25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zalozak 24.6.2007 23:51

Proboha co to tady oslavujete

Jednak neni VUBEC tak samozrejme ze sdileni lekarske dokumentace je tak skvely napad. Prosim neplette dohromady 2 pojmy ... pristup k informacim a centralni evidence.

IZIP aplikace je trapne primitvni a jeji takzvana bezpecnost spociva v prenosu prez SSL. To ovsem neplati pro generovani tisku takze pri trose monitorovani ..by se clovek k prislusnym datum dostal.  Duvodem proc v jinych zemich takovato vec neni nespociva v jejich tuposti ci neschopnosti ale v tom ze v mnohych zemich (napr. USA, AUS, GB) by tento koncept se svym provedenim NIKDY neprosel schvalenim ...

IZIP jako osvetova myslenka ze by se mela zlepsit pristupnost dokumentace a ze by lekari meli vyuzivat moderni techniky (pokud tak necini) je prinost. Jako realizace se to me - priznam se ovsem ze ne-lekari - zda jako dost primitivni, v podstate otevrena a celkove zoufala aplikace!

pozorovatel 24.6.2007 13:07

ACH JO,

geniální nápad v době kdy se kšeftuje se vším, včetně náhradních dílů odebraných z živých (dosud) těl. Při představě srandovních, ale velmi účinných hackerů, dále elektronické špionáže, elektronického dotazníkového šmírování, se osobní svoboda jedince stává tím nejhůře ochranitelným právem. Výplod srovnatelný s nápady utopistů typu páně Owena!!! Po trošce rozjezdu si bude moci každý již záhy po narození požádat o vystavení úmrtního listu. Na druhé straně možná, že boom zažijí báby kořenářky .... ! Pokojný den a poučnou četbu klasiků, kteří se tím (ovšem v trochu jiém hávu) zaobírali již dříve.

huhu 24.6.2007 10:40

IZIP je opravdu skvělý

mít zdravotní dokumentaci na netu je prostě skvělý nápad a je jen otázkou času, kdy tohle bude po celém vyspělém světě. Ostatně už dnes ty lepší nemocnice mají vše na PC a jde jen o to to sjedbnotit a propojit. Jde nejen o ekonomické úspory, ale především o zácharnu lidských životů a kvalitu zdravotnické péče.

AndyO 24.6.2007 12:04

Re: IZIP je opravdu skvělý

princip je skvělý. Zda je zrovna IZIP bez vady, to nevím.

Zabedněnost, s kterou budou dál někteří vyplňovat cáry papírů na stařičkém Consulu je obdivuhodná, připomíná mi to filmy, kde hlavní hrdina ve svém zpuchřelém venkovském sídle odmítá veškeré vymoženosti techniky a ač jeho syni pilotují letadla a vnučky vaří v mikrovlnce, on stále jezdí v bryčce a místo telefonu používá holubí poštu.

KarelB 24.6.2007 20:59

Re: IZIP je opravdu skvělý

IZIP je skutečně dobrá myšlenka, ale v typicky českém podání špatně provedená. Pokud lékař nebude mít SW, který vyšetření automaticky pošle do IZIPu a podmínku, že takový SW musí používat, je to o ničem. Jsem v IZIP zaregistrován, ale jsou tam jen základní údaje od obv. lékařky (která za to dostala tuším 20 Kč) a dál nic. I když laboratorní vyšetření běhají po síti nemocnice v  IZIP nejsou. Co s tím dál? Takže to skutečně vypadá jako vyhozené peníze VZP, které samozřejmě někam či někomu  spadly.  

doktor 24.6.2007 21:43

Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

Praktický lékař vám může poslat do IZIPové karty jen záznamy z vlastního PC. Všechny odborné nálezy a zprávy z jiných pracovišť vám ani při zázračném softwaru nepošle, protože je dostává v tištěné podobě. Musel by si je naskenovat do svého PC, což je pracné, a při kvalitě jejich tisku nemožné, a proto se nedělá. Druhá možnost - že je bude do svého PC vlastnoručně opisovat, je zcela nereálná. Celorepubliková zdravotnická PC síť je snad možná, ale jen při totálně státním zdravotnictví (na př. GB, Švédsko, Australie, Kanada,atd. Ale tam zase - proč IZIP?). Jinak jde o sci fi. Autoři IZIP jsou odborní lékaři. Museli to vědět.

AndyO 24.6.2007 22:07

Re: Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

není problém, aby laboratoř poslala výsledky v elektronické podobě, nebo měla právo výsledky do IZIP zapsat, ale nečíst, co v něm je o pacientovi, tedy tzv. předpřipravit je ve formě, kterou by stačilo načíst do pacientovy karty při návštěvě u lékaře.

 Ono vskutku existuje spousta možností, jak to vyřešit. Žádné sci-fi to není.

pavel 99 24.6.2007 22:12

Re: Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

Existují "tajemné pojmy" jako "definované rozhraní" a exporty a importy. Většina běžně užívaných programů takto zvládá nejeden formát.

pavel 99 24.6.2007 22:38

Re: Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

"....Celorepubliková zdravotnická PC síť je snad možná, ale jen při totálně

státním zdravotnictví (na př. GB, Švédsko, Australie, Kanada,atd...." - docela by mne zajímalo, jak si představujete že funguje mezibankovní komunikace (dnes prakticky výhradně online po poslední čtečku karet). Nejspíše jednotnou státní banku, že?

A prosil bych nevykládat o "důležitosti zdraví" a "nedůležitosti financí". Takové lajdáctví a doslova "lumpárny" co se běžně dějí se zdravotní dokumentací by si v bankovnictví nikdo nedovolil a navíc je povětšinou díky systémovým zabezpečením NEMOŽNÉ.

doktor 24.6.2007 22:43

Re: Re: Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

Zapomněl jste na policii, vojáky a věznice. O tom, že by si banky nebo jiné soukromé podniky vzájemně předávaly své důvěrné informace, silně pochybuji.

pavel 99 24.6.2007 22:54

Re: Re: Re: Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

způsob Vašeho myšlení je přímo ukázkový. "....vzájemně předávaly své důvěrné informace..." - to nejsou tajné informace DOKTORA, nýbrž informace o PACIENTOVI, tudíž PACIENTA. A pokud si PACIENT bude přát (či bude k přání stimulován nějakými výhodami jeho pojišťovny) tak prostě doktor uloží ony informace přesně způsobem, jak si pacient bude přát. Pro soukromá zařízení, která přání pacienta respektují, to není nic nečekaného. Naopak pro arogantní "doktory", kteří snad i samotného pacienta považují za "svůj majetek" je to asi nemyslitelné.

doktor 24.6.2007 23:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

Koukám, že argumentujete agresivně. Pokud se tak chováte i v běžném životě, musí vám to škodit. Neměl byste navštívit svého psychiatra?

pavel 99 24.6.2007 23:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP je opravdu skvělý

copak je agresívního? Že pacient (a údaje o něm) není majetkem "doktora"?

Jurgen 23.6.2007 17:16

ach tak

no zacal jsem cist a najednou jsem mel pocit, ze se mi nekdo snazi neco prodat - a bylo to tak - pan VRODS jen lobuje za produkt, v nemz ma ODS sve "zajmy"...

Ale neco do diskuze - co by pacienta - mne rozhodne nelaka moznost, ze vsichni lekari, ke kterym kdy pujdu budou o me osobe vedet uplne vsechno a to i ze zcela nepribuznych oboru. Aneb co je memu zubari do toho, jestli mam sennou rymu a podobne, co je gastroenteroogovi do toho, jestli jsem se narodil cisarskym rezem nebo ne ... A to pouzivam priklady, ktere nejsou az tak choulostive. Pohlavne prenosne choroby, gynekologicka vysetreni, zakroky plastickych chirurgu  atd.

Nebo by to snad bylo rozdeleno na verejne informace a informace privatni a pacient by sam rozhodoval, ktery lekar smi co videt ... :p

AndyO 24.6.2007 0:27

Re: ach tak

pokud máte nějakou pohlavně přenosnou nemoc, jste povinen o ní informovat lékaře,  i kdyby to byl zubař.

Lékaři o vás budou vědět všechno, ale ujišťuji vás, že je nebude zajímat nic jiného než diagnostikovat vaši nemoc, vyléčit vás a pak už vás nikdy nevidět, jen na vás brát paušály. Pikantní detaily o vašem zrození je rozhodně zajímat nebudou. Na druhou stranu, rozhodně nebude hrozit, že by vám nějaký doktor ufik po úraze,  vaši jedinou ledvinu, i kdybyte byl v bezvědomí. Věděl by hned, že máte funkční jen jednu. Například.

Jurgen 24.6.2007 0:57

Re: Re: ach tak

hmm - tak to je v lepsim pripade nepravda - o vylecenych STDs nemam povinnost informovat vubec nikoho krome transfusni stanice - a to jen chci-li darovat krev.

Je kouzelne jak vsichni modrasci obhajuji takto vyrazny zasah do soukromi - inu konzervativniho a pravicoveho na tom neni vubec nic - je to jen dalsi databaze osobnich (velmi osobnich) udaju. To s tou ledvinou je asi hodne spatny vtip - asi netusite, ze pri uraze se provadi minimalne RTG a navic nic pacientum s takovymto postizenim nebrani mit na ruce naramek s takto dulezitymi udaji prave pro pripad urazu a pozbyti vedomi.

Jenze modrasci budou obhajovat do sebezniceni - neb je to "jejich dite" IZP trikrat HURA.

AndyO 24.6.2007 1:08

Re: Re: Re: ach tak

vy jste asi debil- nejsem žádný modrásek, i když místní popletenci znají jen jednu variantu opačnou od bolševiků. Co tuším a netuším ohledně medicíny, to nemáte ponětí a motat výrazy "konzervativní a pravicové" do debaty o elektronické evidenci je zřejmě důsledek diagnozy, kterou byste měl mít napsanou na náramku, aby vás zbytečně neresuscitovali, byly by to vyhozené peníze.

Jurgen 24.6.2007 2:08

Re: Re: Re: Re: ach tak

garantuju vam, ze toho o medicine vite podstatne mene nez ja....

modrasky do toho motam prave proto, ze autorem clanku je pan VRODS Cabrnoch (nebo jak se ten pan jmenuje) a ODS jak je jiste i vam znamo se rada prezentuje jako pravicova a jako konzervativni (haha..)

- mimochodem mira invektiv, ktere ze sebe vypoustite nesvedci zrovna o vasi kultivovanosti.

AndyO 24.6.2007 7:36

Re: Re: Re: Re: Re: ach tak

čím mi to garantujete ? Lékařským diplomem ?  To těžko, uměl byste číst- kde jsem psala o "vyléčených" ?

Míra invektiv byla přímo úměrná agresivitě a míře invektiv ve vašem příspěvku, kultivovaně se bavit s někým, kdo zrovna prochází akutní fází antimodré hysterické psychozy je zbytečné- starou dobrou léčbu - studenou vodu či pár facek- na dálku jinak nelze aplikovat.

Modrásky do toho nemontujte, pokud chcete diskutovat, půtky modročervené mají vyhrazené místo pod úvodníkem.   Ovšem pokud jste rudásek, tak by vás mělo potěšit, že ODS se přibližuje něčemu levicovému a progresivnímu, tedy tomu, jaký chcete mít svět.( levicové zjevně podle vaší logiky do soukromí může lézt po libosti). Tak se vám lépe přežije období, kdy vládnou modrásci a ne rudásci.

Jurgen 24.6.2007 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach tak

no lekarsky diplom nejak poslednich par let nemohu najit - ale to nevadi tady nikoho uz moc nezajima - spis jde o zkusenosti...

modrasci versus ruda svoloc mne nechava zcela chladnym ....

takze jestli se oprostime od ideologickeho balastu ( z drivejsi ch diskuzi tak nejak tusim, ze to nebude mozne - ale zkusme to) - tak se vratme zpatky k podstate veci - tedy na internetu budou viset vase (moje ne ....) lekarske nalezy za poslednich hmm - 20let - mozna jestli IZIP ziska navic nejakou miliardu tak zamestaniji sestrenky z druheho kolena a naskenujou vsecny dokumenty co se kde nachazeji ... a pak co??? Budou vsichni lekari mit pistup - patrne ne - takze si vyberu jen par vyvolenych (pardon - si vyberete) - jenze to pak neresi nic - i nadale muze pacient chodit ke komu chce a nechat cist svou dokumentaci jen tim kym chce - a nebo ..... to bude pristupne vsem poskytovatelum lekarske pece a pak potes Pan Buh ....

AndyO 24.6.2007 11:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach tak

aha- mělo mi to dojít- vy nejenže jste nečetl článek, ale ani nic jiného o IZIPu ( nebo jakémkoliv jiném podobně koncipovaném systému, který by třeba vymyslel nějaký nemodrásek) . Takže : článek si můžete samozřejmě přečíst přímo zde na Psu a o IZIPu viz odkaz. http://www.izip.cz/index.php?lang=cze&t=1&p=0

Mimochodem- nemůžete ten lékařský diplom najít protože máte doma ...nepříliš uklizeno, protože vám byl odebrán nebo protože jste nikdy žádný neměl?

Nepřál si být jmenován 24.6.2007 15:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach tak

Andy, nechte ho, chce se jen hádat a provokovat. Zřejmě si nevšiml, že mu IZIP nikdo nenabízí. A ty jeho argumenty vyvolávají silné podezření, že se sám rád vrtá v cizím soukromí

Jurgen 24.6.2007 17:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ach tak

na samotnych strankach IZIPu je toto druhy FAQ od shora:

Pacient, který před svým lékařem chce tajit údaje o svém zdravotním stavu, se vystavuje zbytečnému riziku poškození zdraví. Jako laik jste pouze v omezené míře schopen posoudit souvislosti jednotlivých, na první pohled nesouvisejících nemocí. Proto vždy doporučujeme zakládat vztah lékaře a pacienta na vzájemné důvěře.

Máte více možností, jak se svou "zdravotní knížkou" zacházet. Můžete svého ošetřujícího lékaře požádat, aby některé informace do záznamů nezapisoval. Když přicházíte ke kterémukoliv lékaři, můžete mu zdravotní knížku zpřístupnit, tedy poskytnout mu heslo do zdravotní knížky, nebo naopak nahlížení neumožnit.

-tedy vse a nebo nic - presne jak jsem rikal .....

P.S. Diplom z UK tu od okamziku ziskani ECFMG certifikatu opravdu ale opravdu nikoho nezajima - jinak s tim uklizenim mate pravdu....

doktor 23.6.2007 16:15

Může kolega Cabrnoch vysvětlit,

proč IZIP nikde na světě nemají? To je jeho vynález  tak geniální? Nebo existují jiné důvody?

Ladislav 23.6.2007 17:49

Re: Může kolega Cabrnoch vysvětlit,

Jinde ve svete asi vic premysli nez zacnou rozhazovat.

V clanku chybi fakta kolik doktoru ten system pozuiva, kolik pacientu a jake jsou trendy. Starsi clanek (http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2005112101) tvrdi ze je to drahy propadak.

nepolitik 23.6.2007 13:45

S projektem IZIP naprosto souhlasím

Je výhodný pro lékaře i pro pacienty. Pokud ho zavedou všechny pojišťovny, potom budou i lékaři nuceni opatřit si počítač. U Dráta to byla pouhá závist a nepřejícnost, protože s tímto nápadem nepřišel on. ;-)

doktor 23.6.2007 16:21

Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

VŠICHNI čeští lékaři, soukromí i lékaři - zaměstnanci, používají denně k práci počítač. Mimo jiné - jak zdravotní pojišťovny (a nejen u nás, v celé Evropě), tak ČLK požadují krom elektronické dokumentace také dokumentaci v psané podobě. Těch zádrhelů IZIPu, včetně samotného jeho principu, je spousta.

AndyO 24.6.2007 0:39

Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

tak sem s jejich výčtem. A prosím vynechte hlavní zádrhel, tedy že ho nevymyslel Rath. Díky.

doktor 24.6.2007 21:20

Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

Andy, kdybyste se náhodou vrátila ke své otázce - k IZIPu, který tak hájíte, bych měl otázky sám. Třeba tu první: Nevím, jak v Praze, ale na Moravě probíhá dialog mezi různými lékaři (zdrav.zařízeními) většinou tak, že si posílají po pacientech nebo poštou nálezy z odborných vyšetření a zprávy, psané na počítačích (ne na Consulech) na laciných tiskárnách, takže se pak nedají udělat na scanneru kopie. Sítě existují jen v rámci nemocnic, posílat důvěrné nálezy mailem není možné, a nedělá se.V současné době by musel praktik OPISOVAT nejen tyto často rozsáhlé nálezy, ale také své vlastní statusové a léčebné poznámky do elektronické IZIPové karty pacienta. Jak to těch údajných 11.000 lékařů s IZIPem dělá? Propojit navzájem  SOUKROMÁ zdravotnická zařízení v Česku sítí pokládám - právě proto, že jsou soukromá - za nemožné. Zapomenout v břiše pacienta roušku, nebo odstranit zdravou ledvinu, to se bude dít i s IZIPem. I jeho údaje budou interpretovat ne stroje, ale lidé. Máte-li zájem, budu pokračovat.

pavel 99 24.6.2007 21:30

Re: Re: Re: Re: S projektem IZIP naprosto souhlasím

Možná se zkuste u Vašeho duševního spřízněnce Vízka poinformovat, co znamenají funkce COPY a PASTE (v těch on je odborník). Třeba Vám to mnohé objasní.

Jinak SOUKROMÁ zařízení jsou propojování sítí mnohem vstřícnější, než nesoukromá, neboť ta první na rozdíl od těch druhých chápou, že to může ušetřit čas a ten je drahý.

Mimochodem - VŠECHNA zdravotnická zařízení předávají pojišťovnám podklady k vyúčtování v elektronické podobě v JEDNOTNÉM FORMÁTU. Jak je to možné, pokud platí to co píšete?