24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

VOLBY: Jednička nebo dvojka?

Matematik Karel Janeček, nepochybně samorost české politické scény, neprošel skrze přísné síto ministerstva vnitra. Neuznali mu příliš mnoho podpisů na podpisových arších, a to včetně jeho vlastního podpisu. Není prý jasné, zda číslo jeho občanského průkazu začíná jedničkou nebo dvojkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kohout 5.12.2022 6:40

Když přijde velká voda a zatopí archiv, tak i papír zmizí.

T. Kohout 5.12.2022 6:36

Když se vydaly kuponové knížky, byl předpis, jak přesně číslice psát a ještě navíc jakou propiskou (s černou barvou)... Moc mě to tenkrát pobavilo a vzpomněl jsem si na Pohádku pošťáckou. Jak ten čas letí...

V. Mokrý 5.12.2022 6:17

No, kdyby na školách existoval krasopis, psaný perem, tak by tento problém nevznikl.

P. Hák 5.12.2022 6:16

Tady přece nešlo o digitalizaci. Kdyby nic jiného, mohli se Janečka prostě zeptat, zda to podepsal. Jenže oni nechtěli. Přijde mi to spíš jako demonstrace síly: když nechceme, a my nechceme, neuznáme ti ani tvůj vlastní podpis, i když víme moc dobře, že jsi to podepsal.

Poměr chybovosti u vládních kandidátů a u kandidátů nevládních bije do očí. To už technikáliemi těžko vysvětlíme...

J. Strakoš 5.12.2022 6:07

jj, díky, už jsem četl - to pak vypadá celkem použitelně, je potřeba hlídat časová razítka, ale s tím už asi půjde žít.

J. Strakoš 5.12.2022 5:48

Díky za odkaz - opravdu se tam uvádí, že pokud se zpráva uloží kompletní, bude její platnost nekonečná. To zní hodně dobře a minimálně by tato stránka mohla být použita v případě neuznávání věrohodnosti zpráv.

J. Strakoš 5.12.2022 5:41

Bez jakékoliv ironie gratuluji k používání DS i v tomto věku. Nicméně právě to ukládání zpráv považuji za problém - nejde o to uložit obsah zprávy, resp. celou komunikaci - to umí dost programů, mnohé jsou zdarma a data nezaberou na discích moc místa. Problém je v právní validitě takto uložených zpráv - je to jen bezvýznamné PDF, ke kterému nebude nikdo v případě potřeby přihlížet?

R. Langer 5.12.2022 5:40

Mělo by to být platné furt. Když si to uložíte celé. Viz výše.

R. Langer 5.12.2022 5:39

Tady to máte všechno vysvětlené:

https://www.mvcr.cz/webpm/clanek/nejvetsi-omyly-a-myty-o-datovych-schrankach.aspx

Je ovšem otázkou, jestli si to jiný úředník na jiném úřadě nebude vysvětlovat jinak, což je ovšem na našich úřadech celkem běžná praxe. ;-)

J. Strakoš 5.12.2022 5:36

U datových schránek mi chybí, mimo jiné, jednoznačný návod/záruka, jak se ke zprávám chovat proti standardním dopisům. Pokud dojde dopis z úřadu, papír zdarma založím a desítky let je "platný" a mohu jej použít třeba u soudu. Pokud dojde datová zpráva, je platná 90 dnů, pak buď placený trezor nebo opět placený převod na poště, kterým opět vznikne papír. U úředních dopisů mohu zakládat klidně všechny a nestojí mne to čas ani finance, u datových zpráv za to budu nějakou formou paltit. Nebo taky ne, protože je to možná zbytečné - a tohle je pro mne právě ta šedá zóna, do které se zaváděním datových schránek dostáváme.

R. Langer 5.12.2022 5:35

Zpráva platí dál i po 90 dnech, je potřeba si ji ale archivovat jinak.

J. Krásenský 5.12.2022 5:00

Jednička nebo dvojka? úředníci mají kontrolovat pravost podpisů, ne vyřazovat, protože někdo z nich špatně přečetl rukou psané údaje. Procento vyřazených je tak vysoké, že to vzbuzuje podezření.

A prosím vás Datové schránky jsou jistě užitečná věc, ovšem pokud máte přístup k internetu a pokud jde elektrický proud. Což jsou jistoty v současné chvíli velmi nejisté.

J. Novak 5.12.2022 1:33

Dokud budou zpravy z DS mizet a bude riziko, ze dokumenty jimi predane prestanou platit, DS nechci.

Papir je papir - nemizi a plati stale.

O. M. 5.12.2022 1:27

K těm datovým schránkám: jejich uživatelské prostředí je sice poněkud archaické (byť už doznalo určitých pozitivních změn), ale to je to nejmenší. Mnohem horší jsou vlastnosti systémové - pokud si neplatíte datový trezor a zprávu včas nevyzvednete, tak "zmizí" (přičemž v systému stále existuje, nestandardními postupy se dá skrze žádost na MV získat).

Časové razítko zprávy po nějaké době vyprší platnost (proboha, proč???), takže z "úředního dokumentu" se stává "cár papíru". A nakonec, když si tu zprávu chci nechat převést do papírové formy se všemi náležitostmi potvrzujícími pravost onoho dokumentu, stojí mě to 30 Kč za stránku - jako příjemce jsem vlastně potrestán za to, že stát po mě něco chce. A to ještě stát platí ČP nemalé peníze z mých daní na provozování DS.

O. M. 5.12.2022 1:14

Pane Kechlibare, bojujete za digitalizaci urputně, ale na blbém místě.

Představte si, že jsou lidi, kteří digitální identitu nechtějí používat, nebo ji dokonce ani nemají. Těm všem byste právo petiční upřel. Pan Janeček bohužel dojel na to, že si neuvědomil, že petiční arch se musí vyplňovat pomalu a pečlivě, ne ve spěchu, jako když hospodský připisuje na konzumační lístek tlačenku s cibulí.

O. M. 5.12.2022 1:06

DÁ = DS ... automatické opravy jsou sviňa.

O. M. 5.12.2022 1:04

Pane Jemelíku, vy jste díky svým aktivitám poněkud speciální případ, takže vám se DÁ opravdu vyplatí.

K tomu datovému trezoru - ano, DS jej nabízejí, ale za úplatu.

Z. Jemelík 5.12.2022 0:33

Je mi 87 let a jsem jeden z prvních soukromých, dobrovolných uživatelů datových schránek. Považuji je za skvělý nástroj pro rychlou a právně průkaznou komunikaci s orgány činnými v trestním řízení a s jinými úřady. Mám dvě a provoz na obou je čilý. Tvrzení, že po 90 dnech zprávy mizí, je nepřesné. Systém DS schránek nabízí ukládání zpráv do archivu. Osobně tuto možnost nevyužívám, protože mám vlastní systém archivace komunikace.

P. Diviš 5.12.2022 0:15

Článek jsem četl, na papíře. Pan Vrba je typický státní úředník. proč vylepšovat, když stačí nařídit.

Přitom se v článku odvolává na to, že jiné IT aplikace lidé dobrovolně užívají, bez nařizování. To je asi mimo schopnosti chápání státního úředníka.