23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Kdo zařídil, že nestávkují praktici

Jak je užitečné mít Zdeňka Kabátka, napadne člověka, když se dozví, že praktičtí lékaři dohodli kompromis s ministerstvem zdravotnictví. Dostanou tedy přidáno dost peněz, aby zrušili stávku plánovanou na příští středu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 20.9.2016 10:54

Myslím, že problém mladých lékařů je jinde a nazývá se

"atestace." Mladý lékař si NEMŮŽE otevřít paraxi ani postoupit v kariéře, dokud tu atestaci nezíská a tu může získat jen v nemocnici. Nemocnice to vědí, a proto tyto lidi hanebně vykořisťují! To není jen náš problém, do velké míry to platí třeba i v Rakousku (ač ne tak extrémě).

J. Chaloupka 20.9.2016 9:50

Jestli ten nedostatek mladých praktiků není způsoben

spíše tím, že ti staří praktici chtějí za své soukromé ordinace velké peníze, které mladí a začínající nemají?

J. Jurax 20.9.2016 21:29

Re: Jestli ten nedostatek mladých praktiků není způsoben

Není ...

Š. Šafránek 20.9.2016 9:09

Proletáři lékařského stavu...

To jste mě pobavil. Dnešní praktici jsou královsky zajištěni existencí kapitační platby (dostávají platbu za to, že mají pacienta v kartotéce), což vedlo k naprosté absenci snahy cokoli vyřešit - stali se z nich distributoři péče. Nezávidím jim pěkná SUV, která si odepisují z daní, ale měli by v nich navštěvovat pacienty, ne jim ve dvě odpoledne vzkazovat, že je po pracovní době, ať si tedy zavolají záchranku (běžná praxe). Přiznávám, že nejsem nijak objektivní, ale naopak dost naštvaný (na neomalené praktiky) nemocniční lékař.

F. Doušek 20.9.2016 10:05

Re: Proletáři lékařského stavu...

No vidíte, neomalené praktiky zaznamenávám ne u svého praktika, ale u specialistů v nemocnici. Krajské.

Š. Šafránek 20.9.2016 10:25

Re: Proletáři lékařského stavu...

Neomaleného člověka potkáte všude, měl jsem namysli neomalenost jejich požadavků.

F. Doušek 20.9.2016 11:49

Re: Proletáři lékařského stavu...

Ale ty jsou stejně legitimní jako požadavky lékařů nemocničních.

Praktikům stejně jako lékárníkům po zrušení 30,-Kč výpalného zdravotní pojišťovny výpadek zkrátka ani nenahradily.

Š. Šafránek 20.9.2016 12:01

Re: Proletáři lékařského stavu...

Problém je, že systém je vůči praktikům neuvěřitelně benevolentní oproti pravidlům v západních zemích. U nás se nemusejí podílet na 24 hodinové péči o své pacienty (služby na pohotovosti proto vykonává minimum praktiků), do nemocnic či ke specialistů odesílají pacienty, které by mohli řešit sami a daleko levněji - ale proč by to dělali, když peníze za kapitaci stejně dostanou. Atd. atd. Nejde tedy o to, že bych kolegům nepřál hezký příjem, ale jde o to, že by za něj měli také něco děla - přimout práci a odpovědnost.

Omlouvám se praktikům, kterých se mé lamentování netýká, jistě jich je dost, samozřejmě jich pár znám. Ale těch druhých znám víc.

P. Rudolf 20.9.2016 12:41

Re: Proletáři lékařského stavu...

Je to tak. Navíc princip celoživotního vzdělávání u mnohých silně pokulhává. Proto specialisté často kroutí hlavou, s čím vším k nim své pacienty poslali.

L. Šepsová 20.9.2016 15:04

Re: Proletáři lékařského stavu...

Jenže valná většina pacientů se dožaduje vyšetření u "specialisty". Já vím,že to je zbytečné,ale opravdu nedají pokoj a co máte dělat? Klasika je- sousedka má toto a toto a pan doktor ji poslal k neurologovi,nemohla bych taky? apod. A já se snažím vysvětlit,že třeba prosté bolesti zad nejsou neurologické,ale pak podlehnu a odešlu,aby byl klid. Taková je běžná praxe na obvodech. S pupínkem musím na kožní, s banální rýmou na krční, se zažívacími potížemi GIT apod.Hlavně,abych se ale nemusel namáhat a něco dělat já, od toho jsou doktoři,aby mne zbalvili potíží. Zkuste někdy poslouchat běžné diabetiky a uslyšíte,jak se léčí,jak pijí ocet před kontrolou a pak vybílí cukrárnu.

A ohledně těch pokynů zavolat si odpoledne záchranku- byla bych opatrná v hodnocení. Pacienti jsou lidoví vypravěči a bohužel někteří lžou,jak když Rudé právo tiskne. Někdy tvrdí,že mluvili s nějakým lékařem a že jim to doporučil,ale není to pravda. Hodně věcí nechávají na pohotovost,že nemusí údajně čekat.Poplatek je nezajímá. Opět banality-bolesti zad týden i více, bolesti krčku a rýma půl dne.Já mám jednu zásadu celý život a vyplatila se-nebyla jsem toho,nemohu soudit, co kdo řekl.Často se to vyplatilo. A jenom přípodotek z dnešího dne- pacienti,kteří obcházejí specialisty zásadně nenosí nálezy,ač je mají.Mají je doma. Zkuste si jenom představit,jak je těžké vydolovat z někoho název toho nového léku ,co mu nově nasadili a který mu došel a on ho chce napsat. Zhola nemožné.Ještě tak barva krabičky se pamatuje, občas i barva dražé...Ztráta času,minut,práce naprosto zbytečná,nemající s medicínou již nic společného. Hezký den

P. Rudolf 20.9.2016 17:54

Re: Proletáři lékařského stavu...

Ano, toto je taky velká pravda.

A jelikož lidé jiní nebudou, tak se musí najít systém, který by fungoval. Takový by měli navrhnout samotní lékaři (jak praktici, tak specialisté), asi po konzultacích s pojišťovnami. Je ovšem otázkou, jestli by MZ na to slyšelo?!

L. Šepsová 20.9.2016 14:48

Re: Proletáři lékařského stavu...

Nezlobte se ,ale velké množství pacientů chodí ke specialistům rovnou, samo.Nepotřebují žádné mé doporučení.Nechají se vyšetřit klidně v uvozovkách 5 ortopedy, třemi neurology atd,aby se pak vrátili a sdělili mi,že jim stejně nikdo nepomohl.A já si v duchu říkám-ano,když máte 120 kilo,tak nové klouby a mladistvý věk nikdo nedá. Obcházené lékařských ordinací je národním sportem určitých složek- "máme nárok",.Krčaři by mohli vyprávět,jak jsou zavaleni banálními rýmami u pacientů,kteří ani k PL nejdou. Pracuji na "obvodě " v N.Boru r. 1984 a myslím,že jsem slušný,pracovitý praktik,ke kterému lidé mají důvěru a o kterém vědí,že dělá spoustu věcí navíc. A snaží se být spravedlivý, pacient je u mne pacient a je mi jedno, kdo to je. Ošetřuji i svého estébáka.. Velmi se těším,až v únoru 2017 seknu s praxí a budu užívat důchodu a sem tam někde jen zaskakovat. A je mi jedno,zda budu mít náhradu.Zmizí stres a nevděk společnosti,která je čímdál tím více prosycena nejen internetem,ale hlavně očekáváními,které lékař nemůže splnit. Největší proluka u počtu PL bude tak za 10 let.Nyní je potřeba ročně tak nejméně 100 nových atestovaných,aby nahradilo"starce". A ohledně kapitace-kdyby nebyla a měli jsme výkonový systém,tak Vám garantuji,že za těch 50-60 a v zimě více lidí denně bych měla více. U každého pacienta,který přijde,lze napsat cílené vyšetření. Žádný,to jsou výjimky, totiž není takový,že přijde na kontrolu třeba s angínou-tedy kontrolní vyšetření a neřekne/ zejména starší/,že nemá jiný problém.To pak je již cílené vyšetření,jako to vykazují specialisti. A takoví senioři jich mají v průměru tak pět. Při sazbě za cílené vyšetření + mimokapitační výkony jako prevence,vyšetření stolice na krvácení,tetany, EKG,bychom měli opravdu přes 200 tisíc. Náklady na segment PL tvoří kolem 8 % rozpočtu zdravotnictví,tuším. A to máme nejvíc kontaktů s pacienty. každý segment lékařský má v tomto systému své místo a nelze říci,kdo je lepší nebo horší. Musí fungovat spolu.

K. Janyška 20.9.2016 9:05

Považuji tzv. praktické lékaře za zloděje a podvodníky.

Umožňuje jim to však systém, nastavený zloději a podvodníky, jejich kolegy v roli politiků... Dzp.

O. Uživatel 20.9.2016 9:20

Uživatel požádal o vymazání