19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ZDRAVOTNICTVÍ: ČLK neví, jak dál

9.2.2013

Česká lékařská komora, údajná profesní organizace lékařů, ve skutečnosti prodloužená ruka Lékařského odborového klubu založeného a dlouho vedeného Davidem Rathem, je evidentně na dně s nápady jak bojovat s ministry zdravotnictví. Tak hodnotím zatím poslední "protestní akci", kterou ČLK připravuje na březen. Má se jednat o to, že lékaři si vezmou volno a sami 1. března navštíví své kolegy a nechají se od nich "prohlédnout". Akce má pracovní název "Den zdraví lékařů" a jejím cílem je, aby "ministerstvo zdravotnictví přistoupilo k aktualizaci úhradové vyhlášky, zvýšilo platby za státní pojištěnce a celkově navýšilo rozpočet, který stát dává na zdravotnictví". Opět se vyhrožuje blíže nespecifikovanými dalekosáhlými důsledky pro pacienty, pokud nebudou požadavky ČLK splněny.

Proč si myslím, že už MUDr. Kubek a jím řízená komora neví, jak dál? Protože požadavky ČLK se točí jako pomyslná káča stále v jakémsi bludném kruhu. Jestliže jen střízlivé odhady ztrát, které resort zdravotnictví každoročně utrpí, se odhadují na miliardy až desítky miliard korun, jde řádově až o 10 % rozpočtu resortu. Právě ztráty na předražených zakázkách (investicích) jsou v tomto směru dominantní a v minulosti tím často argumentoval i sám Kubek. Redukce výdajů na investice je tudíž zcela žádoucí a prospěšná. Jen jeden nákup v Ústeckém kraji pro tamní zdravotní holding podle ministerstva financí skončil předražením o řádově 200 mil. Kč. Další ztráty utrpěl rezort tím, že se velmi pokročilá zdravotní technika nakoupila i do těch míst, kde je její využití malé či kde k tomu nejsou vytvořeny jiné, např. personální podmínky.

Odchody lékařů do zahraničí jsou také evergreenem našeho zdravotnictví. Tah doktorů Evropou na západ je zřejmý. U nás máme lékaře z Ukrajiny, naši chodí do Německa či Velké Británie. Jak by situace vypadala, kdyby se parlament zmohl na to, aby alespoň těm lékařům, kteří po absolvování lékařské fakulty ihned odejdou mimo Česko, nařídil, aby splatili část nebo všechny své náklady na studium? Něco mi říká, že právě ČLK by byla zásadně proti tomu.

Právě po skončení protestní akce Děkujeme, odcházíme před několika lety jsem vyjádřil přesvědčení, že podpis ministra zdravotnictví pod dohodu s LOK byl chybou, která se mu později vrátí jako bumerang. Vše nasvědčuje tomu, že snaha doktorů vyždímat pro sebe (nikoli pro pacienty!) maximum možného, pokračuje s neztečenou silou. Rád bych ochráncům práv lékařů a jejich boje připomenul, že jejich posláním, na které přísahali, je starost o ty, které léčí, tj. pacienty. Pokud ale lékaři na prvním místě vidí hlavně odměnu za svou práci, je něco shnilého ve státě dánském. Změna tohoto stavu myšlení je úkol jako hrom. Současné vedení ČLK však pro to nedělá nic. Pouze podněcuje nespokojenost a nevraživost a lékaře jen utvrzuje v tom, že tím hlavním je obsah výplatního sáčku na konci měsíce.