29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

VZÍT NEBO NEVZÍT: Ruští uprchlíci před mobilizací

Mou sociální bublinou rezonuje otázka, zda zakázat do země vstup Rusům, kteří prchají před mobilizací, nebo je naopak jakožto uprchlíky přijmout. Protože je to otázka, která má nejméně tři zajímavé roviny (právní, etickou a strategickou), bude to tedy dnešním tématem. Zároveň vám řeknu i svůj názor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 4.10.2022 7:31

Teď už zbývá jen připojit Karlovy Vary k území Ruské federace. Jistě se na tom pracuje, neb kde je Rus - tam je Rusko! J.L. end

L. Beneš 3.10.2022 8:46

Již v první větě autor naznačuje, že Česko suverénním státem není. Na své území totiž pouští stovky ba tisíce osob, které tady nikdo nechce. A policejní přehlídky na moravsko-slovenské hranici na tom nic nezmění.

A. Pakosta 3.10.2022 8:49

Samozřejmě že NEJSME suverénním státem. Suverenitu jsme odevzdali do brusele, přinejmenším z valné části. Vy jste si toho ještě nevšiml, Beneši?

J. Vávra 3.10.2022 9:46

Prozraďte, kdy v historii jsme byli tak suverénním státem, že jsme si mohli dovolit rozhodování naprosto nezávislé na mínšní kohokoliv? Za komančů? Pokud si neuvědomujete, že si umíme naprosto svobodně vybrat Babiše jako premiéra a nastoupit řeckou cestu, ze které kvůli náladě ve společnosti zvyklé na rozhazování neuhýbá ani "pravicová" vláda, tak se svým Brusele jděte do ... Pitomců jako Vy je nám nejvíc třeba.

A. Pakosta 3.10.2022 11:01

Poslyšte, Vávro, já jsem svým příspěvkem oslovil pana Beneše, takže považuji za nevhodné, abyste se do toho montoval vy, a ještě komukoli nadával do pitomců. Tím jste se definitivně sám zařadil do téže kategorie, nejen proto, že nejste schopen rozpoznat, co je a co není státní suverenita. A proto je též toto má poslední replika vůči vám, nadále na vaše invektivy, byť by byly sebesprostší, nebudu reagovat. Hezký den přeji.

I. Širůček 3.10.2022 11:22

Inu, hlavně jste napsal blbost ...

J. Vávra 3.10.2022 20:20

Poslyšte Pakosto, ono je někde psáno, že může reagovat jen autor postu? Kdybyste, než dáte něco na Psa, rozptýlil tu rudou mlhu, přes kterou koukáte na EU a trochu se zamyslel, co chcete psát za krávoviny, tak jste si nemusel naběhnout. Mlčení Vaši pitomost nezakryje.

J. Prečuch 3.10.2022 13:20

Naposled někdy v roce 894 když ještě žil Svatopluk I. Pak se honem šli česká knížata poklonit franskemu králi a vylezli do .... chomoutu . Proto ..

J. Prečuch 3.10.2022 13:20

Naposled někdy v roce 894 když ještě žil Svatopluk I. Pak se honem šli česká knížata poklonit franskemu králi a vylezli do .... chomoutu . Proto ..

J. Ošlejšek 3.10.2022 8:23

Z mnoha dobrých důvodů NE V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. Oni se nikdy nezmění, jsme pro ně odpad kterým pohrdají. Bláboly o humanitě nejsou na místě.

M. Šejna 3.10.2022 9:02

Vy jste nejspíš viděl Rusa jen v Mateřídoušce na základní škole. :-P

D. Mach 3.10.2022 8:06

Ono to velké dilema není. Ti Russáci, kteří utíkají až nyní, asi neměli velký problém s Putinovou politikou vůči Ukrajině, a ve velkém množství za svoji současnou špatnou situaci mohou Ukrajince obviňovat. Je nebezpečné si je sem pouštět v době, kdy tu máme několik stovek tisíc ukrajinských migrantů.

Je zajímavé, že když jsme se měli zavázat k přijetí asi 1.200 uprchlíků ze Sýrie, měli jsme s tím kolosální bezpečnostní problém. Teď jednáme o imigraci řádově stokrát silnější. Ten bezpečnostní problém tedy může být násobně vyšší.

J. Vávra 3.10.2022 7:54

Je to skutečně dilema. Jednak platí, že dostat Rusa z Ruska je poměrně snadné, ale dostat Rusko z Rusa je prakticky nemožné, druhak do každé takové vlny soudruzi propašují spoustu věrných, kteří posléze škodí a stačí už teď ta dezinformační masáž, která spoustu idiotů dovede až na Václavák. Každý uprchlík by měl jako minimum pro udělení dočasného azylu podepsat prohlášení ve smyslu, že Putin je válečný zločinec, Rusko imperialistická země se zločinným režimem, Krym a Donbas, že patří Ukrajině, Ukrajinci jsou svébytný národ a speciální operace je agresivní bezprávný akt vůči sousední zemi. Jinak šup zpátky jako kandidát transportu 200.

K. Křivan 3.10.2022 10:06

Nejhorší jsou ti idioti ve vládě a celé pětikolce.

J. Vávra 3.10.2022 20:24

No, Vy spolehlivě trumfnete spojené síly všech idiotů nejen ve vládě. Větší exot se tu hledá těžko. ;-D

K. Křivan 3.10.2022 10:08

Jenže Krym a Donbas nepatří Ukrajině. Co s tím ?

L. Novák 3.10.2022 10:52

Dvořák: Ruská referenda jsou šaškárna a nic nezmění. Je to odraz Putinova zoufalství

https://video.aktualne.cz/dvtv/dvorak-ruska-referenda-jsou-saskarna-a-nic-nezmeni-je-to-odr/r~bac0535a409311edb1f50cc47ab5f122/

A. Samková 3.10.2022 15:07

Zkuste tohle:

https://www.youtube.com/watch?v=oA0WmCfZlDA

I. Širůček 3.10.2022 11:25

Řešení je jednoduché, takové jaké jsme přijali v Sudetech po válce. Odsun Rusů z Donbasu. A když chce Rusko Krym, tak ať vrátí Ukrajině to, za co jej vyměnila s Ruskem mezistátní smlouvou.

M. Vaněk 3.10.2022 10:18

Každá fóbie je léčitelná, tedy teoreticky... Poptejte se u svého lékaře. (a nezapomeňte se podívat pod postel, jestli se vám tam nějaký Rus neukrývá):-)

I. Širůček 3.10.2022 12:14

Jak je vidět, každá ne ...

O. Uživatel 3.10.2022 7:51

Uživatel požádal o vymazání
K. A. 3.10.2022 8:45

Na to jste přišel jak? Západní Evropa přijala v posledních 20 letech spoustu Rusů buď jako ekonomické migranty nebo jako azylanty. Myslíte, že za doby komunismu uprchlíky ze SSSR neprověřovali?

K. A. 3.10.2022 7:40

Autor vůbec nedokázal, že podle našeho právního řádu mají na azyl nárok, snad jen v případě Kalmyků, pokud by se prokázalo, že jsou diskriminováni etnicky.

Strategicky je to též nesmysl. Ten, kdo odmítá bojovat, nebude dobrým vojákem ani na frontě. Dezertéry Putin nahradí, ale demoralizované vojsko by ho poškodilo víc. Máme přijmout statisíce mladých mužů, kteří se do Ruska patrně nikdy nevrátí, ledaže by se zhroutil tamější režim? A přednostně muslimy, protože Ti budou etnicky diskriminovaní?

Po přečtení článku mám obavy, že Evropu čeká válka právě kvůli tomu, že Evropané myslí ve své většině tak jako autor. Chtějí každého zachraňovat, tak dlouho, až se celé pozlátko zhroutí. Kde to příště skončí? Budeme přijímat každého brance, který se chce vyhnout vojenské službě, třeba z Číny, Indie? Každého obžalovaného, kterému hrozí trest smrti za kriminální zločiny.

J. Lukavsky 3.10.2022 7:29

"argumenty, které jsme slýchali" První československá republika přijala utečence z Ruska - před Leninem, z Německa - před Hitlerem, z Řecka - před Juntou, máme tady Vietnamce ..... měli bychom je přijmout. Ale pokud se dotyčný/á projeví kriminálně či nepřátelsky tak okamžitě vyhodit zpátky. Obecně pro všechny. J.L. end

R. Tichý 3.10.2022 7:28

Kdyby ti lide utikali hned po zahajeni valky, pak to bylo celkem jasne. Ale ted? Spis ne anebo rovnou do sbernych taboru-jako Japonci v USA behem 2.svetove.

V. Pavelka 3.10.2022 7:07

Uprchlíci z Afriky a středního východu si užívají ochrany při vstupu do Středozemě ?! Tak proč najednou ty strachy o demokraty z Ruska a Ukrajiny ? Proč najednou dvojí metr ? Kde se vzal najednou ten poztrácený pud sebezáchovy západu ?8-o Všichni mají Právo NE?EU?

B. Rudolf 3.10.2022 6:45

Na rozdíl od autora článku jsem měl od začátku jasno v etickém pohledu na věc. Člověk, který se odmítá zúčastnit na dobyvačné válce odůvodňované absurdními argumenty, má právo se jí nezúčastnit. A pokud mu za to hrozí drakonický trest (což obvykle hrozí) má i právo na ochranu. Mám na mysli morální lidské právo.

Kecy o tom, že si Rusové za to, jak to v jejich zemi vypadá, mohou sami, považuji v tomto kontextu za absurdní. My starší, kteří jsme žili v o něco lidštějším systému než je současný ruský režim, jsme tvořili mlčící většinu a abychom se před sebou tolik nestyděli, měli jsme tendenci těm komunistickým blábolům věřit víc, než bylo rozumné. Dnešní lidé žijící na Západě, kteří se domnívají, že nemají svobodu slova jen proto, že jejich názory jsou veřejně a nespravedlivě kritizovány, jsou z tohoto hlediska směšní.

To, v čem zatím nemám jasno, je strategické hledisko. Doufám, že se autor článku se v něm příliš nemýlí.

K. A. 3.10.2022 8:40

Argumentujete jako liberální levičák. Každá společnost je zodpovědná za to, jak to v jejich zemi vypadá. Argumenty podobné Vašemu jsem slýchal v roce 2015: Nikdo nemůže za to, že se narodil pod zkorumpovaným diktátorem. Byl to argument pro to, abychom v Evropě přijali všechny Afričany, lidi z Blízkého východu atd. Pokud Afričané a muslimové nemůžou za to, jak to u nich vypadá, pak: Heuréka, pojďte sem do Evropy, 4 miliardy lidí!

B. Rudolf 3.10.2022 9:05

Ale kdepak. Argumentuji jako člověk, který prožil své dětství a mládí v normalizačním ČSSR a rozlišuje mezi "vinou obyčejných lidí" a "vinou vyložených kolaborantů s režimem".

Argumenty, které jste uvedl vy, jsou v terminologii pana Bílého argumenty strategické povahy. A ty bych asi zvažoval trochu opatrněji než pan Bílý. Nicméně jeho argumenty v této oblasti považuji za přesvědčivé. Pokud nevěříte na převtělování a na karmu, tak opravdu nikdo nemůže za to, do jakého režimu se narodil. Ale to neznamená, že není odpovědný za své činy. Jenomže já považuji (přece jenom riskantní) útěk před odvedením do ruské armády v této válce za správný čin.

Pokud jste aktivně bojoval proti komunismu něčím jiným než rozkrádáním, tak máte na svůj moralizující postoj právo. Jinak si myslím, že ho nemáte.