23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

VOLBY: Nejhloupější rozhodnutí

Překvapení, které volbám do poslanecké sněmovny nachystal Ústavní soud, se dá směle srovnat s jeho zásahem na sklonku léta 2009 a zrušením předčasných voleb. Bohužel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pávek 4.2.2021 8:08

Ano pane Priknere, já s tím nemám problém. Ale jak k tomu přimět ty ostatní? Co myslíte, co bude účinnější? Ab absurdum- plamenné řečnické projevy nebo Teplický scénář cheche -

J. Hajský 4.2.2021 9:31

R^

Š. Hašek 4.2.2021 9:47

R^

J. Lechnýř 4.2.2021 10:55

100 procentní souhlas.[>-]

P. Selinger 4.2.2021 12:59

A nevolte ANO, ČSSD a KSČM !

J. Vorlický 4.2.2021 7:35

Myslím, že žádný volební systém není zcela spravedlivý. K funkčnímu poměrnému systému je třeba společnost na dobré politické a právní úrovni. To v ČR není a dlouho nebude. Opona divadla unáhlené a tragikomické politické aktivity se začíná zdvihat. Zarámovat první akt by mohla Smetanova Libuše. Máme se na co těšit (teď když umělá divadla jsou zavřená).

Jsem toho názoru, že pro ČR by se nejvíce hodil většinový volební systém. Je sice takový trochu primitivní, ale výsledek se obyčejně projeví životaschopnou vládou. Ovšem, teď je již pozdě. To, že není také spravedlivý? To by Čechům moc nevadilo, jsme zvyklí, že nám furt někdo ubližuje (ve skutečnosti ubližujeme sami sobě). Ona politická a právní úroveň by byla třeba vlastně i potom, protože česká akceschopná vláda by pak v Parlamentu mohla prosadit, že další volby nejsou třeba.

Závěr? Nelehká to cesta ke svéprávnosti.

M. Kanda 4.2.2021 8:19

Většinový systém není samospasitelný. Např. při volbách v roce 1935 by se podle něj stal premiérem Konrád Henlein. Opravdu si myslíte, že něco takového je pro náš stát nejlepší?

J. Vorlický 4.2.2021 10:17

Jistě, není samospasitelný, proč by měl být? KH byl zvolen, protože se Němci sjednotili a zbytek se hádal; a dle zvyku, možná i práva, měl se stát. To, co je pro ČR nejlepší, nechejme stranou. Kdyby to bylo i tak, že by volič volil konkrétní lidi, byť drtivá většina uchazečů by jistě byla v té či oné straně, vedlo by to i k osobní zodpovědnosti poslanců. Jeden problém na ČR pol.scéně je její naprostý nedostatek .

R. Tichý 4.2.2021 7:32

Hezky sepsano.

F. Kusák 4.2.2021 7:24

No není to zajímavá situace. Těším se na to, jak dnes opoziční strany budou za těchto podmínek spolu vyjednávat. A myslím, že zrovna hnutí ANO 2011 může být spokojeno. Vládu by stejně neupatlalo neb by se celá tzv. opozice postavila proti němu. Takže teď spíše každý sám za sebe. Druhá věc je ta racionální, tj. jak budeme funkčně vládnout. Myslím, že Česko čeká fatální úpadek k vůli nefunkčnímu politickému systému, který je tak komplikovaný, že už snad pro tak malou zemi, nemůže být komplikovanější. Asi by bylo potřeba začít znovu, ale to se nepovede. Moc zájmů.

I. Pávek 4.2.2021 7:15

Za prvé, třeba se zamyslet, komu to v dané chvíli poslouží. Ve hře není prospěch státu, to mají politici většinou na háku. Ve hře jsou milióny státních příspěvků stranám kterým hrozí odhnití od vemene s penězovody. Za druhé, je jen jedna zbraň, která je silnější než všechny zbraně a to jsou peníze. Pomocí nich lze dosáhnout všeho co nelze dosáhnout jinými prostředky vedení boje. A lze jejich pomocí dosáhnout i toho nejhloupějšího rozhodnutí ústavních soudců. No, teď si nemohu vzpomenout, na kterém místě si Česká republika trůní v v žebříčku korupce, ale určitě si poskočí.

F. Kusák 4.2.2021 7:36

Ne, nejsou to peníze, ale moc a vliv, protože ten když máte, pak peníze přijdou samy. A koneckonců co s penězi, stejně je musíte někde investovat, jinak zapláčete. A k tomu potřebujete ten vliv, bez něj jste jen obyčejný zbohatlík a do vyšší společnosti se stejně nedostanete. To právě pochopil i A. Babiš. To ale může být i ku prospěchu ostatním. Ale to je věc do diskuze, to ať posoudí každý sám.

I. Pávek 4.2.2021 7:52

Melete nesmysly pane Kusáku. Moc a vliv jsou podmíněny penězi. Bez peněz jste h...o. Bez peněz vás ta vaše ,,vyšší společnost" přehlédne. Jak jste došel k přesvědčení, že právě pan Babiš pochopil. Myslím, že kdyby jste se setkali a otevřeli peněženky, bylo by hned jasné kdo chápe a kdo nechápe.

F. Kusák 4.2.2021 10:13

Zamyslete se nad tím, co vlastně peníze jsou. To vůbec není jednoduché, ale pokuste se o to. Jen tak, pro sebe. Pak už definice, že "za vším jsou peníze" dostává úplně jiný význam. Třeba takový multimiliardář Jack Ma má peněz tolik, že neví, co s nimi, a přesto skončil. Peníze nejsou výtahem k moci, to si mysleli mafiáni, které státní moc nakonec stejně zničila.

V. Tichý 4.2.2021 7:12

Je zajímavé, že nikdo neřeší to, že před volbami vzniklé koalice, které protáhnou pidistrany do parlamentu a obejdou tím ústavně korektní 5% se mohou klidně po volbách rozpadnout! Hlavně, že bude v parlamentu pestro. Tedy mnohem pestřeji než doposud. Již se těším na to, co se bude odehrávat v parlamentu před 14. únorem, kdy se bude odsouhlasovat prodloužení nouzového stavu. A také až se bude po "volbách" sestavovat funkční vláda!

R. Vacek 4.2.2021 6:04

Rozhodnutí řadím k předchozí perle, kdy potvrdili, že je možné vynucovat si na hostech hotelu podpisem politického prohlášení možnost ubytovat se.:-)

P. Selinger 4.2.2021 13:03

Je na soukromém podnikateli, koho ubytuje a koho ne, postižený si pak můžem stěžovat u soudu.

R. Vacek 4.2.2021 13:31

Samozřejmě. To proběhlo a ÚS potvrdil, že je vše v cajku a požadovat něco podobného není diskriminací::-)

https://denikn.cz/120531/je-suis-rus/

J. Pilny 4.2.2021 5:39

Mě jako právnickému laikovi hlava nebere, co je neústavního na starém volebním zákonu. To, jestli je spravedlivý, nebo není, je druhá otázka. Nemá náhodu Ústavní soud pouze posuzovat shodu zákonů s ústavou? V ústavě je nějaký článek, jak se mají mandáty přepočítat a jaké je procento koalice pro vstup do sněmovny?

Š. Hašek 4.2.2021 9:48

Trefná poznámka.

J. Urban 4.2.2021 5:33

11 ustavnich soudcu - hlupaku, pise "chytry" autor. Urcite bych soudcum vycital, ze tak dlouho otaleli. Ale lepe pozde nez nikdy. A ze je v CR pred volbami? V CR je porad pred nejakymi volbami.... 8 mesicu do voleb je snad malo, kdyz jde jen o to, vratit volebni system do stavu pred prijetim toho Zemano-Klausovskeho opo-paskvilu?

J. Stehlik 4.2.2021 5:10

Pokud vím , jedenáct soudcu bylo pro , čtyři proti . Je to kolektivní rozhodnutí . Že Rychetský se nebojí vlézt před kamery je věc druhá , ale neházel bych vše na něj . Přece jen není osvícený absolutismus ;-D

P. Dvořák 4.2.2021 0:51

Nejhloupější rozhodnutí? Ale kdepak.

Určitě přijdou ještě hloupější.