24.4.2024 | Svátek má Jiří


VOLBY: Ještě jednou ty žaludky.

24.12.2022

Byla to od těch žáků pěkná ukázka toho, jak se dříve ve škole přezkušovalo.

Obraz, který jsem už dlouho neviděl. Ať už to byla dopředu režírovaná scénka nebo to byl nápad studentů jak potýrat politika. Po dlouhé době se zase ve škole zkoušely vědomosti. Přezkoušení zřejmě trvalo dosti dlouho, nevíme, na internet se dostaly jenom špatné odpovědi zkoušeného. Nevěděl a zkoušející studenti věděli, řádně předem připraveni.

Ale bylo to tak doopravdy?

Přeskočme to, že nápis Národ sobě není na oponě, ale nad ní, a že přísně vzato na oponě žádný nápis není. To byl asi chyták, takových jsou školní historky plné. Zastavme se u zajímavější otázky. Jak je to s těmi žaludky u krávy? Děti a možná křížovkáři se učí odříkat názvy čtyř žaludků, ale biologové mluví buď o čtyřech částech jednoho žaludku nebo o třech předžaludcích a jednom žaludku. To je slez a jenom on má podobnou funkci jako žaludek u člověka. Ty první tři slouží k hromadění přijaté potravy a jejímu postupnému vracení do ústní dutiny k dalšímu rozmělňování.

A žije v nich spousta organismů včetně speciálních Bachořců, které pomáhají krávě trávit celulozu, například slámu. To umějí jen přežvýkavci a proto žili v minulých dobách u lidí ve velké úctě. Kráva uživí rodinu se tehdy říkalo a to se mi zdá do budoucna důležitější než povrchní debata, jestli má žaludek jeden nebo čtyři.

Nádherná podívaná. To zkoušení. Žádné úlevy ze stressu a z přetěžování zkoušeného, žádné poukazy na to, že bývalého studenta žaludky neoslovily a že je nebude v životě k ničemu potřebovat. A dokonce, držte se, ani řeč o tom, ať si to vygůgluje a nač to mít v hlavě. Trochu jsem čekal, že ministerstvo nebo někdo jiný uvede na pravou míru takové drsné, dávno překonané a současné učitelské vědě vzdálené postupy, ale nestalo se. Možná je to další ze signálů, vyslaných premiérem Fialou, že už to zase bude ve škole jako dřív.