17.4.2024 | Svátek má Rudolf


ZDRAVOTNICTVÍ: Deputát

7.9.2017

aneb Hlas volajícího na poušti

Pro nepamětnické čtenářstvo je třeba říci, že deputát je slovo původu latinského a obecně řečeno je část mzdy v naturáliích, již v dávných dobách užívala čeleď zejména v malých vesnicích. Bylo výhodné získat základní potraviny bez nutnosti jezdit do obchodu, pro statkáře odpadla doprava a marže pro obchodníka.

Později se deputát rozšířil i mimo zemědělství, horníci dostávali uhlí, železničáři kromě toho pro sebe i pro rodinu jistý roční počet kilometrů, navíc v lepší třídě, takže moje budoucí žena si nemusela jako dítě otloukat pozadí na dřevěných sedadlech, protože si hověla na vroubkovaném sametu.

Tolik pro příklad, jistě i v jiných povoláních to nějak fungovalo.

V mém řemesle se trpělo, že lékař mohl předepisovat recepty pro sebe i pro svou rodinu, tento deputát se přenesl i do důchodu za předpokladu několika kroků. Nepracující důchodce zaplatí České lékařské komoře cca 400 Kč ročního příspěvku, za to se mu dostane povolení na dva kalendářní roky. Se svou zdravotní pojišťovnou uzavře písemnou smlouvu s výčtem rodinných příslušníků (se stejnou ZP, samozřejmě), na každou osobu je stanoven roční limit , u OZP je t.č. 5 000 Kč. Pojišťovna mu pošle balíček receptů, on si koupí jmenovku, a to je všechno.

Není nákladné ani časově náročné vše vždy po dvou letech obnovit. Jsou akutní situace, kdy odpadá shánění lékaře (příslušný praktik onemocněl nebo má dovolenou, nutno obtěžovat pohotovostní službu s příplatkem 90 Kč), výhodné je to i při rodinných dovolených atd.

Naši velicí náčelníci se rozhodli, že koncem roku nám to zatrhnou. Moudře usoudili, že pro chod našeho zdravotnictví a sledování každého pšouku budou od nového roku povinné elektronické recepty pro všechny lékaře. Konec konců v každé ordinaci kromě několika stovek přesluhujících stařenek nebo starců je počítač, kdo dnes nemá internetové připojení, je zaostalec, tak je oželíme, problém je, že je nikdo nenahradí.

Jsou povoleny výjimky pro případ, že vypnou proud nebo dočasně pojde internetové připojení (jak to lékař doloží, zda potvrzením z obecního úřadu či příslušného operátora, mi není známo).

Povedené je, že nad námi, kterých jsou tisíce, se zavřela voda. Nemajíce elektronický podpis ani připojení k SÚKL, který by nám vyslal kód pro lékárnu, končíme se svým deputátem k prvnímu lednu 2018. Nikde jsem se nedočetl, že se pro nás uvažuje o jakési výjimce, napsal jsem předsedkyni naší organizace ČLK, ani se neozvala.

A tak od nového roku ušetřím 400 Kč ročně, nevím, proč bych platil komoře, která se na mne vybodla, ale to je jediný chabý zisk. Já i rodina budeme zbytečně i kvůli banalitě obíhat kolegyně i kolegy, okrádat je i sebe o čas, vysedávat hodiny v čekárnách... ještě štěstí, že mám elektronickou čtečku.

O tempora, o mores, chtělo by se poplakat s klasikem.

Ale ty móresy člověka spíše nakrknou (jak pěkný a slušný výraz namísto patřičného)!