29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

VOLBY: Mládí vpřed! A kam? To je jedno.

V Rakousku se smí volit už od 16 let. A 16letí tam patrně budou moci volit i v příštích volbách do eulamentu. U nás se pokusy s dětskými volbami dělají zatím jen „na zkoušku“, pod patronací ideologicky čistých neziskovek na školách. Ale sílí hlasy, že nezletilí by měli volit i oficiálně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 18.12.2022 14:24

Pamatuji začátek sedmdesátých. Měsíc máj byl mrazivý, leckde občas něžilo, počasí pod psa. Tehdejší klimatologové a s nimi škrabálkové všech kategorií, předvídali příchod globálního ochlazení. Časopis Spiegel a nebo možná to byl Stern, přinesl na své titulní stránce obrázek krajiny s kostelem zavátým až po špici sněhem a k tomu hrůzostrašné předpovědi.

Tenkrát jsem ještě netušil, čeho jsou zločinci pera - dnes klávesnice - schopní a doopravdy jsem měl strach o budoucnost. Byl jsem mladý a nezkušený a o vědcích, kteří něčemu věří, protože se na tom dá vydělat, jsem neměl ani ponětí. Že jsou novináři svoloč a píší, co si jiní přejí, to jsem zjistil také až později.

Tak nemějte za zlé těm mladým, když vás přesvědčují o nejnovějších pitomostech. Ale nechat je volit, to ani náhodou.

M. Pivoda 18.12.2022 16:03

Klíčový problém pro normálního pracujícího člověka je "jak rozpoznat nestranného experta (na cokoliv, nejen na pozemské klima)".

V tomto směru, bohužel, vývoj zatím nepokročil vůbec. Vývoj nepokročil od dob, kdy někdejší zástupce výpočetního střediska Masarykovy univerzity v Brně napsal sviňský vědecký posudek, čímž zabil projekt umělé inteligence (AI) matematika doc. Václava Poláka, Operation Logic System. Co následovalo? Matematik Polák, pak napsal svou knihu "Mathematized humanities via Humanized Mathematics", čímž zadarmo odevzdal světu to, co mohlo potenciálně vytvořit silnou technologickou konkurenční výhodu ČR. A za to "vědecké svinstvo" nebyl Jiří Zlatuška exemplárně vyhozen z univerzity. Naopak, byl Jiří Zlatuška opakovaně zvolen rektorem univerzity. Prostě zvrhlý český systém řízení.

P. Sura 18.12.2022 18:46

Životní zkušenosti jsou jak je pořád vidět nepřenositelné a ta rychlá, progresivní mládež si na to taky musí časem přijít sama. Jen jestli jí na to při té progresivitě zbyde nějaký čas ??