24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

VOLBY: Jednička nebo dvojka?

Matematik Karel Janeček, nepochybně samorost české politické scény, neprošel skrze přísné síto ministerstva vnitra. Neuznali mu příliš mnoho podpisů na podpisových arších, a to včetně jeho vlastního podpisu. Není prý jasné, zda číslo jeho občanského průkazu začíná jedničkou nebo dvojkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Franke 5.12.2022 10:49

Je to naprosto primitivní. Klik na tlačítko „Archivovat“ a je po ptákách.

J. Franke 5.12.2022 10:48

Myšlenka elektronických podpisových archů jako alternativy k ručně psaným je správná a do budoucna určitě převáží.

Co se týče článku o datových schránkách, ono placené zálohování u pošty lze snadno obejít archivací přímo na portálu občana, viz onen článek: „ Ale fyzickým osobám i živnostníkům doporučujeme používat naši aplikaci na webu Gov.cz anebo v Portálu občana, v níž si můžete zapnout archivaci datových zpráv. Z vaší schránky sice zpráva zmizí, ale v Portálu občana se archivuje zdarma až do objemu 1 GB, což je podle našich zkušeností zcela postačující objem. Archivace je na dobu neurčitou.“

Používám tu druhou možnost, kde si jediným kliknutím zprávy snadno archivujete. Datovku mám od jejího spuštění a nedám na ni dopustit, používám ji pro styk s úřady i pro korespondenci s firmami místo dopisu tam, kde nestačí obyčejný email. Písemnosti jsem prakticky už dávno ze svého úředního repertoáru vyřadil.

R. Polášek 5.12.2022 10:33

Potom ji ale musíte svým digitálním podpisem podepsat, jinak bude právně neplatná. A digitální podpis je zase komerční záležitost, za kterou platíte.

V. Mokrý 5.12.2022 10:25

R^R^R^

B. Rudolf 5.12.2022 10:14

První číslo OP u Janečkova podpisu skutečně mnohem víc vypadá jako jednička než jako dvojka, přičemž na jeho OP je na prvním místě dvojka. Kdyby to vyhodnocoval člověk, bylo by mu jasné, že ten, kdo Janečkovo číslo OP zapsal na podpisový arch, toto číslo znal (jak by dotyčný uhodl ostatní číslice OP?), a popis by uznal.

Je to chyba stroje nebo metodiky používané MV? Proč by podpisy, které byly vyřazeny kvůli nejvýše dvěma chybným číslicím v OP nemohl překontrolovat člověk? A nestalo se tak v případě některých "důležitých" kandidátů na prezidenta, zatímco u těch "nedůležitých" se nikdo neobtěžoval? Jak jinak vysvětlíme dramatické odchylky v chybovosti "namátkou vybraných" podpisových archů u "důležitých" a u "nedůležitých" kandidátů?

Dokud nebude na stole srozumitelné a uvěřitelné vysvětlení toho, proč byly na kontrolovaných podpisových arších u různých kandidátů tak velké odchylky v chybovosti, neuvěřím tomu, že MV postupovalo v této záležitosti nestranně a objektivně.

R. Langer 5.12.2022 10:11

Tak to ovšem podle MV ČR není. ;-)

R. Langer 5.12.2022 10:09

Dneska ověřenou identitu poskytují i ty banky. Zatím ale ne všechny.

R. Langer 5.12.2022 10:05

Lze to kompletně uchovávat bezplatným programem Datovka, viz můj odkaz níže, a pracuje se s tím potom velice podobně jako s e-mailem. ;-)

R. Langer 5.12.2022 10:04

Ale jistě že je, už jste si přečetl ten můj odkaz? Proč melete o něčem, čemu absolutně nerozumíte? 8-o

P. Diviš 5.12.2022 9:58

Pan Vrba je typický úředník. Když chce někdo něco prodat na trhu, musí zákazníky přesvědčit, že to chtějí a je to pro ně výhodné. I ty občas připomínané předražené hrnce. Úředníkovi stačí nařídit.

P. Diviš 5.12.2022 9:49

Není právně platná, na rozdíl od papíru s beranem.

P. Diviš 5.12.2022 9:49

Lze to nějak uchovávat na Portálu občana, nebo tak nějak, ale není to prostě tak jednoduché, jako papír strčený do file. Pročež datovku nemám a zatím ani nechci mít.

P. Diviš 5.12.2022 9:47

Mohl jste se také přihlásit.

P. Diviš 5.12.2022 9:46

To by byla dost zásadní změna, polopresidentský systém. To by chtělo i změnu způsobu voleb. Lze to očekávat od zastupitelů, které reálně máme (a tedy i jejich voličů)?

V. Kuhaj 5.12.2022 9:20

Tak trafiku v podobě funkce místopředsedy vlády pro digitalizaci dostal Pirát Bartoš. Co kdyby se už někdo začal zajímat o výsledky jeho práce?

J. Hanzal 5.12.2022 9:04

No nevím, pane autore, váš článek mi přijde jakože za nás všechno vyřídí 1ky a 2ky a my přestaneme číst, psát, počítat.....myslet..... žít!! To moc povzbudivé není, i když souhlasím, že elektronika nám pomáhá a usnadňuje jednání, ale ne za každou cenu!!:-)

R. Langer 5.12.2022 8:52

V datové schránce žádný digitální podpis nepotřebujete, sama datová schránka je ekvivalentem digitálního podpisu. Nemluvte o věcech, kterým nerozumíte, a přečtěte si alespoň ten můj odkaz, tam to máte vysvětleno. Evidentně ani nevíte, co vůbec datová schránka obnáší. ;-)

R. Langer 5.12.2022 8:49

Vytisknout ji nemusíte, můžete ji celou předat na některém datovém médiu, třeba na CD.

J. Rejzek 5.12.2022 8:38

Pane Kusáku, přímá volba tak, jak se praktikuje při volbě prezidenta u nás je jenom taková hra na demokracii. Mocný kouzelník Pokuston vytáhne své předem připravené králíky z klobouku a vše pak zaranžuje tak, aby byli hlavní kandidáti. Čáry máry fuk a máme zde před udivenými diváky Nerudovou, Pavla a na Slovensku-jako přes kopírák a od stejného principála Čaputovou. Pokleslému publiku stačí, že ti králíci dobře vypadají a odmění mága mocným potleskem.

J. Anděl 5.12.2022 8:07

Pamatujete na lékařem rukou psaný předpis? Myslíte, že ten lékař neměl ve škole krasopis?

J. Anděl 5.12.2022 8:05

Elektronický podpis je pro účely petice přiměřeně ověřený. Když stačí třeba na to, abyste se dostal ke svým penězům v bance.

Ale nemá ho každý, musí tedy být i alternativa.

V. Mokrý 5.12.2022 8:01

R^R^

R. Polášek 5.12.2022 8:01

Houby. Minimálně musíte mít digitální podpis, což je zase komerční placená věc a tím podpisem musíte tu zprávu v datové schránce podepsat.

Jen uložení nestačí, protože digitální zpráva jsou jenomk jedničky a nuly, na kterých nejsou žádné dodatečné informace, jak je zpráva stará, kdy byla vytvořená atd.

F. Kusák 5.12.2022 7:59

Nechci radit expertům, jak by se měly problémy s autorizací řešit. Faktem ale je, že tolik technických a procesních hloupostí a nedostatků, které je spojeno s kandidaturou na prezidenta ČR, problematizuje do značné míry tento systém volby prezidenta. A protože jsem jednoznačně pro přímou volbu hlavy státu, a dokonce bych si přál něco jako poloprezidentský systém, bylo by záhodno vypsat na toto téma referendum a případně změnit Ústavu. Ta se už beztak přežila a těch hrubých nedostatků je tam víc. Jenže to je z mé strany takový výkřik do tmy, politická vůle k tomu schází.

R. Polášek 5.12.2022 7:57

Tak kdyby k plnohodnotné zprávě z dotové schránky stačilo jenom zprávu vytisknout, tak to by bylo boží. A lidi by s datovými schránkami nejspíš souhlasili. Jenomže to takhle nefunguje.

Aby vytištěná zpráva z datové schránky byla plně funkční, musí s ní občan projit úřednickým buzeračním kolečkem komerčního ověření nějakým notářem nebo na datapointu a podobně, stránka za cenu X Kč.

Ale datové schránky, kde po těch 50 dnech zpráva zmizí a aby nezmizely, tak s nimi musím podniknout příslušné buzerační a ještě k tomu za komerční ceny placené kolečko o třídu prohrává se starou dobrou papírovou komunikací s úřadem. Kde dostanu nebo poštou obdržím od úřadu papír a ten je platný zadarmo, neomezeně dlouho a bez jakéhokoliv složitého nesmyslu ověřování.

R. Gramblička 5.12.2022 7:36

Pan Kechlibar nikde netvrdí, že by se petice měli dělat pouze online, přes DS, on píše, že by se měli dát dělat krom jiného i přes DS

F. Navrátil 5.12.2022 7:32

Problém tkví v tom, že se podpisy pro prezidentského kandidáta sbírají systémem sběru starého papíru nebo prodeje patentních hrnců. Ve skutečnosti by měl mít váhu jen ten podpis, který je ověřený. V některých státech, třeba v Rakousku, je předepsaný počet podpisů mnohem menší, ale musí být osobně ověřený na poště nebo ověřovacím místě. Sběr elektronických podpisů je stejným krokem ke zpochybnění výsledků jako elektronické nebo korespondenční volby.

V. Mokrý 5.12.2022 7:25

Jo i to by vlastně stačilo.

R. Langer 5.12.2022 7:08

K uchovávání kompletních zpráv z DS jde použít bezplatnou aplikaci Datovka od sdružení CZ.NIC, viz

https://www.datovka.cz/cs/

S DS lze pak pracovat velice podobně jako s e-mailem, a zprávy mají potom trvalou platnost, tedy podle MV ČR, protože se ukládají celé.

R. Langer 5.12.2022 7:04

Také mi ten rozdíl připadá přinejmenším podivný, 30 % vs. 3 %. Přičemž všichni tvrdí, že podpisy předběžně kontrolovali.