictví korupci.

Prof. Beneš nedokázal na jednotlivé argumenty Kubka vhodným způsobem reagovat. Pokud totiž připustil ve svém úvodním slově, že lékaři jsou skutečně mizerně placeni a že je to velká ostuda našeho zdravotnictví, pak si pod sebou obrazně řečeno podřezal argumentační větev a vše ostatní pak bohužel nebylo přesvědčivé.

Začít situaci v českém zdravotnictví skutečně rozplétat vyžaduje především odvahu učinit nepopulární kroky, zejména ve vztahu k pacientovi. Každá smysluplná reforma tak musí začít. Pokud nebude do českého systému zavedeno připojištění, které de facto zaplatí nejmodernější techniku a technologie, do té doby to s českým zdravotnictvím půjde z kopce. Problém vůbec není odměňování, peněz na platy lékařů je dost a jejich platy odpovídají celkové platové hladině v Česku. Že si někteří páni doktoři a paní doktorky přejí mít platy trojnásobně, je sice krásné, ale zcela mimo ekonomickou realitu Česka. Navíc, pokud Kubek a LOK vyzývají k tomu, aby se do platů lékařů převedly rezervy na účtech pojišťoven, čímž bude problém „vyřešen“, je to jenom další podraz vůči veřejnosti.

Před třemi lety byly rezervy v pojišťovnách až 40 mld. korun a o jejich rozpuštění do mezd a platů usiloval ve střetu s tehdejším ministrem zdravotnictví Julínkem stínový ministr za ČSSD Rath. Ten dokonce obviňoval Julínka, že rezervy v pojišťovnách jsou vytvářeny proto, aby po jejich privatizaci získali noví majitelé pojišťoven velké prostředky k rozkradení. Pak ale přišla finanční krize, klesl přívod financí do zdravotního pojištění a rezervy pojišťoven prudce klesly. Předpokládá se, že na konci letošního roku tyto rezervy poklesnou možná až k nule, a to bez toho, že by se využily na platy lékařů. Stane se tak prostě proto, že přísun peněz do zdravotního pojištění je stále hluboko pod předkrizovým stavem. Hlavním důvodem je vysoká míra nezaměstnanosti. Je tak zřejmé, že řešení nabízené Kubkem žádné řešení není.

Kubek tedy v pořadu OVM jen využil prostor, aby dále utvrzoval rebelující lékaře o tom, aby vydrželi a nestahovali své výpovědi. Kydal hnůj na všechny, kteří tomuto tlaku nechtějí podlehnout, nejvíce na ministra zdravotnictví. V této souvislosti jen připomenu, že právě na posledním sjezdu ČLK, který opět zvolil Kubka do funkce prezidenta, se tentýž Kubek ministra zdravotnictví zastával a žádal, aby nebyl odvolán z funkce. Dělá si z nás tedy Kubek legraci? Možná, spíše to však vidím tak, že „pružnost“ názorů Kubka je nekonečná.