18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ZAHRANIČNÍ POLITIKA: České národní zájmy

Velký myslitel a praktik zahraniční politiky, kníže Talleyrand jednou poznamenal: "Mnohdy by úplně stačilo, kdyby všichni zúčastnění věděli, co je v jejich nejvlastnějším zájmu." Vlády se liší v tom, jestli národní zájmům slouží vůbec, a když ano, tak jak dobře to činí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 11.10.2013 10:46

Globalizace

Je bezpochyby pokračováním a dokončením hospodářské války, která zničila "tábor míru". Vyplývá z toho bohužel i to, že my jsme nepatřili k vítězům, tedy k těm, kteří si "rozdělovali" dobyté sféry hospodářského a politického vlivu.

Vítězové "studené války" se pak oddali euforickému "obžerství" natolik, že přehlédli "maličkost" spočívající v tom, že "východ" a "jih") začíná vítězit nad "západem", který v nastalé "kocovině" začal dílem opouštět a dílem ničit nebo požírat své vlastní spojence (obzvláště kanibalistické sklony má (např. vůči nám EU).

J. Boleslav 9.10.2013 15:51

Souhlas, až na zpochybňování

významu vyrovnaného rozpočtu. Věčně na dluh přece nelze žít.

J. Vyhnalík 9.10.2013 16:46

Re: Souhlas, až na zpochybňování

Ono jde o to maximalizovat příjmy a zároveň minimalizovat výdaje. Pokud má nějaká oblast reálnou šanci na to, aby podpořila růst, neměla by se nepromyšleně "zaříznout". Na druhou stranu i pan Robejšek kritizuje nízkou ekonomickou efektivitu našich zastoupení, takže bez zásadní změny jejich zaměření se opravdu může jednat o vyhozené peníze. Oboje ovšem padá na hlavu MZ. Urážet zahraniční partnery, zpochybňovat význam ekonomické diplomacie a přitom redukovat naše zastoupení, to zjevně není cesta, která by naše národní zájmy hájila. Koneckonců, je to i jeden z důvodů, proč NEVOLIT Karla Schwarzenberga s jeho na odiv dávaným eurohujerstvím.

J. Boleslav 9.10.2013 19:12

Re: Souhlas, až na zpochybňování

S tím nelze než souhlasit. Taky hlavně proto ho volit nebudu, i když důvodů vidím ještě víc. Proti Ovarovi jsem ho ve 2. kole volil jako menší zlo, v těchto volbách je naštěstí větší výběr.

J. Kanioková 9.10.2013 20:59

Já slyšela od pár zaměstnanců min. zahraničí,

že KS je nejhorší tamní ministr, který tam byl...  Jak jsem slyšela, tak předávám...

B. Rybák 11.10.2013 10:33

Re: Souhlas, až na zpochybňování

Ano. S našimi národními zájmy nemá Euro-lokajský pan kníže společného vůbec nic. Jeho odmítání ekonomické diplomacie je jejich přímou sabotáží.

V. Venc 9.10.2013 14:24

Národní zájmy v EU?

Podíváme-li se na české národní zájmy a dosavadní naši státní politiku, tak docházím k přesvědčení, že EU svou organizací a regulativy, znemožňuje již pouhý vznik otázky, co je v našem národním zájmu.

Politici tento stav zcela respektují, někteří dokonce podporují (TOP09 a socialisté). Česká státní politika posledních deseti let je orientovaná pouze a jenom na zájmy eurounijní, což je (i s ohledem na p. Robejškův článek) zpropadeně málo!

Zde je také možno hledat důvody rozchodu V. Klause s ODS i důvod k poslední knize "Česká republika na rozcestí".

J. Boleslav 9.10.2013 16:03

Re: Národní zájmy v EU?

Vidím to stejně.

J. Kanioková 9.10.2013 16:38

Přesně !

Pro mě je EU největším nebezpečím pro nás všechny..

J. Boleslav 9.10.2013 19:13

Re: Přesně !

Ještě víc se bojím islamistů.

J. Kanioková 9.10.2013 21:05

Já ne,

doufám, že strach z islámu a odpor k politické korektnosti lidi pomalu, ale jistě probouzí. Kdežto u EU si tím nejsem jista. Chodím na weby, kde je hodně spřízněných duší, takže někdy i podlehnu naději, že ten odpor narůstá.... Jenže.... nevím a děsí mě to...  I když při svém věku bych se na to mohla vykašlat..... ale nedokážu to... Navíc trpím nízkým tlakem, takže to beru i jako léčebnou kůru, když mi ty pitomé názory zvednou tlak :))))

Z. Švrček 9.10.2013 9:07

Excelentní...

... jako vždy, akorát si myslím, že toto by se mělo každý den před probuzeníma a pak znovu před spaním opakovat dnešním eurofederalistům ve vedení EU. Oni to někteří ve skrytu duše asi taky vědí, nebo aspoň tuší (zejména třeba Angela, která si zájmy Německa a EU tak nějak účelně spojila a má na to i svaly), ale měli by konečně přiznat barvu a začít se podel toho chovat. Slova totiž ohraničují události a pokud něco jiného říkají a něco jiného dělají, je to jen zmatek nad zmatek. A zmatek oslabuje. 

V. Němec 9.10.2013 8:07

Jako vždy

Jasné přesné

P. Lenc 9.10.2013 13:44

Re: Jako vždy

Ano, opravdu není co dodat.

J. Friedlaender 9.10.2013 15:34

Re: Jako vždy

Ano, jasné a přesné. Nějaká civilizační a mravní dimenze, to je jen veteš vhodná pro kněžoury, pravdoláskaře a jiné škůdce společnosti, že?

V. Němec 9.10.2013 20:22

Re: Jako vždy

Jaký mravní rozměr máte na mysli?,a že by právě pravdoláskaři byli nositeli nějaké mravní síly je přinejmenším sporné, nebo si myslíte že považovat každého kdo má jiný názor za nepřítele a podle toho s ním jednat tedy zničit je mravné.

J. Jurax 10.10.2013 0:07

Re: Jako vždy

Když se to vezme do důsledků, tak vlastně máte pravdu. Bez ironie.

Na jakoukoliv civilizařní a mravní dimenzi nutno mít prachy, protože jde o činnosti sice ušlechtilé, leč zpravidla ekonomicky ztrátové. A prachy se získají fungující ekonomikou, jež uspěje - zvlášť u malého, proexportně orientovaného státu bez podstatného surovinového bohatství - v celosvětové konkurenci.

J. Kanioková 9.10.2013 3:33

Přesně, zahraniční politika musí nám být především užitečná, mezi zeměmi může být přátelství, ale vždycky tam převažují zájmy...

vždycky to tak bylo, je, a vždycky bude.  Sebevražda ze solidarity není dobrou alternativou..

Ekonomika je dnes v podstatě soubojem o zdroje a odbyt. A vůbec se to neděje kavalírsky.. A byť se to nemusí líbit, vždycky je košile bližší než kabát..  Evoluce nebere ohled

S. Netzer 9.10.2013 7:21

Nějaký odkaz

na DWN by nebyl?

Abychom se konečně dozvěděli, kdy skončí euro.

J. Schwarz 9.10.2013 11:28

Re: Nějaký odkaz

DWN, DWN - co to je? Digital Wireless network, Deutsche Wirtschafts Nachrichten nebo Dairy Womens Network? Abychom se konečně dozvěděli, v jakém oboru vlastně exceluje Frau Netzer, brouk Pytlík světové filozofie, ekonomie i politiky...

R. Langer 9.10.2013 13:35

Re: Nějaký odkaz

Jako kdy EU konečně dostane Darwinovu cenu?

J. Boleslav 9.10.2013 16:04

Re: Nějaký odkaz

:-)))

J. Boleslav 9.10.2013 16:06

Re: Nějaký odkaz

Dočkáte se. Euro byl jeden z nejpitomnějších nápadů v evropské historii, to nepopřete. Podívejte se, jak jde k duhu jižním státům.