25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VOLBY: Lepší prezident rozvědčík nebo estébák?

V Česku jsme nezažili hlubokou sebereflexi z minulého husákovského režimu. V r 1989 se nám líbilo heslo „Nejsme jako oni“. Nyní nám však tato vnitřně neobjasněná minulost vyhřezla v podobě ostrého souboje kandidátů na prezidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 17.1.2023 10:22

Tebe prověřovala GRU?

F. Kusák 17.1.2023 10:24

Odpověď je přeci v mém příspěvku.

C. Berka 17.1.2023 9:55

https://www.ustavnysud.sk/ussr-intranet-portlet/docDownload/a9683770-606f-41e9-b917-a64e1d6b8037/Rozhodnutie%20-%20N%C3%A1lez%20I.%20%C3%9AS%20127_2019.pdf

A. Galba 17.1.2023 9:25

Je smutné že i lidé kteří dobu komunismu zažili píšou zjevné manipulace. Srovnávat vysokou angažovanost někoho s běžnou praxí někoho jiného je mimo. Osobně jsem měl možnost (přes známou) v té době mluvit s klukama co po VŠ pracovali v PZO. Jejich vyprávění o pohovorech s STB po každém výjezdu bavili večírky. Optikou dneška to tedy byli udavači a práskači ... Nevnímal jsem to tak ani předtím ani dnes. Osobně jsem pravidelně ohlašoval pobyt cizince u nás doma (partner mé mámy) na STB , to byla povinnost, při potvrzování pobytu do jeho doložky jsem byl dotazován na spousta věcí, snažil jsem se odpovídat neutrálně. Pokud je o tom záznam (to nevím) jsem tedy udavač a práskač?

P. Vychodil 17.1.2023 10:07

pro dnešní babišobijce samozřejmě jsi ta nejhorší lůza, bahno společnosti...

jenže dnes je již málo těch, kteří ty doby pamatují, a ti, kteří věkem mohou, z nějakého důvodu nechtějí či již mentálně retardovali...

L. Novák 17.1.2023 11:03

Zfalšování údajů o agentu Babišovi si nedovedu představit, říká historik

Záznamy StB o Andreji Babišovi byly zcela podle předpisů. Na jejich falšování by uvnitř tajné policie musela fungovat obrovská organizovaná skupina, říká historik Jerguš Sivoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Karta agenta Státní bezpečnosti s krycím jménem Bureš, která se našla ve slovenském Ústavu paměti národa (ÚPN), je důležitým písemným důkazem o spolupráci Andreje Babiše s předlistopadovou Státní bezpečností. ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zfalsovani-udaju-o-agentu-babisovi-si-nedovedu-predstavit-rika-historik-150148

Nový důkaz o Babišově spolupráci s StB. Našla se karta agenta Bureše

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/novy-dukaz-o-babisove-spolupraci-s-stb-nasla-se-karta-agenta-burese-149835

P. Vychodil 17.1.2023 11:12

no a ? všichni co měli co do činění se zahraničím, obzvláště pak pracovníci PZO, museli spolupracovat...proč se to pořád tak řeší ? protože jinak nic na AB nelze nalézt, kromě zavistivců, kteří neuměli vužít ekonomicky nový demokratický kapitalistický systém k vybudování imperia...

F. Brnušák 17.1.2023 12:46

Ona se neresi Babisova minulost pred rokem 89, jen v pripade kdy kvici, ze nebyl u STB.

Resi se co delal po revoluci a co delal jako ministr financi a premier a to jsou veci ktere maji uplne jinou dimenzi nez jesli nekdy pred rokem 89 nekoho napraskal nebo ne. Ostatne jeho chovani k vlastnimu synovi leccos napovi.

P. Vychodil 17.1.2023 12:51

člověče, ty jsi odkud ? hačky, čarky...

P. Pepax 17.1.2023 9:24

Vlastně to má logiku, soud osvobodil Babiše v kauze čapí hnízdo, tak se strana antibabiš upjala na agenta STB. Snaha vylíčit generála jako čestného rozvědčíka je dost odporná.

Z. Zavadil 17.1.2023 9:32

Máte sice pravdu, ale o průběhu soudů na Slovensku se u nás píšou jen lži a pravda média vůbec nezajímá !

;-(

P. Pepax 17.1.2023 9:35

Jo, to mi je celkem jasné, jsou to úředně povolené dezinformace.

D. Laurencikova 17.1.2023 10:49

R^

M. Grundmann 17.1.2023 11:07

Teď už jenom zbývá kádrovat rodiče a další příbuzné generála Pavla. Jako když byl v Rudém právu kritizován Václav Havel kvůli činnosti svého otce. Když člověk nemá co kritizovat, začne mluvit o morálním kompasu a morální čistotě. Mně tyto řeči o morálním profilu lidí vůbec nezajímají. Praštil generál Pavel svou ženu nebo dokonce sáhl před 50 lety nějaké holce na zadek ? To vše je mi úplně jedno.

M. Hoblík 17.1.2023 9:22

Babiš se holedbá svou pracovitostí. Tu mu nelze upřít, zejména pokud, jak sám tvrdí, pracuje dvacet hodin denně. Horší je to s tím, kde pracuje, když je to ve sněmovně největší absentér.

Z. Zavadil 17.1.2023 9:39

Ve sněmovně se nepracuje, ale práce se pouze imituje.

Na přijímání zákonů by stačil automat, který by pracoval s poměrným zastoupením stran.

Práce sněmovny by se tak výrazně zjednodušila a podstatně urychlila.

;-D

F. Kusák 17.1.2023 10:15

Víte, on se tím neholedbá, on opravdu pracovitý je. Nebo si myslíte, že holding Agrofert vyrostl z popela jen tak, z dotací a samospádem? A Čapí hnízdo. Kdyby jen desetina dotací z EU směřovala do podobných projektů (a to se týká nejen Česka), pak by třeba i ty dotace měly nějaký smysl.

A že není úspěšný v politice. Ale je. Vždyť ANO je jednoznačně nejsilnější politická formace. Babiš byl úspěšným ministrem financí (to lze doložit nezpochybnitelnými ekonomickými ukazateli). Frontální útok na něj, co by premiéra, covid i chyby během pandemie, relativizovaly jeho dosud dobré výsledky. Další chybou, lidskou i politickou, je jeho kandidatura na presidenta. S největší pravděpodobností vynese tento jeho neuvážený krok do nejvyšší funkce pokřivenou osobnost bez fantazie, ale ochotnou dělat vše, aby kariérně uspěl.

F. Brnušák 17.1.2023 12:58

Ty nezpochybnitelne ekonomicke ukazatele ukazuji, ze nas Babis zavedl do megaprusvihu, z ktereho se budeme vzpamatovavat leta, mozna i desitky let.

Agrofert vyrost na konexich Babise s minulym establismetem, nepratelsky prevzetych firem a EU dotacich. Domnivam se, ze pokud by Babis odmitl spolupracovat s STB tak dnes neni miliardar a Agrofert neexistuje. Samozrejme je tu cca 30% lidi co mu stale veri ty jeho lzi.

M. Grundmann 17.1.2023 10:54

Musím se Babiše zastat : účastnit se jednání sněmovny je ztráta času. Kdyby to bylo na mně, tak by se diskutovalo písemně. Nevidím důvod, proč by poslanci měli sedět ve sněmovně a poslouchat řečnění jiných politiků. Nejsme ve starověkém Řecku, kdy knihtisk ani internet neexistovaly a kdy bylo nutné někde sedět, aby se člověk něco dověděl.

I hlasovat v parlamentu by mělo být možné na dálku v případě potřeby.

C. Berka 17.1.2023 9:13

Tady se zase plácá. ;-D

Proti Pavlovi nic nemám- demokratické státy se špionují a odposlouchávají navzájem. :-)

Pavel má čisté lustrační osvědčení z jednoduchého důvodu- vojáci jsou z lustrací vyňati! Mají výjimku.

Babiš nebyl ve služebním poměru, jako Pavel. Evidovala ho XII. SPRÁVA ZNB Bratislava, 3. oddělení - něco jako hospodářská kriminálka- byla to ekonomická KONTRAROZVĚDKA- tedy zaměřená proti působení zahraničních firem- je to i ve spisu Babiše, kde se píše, že má za úkol sledovat arbitráže se zahraničními firmami a veletrhy. Spisy měly číslované stránky, byl v nich seznam stránek s jejich obsahem a seznam osob, procházejících spisem. Jako Důvěrník- NULA záznamů. PŘESTO JE Z NĚJ NÁHLE AGENT. Bez požadované přípravy. Žádný seznam osob. Žádné dochované zprávy. Záznam o schůzce s důstojníky STB v době, kdy vůbec nebyl v Bratislavě, ale v Maroku i s rodinou. - Do toho prověrka spisů, kdy se zjistilo při kontrole, že důstojníci vedli falešné agenty, na které si účtovali vydání, které zneužívali. Po prověrce zbylo ze 127 jen 54 agentů, některé si STB ponechala jen proto, že pracovali v objektech zájmu- podniku ZO. XII. správa personálně téměř rozprášena - mnoho důstojníků bylo donuceno odejít- mezi nimi Mátray a Greguš, kteří svědčili i u soudu- že prý nic nefalšovali ;-) ÚS vyčítal výslech estébáků- že jsou nevěrohodní- to ale nebránilo ÚPN/ŽALOVANÉMU, aby požadoval svědectví dalších devíti :-D

Z. Zavadil 17.1.2023 9:36

Spravedlivý soud by musel Babišovi v této věci dát za pravdu. Nicméně všichni víme jak to v nejvyšších politických kruzích na Slovensku chodí a tak Slovenský odvolací soud rozhodl tak jak rozhodl - že jeho odůvodnění nerozumí prakticky nikdo.

;-(

L. Novák 17.1.2023 10:25

Co to meleš za kraviny, proboha! 8-o

R. Tichý 17.1.2023 8:46

Mame stesti, ze takove dilema resit nemusime.

Babis vesele udaval STB, zahranicni provize v Maroku si setril do svycarske banky (misto aby je ukladal do lidove demokraticke kasicky ČSSR) a nasledne ve spolupráci s ČSSD vesele privatizoval.

Pavel mel kliku, namocit se nestihl, studoval. Nasledne 30let pracoval nezistne pro celou spolecnost, coz zavrsil vedenim nejdulezitejsi zapadocivilizacni instituci-NATO.

Co resime???

C. Berka 17.1.2023 9:48

vesele udával a jeho udání ekonomické kontrarozvědce nosili důstojníci v hlavě, co? :-D Ve spisu, který se dochoval nic takového není, část byla sice skartována, ale dochoval se seznam stránek s tím, co na nich mělo být. V Maroku mohl udávat tak marokánky ( znáte z cukrárny). Většinu Babišova spisu u XII. správy ZNB Bratislava tvoří administrativní záznamy- životopis, záznamy o jeho rodině, záznamy o prověrce spisu, seznam výdajů za pohoštění- ten se dochoval i se záznamem o schůzce v době, kdy byl/žil Babiš už v Maroku i s rodinou. Je v něm i záznam o tom, že je Babiš v Maroku- z roku 1987 - to tam už byl Babiš 2 roky. Je v něm poslední záznam- návrh na D - tedy z agenta na důvěrníka - osobu, která se může hodit, protože pracuje v objektu zájmu- podniku ZO.

L. Novák 17.1.2023 10:28

Babišův dezinformátor C. Berka nastoupil do práce... :-P

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

https://www.babisovyzlociny.cz/

D. Laurencikova 17.1.2023 10:51

Vas dusevni stav by bylo dobre poresit. ;-)

F. Navrátil 17.1.2023 8:22

Autor mluví hlasitě o provaze v domě oběšencově.

F. De Lammer 17.1.2023 8:18

Ať tak či onak, je to smutné. 33 let po "textilní" revoluci a o nejvyšší post ve státě se mohou ucházet jeden spolupracovník a jeden příslušník totalitní moci. Není na čase si uvědomit, že zvolením P.Pavla bude dokončen proces, zahájení v listopadu 1989? Definitivní odpoutání od východní orientace, připoutání k Západu, tedy až za oceánem, umístění vojenských složek USA na našem území, to vše na věky věkův /stejně jako dočasný pobyt vojsk SSSR/.

F. Kusák 17.1.2023 10:23

Tak právě, díky svému vrozenému skepticizmu, o tom dost pochybuji. Nezlobte se, ale být členem nějakého, byť sebevýznamnějším spolku, ještě nemusí nic znamenat. Měli bychom se snažit, abychom byli aktivními členy, vždy s jasným vlastním názorem.

I. Mentlík 17.1.2023 8:09

Protože jsem dlouhodobě pracoval u firmy, která své výrobky prodávala a montovala i do všelikého zahraničí, kam za tím účelem vyjížděli montéři a technici, znal jsem osobně několik lidí, kteří se posléze objevili na seznamech STB. Někteří, jak jsem je poznal, evidentně neprávem. Stačil i pohovor za účelem žádosti o spolupráci, a na ten chodili všichni. Za získání spolupráce byli pracovníci STB odměňováni. Absurdní se mi jeví být možnost, že dostat se na seznam nelze odpárat, kdežto označit takovou skutečnost stejným člověkem jako smyšlenou je nevěrohodné. Tím neobhajuji Babiše, nevím, jak to s ním bylo. Nicméně vždy platilo, a patrně dnes už ne: "Jednou komunista, vždycky komunista." Takový člověk nemá vůbec žádné morální zábrany, nic ho neomluví, a v politice nemá co dělat. Jakékoliv disputace, je-li lepší rozvědčík nebo estébák jsou v tomto případě bezpředmětné.