25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VZÍT NEBO NEVZÍT: Ruští uprchlíci před mobilizací

Mou sociální bublinou rezonuje otázka, zda zakázat do země vstup Rusům, kteří prchají před mobilizací, nebo je naopak jakožto uprchlíky přijmout. Protože je to otázka, která má nejméně tři zajímavé roviny (právní, etickou a strategickou), bude to tedy dnešním tématem. Zároveň vám řeknu i svůj názor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. A. 3.10.2022 10:03

Nejde o moralizující postoj. Jde o důsledky dvou různých přístupů:

Buď se díváme na věc liberálně z hlediska jedince, který samozřejmě nemůže za to, kam se narodil, nebo z hlediska společnosti, která samozřejmě může za to, jak si věci zařídí.

Liberální pohled má fatální důsledky, protože nakonec vede k přesouvání muslimské společnosti do Evropy a k rozvratu zemí, kde to fungovalo. To nepovažuji za argument strategické povahy, protože nejde o válku proti někomu, ale o etický argument z hlediska reálpolitiky.

Společnost je organismus a musí se poučit sama, nikdo jí v tom nepomůže. Přijímání masové migrace (ne jednotlivých disidentů), vývoz demokracie, hodnocení demokratičnosti zvolených vlád jmenovanými bruselskými úředníky to všechno je pokračování kolonialistické mentality: My jsme lepší, civilizovanější, my jsme zodpovědni za celý svět. Pokud ale někdo říká, že bychom měli být zodpovědní za celý svět, pak je to totéž jako by říkal: My máme mít moc nad celým světem.

P.S.: Neříkám, že útěk před nasazením v dobyvačné válce není správný čin. Ostatně Češi za první světové války také nechtěli bojovat v dobyvačné válce. Z toho ale nijak nevyplývá mravní ani právní povinnost, že bychom jim měli udělit azyl. Moje sympatie tito Rusové mají, ale přijímat bychom je neměli, jakkoliv je to smutné jim nepomoct, protože viz výše...

B. Rudolf 3.10.2022 13:10

Dívat se na svět ideologicky je past. Takže nehodlám řešit, co je projev liberalismu a co projev neo-kolonialismu.

A to, že něco je eticky správné, ještě neimplikuje etickou povinnost to učinit.

J. Pohl 3.10.2022 10:15

Myslím si, že nelze srovnávat situaci v ČSSR a nynějším Rusku, protože pokud bychom nad sebou neměli "ochrannou ruku" bývalého SSSR(jak nám dokázali v 68) tak by situace vypadala jinak, nehledě na to, že by tu žádný režim ani nevznikl(pokud by jsme patřili pod vliv západu a přijali Marshalův plán). Žádný režim nemůže dlouhodobě vydržet, pokud se vzbouří 90% obyvatel. Bohužel v Rusku vládne silný nacionalismus a společně s propagandou a náturou obyvatel kteří si nechají z historických důvodů na sobě štípat dříví se tam nic nezmění.

V. Němec 3.10.2022 6:01

"Zemanovo světové loučení. Na supersummitu promluví k Evropě"

Na závěr se budou předvádět nové vojenské kabáty vzor Miloš.

R. Langer 3.10.2022 7:18

Pokud vím, ve válce je především soudruh Fiala... :-P

P. Hatina 3.10.2022 4:47

Jenomže v tom je omyl. Ono je totiž nelze přijmout "jen na rok". Ten předpis o doplňkové ochraně říká něco jiného, totiž že

".. a po této době je přezkoumáváno, zda trvají důvody, pro které byla udělena. V případě, že důvody trvají, je její platnost prodloužena."

Což tedy v tomto případě znamená, že pokud budou přijati s tímto důvodem, že v Rusku by je čekal soud a trest za odmítnutí výkonu vojenské služby, tak se dá předpokládat, že tento důvod bude trvat i za rok, dokonce i třeba po ukončení války na Ukrajině.

Tím, asi jediným právním argumentem pro další neprodloužení, kdyby Rusko vyhlásilo pro tyto lidi amnestii. Což asi čekat nelze...

K. A. 3.10.2022 8:43

Aspoň jeden rozumný názor zde. Přijmout je na rok znamená, že už se do Ruska nevrátí. Nevěřím, že současný ruský režim padne dřív než za 20 let, spíš přežije i Putina.

S. Sedlák 3.10.2022 4:22

Ve výčtu chybí to nejpodstatnější a to je to, že někam utečou a za pár let je bude někdo "zachraňovat". Zkušeností je dost, máme je my s Němci a sousedé Ruska jich mají nepočítaně. Moldavsko, Gruzie atp.

Dost jsem se bavil, když jsem četl, jak utíkají do Gruzie a na hranicích je nutí škrábat "Z" z aut. Hrdinové, kteří se tam pak chovají jako dobytek. Sám jsem to viděl ve Finsku.

J. Brei 3.10.2022 7:52

Vidím, že jste horlivým vyznavačem kolektivní viny, pane Sedláku.

S. Sedlák 3.10.2022 8:14

Já nemohu za to, že zrovinka Němci a Rusové mají tendenci se podřídit diktatuře a na rozkaz páchat zvěrstva. Pindy o Hitlerovi, Stalinovi či Putinovi si pak mohou vetknout za klobouk.

P. Diviš 3.10.2022 0:19

Přijmout, ale s důkladnou prověrkou a na omezenou dobu.

A. Pakosta 3.10.2022 8:48

Všichni jsme na tomto světě na omezenou dobu, Diviši.