19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VOLBY: Jednička nebo dvojka?

Matematik Karel Janeček, nepochybně samorost české politické scény, neprošel skrze přísné síto ministerstva vnitra. Neuznali mu příliš mnoho podpisů na podpisových arších, a to včetně jeho vlastního podpisu. Není prý jasné, zda číslo jeho občanského průkazu začíná jedničkou nebo dvojkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 5.12.2022 15:29

Ani ta časová razítka není potřeba hlídat.

R. Polášek 5.12.2022 8:01

Houby. Minimálně musíte mít digitální podpis, což je zase komerční placená věc a tím podpisem musíte tu zprávu v datové schránce podepsat.

Jen uložení nestačí, protože digitální zpráva jsou jenomk jedničky a nuly, na kterých nejsou žádné dodatečné informace, jak je zpráva stará, kdy byla vytvořená atd.

R. Langer 5.12.2022 8:52

V datové schránce žádný digitální podpis nepotřebujete, sama datová schránka je ekvivalentem digitálního podpisu. Nemluvte o věcech, kterým nerozumíte, a přečtěte si alespoň ten můj odkaz, tam to máte vysvětleno. Evidentně ani nevíte, co vůbec datová schránka obnáší. ;-)

R. Langer 5.12.2022 5:35

Zpráva platí dál i po 90 dnech, je potřeba si ji ale archivovat jinak.

J. Krásenský 5.12.2022 5:00

Jednička nebo dvojka? úředníci mají kontrolovat pravost podpisů, ne vyřazovat, protože někdo z nich špatně přečetl rukou psané údaje. Procento vyřazených je tak vysoké, že to vzbuzuje podezření.

A prosím vás Datové schránky jsou jistě užitečná věc, ovšem pokud máte přístup k internetu a pokud jde elektrický proud. Což jsou jistoty v současné chvíli velmi nejisté.

J. Novak 5.12.2022 1:33

Dokud budou zpravy z DS mizet a bude riziko, ze dokumenty jimi predane prestanou platit, DS nechci.

Papir je papir - nemizi a plati stale.

T. Kohout 5.12.2022 6:40

Když přijde velká voda a zatopí archiv, tak i papír zmizí.

K. Nový 5.12.2022 11:22

Tohle se Vám může stát i se zprávou z DS, pokud si ji uložíte na lokální disk nebo pokud Vám zruší úložiště v cloudu.

Z DS samozřejmě zmizí po X dnech od přečtení (tedy pokud si ji neuložíte do Datového trezoru, za který krvavě platíte).

R. Langer 5.12.2022 15:27

Můžete si to pochopitelně uložit kam chcete. :-P

O. M. 5.12.2022 1:27

K těm datovým schránkám: jejich uživatelské prostředí je sice poněkud archaické (byť už doznalo určitých pozitivních změn), ale to je to nejmenší. Mnohem horší jsou vlastnosti systémové - pokud si neplatíte datový trezor a zprávu včas nevyzvednete, tak "zmizí" (přičemž v systému stále existuje, nestandardními postupy se dá skrze žádost na MV získat).

Časové razítko zprávy po nějaké době vyprší platnost (proboha, proč???), takže z "úředního dokumentu" se stává "cár papíru". A nakonec, když si tu zprávu chci nechat převést do papírové formy se všemi náležitostmi potvrzujícími pravost onoho dokumentu, stojí mě to 30 Kč za stránku - jako příjemce jsem vlastně potrestán za to, že stát po mě něco chce. A to ještě stát platí ČP nemalé peníze z mých daní na provozování DS.

R. Langer 5.12.2022 10:11

Tak to ovšem podle MV ČR není. ;-)

O. M. 5.12.2022 1:14

Pane Kechlibare, bojujete za digitalizaci urputně, ale na blbém místě.

Představte si, že jsou lidi, kteří digitální identitu nechtějí používat, nebo ji dokonce ani nemají. Těm všem byste právo petiční upřel. Pan Janeček bohužel dojel na to, že si neuvědomil, že petiční arch se musí vyplňovat pomalu a pečlivě, ne ve spěchu, jako když hospodský připisuje na konzumační lístek tlačenku s cibulí.

R. Gramblička 5.12.2022 7:36

Pan Kechlibar nikde netvrdí, že by se petice měli dělat pouze online, přes DS, on píše, že by se měli dát dělat krom jiného i přes DS

Z. Jemelík 5.12.2022 0:33

Je mi 87 let a jsem jeden z prvních soukromých, dobrovolných uživatelů datových schránek. Považuji je za skvělý nástroj pro rychlou a právně průkaznou komunikaci s orgány činnými v trestním řízení a s jinými úřady. Mám dvě a provoz na obou je čilý. Tvrzení, že po 90 dnech zprávy mizí, je nepřesné. Systém DS schránek nabízí ukládání zpráv do archivu. Osobně tuto možnost nevyužívám, protože mám vlastní systém archivace komunikace.

O. M. 5.12.2022 1:04

Pane Jemelíku, vy jste díky svým aktivitám poněkud speciální případ, takže vám se DÁ opravdu vyplatí.

K tomu datovému trezoru - ano, DS jej nabízejí, ale za úplatu.

O. M. 5.12.2022 1:06

DÁ = DS ... automatické opravy jsou sviňa.

R. Langer 5.12.2022 7:08

K uchovávání kompletních zpráv z DS jde použít bezplatnou aplikaci Datovka od sdružení CZ.NIC, viz

https://www.datovka.cz/cs/

S DS lze pak pracovat velice podobně jako s e-mailem, a zprávy mají potom trvalou platnost, tedy podle MV ČR, protože se ukládají celé.

J. Strakoš 5.12.2022 5:41

Bez jakékoliv ironie gratuluji k používání DS i v tomto věku. Nicméně právě to ukládání zpráv považuji za problém - nejde o to uložit obsah zprávy, resp. celou komunikaci - to umí dost programů, mnohé jsou zdarma a data nezaberou na discích moc místa. Problém je v právní validitě takto uložených zpráv - je to jen bezvýznamné PDF, ke kterému nebude nikdo v případě potřeby přihlížet?

P. Diviš 5.12.2022 0:15

Článek jsem četl, na papíře. Pan Vrba je typický státní úředník. proč vylepšovat, když stačí nařídit.

Přitom se v článku odvolává na to, že jiné IT aplikace lidé dobrovolně užívají, bez nařizování. To je asi mimo schopnosti chápání státního úředníka.