25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VOLBY: Lepší prezident rozvědčík nebo estébák?

V Česku jsme nezažili hlubokou sebereflexi z minulého husákovského režimu. V r 1989 se nám líbilo heslo „Nejsme jako oni“. Nyní nám však tato vnitřně neobjasněná minulost vyhřezla v podobě ostrého souboje kandidátů na prezidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 17.1.2023 10:45

Lžete vy a systematicky. Tahanice, koho má Babiš žalovat, jsou naprosto nedůležité, je to samozřejmě Ministerstvo vnitra SR a divím se, že tam Babišovy žaloby nesměřovaly hned napoprvé. Asi jeho právníci nejsou dost orientovaní. Žalovat ÚPN SR jako archiv a pracoviště výzkumu byl totální nesmysl. :-)

Podstatné ale je, že důstojníci StB už v Babišův prospěch vypovídat nesmí a dokumentace k Babišově registraci coby agenta StB je jasná a průkazná. Takže:

Babiš je stále platně registrovaným agentem StB, dokumentů v archivech je dostatek a není mi jasné, jakou argumentací by se Babiš chtěl ze svého závazku k StB vyvléct. :-P Až se mu to podaří, dejte vědět.

Zfalšování údajů o agentu Babišovi si nedovedu představit, říká historik

Záznamy StB o Andreji Babišovi byly zcela podle předpisů. Na jejich falšování by uvnitř tajné policie musela fungovat obrovská organizovaná skupina, říká historik Jerguš Sivoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Karta agenta Státní bezpečnosti s krycím jménem Bureš, která se našla ve slovenském Ústavu paměti národa (ÚPN), je důležitým písemným důkazem o spolupráci Andreje Babiše s předlistopadovou Státní bezpečností. ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zfalsovani-udaju-o-agentu-babisovi-si-nedovedu-predstavit-rika-historik-150148

Nový důkaz o Babišově spolupráci s StB. Našla se karta agenta Bureše

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/novy-dukaz-o-babisove-spolupraci-s-stb-nasla-se-karta-agenta-burese-149835

C. Berka 17.1.2023 11:01

Lžete. Jerguš Sivoš ve své knize o XII. správě ZNB Bratislava píše, že nadřízení sami vyházeli velkou část estébáků- za falešné agenty, na které si přikrádali náklady na ně.

druhej polovici roka 1986 došlo k velkým personálnym výmenám v náčelníckom aparáte. Koncom júla odišiel do dôchodku náčelník XII. správy ZNB plk. Jozef VAVRO a za nového náčelníka XII. správy ZNB bol vymenovaný pplk. Štefan HOMOLA53

, náčelník Správy Štátnej bezpečnosti Bratislava. Následná komplexná kontrola Inšpekcie ministra vnútra ČSSR zistila, že náčelníci a niektorí vedúci starší referenti špecialisti operatívnych odborov neoprávnene nakladali s tzv. zvláštnymi finančnými prostriedkami určenými na agentúrno-operatívnu činnos XII. správy ZNB. Prepustení, resp. na vlastnú žiados uvoľnení boli náčelníci I., II. a III. odboru mjr. Milan GREGUŠ, pplk. Ján NOVÁK54 a kpt. František STREDL, vedúci starší referenti špecialisti 1., 2. a 3. oddelenia II. odboru pplk. Karol VARTOVNÍK55, kpt. Dušan PISKORA a kpt. Milan LAZORIŠÁK56a vedúci starší referenti špecialisti 1. a 2. oddelenia III. odboru kpt. Rastislav MÁTRAY a kpt. Jozef TURZA. Kauza sa v značnej miere dotkla 1. zástupcu náčelníka XII. správy pplk. Antona FAŤOLA, u ktorého inšpekcia zistila spreneverenie druhej najvyššej čiastky. pre { background: transparent }pre.western { font-family: "Liberation Mono", monospace; font-size: 10pt }pre.cjk { font-family: "Noto Sans Mono CJK SC", monospace; font-size: 10pt }pre.ctl { font-family: "Liberation Mono", monospace; font-size: 10pt }p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }a:visited { color: #800000; so-language: zxx; text-decoration: underline }

L. Novák 17.1.2023 15:08

Slovenský historik: Babiš byl agent StB. Dokazuje to 13 dokumentů a možná se objeví další

https://www.forum24.cz/slovensky-historik-babis-byl-agent-stb-dokazuje-to-13-dokumentu-a-mozna-se-objevi-dalsi/

C. Berka 17.1.2023 11:19

Karta nedokazuje spolupráci, ale evidenci u XII. správy ZNB Bratislava - ekonomické kontrarozvědky. Důvod? Pracoval v PZO.

Na to, že ÚPN je bez pasivní legitimace se přišlo až po odvolání ÚPN - a odvolání bylo ve smyslu, že byla porušena jeho práva :-D .

Příslušníci STB začali vadit, až vypovídali jinak, než se ÚPN líbilo. To, že v rozsudku předchozích soudů je konstatování, že svědci byli vyslechnuti za souhlasu ÚPN a ten dokonce požadoval výslech dalších 9 nemůžete popřít. Je to tam černé na bílém.

Druhý rozsudek ÚS ignorujete- ten konstatuje, že Babišovi bylo znemožněno se bránit!- body 56, 57, 58 rozsudku, str. 29/30 . tento rozsudek zároveň ZRUŠIL ROZSUDKY 5 Co 362/2017 a 2Cdo 119/2018 a věc vrátil krajskému súdu.

Jerguš Sivoš kecá- sám píše ve své knize o vyřazení agentů a potrestání estébáků za vykazování výdajů/zneužití financí na neagentující agenty. Ze 127 agentů zbylo 54. - strana 35 jeho knihy.

P. Pilík 17.1.2023 1:53

Našel jsem něco do pranice z roku 2012. Pan Pierre Lévy, velvyslanec Francie v České republice, předal 3. července 2012 insignie důstojníka Čestné legie generálporučíku Petru Pavlovi, novému náčelníkovi generálního štábu Armády České republiky.

To bylo po záchraně jednotky francouzských vojáků UNPROFOR v Jugoslávii.

Jinak v armádě sloužil u výsadkářů a tam bylo podobné školení samozřejmostí. Co měl výsadkář shozený do nepřátelského území za frontovou linii vlastně dělat? Vojenská rozvědka není špionáž, to by měli zdejší Vševědové vědět.

O. Uživatel 17.1.2023 6:08

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 17.1.2023 6:23

Tak aby bylo jasno:

1983–1989

Po ukončení vysoké vojenské školy ve Vyškově roku 1983 začínal u výsadkového vojska. Přihlášku do Komunistické strany Československa podal v roce 1983 a po dvouletém období kandidátství členství byl 13. února 1985 do strany přijat.[9][10] Poté se stal předsedou základní organizace KSČ.[11]

Roku 1988 sloužil jako výsadkář-průzkumník u vojenského útvaru VÚ 8280 v Prostějově. K 1. květnu 1988 byl v hodnosti kapitána velitelem 3. výsadkové průzkumné roty 1. výsadkového průzkumného praporu v rámci 22. výsadkové brigády speciálního určení.[12][13]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel

P. Pilík 17.1.2023 7:08

Tedy jsem měl pravdu. AB míchá hrušky s jablky a z výsadkáře - průzkumníka dělá špiona. Ovšem když nic lepšího nemá...

J. Novak 17.1.2023 7:05

Rozvedka je spionaz, a nejen to.

J. Novak 17.1.2023 7:05

Rozvedka je spionaz, a nejen to.

P. Pilík 17.1.2023 11:34

Hodinky jako holinky, oboje se natahují.;-)

M. Grundmann 17.1.2023 0:57

Skutečnost, že se o podobných tématech bavíme po 30 letech daleko více než hned po revoluci, je jenom důkazem toho, že už žádný problém s komunistickou minulostí není. Lustrace měly jediný smysl : zabránit návratu komunistického režimu. Dnes se důvod lustrací překrucuje a začíná se sterilně mluvit o morálce, zločinu, trestu, vykoupení a podobných nesmyslech. Takto řeční pouze ten, kdo nemá žádné skutečné starosti.

L. Novák 17.1.2023 6:30

Potíž je, že grázlové jako Babiš nejenom že lžou o své minulé angažovanosti v STB, ale vymýšlejí si lži o svých konkurentech v politickém soupeření. Což ukazuje, že ze své činnosti pro totalitní komunistickou StB nic nezapoměl, resp. jeho charakter a důvěryhodnost je na úrovni těch profi důstojníků StB, které si pozval jako "svědky" o své "nevině" k soudu, aby tam lhali...!!

M. Grundmann 17.1.2023 9:07

Je mi líto, ale o svém předchozím životě lže každý politik, pokud má ve své minulosti něco, co by ho mohlo poškodit. Spojovat toto chování s prací pro StB je naprostý nesmysl. Lustrační zákon byl zákon politický a v takovém případě lžou všichni. Je jedno, zda se jedná o minulost za Rakouska-Uherska, za nacistické okupace, za první republiky, v roce 1968 či za komunismu.

Pokud existuje politická represe jakéhokoliv typu, začnou všichni, kterým tato politická represe hrozí, lhát. Je to zcela přirozená reakce na jakoukoliv politickou represi. Řekl bych dokonce, že jenom blázen v takové situaci nedělá vše proto, aby se politické represi vyhnul. Za komunismu jsem lhal komunistům pořád a všude, abych se vyhnul politické represi, a nevidím v tom vůbec nic špatného.

Mně připadá zcela absurdní, když se na někoho vytáhnou nějaké historky z jeho mládí před 40 lety.

J. Vorlický 17.1.2023 8:09

k M. Grundmann, 17.1.2023, 0:57, No, před 30 lety a konečně i dnes smysl lustrací chápu jinak. Nebyl jsem tu v 1989. Připadá mi však, že ti občané v Čechách a na Moravě, kteří měli předtím potřebu se angažovat v chodu republiky - ať již ekonomicky, společensky, kulturně a tak - si s režimem zadali minimálně pasivně. Z čehož vyplývá,že museli svůj charakter aspoň trochu morálně pokřivit. Lze pochybovat, že by pak takový člověk byl schopen dobrovolné sebereflexe, když pominu ty, pro které sebereflexe byla prakticky anathema.

Kdo rozhodoval o tom jak budou lustrace provedeny a kdo je vlastně prováděl? Nutně to byli především lidé, kteří si přešlým režimem zadali. Ti ostatní jen cinkali klíči a byli dojati písněmi Karlů Gotta a Kryla. Někdo chytrý tedy vymyslel lustrace, jen aby odpovědnost za prokázání ,,čistoty" toho či onoho člověka byla přenesena na úřední rozhodnutí. Takový člověk potom mohl na dotaz jak se za předchozího režimu choval, poukázat na čisté lustrační rozhodnutí, aniž bylo třeba na otázku odpovídat. Svoji čistotu nedeklaroval on sám - byla deklarována úředně. Tato skutečnost byla pro společnost snáž uchopitelná, neboť, jak TGM: nevěříme sobě, ale policii a úřadům. To, že dnes po 30 letech řešíme kterého komunistu si máme vybrat za prezidenta je jeden důsledek naší zbabělosti, naší neschopnosti, našeho nezájmu vzít zodpovědnost za své činy do vlastních rukou. O to více se opíjíme představami jak se vláda věcí našich nám óóóó navrátí, jako kdyby sama mohla. V roce 1989 jsme podvedli sebe sama.

M. Grundmann 17.1.2023 9:23

Nevím, co to znamená si nějak zadat s předchozím režimem. Byl tu určitý režim, lidé se do něj narodili, emigrovat bylo nesmírně obtížné a většina lidí ani nic jiného neznala. S režimem si tehdy zadal úplně každý, pokud se nechtěl vyhnout rychlé tvrdé represi. Téměř každý byl v pionýru nebo SSM. Téměř každý chodil k volbám a volil kandidátku národní fronty. Každý sedmý člověk byl v KSČ.

Nikdy jsem v životě nepotkal žádného člověka, o kterém bych mohl říci, že se aspoň trochu někde morálně nepokřivil. A co to má společného s dobrovolnou sebereflexí ? Tyto úvahy mi naopak velmi připomínají komunistické kádrování. Pamatuji si, jak se tehdy psaly posudky o morální čistotě různých lidí. Řekl bych spíš, že se k nám znovu vracejí bývalé komunistické pořádky, které jsme se snažily tehdy odstranit.

J. Vorlický 17.1.2023 16:15

Myslím, že jsem svůj příspěvek napsal srozumitelně a i proto mohu souhlasit, že komunistické pořádky jsou zase viditelnější. Ne proto však, že se nám nepodařilo je odstranit, ale proto, že jsme se o to ani řádně nepokusili. A teď přemýšlíme, který ze dvou komunistů je méně špatný.

J. Kostelanský 17.1.2023 0:19

Takže lepší kandidát je Pavel, který se chtěl stát rozvědčíkem - což nebolo nic jiného než tajná služba zaměřena na zahraničí.

A tím horším je Babiš, kterému spolupráce s rozvědkou vyplývala z jeho pracovní činnosti. Neumím si představit, že by nějaký pracovník ambasády jakéhokoli státu jakéhokoli režimu odmítl spolupracovat s domácí rozvědkou. :-)

Nebýt Listopadu, teoreticky se mohlo stát, že Pavel by byl úkoloval Babiše. Moc mi to připomíná situaci, kdy je kde-komu vyčítána spolupráce s STB, ale STB-áků si nikdo nevšímá...

Co se týče polistopadové kariéry Pavla, je obecně známo, že bývalí služebníci minulých totalitních režimů jsou těmi nejlepšími služebníky režimů, které je následují. Protože jsou velice lehce vydíratelní, a tak jsou velice poslušní.

Moc bych se divil, kdyby generál Pavel nebyl i aktivním spolupracovníkem amerických tajných služeb. A pokud by vám to vůbec nevadilo, zkuste se nad sebou zamyslet. V Izraeli takové lidi posílají do basy i na 25 let...

M. Grundmann 17.1.2023 1:01

Neumím si představit, že by Izrael zavřel nějakého spolupracovníka amerických tajných služeb. Stát Izrael bez podpory USA nemůže existovat a zcela na USA závisí. Rozkol mezi USA a Izraelem by znamenal konec státu Izrael.

J. Novak 17.1.2023 4:54

Ba ne.

Rozvedcik byl pater komunistickeho rezimu.

J. Novak 17.1.2023 4:54

Ba ne.

Rozvedcik byl pater komunistickeho rezimu.

V. Mokrý 17.1.2023 5:55

A o tom to celé je !

Jenom to mnozí nechtějí pochopit.

L. Novák 17.1.2023 6:36

A J. Kostelanský s Putinovou pátou kolonou v závěsu zase šíří nesmysly... Rv

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

https://www.babisovyzlociny.cz/

K. Nový 17.1.2023 0:04

Babiš nebyl __členem__ StB.

Pavel studoval na rozvědčíka, tzn. chtěl se stát __členem __ rozvědky.