19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Chudé pojišťovny utrácejí za luxusní kliniku

Bez zasloužené pozornosti otevřeli v Brně novou nemocnici, která se jmenuje SurGal Clinic. Nabízí všemožné chirurgické operace od traumatologie a ortopedii přes cévní chirurgii až k plastikám. Pro bohatší klientelu je k dispozici 70 jednolůžkových pokojů s komfortem jako v pětihvězdičkovém hotelu a s osobním asistentem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
G. Zahradníček 18.11.2011 23:30

Ten Holub, to je ale hlava, takový modrý svazák.

:)))

J. Kadeřábek 18.11.2011 17:20

V článku se mluví o zdravotních pojišťovnách

a posléze vyjde najevo, že se jedná jen o jednu - VZP. Tak komu se to nelíbí ať přestoupí do jiné. Já jsem od VZP odešel v roce 1994 a nějaký IZIP je mě větrem.

A. Musil 18.11.2011 12:57

Chudé pojišťovny utrácejí za luxusní kliniku,

tedy v tomto pripade byvalou Hybesovu chirurgickou nemocnici s velmi dobrou tradici diky byvalemu primari panu MUDr Michkovi je to nejlepsi, co se mohlo vubec stat. Ona ji ta privaizace na Deltu v 90tych letech vlastne take zachranila....

Z. Ležatka 18.11.2011 12:31

Článek nám mimo jiné připomíná, že

„pojišťovny rozdělují peníze, které dostávají od daňových poplatníků, nechtějí však prozradit, co s nimi vlastně dělají. Obvykle vysvětlují, že shromáždit potřebná data o jednotlivých nemocnicích je příliš složité“.

Pokud je toto tvrzení pravdivé, pak se VZP při řízení zdravotnických zařízení obejde bez nezbytných zpětnovazebních informací. Za tohoto stavu může ale fungovat pouze jako přerozdělovač finančních prostředků na úhradu zdravotní péče. Tento zbytečný „mezisklad“ nás stojí dvacetinu prostředků, vynaložených z našich daní na zdravotnictví. Za to nám VZP sleduje „mezisklad“, a když zásoby klesnou pod kritickou mez, tak přikáže nemocnicím odsunout drahé operace na později.

Samozřejmě tím nic neušetří, neboť u odsouvaných operací bývá léčba nákladnější. Ale to už bude v dalším rozpočtovém roce a Vláda bude muset prostředky na zdravotnictví navýšit. Kromě sledování „meziskladu by měla VZP zajišťovat i kontrolu vykazovaných zdravotních výkonů. Domnívám se, že lepší, než kontrola bez zpětné vazby, kterou se snaží VZP náhodně provádět, je http://lezatka.blog.idnes.cz/c/183721/ kontrola samotným pacientem po výkonu.     

P. Boublíková 18.11.2011 12:28

Je sice pravda, že Brno má lůžek dost

ale opravila bych autorovi drobnou chybu - do zdravotnictví nejdou peníze daňových poplatníků, nýbrž peníze plátců zdravotního pojištění, což je malinký rozdíl - a dám mu hádanku: hádejte, kdo platí největší zdravotní pojištění a kdo tedy chce mít přece jen trochu lepší péči než ten, kdo žádné pojištění neplatí?

Takže pozor s těmi řečmi o luxusu.

A. Reček 18.11.2011 9:07

A proč by ne

Je to tedy nová nemocnice v níž stoprocentně bude platit to, že zdravotnictví je byznys. Jistě pan exministr Julínek, jinak občan Brna, bude nadmíru spokojen.

V. Hajková 18.11.2011 9:13

Re: A proč by ne

Vážený-   je  to  soukromá  klinika   nevím  o  co  p.  Holubovi   a  vám  jde!   Proč  by  bohatí  lidé   měli  nechávat  své  peníze  na   klinikách   této  urovně  třeba  ve  ŠVÝCARSKU!!   A  jsme  rázem  u  jádra   pudla-   ZÁVIST-  ZÁVIST  !

J. David 18.11.2011 10:42

Re: A proč by ne

Z jiného soudku. Na administraci ZP netřeba paláců, ansámblu ouředníků a uliteb na režii provozu. Stačí propojení státních databází. Jsem ajťák, vím o čem mluvím. Ve státní správě není snaha o propojení databází, každý orgán "mlácá" na vlastním písečku a občan se může "zmrcnout". Samá lejstra, pokud možno "ověřená". Já již s sebou tahám tzv. "byrokratický balíček" (ověřené kopie všemožných dokladů) a "nouťase" s WiFi. Pokud baba za přepážkou na ouřadě, zápasící s kompem, vypomohu jí s kompem svým a předvedu jí výpisy z různých rejstříků. Pokud je baba zatvrzelá, užiji "byrokratického balíčku". Bohužel, jako občan a daňový poplatník jsem vystaven státnímu byrokratickému teroru, kdy ouřední moc tyje.

Ona to není pouze naše doména, cosi jsem vyřizoval v Rakousích. Nemlich to stejné, byrokrati jsou nezničitelní. Jistý bafuňář státního ouřadu mi řekl: Co kdyby vypadl centrálně "proud", bez lejser jsme v řiti. Halt lejstra jsou nadřazena "black out"u, doufám, že by se nimi dalo zatopit, svítit či vytřít řiť.

Paní, či slečno Hájková. Nebrojím proti soukromým klinikám, ale filtrování mandatorních plateb daňového poplatníka v hierarchii objektů. Pokud by se užila třeba primitivní metoda CPM či PERT, bylo by vidět, kde je ta singularita. To není ZÁVIST, ale výkřik bezmocnosti daňového poplatníka. 

Rád se ale nechám poučit, kterak "napnout" křivku, aby byla rostoucí, tedy vzhledem nákladů a výnosů k cílovému zisku (bono publico). Jsem toliko "blbej analytik a algoritmik" snad ovládající matematiku. V oponentních řízeních, kde v radě sedí samý jurista, si připadám, jako učitel gymnasia. Vysvětlit derivaci funkce, spojitost, limity zprava i zleva je nadlidský úkol. Blba juristu infinitezimálnímu počtu nenaučíme, on zná počty kupecké a palmární.

Huj, "asi sem se odvázal" . Přeji pěkný den a jdu večer na mariáš do kuřácké hospody. Pokud jsem Vás zaujal, jukněte na www.lesniznalec.cz .

J. Gutvirth 18.11.2011 11:18

Re: A proč by ne

S tou závistí už jděte. Obehraný mem když se někdo ozve proti krádežím. Vymyslete něco nového.

P. Kolář 18.11.2011 11:26

Re: A proč by ne

Naučte se číst-problém je někde jinde než ho vidíte Vy