Neviditelný pes

VOLBY: Jde o osobnosti, nikoliv o strany

22.9.2022

Zcela jiné výsledky mohou přinést komunální volby proti těm parlamentním. Důvody jsou jasné, ve volbách do obecních a městských zastupitelstev se řeší úplně jiná problematika. Tady půjde o výstavbu bytů, městskou dopravu, vodovody, kanalizace, domovy seniorů, sportovní a kulturní zařízení, atd. Řešit se nebudou ceny energií, válka na Ukrajině, vůbec zahraniční politika a další takové záležitosti.

Na vesnicích a menších městech zřejmě budou lidé volit spíše nezávislé kandidáty a místní osobnosti, ve velkých městech se pak můžou rozhodovat podle příslušnosti k politickým stranám. Ale nemusí to platit vždy. Jak se říká, jsou výjimky, které potvrzují pravidlo.

Dolní Třebonín je obec na Českokrumlovsku s třinácti sty obyvateli. Jeho starostou je Pavel Ševčík z hnutí STAN, které čelí kauze Dozimetr. Nicméně to vypadá tak, že zdejší voliči ocení hlavně jeho práci pro obec. Například fakt, že se v ní staví víceúčelová hala za osmdesát milionů korun, která bude dokončena v příštím roce na jaře, rekonstruují se obecní byty atd. Lidé si řeknou, je to schopný člověk, tak mu ten hlas dáme, protože toho pro nás udělal dost. Tady jde o naší obec, a to co se děje v Praze, nás v tomto případě nezajímá.

Rovněž ANO působí kontroverzně, má velké množství příznivců, stejně však i odpůrců. Před časem byl v Brně primátorem za toto hnutí Petr Vokřál. Tomu nelze upřít, že pro druhé největší město v republice udělal opravdu hodně. Jeho zásluhou se výrazně pohnula příprava stavby zimního stadionu respektive multifunkční haly, která má patřit k největším v České republice. Dále se zasloužil o Janáčkův koncertní sál, který bude patřit ke klíčovým kulturním centrům v moravské metropoli. Později se Petr Vokřál kvůli politickým dohodám a vyšachování anoistů z vedení města prvním mužem na radnici nestal. Nicméně jedna moje brněnská kamarádka, která jinak ANO vůbec nemusí, k tomu řekla, že pana Vokřála je jí líto, protože pro Brno udělal opravdu hodně dobrého.

Lidé zkrátka chtějí, aby jejich starostové či primátoři naplno pracovali pro jejich obce a města a jsou schopni dát svoje hlasy i osobnostem ze stran, které by jinak do parlamentu nevolili. Proto je dobře, že v komunálních volbách mohou lidé hlasovat pro jednotlivé kandidáty napříč politickými subjekty.



zpět na článek