19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Prezidentské volby

Prezidentské volby v USA dnes plní obrazovky i tištěná média. Já si však trochu připomenu naše prezidenty. Tatíčka Masaryka jsem nezažil, ale jeho nástupce po válce ano. Za protektorátu to byl Emil Hácha.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 17.11.2020 21:16

Konec článku: "... ale těším se, až mu skončí mandát."

No ano, dává to smysl, ale na co se pak vlastně těší autor článku?

Předpovědi různých expertů ohledně naší budoucnosti jsou různé. V důsledku technologického rozvoje nás česká doba hojnosti (tvrdí vzděláním lékař, který ale dnes podniká ve velkém a na podnikání k budoucí hojnosti připravuje ostatní). Během 30. let 21. století by v USA (jako důledek technologického rozvoje) měl být zaveden minimální nepodmíněný příjem pro každého amerického občana.

Jenže silné technologie jsou vždy i dvousečnou zbraní. Mohou být využity i zneužity. Někteří experti proto dokonce sdělují, že přijde doba, kdy živí budou závidět mrtvým. Hm.

Takže, na co se vlastně těší autor článku? Další český prezident určitě nic podstatného na běhu toho velkého světa nemůže změnit. Může sice posílat svá blahopřání do USA, Číny i Moskvy současně. Ale zůstane jen malým českým Pepíkem.

Já tedy závidím Slovákům, že se vzmohli, a zvolili svou prezidentku. Pozoruhodná změna. Doufejme, že nás v budoucnosti překvapí i Češi.

F. Žůrek 17.11.2020 18:09

T. G. Masaryk, Edvard Beneš byli ještě prezidenti na úrovni. Potom to již bylo zlé až do doby pádu komunismu.

Václav Havel však nedokázal nás zbavit nánosu komunismu. Ono to dobře ani nešlo, protože "svobodu" de facto nám "udělili" samotní komunisté! Ano, 17. listopad pouze potvrdil ještě v tehdejším našem Československu, že komunismus konečně již padl, krátka komunismus zkrachoval a skončil. A na tom se podepsal M. S. Gorbačov! Jeho zásluhy na pádu komunismu jsou evidentně daleko větší než třeba u disidenta Václava Havla.

Václav Klaus - ten sledoval jen svůj osobní prospěch. Snažil se "předehnat úspěch" u Václava Havla, protože tento úspěch jemu záviděl. On přece je a byl odjakživa lepší...

Miloš Zeman - jen potvrdil, že u nás stále je velmi silný předchozí komunismus...který se na naší společnosti značně podepsal.

Takže návrat, k takovým prezidentům, jako byl TGM a E. Beneš, což byli opravdu ještě "státníci na úrovni," tak to není dnes tak snadné. A potom rozhlas již nemá takový velký vliv, ale média! (především televize a internet) ovládají dnes veřejné mínění u občanů.

Takže: Veřejné mínění občanů mají v rukou potažmo "peníze" neboli jinak řečeno bohatí lidé a to vede potom k rozvratu ve společnosti. Vidíte to dobře třeba na současných volbách prezidenta v USA. Tož tak nějak...

Š. Hašek 17.11.2020 17:50

Dosti plačtivé, hloupé.

Malinko nechápu, proč zas oprašujete majitele několika státních příslušností - jistého Schwarzenberga.

Docela se ptám, který to svůj cestovní pas si bral, když jel přísahat na Ústavu ČR - než se stal ministrem.

Takovéhle chameleony, kteří se občansky přešaltují šáhnutím do šuplíku opravdu nesnáším. Tedy v politice.

M. Kanda 17.11.2020 15:21

Též se těším na konec Zemanova volebního období. A kdyby se nějakým řízením osudu stalo, že bych nemusel čekat až do roku 2023, určitě bych nad tím netruchlil.

J. Vavrochová 17.11.2020 12:43

Stačilo napsat: Nemám rád prezidenta Zemana. Ostatní je jen zbytečná omáčka, o prezidentovi Zápotockém téměř humorná.:-/

J. Vlček 17.11.2020 12:47

Souhlas. R^

J. Ptáček 17.11.2020 11:27

Zápotocký táta lidu: Děti pracujících se již nerodí ve chlévech. Proto také v době kapitalistického panství, kdy bohatí vládli a chudí se dřeli, pracující namnoze ve chlévech bydleli a jejich děti se tam rodily. Doby se ale změnily. Ježíšek vyrostl, narostly mu vousy a stává se z něho děda Mráz. Nechodí již nahý, je pěkně oblečený v beranici a v kožichu. (rozhlas Vánoce 1952)

Zápotocký lhář:

Lhal lidu, že žádná krádež (dnes tunelování) jejich celoživotních úspor nebude, ještě v neděli. V pondělí celý národ, kromě funkcionářů, kteří se zařídili, sprostě okradl.

Zápotocký vrah:

Podpis vražd zcela nevinných spoluobčanů.

J. Urban 17.11.2020 10:27

Oni toho Zemana neuznavaji ani v Rusku a v Cine, autore. On je pro ne jen poskok, uzitecny i..ot, takova onuce, se kterou si kdykoliv dle potreby otrou boty nebo vytrou (_._):-/

J. Nevrkla 17.11.2020 10:27

A tak pravil ublizeny pravdolaskar, podsouvajici jiným prezidentum sve ubohé motivace. Schwarzenberg bohudík zvolen nebyl, je to spíš Rakušan než Čech. Nedávno, ještě těsně před islamskym terorismem ve Vídni se nechával slyšet, jak jsou Češi špatní a nemorální, když nechtějí muslimskou imigraci, je by za to měli být trestani, že v Rakousku se muslimové výborně integruji. To už by s ním i rakouský kancléř zásadně nesouhlasil. Havlovy kosmopolitní ideje, které Americe tolik prosazující globalizaci s jejich dominanci v té době zcela vyhovovaly, se ukazují jako škodlivé.

H. Rybnická 17.11.2020 11:35

Schwarzenberg se držel faktů - Ceská Republika přece migranty nepřijímala nebo ano? A že se většina migrantů řádně integruje je také fakt, i v Rakousku., jenže řádný život není senzace, takže se o to zpravodajství tak moc nestará. Výtržníci jsou - bohužel - všude na světě.

J. Nevrkla 17.11.2020 11:58

Česká republika je oficiálně neprijimala, neoficiálně se jich tu v rámci Shenghenu pohybuje dost. Z dobrých důvodů prokazovanych každodenní realitou v zemích, kde se zvláště v nogo zónách zdržují, je tu velká většina lidí nechce. Chtít nás za to trestat je nehoraznost. Že se většina integruje, není argument. Ale je to stejně propaganda, většina se jich neintegruje a ani o tom neuvažuje. A srovnávat islámské teroristy s vytrzniky, to není eufemismus, to je úplně mimo realitu. Laskavě se vraťte nohama na zem ze slunickarske utopie.

H. Rybnická 17.11.2020 12:59

A teď si jenom představte, že stejnou filozofii jako je ta vaše by po 40 let zastávalyy západní země vůči českým emigrantům.

J. Vlček 17.11.2020 13:03

Srovnáváte nesrovnatelné, toť vše.

J. Nevrkla 17.11.2020 13:06

Proč by se tak k nim měly stavět? Prinaseli tam snad komunistické ideály, vytvářeli nogo zóny, prováděli teroristické útoky? Máme u nás přes půl milionu migrantu ze Slovenska, Ukrajiny, Vietnamu, Balkánu apod., nevidím žádnou xenofobii. Odpor se týká výhradně muslimských migrantu. Pokud jste to nezaznamenala a nevidíte rozdíl, pak žijete na jiné planetě a o tomto světě nevíte vůbec nic.

J. Jurax 17.11.2020 17:07

To je ovšem neobyčejně blbý argument.

Uprchlíci ze socialistického ráje vesměs nehodlali v cílových zemích nastolovat diktaturu proletariátu ani zakládat marxleninské buňky a leninské koutky ani devastovat kostely. Dokonce hodlali i respektovat zákony hostitelských zemi i tam, kde tyto odporovaly marxismu leninismu a komunistické šaríi. Nevytvořili nogo zóny a též nevyžadovali, aby ve školních osnovách hostitelských zemí se vyučovaly dějiny dělnického hnutí z pohledu VKS(b), potažmo KSČ a aby jejich děti směly ve školách nosit pionýrské šátky. Též aby papa Noela nahradil ideově vhodnější děda Mráz. Též nežádali, aby se o Velikonocích zavedlo povinné seřezání žen i domorodých pomlázkou, neboť je to jejich kulturní tradice přinesená z rodné země.

A mimoto - i pro ně byly uprchlické lágry, v nichž byli povinni setrvat, pokud si je země nerozeberou.

Š. Hašek 17.11.2020 17:55

Až skoro blbý argument! Paní Rybnická. Ne skoro, ale plně.

Srovnávat Evropana s lidojedem od Timbuktu. Začínám Vás zásadně neodlišovat od černošky z Afriky. Jako to ostatně dělá Merkelová. Sama jste si o to řekla.

40 let se to rozlišovalo.Vídeňákům se Čech nezdál dobrým, teď mají podřezávače.

J. Vlček 17.11.2020 13:02

V souvislosti s vaším jménem mě napadá jedna pravda, že kapři si svůj rybník nikdy nevypustí.

Stejně tak vám, paní Rybnická, je potřeba si sama před sebou neustále zdůvodňovat smysl své existence, coby zasloužilé pracovnice neziskovky. Zkusila jste se někdy zamyslet nad tím, čím byste byla, kdyby vám bylo znemožněno pečovat a starat se o blaho příprchlíků? ;-(

J. Jurax 17.11.2020 16:47

Česká republika emigranty přijímá. A docela dost. Jenomže ty legální, které si může vybrat. Odmítá přijímat pouze ty bruselumilé ilegální vesměs muslimské. Po zkušenostech patrných na tzv. Západě je to velice moudré rozhodnutí.

A ještě - integrace je jen přechodný stupeň; žádoucí je asimilace. Dlužno podotknout, že muslimští připrchlíci jsou integrace schopni jen částečně a někteří, asimilace pak, neboť islám, schopni z principu nejsou.

Š. Hašek 17.11.2020 17:56

Přesně.

B. Zachová 17.11.2020 8:58

Toto je velmi zajimave:

https://www.youtube.com/watch?v=Q8VkvuZN4Xs

H. Rybnická 17.11.2020 8:37

Pane autore vynikající článek. Ovšem: Ono Havlovo " nejsme jako oni" bylo velice významné gesto, které morálně nesmírně zapůsobilo na občanskou společnost, zarazilo vášně a zabránilo zlému. Někdy tento moment české historie lze srovnával s polarizováním prezidenta Beneše o čtyřicet let dříve, 1945, kdy v rámci svých projevů v různých městech otevřeně vyzýval k "vylikvidování Němců" což mělo ony známé a dodnes ještě dost neznámých následků.

J. Vlček 17.11.2020 13:28

Paní Rybnická, a vy si jako myslíte, že ti, kteří náš národ připravili o tisíce našich spoluobčanů, ponejvíce z řad naší inteligence, známých osobností i neznámých statečných vlastenců, by si spíše zasloužili naši ohleduplnost a příjemné zacházení?

Není to náhodou tak, že co si zasadili, to také sklidili? ;-(

J. Pankovic 17.11.2020 14:08

Takže ono Havlovo "nejsme jako oni" bylo projevem Svatosti a nikoliv špinavý politický kšeft? Proto ho taky parlament plný komunistů zvolil aklamacì? Proto důstojníci StB odešli v klidu do důchodu a mají násobnê víc, než ti, které týrali??

To jenom Karel Kryl byl takový hlupák, že to nepochopil?

Měla by ste si vypláchnout tu svojí prolhanou hubu louhem, Rybnickà !!!!

M. Nesrsta 17.11.2020 8:25

K tematu je dobré přečíst si na tomto webu příspěvek p. Jana Urbana z r. 2015 "Prokletí českého prezidentství". ČR má parlamentní systém se špatně definovaným postavením prezidenta a to mu ulehčuje snahu plést se do politiky. Termín "hlava státu" pro prezidenta ČR a SR jako technik, vyžadující exaktní definici pojmů, přímo nesnáším, v dnešním úvodníku ho p. šéf NP použil také. Závidím Němcům jejich kancléřský systém, který prezidenta správně vykazuje do role ceremoniáře. Na svém blogu na SME k tomu píšu v článku "Našu interpretáciu pojmu ”Hlava štátu” svet neakceptuje".

V. Chadim 17.11.2020 7:54

Zápotonda byl z nich jediný, kdo uměl řehtat jako kůň, když mu hospodský řekl "Tondo, zařehtej!" a dal mu za to slivky piva.

Holanďané Z. po válce trochu pošramotili reputaci, když žádali o jeho vydání jako kápa v koncentráku.

P. Dvořák 17.11.2020 6:25

Ač má článek nápis "Prezidentské volby", tak tomuto tématu se věnuje až v případě Václava Klause. Před ním je to vlastně výčet prezidentů s osobními poznámkami, resp. výčet končící adorací Václava Havla - zvoleného zejména podruhé . . . ehm . . . tedy jaksi . . . .

Ono to bylo vlastně potřetí + jedenkrát nezvolen.

Slzu dojetí jsem zamáčkl, když jsem si přečetl, jak byl ostouzen Karel Schwarzenberg. Autor u něho úplně zapomněl napsat, že je kníže! Natož aby napsal, že je polohajnej.

Poslední odstavce dávají tušit, koho autor článku opravdu nemusí. Budu parafrázovat větu z článku: "Hezká slohová práce na téma špatný prezident pro všechny."

Čert aby se v tom nebýt Ivo Rottenberga vyznal!

P. Jirkovský 17.11.2020 8:36

Bejt tak padesátý léta, to byste mu vokázal, kde maj čerti mladý!