19.3.2024 | Svátek má Josef


VOLBY: Tak mi vyšla Trikolóra

28.9.2021

Nechal jsem se opět zlákat na předvolební kalkulačku a klikal jsem opravdu srdcem. Vyšla mi Trikolóra přes 80 %. Tak nevím.

Volební kalkulačka je svět sám pro sebe. Něco po vás chce, pak máte rozhodnout o tom, co považujete fakt za důležité a pak vám to předhodí procenta. Ta procenta jsou vyjádřením toho, jak moc vaše názory souzní s tím, co tvrdí politické strany. Aby to bylo férovější, to, co tvrdí strany je psáno v jejich programech. Rozhodně nelze spoléhat na to, že to samé tvrdí lídři stran a hnutí, kteří kandidují do poslanecké sněmovny.

Poprvé jsem kalkulačku vyzkoušel před čtyřmi lety. Jako dlouholetý volič ODS jsem byl potěšen tím, že mi největší shoda vyšla právě s ODS v těsném závěsu za Svobodnými. Během uplynulého volebního období jsem stále s větší nevolí sledoval posun ODS od jasné pravicové politiky obhajoby svobody jednotlivce na jakousi směs politologických pouček z pera Petra Fialy, předsedy ODS. Když se na konci loňského roku začaly formovat koalice poražených z minulých voleb proti Andreji Babišovi, bylo jasné, že opoziční lídři nevěří ve své vlastní schopnosti a spoléhají se na to, že z malých stran vytvoří něco velkého. Chvilku se zdálo, alespoň podle průzkumů předvolebních preferencí, že koalice Pirátů se STAN dokáže přitáhnout nespokojence zejména mladších ročníků. Jak ale jde čas, koalice Pirstan ztrácí dech.

Předvolební debaty v ČT nesleduji. K obrazovce mě nepřitáhl ani duel lídrů Pirstan a ANO z Ústeckého kraje. Podle novinky.cz to musela být úplná selanka, když komentář k debatě je nadepsán tím, že se Babiš nechá píchnout potřetí den před volbami. Ivan Bartoš Babišovi vytkl, že není naočkována ani generace nad 60 let. To vše jen jasně dokumentuje zvrácený pohled na současnou covidovou realitu. Jakýsi expert řekne, že je potřeba proočkovat kvůli tak zvané kolektivní imunitě alespoň 70 % populace, a politici pak „plní plán“. Ono číslo 70 % prý vyslovil expert americký Anthony Faucci, ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci, který je součástí Národních ústavů zdraví v USA. Náš ministr Adam Vojtěch ale poslouchá naše experty a ti mu doporučili, abychom nosili roušky, dokud nebude proočkováno 75 % populace – současným tempem očkování tak ještě dva roky! A četl jsem experty, kteří tvrdí, že pro kolektivní imunitu je nutné mít očkováno přes 90 % populace. Tak to se roušek nezbavíme už nikdy.

Osobně se domnívám, že v otázce vakcinace a zejména povinné vakcinace, bez níž nelze vykonávat určitý typ práce (zdravotnictví, sociální služby pro seniory), jen ta „moje“ Trikolóra proti tomuto „řešení“ protestuje společně s SPD. Jinak se vytváří podobně jako v jiných evropských státech postupný tlak na neočkované pomocí diskriminace a karantén formou testování. Motivem povinné vakcinace může být i skutečnost, že s nízkým zájmem o vakcinaci roste počet vakcín, které je nutné zlikvidovat kvůli expiraci. Přitom řešení je naprosto jednoduché – nyní, pokud jsou vakcíny dostupné a každý má možnost nechat se očkovat, je jediným správným řešením respektovat vůli lidí. Každý je totiž primárně odpovědný za své zdraví sám a pokud se očkovat nechce, musí to být respektováno.

Navíc i u nás už zaznívají hlasy, které o covidové infekci hovoří jako o tom, co zde s námi bude natrvalo, promění se v klasické chřipkové onemocnění a podobně jako v případě chřipky bude proti němu existovat každoročně vakcína podle aktuální mutace viru. Podobně se již několik let nechávám očkovat proti chřipce každoročně na podzim. Nejdále zatím došli v EU v tomto směru v Dánsku, kde označili covid za onemocnění, které už neohrožuje zdraví společnosti, a všechny restrikce zrušili. Od té doby se situace v Dánsku nijak nezměnila a je zcela obdobná jako situace u nás. U nás místo akceptace skutečnosti stále s virem „bojujeme“ a utrácíme miliony. Už se připravuje „kontrolní“ testování dětí ve školách v říjnu a v listopadu – při ceně antigenního testu asi 20 Kč se bude opět jednat o desítky milionů korun. A přitom i mezi malými dětmi existují vzácné typy chorob, které lze léčit, ale pojišťovna léčbu neproplácí a pořádáme sbírky. To přeci nedává žádný smysl.

Vraťme se ale k Trikolóře. Je to zřejmě poslední mohykán české pravice. ODS se díky Fialovi proměnila ve směsici eurohujerské TOP 09 reprezentované Markétou Pekarovou Adamovou a lidoveckého „konzervatismu“ Mariána Jurečky. Koalice Pirstan je stejně eurohujerská a navíc okořeněná systémem „starostů“, kteří mezi sebou nepustí nikoho jiného než zasloužilé funkcionáře obecní samosprávy. To nemá s autentickou pravicí už vůbec nic společného. Vůbec se proto nedivím těm, co budou volit opět „menší zlo“. Eurohujery i já osobně ve vládě nechci a volit nemohu a nebudu.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz