19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování…

Dnes je v České republice svoboda a tajnost hlasování, zjednodušeně řečeno, zajištěna zejména prostřednictvím nutnosti hlasování za volební plentou bez přítomnosti další osoby (resp. ve výjimečných případech do přenosné volební schránky).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 12.4.2022 18:13

Souhlas. Není co dodat.

Korespondenční hlasování nebrat, jsou to otevřené dveře podvodům.

J. Hejduk 12.4.2022 17:44

Ja si z Lipska, kde pracuji, klidne dojedu hlasovat do CR. Pri minule debate jsem se koukal, kde vsude jsou konzulaty v Nemucu a USA. V USA je ma kazdy stat, nekdy i vice nez jeden. V Nemecku kazda republika. Za me je korespondencni hlasovani zbytecne.

V. Mokrý 12.4.2022 17:27

JO, PROČ TO DĚLAT JEDNODUŠE - dojít do volební místnosti a za plentou hodit lístek do urny, když to jde dělat složitě, že !!

P. Brich 12.4.2022 16:09

Demoverze v USA při prezidentských volbách názorně ukázala, že korespondenčním hlasováním je možné snadno dosáhnou žádoucího výsledku voleb.:-P

L. Zídek 12.4.2022 15:40

Tu lumpárnu s korespondenčním hlasovámím po všech těch zkušenostech může podporovat jen podvodník. Např. Kontrola hlasování ukázala, že naposledy v US presidenských volbách "hlasovalo" korespondenčně 24 000 občanů starších 115 let.!!!

R. Simek 12.4.2022 15:44

...což je evidentně velmi významné procento amerických voličů. ;oD

Chyba není v možnosti "hlasovat korespondenčně", ale v její implementaci - a zřejmě hlavně v kontrole průběhu hlasování.

K. Nový 12.4.2022 15:52

Ale ano, chyba je v v možnosti "hlasovat korespondenčně".

Korespondenční volba je špatná pro všechny, neboť u ní nelze zajistit tajnost, přímost a rovnost volebního práva, což je požadované ústavou.

R. Simek 12.4.2022 16:10

Tím, že to budete opakovat, se to tvrzení pravdou nestane. ;o) Zkuste své tvrzení dokázat. A zkuste to "obecně", nikoliv pro jeden konkrétní (americký, rakouský) model korespondenční volby.

K. Nový 12.4.2022 16:21

Korespondenční volby chcete Vy.

Takže je na Vás přinést návrh, který odpovídá požadavkům v ústavě.

Tzn. zajišťuje tajnost (tzn. je zajištěno, že jiná osoba NEmůže být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle), rovnost (je zajištěno, že volit NEůže nikdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku) a přímost (je zajištěno, že pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, NEmá svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně) voleb.

Jediný návrh, který jste zatím předložil, vedl k manipulaci voleb v ČR cizí mocností.

R. Simek 12.4.2022 16:36

Vidíte - a nemáte pravdu, protože já korespondenční volby "nechci" ani "neprosazuji". ;o)

Pouze poukazuji na to, že argumentace proti nim nemůže být založena na opakovaném tvrzení, že neodpovídají ústavním nárokům - zvláště za situace, kdy žádné "korespondenční volby" u nás definované nejsou.

I Vaše tvrzení, že můj "pracovní" návrh by vedl k manipulaci cizí mocností není úplně relevantní, neboť já nijak nespecifikoval, jaká kritéria by svědci-notáři měli splňovat. Vy jste tedy doplnil vlastní kritérium a následně mi vyčítal, že by to vedlo k ovlivnění výsledku.

K. Nový 12.4.2022 16:50

Jste nekonzistetní.

Tvrdíte >> já korespondenční volby "nechci" ani "neprosazuji"<<

Také tvrdíte >>můj "pracovní" návrh<<.

Až se rozhodnete, co chcete, přijdte znovu.

R. Simek 12.4.2022 17:13

Nikoliv. Pokud jde o možnost "korespondenční volby", pak je pouze "neodmítám".

Můj "pracovní návrh" měl pouze pomoct s ujasněním podmínek, za jakých by mohly být korespondenční volby možné - bez toho, že by šlo o podmínky úplné a konečné. Ostatně vznikl jen proto, aby poukázal na nesmyslnost odmítání neexistující možnosti poukazováním na rozpory mezi ní a zákonem stanovenými požadavky na volby.

Vím celkem dobře, co chci: možnost svobodných a "fěrových" voleb pro všechny.

K. Nový 12.4.2022 17:17

Možnost svobodných a "fěrových" voleb pro všechny již máme.

Pokud ho chcete rozšířit, musíte dodat návrh, který odpovídá požadavkům v ústavě.

Tzn. zajišťuje tajnost (tzn. je zajištěno, že jiná osoba NEmůže být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle), rovnost (je zajištěno, že volit NEůže nikdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku) a přímost (je zajištěno, že pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, NEmá svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně) voleb.

Zatím jste ho nedodal.

R. Simek 12.4.2022 17:46

Stávající volební systém je svobodný, ne zcela dokonale "férový" (zejména s ohledem na možnosti volby mimo svůj okrsek) a zcela jistě není "pro všechny" (například faktickým vyloučením možnosti volit v zahraničí).

Protože takzvaně "korespondenční volba" není v ústavě zakotvena, jakýkoliv návrh prostě z principu nebude ústavě odpovídat - v tomto bodě požadujete (možná úmyslně) nesmysl. ;o)

Nicméně tvrdím, že požadavky na tajnost, rovnost a přímost lze dostatečně zajistit i hlasování mimo běžnou volební místnost. (Ostatně: přenosné urny a možnost hlasovat na zastupitelském úřadě též nejsou hlasováním ve volební místnosti; a vzpomeňme zavedení možnosti "automobilového" hlasování v době protikoronavirových opatření.)

A konečně: proč bych měl dodávat nějaký návrh, když rozhodně neprosazuji zavedení "korespondenčního hlasování"? Jediným důvodem by mohlo být, že by to definitivně vyvrátilo Vaše tvrzení, že takový návrh nemůže existovat - ale proto jej nemusím přinést právě já. Ostatně: musel by projít běžným legislativním procesem a to se já účastním vlastně jen ve volbách". ;o)

K. Nový 12.4.2022 17:48

Píšete " proč bych měl dodávat nějaký návrh, když rozhodně neprosazuji zavedení "korespondenčního hlasování"?"

Nu fajn, takže jsme se shodli, že korespondenční hlasování vlastně třeba není.

R. Simek 12.4.2022 18:01

Tak úplně se asi neshodneme ani v tomto bodě, protože já si rozhodně netroufnu tvrdit, že "není potřeba". Myslím, že nějaká "technická modernizace" našeho hlasovacího systému asi bude brzy potřeba.

Otázkou je, zda to bude "korespondenční hlasování", "digitalizace" nebo něco jiného.

S. Stoklásek 12.4.2022 19:14

Kdy vám u complu končí elfí směna? Pozdravujte Boba Kartouze.

R. Simek 12.4.2022 19:44

Hned jakmile mne žena odvolá k jídlu.

K. Nový 12.4.2022 21:08

Elfi pracují z domu.

R. Simek 12.4.2022 22:22

...aby nemuseli zamykat. ;o)

Není každej elf, kdo tak vypadá.

K. Nový 12.4.2022 21:08

Pokud chcete volit v zahraničí, dostavíte se na ambasádu a tam odvolíte.

Jednoduché, a to včetně tajnosti, přímosti a rovnosti volby.

To u korespondenční volby či digitalizace zajistit nelze.

R. Simek 12.4.2022 22:38

Při sníženém počtu našich zastupitelství to někdy může být přes půl kontinentu - a kdo ví, zda nám někdo zůstane na té ruské. (Tolik k té "jednoduchosti".)

Čistě technickými prostředky by nejspíš šly všechny tři Vámi připomínané požadavky zajistit i digitálně. Jen byste musel věřit technice alespoň natolik, jako volební komisi.

Jenže volby nejsou "technický problém" a je potřeba zachovat i jejich určitou výjimečnost. Proto nejspíš "plně digitální" volby ještě hodně dlouho nebudou.

M. Drašner 13.4.2022 16:47

Záleží na tom, ke. I 100 hlasů může při hlasování v důležitém okrsku zvrátit celkový výsledek. Ale to je asi mimo vaši úroveň uvažování, že?

I. Novák 12.4.2022 14:49

Autor se, obrazně řečeno, rýpe klacíčkem v exkrementu. K "rodinnému ovlivňování" dochází a bude docházet u každého systému, stejně tak u jiných zanedbatelných vlivů v důsledku nezájmu části komunity bez vyhraněného názoru na politiku.

Považuji ale za nepřípustné, aby o dalším osudu rozhodovali lidé jejichž jedinou spojnicí s republikou je české občanství, aniž by sami následně nesli případné neblahé následky své volby. Právě takovou možnost pokládám za ovlivňování voleb v pravém smyslu slova.

R. Simek 12.4.2022 15:02

(Že lidem ti exulanti tak leží v žaludku...!)

Pokud rozdělíte státy po jednotlivých volebních okrscích, nebude to mít až tak velký vliv, jako v případě, kdy všechny hlasy ze zahraničí nasypete do jednoho volebního okrsku.

Navíc: pomalu se začíná počtu "vystěhovalců" přibližovat počet "gastrbajtrů"...

K. Nový 12.4.2022 15:21

Jakmile bude povolena korespodenční volba pro občany žijící v zahraničí, je jen záležitostí pár voleb, aby byla korespondenční volba povolena i pro občany žijící v ČR.

Občané žijící v zahraničí nemohou mít více práv než občané žijící v ČR.

Korespondenční volba je špatná pro všechny, neboť u ní nelze zajistit tajnost, přímost a rovnost volebního práva, což je požadované ústavou.

R. Simek 12.4.2022 15:41

"Kdo něco chce, hledá způsoby, kdo něco odmítá, hledá důvody."

Dovedu si představit takové změny, které by "korespondenční" (či spíše "distanční") hlasování umožnily i při zachování Vámi citovaných ústavních práv.

K. Nový 12.4.2022 15:53

Tak nám Ty vaše představy ukažte.

Zatím jste tu ukázal akorát, jak nechat volby v ČR ovlivnit cizí mocností ....

R. Simek 12.4.2022 16:25

Pokud nebude mít "náhradní volební komise" možnost do průběhu volby zasáhnout, nemůže ji ani ovlivnit. Nicméně můj "pracovní návrh" nijak nedefinoval, kdy by "svědci-notáři" měli být považováni za (ne)důvěryhodné a tedy nemá smysl uvažovat o nějakém "ovlivňování cizí mocností". Navíc trváte na mnohem vyšších nárocích na "vzdálenou komisi", než jaké jsou kladeny na současné volební komisaře (kde zjednodušeně stačí věk, nominace nějakou stranou a "nebejt vožralej").

K. Nový 12.4.2022 16:53

Žádné "vyšších nároky na "vzdálenou komisi", než jaké jsou kladeny na současné volební komisaře" nemám.

Současní volební komisaři podléhají právu ČR.

Vaši "svědci-notáři" podléhají právu země, kde bydlí. Tzn. př. Ruska.

Opravdu chcete aby nám Rusko ovlivňovalo volby? Fakt?