29.3.2024 | Svátek má Taťána


Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 458

27.3.2018

Jaroslav Tvrdík je fenomén. S mým životem se prolnul v době, když jako „Luftjarda“ dostal České aerolinie jako trafiku. Předtím ho vyhodili z ministerstva obrany. Na toto ministerstvo měl tu nejlepší kvalifikaci, protože předtím vydával ručníky ve vojenských lázních. Když byla jeho situace na ministerstvu neudržitelná, dali mu socani jako trafiku ČSA.

Protože vedení letecké společnosti rozuměl ještě méně než obraně, přitáhl si tam své kamarády vojáky. Možná, že ti byli schopni dobře zahrát hru „máme pušky a bodáky, zahrajem si na vojáky“, ale o létání a letecké společnosti nevěděli vůbec nic. Největší kuriositou byl RSDr. Ryban, což byl ředitel pro lidské zdroje, neboli kádrovák. Protože tento soudruh voják byl skromnost sama, neužíval celý titul, používal jen pouhé Dr. Tento skromný soudruh měl velmi svérázně vyzdobenou pracovnu: na zdi měl maskovací síť a měl tam pověšené RPG. Pro ty, co nevědí: ruční protileteckou střelu. V době návštěvy prezidenta Clintona, když agenti CIA, či koho, prohlíželi celé letiště a jeho okolí, napadlo mě, že bych mohl zvolat na americkou ambasádu, že na letišti je jeden magor s vojenským výcvikem a má ma zdi pověšené erpégéčko. To by se asi děly věci! Jsem srab a neudělal jsem to, a tak jsem kolegy a hlavně sebe připravil o skvělé představení.

Soudruh Ryban instaloval do čela servisní společnosti ČSA Services svou ženu. Tato dceřiná společnost zaměstnávala externisty jako nakladače, mechaniky, uklízečky a další. Když byla nouze, Ryban slíbil odměnu 1000 Kč každému, kdo sežene uklízečku nebo nakladače. A shodou okolností je většinou sehnal on sám! Manželka mu vyplatila odměnu a jelo se dále močálem černým kolem bílých skal. Kde skončil tento rek, netuším, nejspíš si užívá vydřený vojenský důchod.

Další hvězdou, kterou tam přitáhl Tvrdík, byl Lešundák. Ten vedl na letišti kde co, nakonec vedl Ramp service, tj. odbavení na ploše. Absolvent Vysoké školy válečné vedl před ČSA Hydinarské závody v Žilině. Takže měl potřebnou kvalifikaci - křídla jako křídla. Po odchodu z letiště vede Klatovskou nemocnici. Na obranu tohoto pána musím říci, že se choval vždy slušně a má krásnou dceru.

S Luftjardou jsem se prvně setkal, když jsem ještě pracoval pro BA. Jel jsem asi kolem třetí ráno domů a na křižovatce na Starém letišti na svodidlech balancoval služsbní bavorák a u toho se motal soudruh Tvrdík. Zeptal jsem se ho, jestli je v pořádku, cosi zamumlal, že už volal klukům. V té době byl Standík Gross, Tvrdíkův kamarád od Barkové, ministrem vnitra, takže zničený bavorák za několik miliónů a jízda pod vlivem se vyřešily domluvou.

Luftjarda nakupoval letadla ve velkém a když socanům slíbil Airbus Industrie peníze na volby, místo nových boeingů se koupily airbusy a všechno se muselo předělávat. Z této rány se už aerolinie nevzpamatovaly. Každý lampasák musel mít nutně poradce, a tak společnost kynula a kynula. Budova APC, Staré letiště, budova ve Studentské ulici. Vše praskalo ve švech. Tvrdík dokonce plánoval pronájem jakési budovy ve Zličíně. Všude seděli jeho kamarádi a jejich poradci. Když aerolinie kvůli šíleným dluhům a přezaměstnanosti mířily ke dnu, byl Tvrdík odejit.

Člověk, který dokázal v poměrně krátkém čase položit nejstarší leteckou společnost na světě, by šel normálně před soud. Jeho socanští kamarádi z něj naopak udělali vůdce volební kampaně. Když někde sexy mozek Paroubek v dešti žvanil, Tvrdík stál za ním a držel nad ním deštník. A tak se stal z Luftjardy podrždeštník. Pod jeho skvělým vedením socani volby projeli na celé čáře. Po tolika „úspěšných“ akcích by člověk řekl, že zmizí ze scény. Ale opak je pravdou. Najednou se objevil jako předseda Česko-čínské obchodní komory! Říkal jsem si: „Jarouš je dobrej, ale Čínu snad nerozvrátí, to je i pro člověka jeho kalibru velké sousto! O obchodu má stejně matné znalosti asi jako o letectví. Snad jen jeho jazykové schopnosti jsou na úrovni, jako polyglot umí česky a sprostě, a to slovem i písmem!“ A hleďme: Jedna z největších čínských společností se hroutí, chabé investice, za které si koupila u nás nemovistosti, jsou v zástavě, šéf je neznámo kde. Jarouš je fakt dobrej! Jsem jen zvědavý, kde vypluje příště.